tisdag 3 januari 2012

TERRORHOTET mot VILKS (Sagan om)


(1) GRIPANDET
- 2011, Fyra anhållna för terrorbrott i Göteborg


Fyra personer har anhållits, misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Göteborg. Säpo vill inte kommentera uppgifterna.



Enligt TT är de fyra personer som greps vid Röda sten under natten nu anhållna. Jourdomstolen i Göteborg säger till TT att tre av dem tilldelats offentlig försvarare. Den fjärde väntas få sin försvarare under måndagen.

Det var vid midnatt, vid midnatt, mitt under festligheterna med att inviga Göteborgs Internationella konstbiennal, som Röda Sten konsthall fick utrymmas. Enligt polisen fanns det en hotbild mot konsthallen, oklart exakt vad detta innebär.


– Fyra personer har gripits, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Gripandet skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Västra Götalands län, säger Sara Kvarnström, informatör på Säkerhetspolisen.

I övrigt är Kvarnström mycket förtegen och hänvisar till förundersökningssekretessen och vill inte kommentera om någon har anhållits. – Vi kan för närvarande inte ge någon mer information.

Är personerna kända av polisen sedan tidigare?

– Jag kan inte ge några detaljer om det. Hon uppger även att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten och det inte råder något förhöjt säkerhetsläge.

200 meters avspärrning


Polisen spärrade av ett område som omfattade omkring 200 meter av kajen, Röda Stens Konsthall, området under Älvsborgsbron, och en kontorsbyggnad som tillhör Göteborgs sjöfartsinspektionsområde inom Transportstyrelsen.

Kontorsbyggnaden används normalt bara dagtid på vardagar. – Jag har inte hört något om det. Jag tror inte att målet var vi i så fall, men det är inget jag vet.

Och det måste ha varit helt tomt i de lokalerna då, säger Jörgen Hansson, jourhavande tjänsteman för Transportstyrelsens sjöfartsavdelning. Även gångvägen på Älvsborgsbron var avspärrad under en tid. Avspärrningarna var hävda på söndagsmorgonen.

Hulthén om hotet

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén (S), fick informationen om terrorhotet i hennes stad genom massmedia på söndagsmorgonen.
– Det känns väldigt overkligt, helt absurt med hot mot en konstbiennal. Särskilt en dag som denna, den 11 september.

Kommer du att ha kontakt med polisen om det inträffade i dag?

– Det får vi se. Polisens presstalesman i Västra Götaland, Ulf Edberg, är mycket förtegen om vad som hänt. – Det enda jag kan säga är att polisen har biträtt säkerhetspolisen i ett ärende där det var fattat ett beslut om att utrymma Röda Sten.

Polisen kontaktade konsthallens chef, Mia Christersdotter Norman, och bad henne att utrymma lokalerna. Hon lät stänga av musiken och bad folk lugnt lämna festen. På hemsidan skriver polisen att utrymningen gjordes med anledning av en hotbild som innebär allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.


– Folk trodde först det var ett performance, sedan förstod de att det var allvar, säger Sofia Djerf som är informatör vid Göteborgs internationella konstbiennal.



(2) RÄDSLAN
- 2011, "Det känns väldigt främmande"


GP-medarbetaren Henrik Wallgren var på plats när Röda Sten konsthall fick utrymmas på grund av terrorhot.
– Sedan låg jag hela natten och väntade på
att det skulle smälla, säger han.

Henrik Wallgren uppskattar att det var cirka 500 personer samlade vid invigningsfesten av Göteborgs internationella konstbiennal.

– Vi hade precis sett ett fantastiskt uppträdande av Naima Train när en kille jag känner kom fram och såg väldigt spänd ut i ansiktet. Han att vi skulle ta våra grejor och gå. Sedan kom en vakt som jag också känner, han såg helt nollställt ut och sa också bara gå - gå.


Henrik Wallgren tog sin flickvän i handen och lydde. – Jag kände på mig att det var något allvarligt. Jag hade ju precis läst om 11 september i tidningen och tänkte på allt i Oslo också.

När de väl lämnat konsthallen var det cirka 500 meter till avspärrningarna där flera poliser stod. Enligt Wallgren gick utrymningen ändå lugnt till.

