måndag 30 januari 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 36



Rasistpolisen:
”- Jag vill inte ha folk som  dig i mitt land"

För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DEL 36

2012, Svenska rasistpolisen: ”Jag vill inte
ha folk som dig i mitt land”


Folket.se januari 2012

"Eskilstunapolis har JO-anmälts". Mirza* skulle bara skrapa bort isen från bilrutan. Men när två poliser dök upp på parkeringen slutade det hela med en JO-anmälan.



Det var en kall novembermorgon och Mirza var på väg till sin praktikplats. Han märkte snabbt att sikten var för dålig på grund av frosten. Mirza bestämde sig därför för att köra de cirka tio metrarna hem och hämta varmt vatten för att få bort isen snabbare.

Men han hann inte mer än att backa ut från parkeringen. En manlig och en kvinnlig polis dök upp och signalerade åt honom att kliva ut.
– Så här kan du inte åka. Du kommer att få böter, sa mannen, återberättar Mirza.

Mirza försökte förklara, men fick inget gensvar. När den manlige polisen fick veta att Mirza inte är svensk medborgare började samtalet att urarta.

En diskussion uppstod kring huruvida han därför skulle vara tvungen att betala böterna på plats. Mirza motsatte sig detta eftersom han har uppehållstillstånd. Han bad dem att ringa till trafikpolisen för att reda ut situationen.
– Då sa han ”du pratar för mycket, jag vill inte ha folk som dig i mitt land.
Jag ska skicka ett brev till Migrationsverket och säga att de ska skicka tillbaka dig ”.


Vägrade ringa kontaktperson

Trots påhoppet var Mirza hela tiden mån om att ge ett bra intryck. Han höll ett behörigt avstånd och avslutade många meningar med ”sir”.
Detta bemöttes med att han blev anklagad för att vara drogpåverkad och därför behövde genomgå ett blodprov.

Mirza, som var spiknykter, började känna sig illa till mods. Som politisk flykting med skyddad identitet har Mirza en kontaktperson hos polisen som han bad dem att ringa. Men poliserna vägrade.

– Då sa han ”take your f****ng phone from here”, tog min hand bakom ryggen och tryckte mig mot polisbilen.

Kroppsvisiterad

Mirza blev kroppsvisiterad och fördes till sjukhuset för att göra ett blodprov. Han blev därefter förhörd på polisstationen.

Omkring tre veckor senare kom svaret på blodprovet – det var negativt. Fallet avslutades och någon böter för de frostiga fönstren blev det inte heller. Mirza bestämde sig för att göra en JO-anmälan av den manlige polisen.

– Alla måste kunna stå till svars för sina handlingar.
*Mirza heter egentligen något annat.

BEHANDLADES ILLA. Mirza stoppades av polisen när han skulle åka till jobbet på morgonen för att bilrutorna var frostiga. När polismannen fick klart för sig att Mirza inte är svensk medborgare sa han bland annat ”jag vill inte ha folk som dig i mitt land”, vägrade ta kontakt med Mirzas kontaktperson hos polisen samt misstänktes vara drogpåverkad. Nu har polismannen JO-anmälts.
Fotograf: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
------------------------------------------------------------------------------------


2012, Rasistisk polis trakasserade flykting

Nyheter 24, 9 januari 2012
En politisk flykting i Eskilstuna utsattes för rasistiska påhopp av två poliser. De hotade bland annat med att köra ut mannen ur landet.


Mannen skulle värma sina frostiga bilrutor med varmt vatten. Han hann inte mer än att backa ut från sin parkering förrän två poliser stoppade honom. Poliserna ska ha sagt att hans ruta var för frostig och när mannen försökte förklara vägrade polisen lyssna.

- Du pratar för mycket, jag vill inte ha folk som dig i mitt land. Jag ska skicka ett brev till Migrationsverket och säga att de ska skicka tillbaka dig, sa en av poliserna enligt Fokus.
Eftersom mannen lever med skyddad identitet har han en kontaktperson hos polisen. Vid flera tillfällen bad han de två poliserna att kontakta personen.

- Då sa han "take your fucking phone from here", tog min hand bakom ryggen och tryckte mig mot polisbilen, säger mannen.
Efter kroppsvisitering, blodprov och långa polisförhör har flyktingen anmält polismannen till JO.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polis drog vapen mot 12-åriga lekande pojkar...

