torsdag 12 januari 2012

USA-soldater urinerar på stupade Talibanrebeller


Likskändning i Afghanistan utreds

SVT 12 Januari 2012
USA:s militär utreder en video på nätet som påstås visa hur marinkårssoldater urinerar på döda talibanrebeller i Afghanistan.



Videon visar fyra soldater, klädda i amerikanska militäruniformer, som urinerar på tre blodiga kroppar på marken samtidigt som de uppenbarligen är medvetna om att de blir filmade. De fäller dessutom förnedrande kommentarer om de döda.


- En av soldaterna hörs i videon skämta: “Ha en bra dag kompis”.

- En annan skämtar om en dusch när han urinerar på de döda.


Pentagon har ännu inte kontrollerat äktheten i videon men talesmannen John Kirby säger:
-Oavsett omständigheterna eller vem som framträder i videon, är det ett oerhört vidrigt beteende, oacceptabelt för alla i uniform.

-Det vände sig i magen på mig, tillade han efter att ha sett videon, som lagts ut på webbplatsen Live leak,

Ska utredas grundligt

I ett uttalande tillägger Pentagon: “Marinkårens högkvarter har nyligen uppmärksammats på en video där marinkårssoldater urinerar på vad som verkar vara avlidna talibaner”.

“Även om vi inte kan bekräfta ursprunget eller äktheten i videon så är de porträtterade handlingarna inte förenliga med våra grundläggande värderingar och de är inte representativa för karaktären hos marinkårens soldater.
-Det här kommer att utredas grundligt.

“Förvånad om svenska

soldater skulle göra så”

SVT / Publicerad 12 januari
Bilder på amerikanska soldater som skändar lik i Afghanistan upprör omvärlden. Att svenska soldater på plats skulle gör något liknande utesluter försvarsmakten.

-Jag skulle bli djävulskt förvånad om en svensk soldat betedde sig på det här sättet. Det är inte ett svenskt beteende att göra så, säger major Peter Fredén, ställföreträdande chef på internationella utbildningsenheten.

Bilderna som nått omvärlden via sajten Live Leak visar hur fyra amerikanska soldater urinerar på tre döda kroppar på marken. Händelsen som nu skakar omvärlden och den amerikanska försvarsmakten ska nu utredas av försvarshögkvarteret Pentagon. USA:s försvarsminister Leon Panetta fördömer också soldaternas agerande.

-Jag tycker att det är bedrövligt, säger Panetta till New York Times.

Ska ingripa

Men att soldater ur den svenska Afghanistanstyrkan FS 23 skulle göra något sådant utesluts nu alltså. Alla svenska soldater som inte har gjort värnplikt ska genomgå en tolv veckor lång grundläggande soldatutbildning.

Förutom vapenhantering, strid och sjukvård får också soldaterna lektioner i folkrätt och försvarsmaktens värdegrund. Där fastslås att diskriminering och kränkningar inte tillåts och att alla soldater måste ingripa mot sådan missförhållanden.

Alla stridande trupper i den svenska försvarsmakten ska förhålla sig till de så kallade “soldatreglerna” som bland annat säger att man ska inte ska vålla onödigt lidande. Reglerna är formade utifrån folkrättslagar som Genèvekonventionen.

-Min grunduppfattning är att man uppträder som i det svenska samhället och följder de normer och regler som finns här, säger Fredén.
Försvarsmakten har också en uppförandekod för personal i utlandsstyrkan. 

Uppförandekoden är dock under omarbetning och ska i framtiden gälla all anställd personal. Den bygger på värdegrunden och förbjuder bland annat personal i utlandsstyrkan att köpa sex och använda droger. Den uppmanar också till försiktighet i relationer med lokalbefolkningen.

Följer utvecklingen

Hittills har inga hämndattentat skett efter att bilderna blev offentliga för omvärlden. En talesman för talibanerna säger, enligt nyhetsbyrån Reuters att det inträffade sannolikt inte kommer att påverka de föreslagna fredssamtalen mellan talibanerna och USA.

Enligt försvarshögkvarteret har det inträffade inte heller påverkat säkerhetsläget för de svenska trupperna i Afghanistan.

-Vi har inga rapporter om att säkerhetsläget har förändrats, men vi följer utvecklingen noga, säger Suvita Ballchand, på förvarsmaktens informationsstab.

Andreas Liebermann
andreas.liebermann@svt.se




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem

 
- Naturligtvis är svenskar bättre än Amerikaner..?  "- Jag skulle bli djävulskt förvånad om en svensk soldat betedde sig på det här sättet."

Det är inte ett svenskt beteende att göra så, säger major Peter Fredén, ställföreträdande chef på internationella utbildningsenheten.”
Då kan vi tillsammans med den svenske majoren konstatera att allt urinerade på lik är ett typiskt amerikanskt beteende. 

Dessvärre imponerar inte hans uttalande. Soldater är universella. Soldatreglerna som publiceras nedan är de mentalt naiva och godtrogna patrioternas godnattsaga.

Soldaterna gör precis vad de alltid gjort. Skillnaden idag är att IT-tekniken ibland råkar fånga upp och förmedla bilder som inte ens Pentagon lyckats filtrera och undanhålla för den godtrogna allmänheten.


Den som för en endaste sekund tror att några soldat-regler följts i något krig någonstans på jorden de senaste 5000 åren bör sinnesundersökas. Problemet med lik-pissande uppkommer därför att det är lönsamt med krig. 

Vill man inte att soldater skall pissa på lik i bästa TV-sändningstid så stöd inte krigsindustrin.

Svårare än så är det inte. Den i Sverige som röstar på moderaterna och andra partier som aktivt stöder USA:s invasionskrig  är delaktig i lik-pissandet och det senaste stora folkmordet på  1.5 miljoner människor som USA:s arme utfört de senaste åren i Irak.

Amerikanerna har ett talesätt; “what goes around comes around”. Historiskt sätt så stämmer talesättet. De folk som är dagens offer blir framtidens förövare. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara tills cirkeln någon gång bryts.
Idag är t. ex. Israel är ett talande exempel på detta.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Soldatreglerna

1. Bekämpa endast fiendens kombattanter och mål av militär betydelse.
2. Vålla inte onödigt lidande eller större skada än vad som fodras för att lösa din uppgift.
3. Bekämpa inte fiende som gett upp motståndet eller försatts ur stridbart skick.
4. Avväpna fångar och överlämna dem till din chef.
5. Behandla sårade, sjuka, skeppsbrutna lika. Oavsett om de tillhör våra styrkor, fienden eller civilbefolkningen.
6. Respektera och skydda civilbefolkningen. Undvik om möjligt att skada civil egendom. Plundring är förbjudet.
7. Respektera föremål och personal som har särskild folkrättsskyddslika kännetecken. (Kulturföremål, Röda Korset etc.)
8. Ingrip för att förebygga brott mot dessa regler.

Källa: Försvarsmakten
*
-Så här har soldater betett sig i alla tider. Att skända motståndaren hör till kriget.

De amerikanska soldaterna urinerar på de döda rebellerna för att de tillhör fienden.
- Stefan Olsson, statsvetare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
*

The Golden Shower of War
Till sist som extrabonus – den oredigerade videon…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
—————————————————————–
Sidan läst och godkänd av:
IP: 193.241.8.211 [Trace] March 23, 201209:46:56 AM
ISP: Swedish Armed Forces
Landed: undermattan.blog.com/2012/01/12/usa-soldater-urinerar-pa-stupade-talib…

 
undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
—————————————————————————————————–

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.