– Extremt lugnt, kanske för lugnt faktiskt. Bland gästerna florerade redan då ryktet att fyra personer gripits. Vad som skulle föranleda terrorister att hota konstbiennalens invigningsfest förstår han inte. – Vad jag vet var det inget som skulle kunna uppfattas som kontroversiellt.

Väl hemma i den närbelägna lägenheten var det inte lätt att somna.

– Jag har legat och lyssnat hela natten och väntat på att det skulle smälla. Alltihop känns väldig främmande, att något sådant skulle kunna ske i Göteborg. Men det säger väl alla.



(3) FRÅGORNA
-  2011, Fem frågor till Säpo


Säpo är ytterst företegen om de terrormisstänkta och utrymningen av Röda Sten. Säpos pressekreterare Sara Kvarnström bekräftar bara att fyra personer gripits på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott och att det inte råder något förhöjt säkerhetsläge.


Vad innebär det misstänkta terroristbrottet mer konkret?

- Det är en fråga för åklagarmyndigheten att svara på. Det är förundersökningsledare Agneta Hilding Qvarnström, som får avgöra när vi kan lämna mer information.

För att undvika felaktiga spekulationer, kan ni säga något om det misstänkta motivet handlar om högerextremism, islamism, eller något helt annat?

- Det råder strikt förundersökningssekretess och jag kan inte säga någonting om det.

Berodde utrymningen av Röda Sten på ett direkt hot mot den byggnaden eller personer där?

- Jag kan inte kommentera det. Men det finns ingen anledning till allmän oro.

Finns det en koppling mellan utrymningen av Röda Sten och gripandet?

- Jag kan inte säga det heller.

När kan ni säga mer om gripandet och utrymningen?

- Vi kanske lägger ut information på vår hemsida senare under dagen, men då kommer vi nog inte skriva mer än vad jag sagt till dig nu.

(4) TERROR-EXPERTEN
-  2011, "Speciellt restriktiva"


Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan, konstaterar att än så länge är uppgifterna kring lördagens gripanden väldigt knapphändiga.

En förklaring till det kan vara att gripanden skedde kring årsdagen av 11 september-attentaten.

– Jag tror man är speciellt restriktiva eftersom det är årsdagen. Skulle det visa sig att det har någon typ av al Qaida-relaterad koppling så blir det genast ett enormt fokus hit och ett enormt tryck på Säpo informationsmässigt. Sedan finns ju också förundersökningssekretessen, säger han.

Ett annat skäl till att Säpo är så förteget kan vara fjolårets tillslag i Göteborg då ett antal personer greps misstänkta för förberedelse till terrorbrott efter ett bombhot. De släpptes senare då bombhotet var ett missförstånd.

Utifrån det som är känt hittills vill Ranstorp inte spekulera om vilka som skulle kunna vara inblandade.


(5) HOTBREVEN
- 2011, Hotbrev vid Bonniers Konsthall


Två hotelsebrev hittades utanför Bonniers Konsthall i centrala Stockholm, när hallen öppnade klockan 11 på söndagsförmiddagen.

-De har tagits i beslag, säger Thomas Westin, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.
Inga tecken på sprängmedel fanns, men en anmälan om olaga hot skrevs.

Inga uppgifter finns heller om att breven skulle ha något samband med utrymningen av en konsthall i Göteborg natten till söndagen, eller med gripandet av fyra personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott. / TT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(6) HOTBILDEN
- 2011, Fortsätter till Uddevalla


Insatsen skedde mitt under invigningsfesten för Göteborgs Internationella Konstbiennal på Röda Sten Konsthall. Klockan var runt midnatt när projektledaren Ulrika Sten fick reda på att lokalen var tvungen att utrymmas.

– Vi fick veta att det fanns en hotbild mot Röda Sten. Polisen stod utanför och kom in och hjälpte till med att utrymma. De började söka igenom lokalen och hade redan spärrat av området, säger Ulrika Sten, projektledare för Göteborgs Internationella Konstbiennal, till TT.

– Men vi fick inte så mycket information. Utrymningen gick lugnt till.