Publicerad 13 juni 2009
Polisen är på tårna inför Reclaim the streets. På fredagskvällen drog en polisman pistol - mot en lekande 13-åring i Västra Hamnen.



Västra Hamnen

- Vi skulle bara klättra, och lite var det att vi ville ta skydd från regnet, säger Jesper Manhem.
Jesper Manhem och hans två kompisar, 12 och 14 år gamla, är inte särskilt intresserade av politik. Men de gillar att klättra. Vid 19-tiden på fredagskvällen såg de en byggställning bland de så kallade Flagghusen, öster om djuphavsbadet.

Samtidigt var polispatrullerna i Malmö vaksamma i området inför lördagens Reclaim the streets-fest.
- Man vet inte om det är någon som vill förbereda något eller reka inför morgondagen, säger länsvakthavande befäl Peter Martin strax före midnatt på fredagen.

När en boende i området såg killarna och ringde polis skickades fyra man, varav två civilklädda.
Ställningen som de två äldsta killarna klättrade på är inte inhägnad och det finns inga skyltar om att det är förbjudet område. Men när polisbilen kom insåg killarna ändå att de gjort något fel - och flydde. Två civilklädda poliser tog upp jakten under några få meter.

- Enligt pojkarna beordrade polisen dem inte att stanna innan de drog vapen.

- De sa "hallå". Då klättrade vi ut och sprang.
Sen skrek han "stanna" och då stannade jag och kollade och såg vapnet.

Bilden bekräftas
av hans 12-årige kompis som var på lekplatsen intill och inte tilldrog sig polisens intresse.
- Jag blev lite rädd. Han hade vanliga kläder och jag visste inte om han var polis, säger Jesper Manhem. Han sträckte händerna i luften och en kvinnlig polis kom fram och grep tag i honom.

Under tiden hade även Jespers 14-åriga vän fångats in, efter att ha snubblat på trottoaren.
Trion är lite skärrad, men de skrattar ibland när de berättar. Jesper Manhems föräldrar anser att polisen gjort fel.


- Att de är så taggade att de går på vad som helst, att de ser vad som helst, som inte ens finns, det är inte okej. Du ser på pojkarna - det är småpojkar. De kan inte tas för reclaim the street:are, säger Anna Manhem när Sydsvenskan träffar dem vid byggställningen.

- Det är att överreagera. Jag brukar alltid stötta polisen men det finns gränser, och den har man nu överträtt, säger Anna Manhem.
Länsvakthavande befäl Peter Martin har pratat med polismannen som drog sitt vapen efter att Sydsvenskan frågat om händelsen.

"- Det var inget misstag.
Det vill jag bestämt dementera. Det var snarare enligt skolboken."

- Han har sprungit efter de här tre och kommit nära en av dem. När de sen är på väg runt ett hörn höjer han sin beredskap.

- När de är på väg runt hörnet så vet inte polismannen vad han kan mötas av. De var tre från början och han kan heller inte veta om han kan mötas av något mer, säger Peter Martin.
Peter Martin uppger även att "vädret var dunkelt" och att pojken hade luvan uppdragen som anledningar till att polismannen värderade situationen som farlig och drog vapen, eller "höjde beredskapen" som poliser säger.

- Det var för att skydda sig själv.
Pojkarna har inte några efterräkningar att vänta - händelsen skrevs av som "ofog".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Polisens nya rasisttabbe
- sprider fördomar

Nyheter 24, 13 januari 2012

Informationsblad som polisen i Globen delar ut väcker starka reaktioner. Polisen varnar för bland annat afrikaner och sydamerikaner som misstänkta inbrottstjuvar.


GLOBEN. De informationsblad som Globenpolisen skickar ut till grannsamverkansföreningar sprider fördomar. Utskicken sätts bland annat upp i trappuppgångar och varnar för inbrottstjuvar. Informationen redogör för vilken etnisk bakgrund både gripna och misstänkta har och antas ha, skriver Liljeholmen/Älvsjö.
- På lapparna varnar polisen speciellt för tre ligor där man detaljerat beskriver etnisk bakgrund.
"Den sydamerikanska", som består av personer från Chile.

- Den andra ligan polisen varnar för är "Västerortsligan" där man pekar ut personer som påstås ha ursprung från Mellanöstern och Afrika.

Det här är inte första gången polisen anklagas för diskriminering. Förra året blev polisen anmälda till Justitieombudsmannen när man pekade ut rumäner, litauer och sydamerikaner. Anmälaren skrev då: "Fick detta angående grannsamverkan från polisen. Ifrågasätter att det är ok att peka ut folkgrupper på detta sätt".

I de senaste utskicken varnar polisen även för att "Litauer har varit vanligt förekommande på senare tid". I ett annat av utskicken står att de misstänkta är "fyra mörkhyade från Indien eller Rumänien".


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Många JO-anmälningar gäller poliser

Tio procent av fallen som kom in till Justitieombudsmannen (JO) mellan juli 2010 och den sista juni 2011 rörde poliskåren.

Av de 691 anmälningarna mot polisen på nationell nivå uttalade JO kritik mot 50 fall. Det första som händer när en anmälan kommer in är att en handläggare tilldelas. Denne tittar först på om JO kan göra en utredning.

Byråchefen Albert Johnson berättar att JO brukar avskriva ungefär hälften av fallen direkt. Det kan till exempel bero på att anmälaren inte har hållit sig inom tidsramen på två år och att klagomålet inte gäller en myndighet. – Ibland är anmälningarna så luddigt skriva och oklara att vi inte vet vad anmälaren vill heller, säger Albert Johnson.

15 procent
Bara omkring 15 procent av fallen genomgår en grundlig utredning. Det innefattar bland annat samtal med den berörda myndigheten, som också får lämna in ett yttrande till JO som anmälaren har rätt att ta del av.

Det kan ta upp till ett och ett halvt år att utreda komplicerade ärenden.
– Förhoppningen är att JO ska kunna ge vägledning till myndigheter. För privatpersonen handlar det om upplevelsen av att ha fått rätt, säger Albert Johnson.

(Editors notes: JO:s betydelse för svensk rättvisa motsvaras av en fis i yttre rymden…  "Upplevelsen att fått rätt??"  ...Varför inte samtidigt passa på att lösa problemet med världssvälten genom att ge alla svältande "upplevelsen om att  få vara mätta". )

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Kallades apajävel av polis...
- nu får han skadestånd


Nyheter 24, 22-9-2010
22-åringen satt häktad i en och en halv månad. Nu får han 29 000 i ersättning. Mindre än hälften av vad han begärt.

MALMÖ. I samband med Rosengårdskravallerna kallade en polis den nu 22-årige mannen "apajävel" elller "apejävel".
Sen fick han sitta häktad i en och en halv månad. Vilket han nu får 29 000 kronor i ersättning för. Mindre än hälften än vad han begärt.

Vid kravallerna den 18 december 2008 blev en polis filmad när han kallade 22-åringen "apejävel" och "blattajävel". Filmen visades i teve och spreds på nätet och väckte stor uppmärksamhet.
Själv häktades 22-åringen två dagar efter kravallerna och åtalades misstänkt för anstiftan. Han åtalades dessutom för grov misshandel av en polisman.

Man hade - trodde polisen - identifierat 22-åringen som en av upploppsmakarna och hjärnorna bakom kravallerna som skakade Malmö. Tack vare hans randiga tröja.
Men i början av februari hävdes häktningen och rätten frikände 22-åringen. Också hovrätten frikände honom senare.

Under tiden hade dock hans namn och födelsedatum publicerats på ett antal främlingsfientliga eller rasistiska sajter och bloggar.  Den stora publiciteten ansåg 22-åringens advokat berättigade honom till ett stort skadestånd - långt efter häktningen fortsatte han kallas för "apajävel".

"Även om han friades i rätten
så betraktas han i sitt område som skyldig till de brott han åtalades för", skriver advokaten i ersättningsansökan.
"De dagliga trakasserier som NN tvingats utstå till följd av åtalet mot honom har inneburit så stora påfrestningar för honom att han nu planerar att lämna sin invanda miljö och sitt sociala sammanhang för att i stället flytta till London."

Mannen hade krävt 75 000 i ersättning.
Men JK underkände hans krav och ger honom nu i stället 29 000 kronor.
Av beslutet framgår att 22-åringen bara har rätt till ersättning för den skada han vållats av själva frihetsberövandet, trots att massmedial uppmärksamhet med vissa omständigheter kan ge mer pengar.