– Det var obehagligt förstås, men det gick snabbt och folk var lugna. Det var mest tråkigt. Vi förstod att det skulle ta tid för polisen att söka igenom lokalerna, så vi gick därifrån och lät dem ta över.

Hon uppskattar att biennalfesten hade mellan 300 till 400 gäster. – Det var ganska många där. Vi hade våra tillresta internationella konstnärer och många andra som kommit för att vara med på det här stora kalaset.


Till Uddevalla

Göteborgs Internationella Konstbiennal äger rum på flera olika arenor, varav Röda Sten är en. Ulrika Sten känner inte till att något hot riktats just mot konstbiennalen.

– Jag har inte uppfattat något mer än att det här hände just den här kvällen. Jag kan inte spekulera i det, men jag har inte uppfattat att det skulle finnas något hot mot konstbiennalen.

Konstbiennalen fortsätter att invigas i på Bohusläns museum i Uddevalla på söndagen. Enligt säkerhetspolisen har inga speciella säkerhetsåtgärder gjorts där från deras sida, utan det är upp till den lokala polisen.

– Vi jobbar inte speciellt med detta, här är allt som vanligt, säger Thomas Sjöberg, inre befäl vid Uddevallapolisen. Chefen på Bohusläns museum, Hans Kindgren, hade inte fått någon information alls om händelsen vid 10-tiden.

– Vi har tagit kontakt med polisen i Uddevalla och försöker få ytterligare information. Vi vill vara säkra på att det inte har något att göra med biennalen. – Annars är jag inte så pigg på att backa, säger Hans Kindgren.



(6) VÄRLDEN ÄR CHOCKAD
- 2011, Stor nyhet i utländska medier


Nyheten om det misstänkta terrorbrottet har fått internationell spriding. Flera stora internationella nyhetssajter rapporterar om nattens gripande i Göteborg.

En orange pil pekar ut Röda Sten på en karta som ligger på den norska kvällstidningen Aftonpostens hemsida. Men det är inte bara i Skandinavien som intresset är stort. Att fyra personer har gripits i Göteborg, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott uppmärksammas världen över.
The Washington Post, The New York Times, BBC News, The Guardian, The Sun, Le Monde , Le Parisien, Frankfurter Allgemeine och La Vanguardia är några av nyhetssajterna som rapporterar om att fyra personer har gripits i Göteborg.


"Breaking News: Sweden arrests 'terror suspects'", står det på BBC News hemsida.

Gripandet som skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Västra Götalands län har satt Göteborg och Röda Sten på världskartan. Och den första frågan som omvärlden ställer sig är om händelsen har koppling till terrorattackerna i USA den 11 september, vars årsdag är i dag.

Händelsen i Sverige i natt påminner världsmedierna om terrordådet i centrala Stockholm i december 2010 då självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm mitt i julhandeln. Man skriver också om Lars Vilks teckningar från 2007.

De utländska medierna framhåller att Sveriges beredskapsnivå ligger kvar på samma nivå som när den höjdes den första oktober 2010. Den ligger på nivå tre på Säkerhetspolisens femgradiga skala.

I Sverige är Säpo för närvarande mycket förtegna...



(7) VILKS
- 2011, Vilks planerade besöka biennalen


Lars Vilks planerade att besöka Göteborgs konstbiennal. "Jag ska själv med största intresse besöka evenemanget" bloggade han förra veckan.

Den kontroversiella konstnären Lars Vilks planerade att besöka Göteborgs konstbiennal. Den 6 september skrev han "Den 10 september öppnar Göteborgsbiennalen och den är på alla sätt en riktig biennal. ... Mycket bättre än så kan det inte bli och det får vi vara nöjda med. Jag skall själv med största intresse besöka evenemanget."

Men Vilks hade aldrig några planer på att delta under invigningen i lördags kväll, berättar han för GP. - Jag skulle inte ha varit där lördags. Jag planerade att besöka biennalen i samband med bokmässan, säger han.

Tror du att terrorhotet kan ha haft ett samband med ditt blogginlägg?

- Om det är islamister, vilket det verkar vara, är ingenting omöjligt. De är inga intellektuella giganter och kan nog tycka att det räcker med ett blogginlägg.

Hur ser du på det som hänt?

- Man hade föreställt sig terroristerna skulle ligga lågt ett tag. Men det behöver bara finnas några dussin. Det ska mycket till för att få stopp på terrorismen. De kommer inte ge sig förrän de är inlåsta allihop.

Har du tagit emot några konkreta hot den senaste tiden?

- Nej. Samtidigt ska man vara medveten om att hotbildens styrka är det man inte vet någonting om. De som verkligen vill skada en ringer inte innan och talar om det för en.



(8) FÖRNEKANDET
- 2011, Gripen nekar till terroranklagelser


Minst en av de fyra som anhållits misstänkta för terrorförberedelser i Göteborg nekar helt till anklagelserna…


Säpo vill fortfarande inte lämna ut några detaljer kring gripandet, mer än att de fyra greps i Göteborg under lördagskvällen.

- Jag kan inte gå in på några andra detaljer eftersom det råder förundersökningssekretess, säger Michael Gunnarsson, vakthavande befäl vid Säkerhetspolisen. Inte heller åklagaren vill lämna några kommentarer.

- Jag säger ingenting, säger åklagare Agnetha Hilding Qvarnström på TT:s frågor på måndagsmorgonen. Hon vill inte ens förklara varför det inte går att berätta exempelvis vilket kön de gripna har. De benämns endast A, B, C och D. Ingen av de inblandade försvarsadvokaterna svarar heller i sina telefoner.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, har också noterat den "fullständiga mörkläggningen". - Även om man har mörkläggning i andra terroristbrottsärenden går den här väldigt långt.

-Terrorutredningar kan vara mycket känsliga. Man vill undvika varje uppgift som kan påverka utredningen negativt och det kan vara svårt att avgöra på förhand vilka uppgifter som kan ha den karaktären.

Agrell tror att det kan finnas en ganska trivial förklaring till att polis och åklagare inte ens vill säga om de gripna är män eller kvinnor. - Man har bestämt sig för att inte säga någonting.


(9) DE GRIPNA
- 2011, Terrorgripna är unga göteborgare


Männen som greps misstänkta för försök till terrorbrott i Göteborg sent i lördags natt är 23, 24, 25 och 26 år gamla.

På måndagen hävde tingsrätten sekretessen kring de fyra gripna männens identiteter. Det stod då klart att det rör sig om fyra unga män. Samtliga är från Göteborg.

Alla fyra är tidigare dömda för brott vid tingsrätter runt om i Sverige. Det rör sig inte om "terrorrelaterad brottslighet", utan om annan kriminalitet som olaga hot, olovliga körningar, misshandel och övergrepp i rättssak.

De misstänkta:

  • * Man, 23 år, ogift.

  • * Man, 24 år, ogift.

  • * Man, 25 år, gift.

  • * Man, 26 år, ogift, far till ett barn.


(10) STRATEGIN
- 2011, "Älvsborgsbron strategiskt mål"


GP:s Jan Höglund svarar på fem frågor om Säpos tillslag i helgen mot Göteborg.

Enligt Säpo är hotet undanröjt. Kan göteborgarna känna sig säkra i dag?

- Ja och nej. Säpo gör bedömningen att det just nu inte finns något skäl till allmän oro eller säkerhetshöjande åtgärder. Det får vi tolka som att det i varje fall inte finns något känt hot med anledning av ingripandet mot de fyra personer som är anhållna misstänkta för förberedelser till terroristbrott.

- Å andra sidan råder en förhöjd hotnivå i samhället sedan snart ett år tillbaka. Och Säpo visste inte i förväg förra året att en självmordsbombare skulle slå till i centrala Stockholm. Lika lite som den norska motsvarigheten PST kunde förhindra att Anders Behring Breivik satte sina planer i verket. Ensamma gärningsmän är säkerhetstjänsternas mardröm.

Röda Sten, där invigningen av Göteborgs konstbiennal pågick, utrymdes efter gripandet. Vilka skäl kan det finnas att slå till mot den platsen?