JK motiverar detta med att 22-åringen inte var möjligt att identifiera i press, radio eller teve:
"Däremot har hans namn enligt de uppgifter han själv lämnat publicerats på diverse bloggar på internet där det anges att han blivit åtalad för inblandning i Rosengårdskravallerna. Den spridning som detta inneburit motiverar dock enligt Justitiekanslerns praxis inte en förhöjd praxis".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011, Polisens misstag sopas ”under mattan”:)

Aftonbladet Publicerad: 2011-12-15
En rad varningsklockor borde ha ringt före ingripandet Går det verkligen att lita på polisen vid misstänkta terrorhot?

- De nya uppgifterna om bombhotet i Göteborg visar på stora brister och ren inkompetens.

- Polisen vidtar extrema åtgärder på basis av inga eller mycket bristfälliga bevis.

Först ska sägas
att polisens uppgift vid terrorhot inte är avundsvärd. Man måste göra en bedömning av hur trovärdigt hotet är. Missbedömer man ett hot kan det sluta med hundratals döda.
Polisen vill därför ta det säkra före det osäkra. Fullt förståeligt.

Men man måste också göra en annan avvägning.
Hur långt får man gå för att avvärja ett hot när verkliga bevis saknas?
I fallet Göteborg är det uppenbart att man gick för långt och dessutom mörkade det för allmänheten.

Vad polisen för ett år sedan beskrev som högst trovärdiga uppgifter om ett förestående attentat mot shoppingcentret Nordstan visade sig vara ett enda vittnesmål från en kvinna som råkat höra några meningar av ett mobilsamtal ute på gatan. En rad frågor inställer sig.

Tänker spränga?
- Vilken terrorist står på en offentlig plats och "nästan skriker" i telefon om att han tänker spränga en bomb på en namngiven plats?

Varför ringer inte polisens varningsklockor när kvinnan vid olika förhör ger helt olika beskrivning av signalementet på den man hon sett? Sånt måste rimligen sänka trovärdigheten.
Varför är det ingen som i polisförhören ställer frågan om kvinnan kan ha missförstått vad mannen sa?

Så här står det i polisens interutredning efter händelsen:
"Det bör i sammanhanget uppmärksammas att det inte framgår om polismyndigheten överhuvud värderade sannolikheten av att vittnet korrekt uppfattade trots att det var känt att hon inte behärskade arabiska språket väl."

Polisen chansar



Om kvinnan säger att hon inte vet när hon såg mannen, hur kan då polisen slå fast att det skedde under en bestämd tiominutersperiod? Särskild som det visar sig att hon under just dessa tio minuter ringt från sin fasta hemtelefon och inte gärna kan ha varit på väg till tvättstugan samtidigt.

Intrycket är att polisen chansat och när de fick korn på några individer av palestinskt ursprung så utgick man från att dessa var skyldiga utan att egentligen ha någonting på fötterna.
Att på så lösa boliner med våld forcera människors hem, förnedra dem och skrämma slag på barnen känns inte förenligt med rättprinciperna i en demokrati.

Intrycket är också att polisen medvetet fört åklagaren bakom ljuset för att han skulle göra de anhållanden som krävdes för att dra igång den massiva polisinsatsen. Ingen nämner de motstridiga vittnesmålen för honom.

Som vanligt är det ingen som tar ansvar när något går fel. Trots de uppenbara missarna frias alla inblandade i polisens interna utredning. Där – insopat under mattanJ – har det stannat.
Där borde någon plocka fram det…J

Priset får de elva barn och deras föräldrar betala som utsattes för en brutal, skrämmande och förnedrande behandling som de får leva med resten av livet.

(Editors notes: -Vem vet? Barnen kanske ger samhället i Sverige samma vänliga bemötande de fick av polisen som små, när de blivit större och bättre beväpnade…)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Laddat polisvapen på hittat på toalett

Händelsen är bara ett av flera uppmärksammade fall med förlupna polisvapen den senaste tiden. I augusti varnades en Örebropolis efter att ha glömt sitt laddade tjänstevapen på en toalett i polishuset i Örebro.