- Det kan finnas flera. Konstnären Lars Vilks skrev på sin blogg att han skulle besöka biennalen, inte när. Men det kan ha triggat individer som vill åt honom. Vilks lever ju under dödshot från al-Shabaab, som påstås ha förbindelse till terrornätverket al-Qaida. Ett annat skäl är att det är en plats som samlade mycket folk en symboliskt laddad dag som 11 september. Röda Sten ligger ju även intill ett känsligt strategiskt mål som Älvsborgsbron.

Vad vet vi om identiteterna på de fyra anhållna?

- Det är fyra unga män, 23-26 år, samtliga bosatta i Göteborg. Det finns obekräftade uppgifter i media om att de misstänks ha kopplingar till al-Shabaab, men det är ännu oklart.

Vad betyder en eventuell koppling till al-Shabaab?

- Flera tidigare terrormisstankar har byggt på påstått samröre med denna militanta islamistiska organisation i Somalia. Det har i det sammanhanget också förekommit omfattande telefonavlyssning, där polisens analytiker tolkat in det ena och det andra.

- Så var fallet med de två somaliensvenskar som fälldes i Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott, men friades i hovrätten. Samtidigt finns ju exempel på hur ett avlyssnat samtal om "sprängande huvudvärk" tolkats som ett förestående bombhot i Centrala Göteborg, vilket visade sig vara helt grundlöst och ledde till att oskyldiga frihetsberövades under stor dramatik och inför deras barn.

Enligt uppgifter ska de misstänkta ha gripits på centralstationen. Betyder det att de kommit till Göteborg utifrån?

- Vi vet inte om de just hade kommit, var på väg någonstans eller bara uppehöll sig där. Men det är uppenbart att Säkerhetspolisen följt männen under en tid och troligen även telefonavlyssnat dem.

Finns det grupper i Göteborg med kapacitet att utföra terrordåd?

- Återigen. Grupper, som måste kommunicera inbördes, är lättare att avslöja och där har Säpo i allmänhet en bra uppfattning om vad de håller på med. Betydligt svårare är enskilda individer, särskilt om de inte har tidigare anknytning till kriminalitet och terroriststämplade grupperingar. Där finns helt enkelt inga garantier. De lever i en skuggvärld.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(11) DE HÄKTADE
- 2011, Tre häktade för mordplaner


Den fjärde av männen som anhållits för mordplanerna vid Röda sten släpps på fri fot. De första tre männen, 25, 26 och 23 år gamla har häktats på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord.

Enligt tingsrätten kan 24-åringen inte anses skyldig och det saknas tillräckliga skäl att häkta honom. Bara minuterna efter beslutet var 24-åringen fri. Han släpptes ut från tingsrätten via en bakväg och gick mot spårvagnhållplatsen vid gamla Ullevi.

– Jag vill inte kommentera detta, sa han. 25-åringens försvarare Eva Henrikson var kritisk till beslutet om häktning som kom vid klockan 14.45.

– Det ska finnas bättre grund för att häkta någon. Min uppfattning är att det som framkommit under förhandlingen rör sig om ett bötesbelopp, säger hon och tillägger att 25-åringen fortsätter att neka till anklagelserna. – Han ställer sig oförstående, säger hon.

Efter över två och en halv timme lång förhandling häktades även 26-åringen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Hans försvarare Ulf Ahlstedt var inte överraskad över beslutet. – Det är inte så förvånande med tanke på att den första häktades, säger han.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(12) KRITIKEN
- 2011, Både anhöriga och advokater kritiska

Kritiken mot åklagaren och Säpo växer i fallet där tre män anklagas för att ha planerat att mörda Lars Vilks. – Det känns som de tagit honom för att han går i moskén och har skägg, säger Sara, syster till en av de misstänkta.

Strax efter midnatt, den 11 september i år, fick systrarna Sara och Lara ett sms från sin brors flickvän. Hon var orolig eftersom brodern inte kommit hem vid 23-tiden som avtalat.

– Hon hade pratat med honom vid halv elva. Då var han på Centralen och skulle bege sig hemåt. Vi sa till henne att det inte var någon fara, han tycker ju om att promenera och hade kanske bestämt sig för att gå, säger Sara.