Personalansvarsnämnden ansåg att ”felet inte är ringa”, men eftersom den glömdes inne på polishuset där allmänheten inte har tillträde, ansågs det räcka med en varning.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polispistol hittad av supporter

Den 7 augusti förra sommaren tappade en polisman bort sitt tjänstevapen under kravallerna i centrala Örebro i samband med fotbollsmatchen mellan ÖSK och Malmö FF.


Enligt flera samstämmiga uppgifter till NA hittade en ÖSKs-upporter pistolen på cykelvägen på Stortorget Supporten ska sedan ha lämnat tillbaka den till en polis. Enligt polisens egen utredning försvann pistolen på grund av ett fel på hölstret.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Ännu en polis glömde sitt laddade tjänstevapen

NA, november 2011
Ännu en polis i Örebro län varnas för att ha förlagt sitt tjänstevapen.
Den här gången låg en laddad pistol kvar i bilen när den lämnades in på en privat  bilfirma.

Den 9 juni glömde en polisman sitt tjänstevapen i en civil polisbil när han hade parkerat den i polishusets garage. Bilen lämnades sedan in för rekonditionering på en privat bilvårdsanläggning. Där upptäckte personalen på anläggningen det laddade vapnet under förarsätet.

Personalansvarsnämnden skriver i sitt beslut: "Genom att glömma vapnet i bilen har du brustit i omsorg och varsamhet och därigenom åsidosatt dina skyldigheter i anställningen. Felet kan inte anses vara ringa. Du ska därför meddelas disciplinpåföljd."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Färre brott klaras upp trots mer pengar

SVT 2012-01-19
Trots att polisen de senaste fem åren fått sina anslag höjda med 25 procent så har antalet uppklarade brott minskat. 


Det här visar statistik som Rikspolisstyrelsen som Dagens Nyheter tagit del av. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp.

Förra året klarade rättsväsendet upp 16 procent av de anmälda brotten, en minskning med en procentenhet jämfört med år 2010.
Inför den stora rekryteringen av nya poliser för fem år sedan låg uppklarningsprocenten på 17 procent.

Vi är självkritiska och inte nöjda med vårt utredningsresultat. Detta speglar sig i statistiken. Uppklarningen har inte ökat så mycket som vi tycker att den borde göra, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen till DN.

Sämst på att ta fast tjuvar

Sämst är polisen på att ta fast tjuvar. Bara 2,5 procent av alla stölder och inbrott klaras upp. Bäst är man på narkotikabrott och trafikbrott, där klarar man upp 65 respektive 58 procent av brotten.

Skillnaderna mellan olika delar av lanet är ocskå stora. I Stockholms län och i Skåne ligger uppklarningsprocenten på 14 respektive 15 procent.

Kronobergspolisen klarade av 25 prpocent av brotten, men Rikspolisstyrelsen misstänker dock att siffran är för hög på grund av statistiskt fel.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Länspolismästarna får
se sig om efter andra jobb


SVT 2012-01-19
Allt talar nu för att de nuvarande länspolismästarna i landet får se sig om efter andra jobb framöver. Det blir en nationell polismyndighet i någon form, enligt uppgifter till SVT.


För närvarande är Sveriges polis sedan 1998 uppdelad i 21 självständiga länspolismyndigheter som leds av en länspolismästare. Den här uppdelningen har kritiserats av många i samband med debatten om polisen bristande effektivitet.

Det finns stora skillnader mellan polismyndigheterna när det gäller brottsbekämpningen och uppklarandegraden beroende på hur den enskilda polismyndigheten prioriterat. Det talas också om ett utbrett revirtänkande och bristande samarbete över länsgränserna, till exempel när brottsligheten rör sig över de här gränserna.

Den rödgröna oppositionen har länge krävt att det ska bli en nationell polis, likaså Folkpartiet. 2010 tillsatte så justitieminister Beatrice Ask en parlamentarisk utredning som skulle se över polisorganisationen. Den läggs fram 30 mars i år och den väntas föreslå en nationell myndighet.

-Jag har fått signaler om att det blir ett enigt utredningsförslag om detta, säger Morgan Johansson(S), ordförande i Justitieutskottet, till SVT.
-Det är osannolikt att utredningen skulle föreslå något annat, säger Johan Pehrson(FP) i Justitieutskottet. I så fall kommer vi att reservera oss.

Men även om utredningen mot alla odds inte skulle komma med ett sådant förslag, så kan vi nog räkna med en nationell polismyndighet i alla fall.
Då lägger oppositionen fram ett sådant förslag, enligt Morgan Johansson, och det kommer då att finnas en majoritet i riksdagen för detta.

-Vi kommer att stödja ett sådant förslag, säger Sverigedemokraternas ledamot i Justitieutskottet, Kent Ekeroth till SVT. Men vi vill avvakta utredningen först och se vad de föreslår.
Polisens indelning i självständiga länsdistrikt tycks snart vara ett minne blott.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polisen trodde att SVT-journalist
skulle attackera Vilks

Uppdrag gransknings redaktör Axel Gordh Humlesjö blev i dag bortförd av tre civilpoliser under Bok och bibioteksmässan i Göteborg. Han misstänktes för att ha velat attackera konstnären Lars Vilks.

- Jag gick runt på mässan och helt plötsligt kommer civilpoliser med öronsnäckor och skottsäkra västar, och tar mig under armen.

Axel Gordh Humlesjö var helt ensam när de civilklädda poliserna tog med honom genom folkhavet och förde honom till ett rum under mässgolvet. När han försökte stanna upp och fråga vad som höll på att hända tog poliserna hårdare tag om honom. Han fick inte veta varför han blev bortförd.
- Jag trodde att de var från Säpo, Säkerhetspolisen. Efter att jag blivit bortförd började de fråga mig vad jag gjorde där.

Senare anslöt ytterligare två poliser. Axel Gordh Humlesjö talade tidigt om för dem att han jobbade som redaktör för Uppdrag granskning, något som de inte verkade intresserade av.
Efter en hetsig diskussion mellan Alex Gordh Humlesjö och poliserna och efter att han visat presslegitimation, ackreditering, visitkort och poliserna gjort en bakgrundsundersökning blev poliserna mer vänligt sinnade.

- De sa att jag hade varit väldigt nära Lars Vilks, något jag inte ens visste, han skulle väl inte ens dyka upp på mässan hade jag läst.
Poliserna berättade till slut att de ansåg att Axel Gordh Humlesjö hade betett sig misstänkt. Han blev släppt efter sju, åtta minuter, utan någon ursäkt från poliserna.

- Nu känns det okej, men det var en obehaglig upplevelse. Poliserna var onödigt bryska och på mässgolvet började det spridas rykten, det är ju en koncentration av journalister där.
Axel Gordh Humlesjö säger att han förstår att polisen gjorde sitt jobb, men tillägger:

- Om de ska försöka få tag på terrorister som vill mörda Lars Vilks kanske de inte ska gå på en halvkänd journalist.
Thomas Fuxborg, presstalesman för polismyndigheten i Västra Götaland säger att uppståndelsen kring Lars Vilks har varit stor på sistone, vilket gör att livvakter och poliser är väldigt försiktiga.

- Jag har inte pratat med poliserna men jag är helt övertygad om att en professionell polis förklarar varför man gör som man gör. Om journalisten tycker att polisen har betett sig bryskt mot honom kan han göra en anmälan.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, När lagen blir polisens vapen

Arbetaren, Publicerat 30 mars, 2011

Upplösningen av det så kallade #gategate-målet, där två poliser anklagades för att ha tvingat en man att radera bilder han tagit på dem i Stockholms tunnelbana med hot om att gripa honom för narkotikabrott, var lätt att förutse.

Åtalet ogillas, polismännens agerande kritiseras av rätten, men anses inte vara ett brott.
Att det är nästintill omöjligt att få rätt mot en polis i tjänst är en sanning så väletablerad att man kommer på sig själv med att knappt bry sig längre.

Redan på förhand var det dessutom bestämt att de båda spanarna från Stockholmspolisens ungdomsrotel skulle få behålla sina jobb, oavsett domen.
"Naturligtvis är det inte olagligt att filma poliser under tjänsteutövning, men de båda spanarna ansåg sig särskilt ofredade av mannen med mobiltelefonkameran, Jesper Nilsson."

En viktig anledning till detta uppger de vara att han filmade för lobbyorganisationen Planka.nu, och att Planka.nu startats av syndikalister.
Syndikalistspöket går tydligen att skrämmas med inte bara i arbetsplatskonflikter, utan även i yttrandefrihetsfrågor – något som i sådana fall i ännu högre grad borde röra denna tidnings fotografer.

Det ingår självfallet i de båda polisernas försvar att säga att de blev alldeles extra ofredade av Jesper Nilssons filmande på grund av kopplingarna till Planka och i förlängningen till ”syndikalister” – men även rätten uppehåller sig i domen vid att Jesper Nilsson filmat för Planka.nu, och att hans politiska ”agenda” minskar hans trovärdighet.

Nog för att det går att dra politiska växlar på händelsen, de viktigaste är dock helt andra.
I år har den lag civilpoliserna använder för att skrämma Jesper Nilsson att radera bilderna på dem, Narkotikastrafflagens 1 § sjätte stycket i kombintion med 2 §, varit i kraft i 18 år. Så länge har fängelse funnits med i straffskalan för bruk av narkotika.

Att fängelse finns med i straffskalan innebär att det är tillåtet att ta med en misstänkt till stationen för provtagning – och dessutom att hålla henne där i maximalt två gånger sex timmar. Alternativet är att erkänna på plats och motta ett så kallat
strafföreläggande. Påföljden då är inte alls fängelse, utan dagsböter.

"Staten har alltså inte en tanke på att döma till fängelse, straffskalan ser bara ut som den gör för att det ska vara tillåtet att gripa och ta prov.


Narkotikalagstiftningen är ett utmärkt exempel på den form av rättsröta det innebär att lagar utformas som de gör och straffvärden sätts enbart för att möjliggöra användandet av olika tvångsmedel.

Som Arbetaren skrivit om tidigare använder polisen LOB, lagen om omhändertagande av berusad, som en ren bestraffning – och de använder alltså narkotikastrafflagen för att trakassera människor i tunnelbanan. Ett betydligt allvarligare exempel är Säpos krav på skärpta straff för viss politisk brottslighet, enbart för att det ska vara lagligt att avlyssna människors hem i större utsträckning.

Lagar som LOB och Narkotikastrafflagen är vapen för den enskilde polismannen, precis som teleskopbatongen och pepparsprejen. Och han använder dem, precis som batongen och sprejen, till att begå övergrepp.
*




SLUT PÅ DEL 36

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:


---------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 147.186.255.124 [Trace] May 10, 201201:22:19 PM
ISP: Rikspolisstyrelsen
Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/01/30/svenska-polisens-daliga-dagar-del-36
---------------------------------------------------------------

Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd


36.



http://undermattan.blog.com

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 147.186.254.98 July 06, 2012 07:45:17 PM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-13b
    ————————————————————–
    IP: 193.164.80.224 July 19, 2012 09:06:45 AM
    ISP: Securitas Sverige AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-13b
    ————————————————————
    IP: 147.186.254.98 August 03, 2012 08:31:07 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-13b
    ————————————————————
    IP: 138.215.255.66 September 07, 2012 12:11:09 PM
    ISP: Tulldata
    Landed: undermattan.com/2011/09/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-13b
    ————————————————————-
    IP: 138.215.255.66 September 07, 201212:06:54 PM
    ISP: Tulldata
    Page Viewed: undermattan.com/2011/09/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-13b
    ————————————————————
    IP: 158.105.19.37 July 06, 201207:50:07 AM
    ISP: Svenskt Näringsliv
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/20/sverige-har-annu-nazister-pa-toppositi…
    ———————————————————————-
    IP: 193.180.56.60 ISP: Resilans AB July 06, 2012 07:58:34 AM
    Organization: Expressen AB
    Landed: undermattan.blog.com
    —————————————————————-
    IP: 195.230.82.82 ISP: CJSC Synterra July 09, 201212:22:38 PM
    Organization: The Voice of Russia State broadcasting company
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/06/nato-likviderade-syriska-journalister
    —————————————————————-
    IP: 194.9.253.225 July 06, 2012 08:37:24 AM
    ISP: GE Medical Systems Societe en Commandite Simple
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/05/rebellerna-i-syrien-begar-brott-mot-ma…
    ———————————————-
    IP: 81.216.27.2 ISP: TDC Sverige AB July 06, 2012 09:08:36 AM
    Organization: Jamtlands Lans Landsting
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/12/svenska-polisens-daliga-dagar-del-32
    ——————————————————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.