Under natten blev de anhöriga mer och mer oroliga och började ringa till polis och sjukhus för att undersöka om något hänt. – Han har skägg och det var 11 september så jag blev rädd att han hamnat i bråk, säger Sara och förklarar att många muslimer fortfarande känner rädsla och utsatthet inför det laddade datumet.

Inte förrän nästa morgon fick de en föraning om varför brodern inte kommit hem. Rubriken på text-tv talade om att fyra män gripits för terrorplaner i Göteborg. Efter flera fall av gripanden och terrormisstankar mot manliga muslimer i stan gick kopplingen inte att slå bort.

– Jag ringde till Säpo men fick ingen information. Ett par timmar senare kom de och knackade på dörren, säger Lara.

Två utredare från Säpo gick igenom Laras lägenhet, där även den 24-årige brodern bor när han inte är hos sin flickvän. De plockade med sig anteckningsblock, ett souvenirsvärd som hängt på väggen och lite andra av hans privata tillhörigheter.

När vi träffar 24-åringens anhöriga har han och två av hans bekanta suttit isolerade i häktet i nästan två månader. De misstänktes först för terrorbrott men rubriceringen ändrades senare till förberedelse till mord.

– Han har inte alltid varit skötsam. Vi kommer från en splittrad familj och han hamnade fel, i bråk och fylla. Vi försökte hjälpa honom och de senaste sex åren har han hittat rätt i tillvaron. Han ville bygga upp en familj och satsade hårt på att få ett fast jobb, säger Lara.

För några år sedan började 24-åringen praktisera islam. Systrarna berättar hur det påverkat honom positivt och hur hans liv blivit lugnt och harmoniskt. – Pusslet går inte ihop. Han förberedde för familjeliv, inte för terrorbrott eller mord. Han skulle precis bli pappa och hade en jobbintervju bokad, säger Sara.

Familjen är övertygad om att 24-åringen är oskyldig och har hittills inte fått någon information som de tycker pekar på motsatsen. – Det skulle vara lättare om de lade fram bevis och startade en rättegång. Som det är nu känner vi oss helt maktlösa, säger Sara.

Men låt säga att han planerat ett mord. Är det då inte bra att polisen agerar?

– Jo, men det blir hypotetiskt. Han är en jättesnäll människa och som vi ser det måste det ha blivit något missförstånd, säger Sara.

Det är inte bara de anhöriga som är kritiska till det stora glappet mellan åklagarens allvarliga anklagelser och det bevismaterial som lagts fram. 24-åringens advokat Urban Gilborne är inte imponerad av de uppgifter han fått se.

– Vi har fått fragment av utredningen. Min uppfattning är att uppgifterna har karaktären av relativt svaga indicier. Jag anser inte att det finns något än så länge som visar att min klient begått något brott, säger han.

Säpo har slagit till mot flera terrormisstänkta i Göteborg. Samtliga ärenden har lett till att de misstänkta friats. Hur tänker du kring det?

– Det ger mig en oroskänsla över att man av andra skäl än utredningsskäl måste gå vidare. Som yrkesperson vet jag att det är svårt att göra en utredning om det kommer ut för mycket information. Men här vågar jag säga att samtliga försvarare tycker att man gör fel avvägning.

Det låter som att du skulle vilja säga mycket mer?

– Det skulle jag verkligen vilja. Inte bara för min klient och hans anhörigas skull utan även allmänheten har rätt att känna till vad som pågår i det här fallet.

Fotnot: Sara och Lara heter egentligen något annat.



(13) BEVISEN
- 2011, Åklagaren har fortfarande inte tillräckligt med bevis


Åklagaren har nu begärt ytterligare två veckor för att utreda de påstådda mordplanerna mot Lars Vilks. Materialet som finns i dag räcker inte till åtal.

De tre häktade männen greps på Göteborgs Central strax före midnatt den 10 september i år. Ordern kom från åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Åklagaren valde initialt att rubricera ärendet som terrorbrott.

I samband med gripandet avbröts invigningen av Göteborgs konstbiennal och lokalerna vid Röda Sten utrymdes.

Varför valde du ett så kraftfullt agerande?

– Jag kan bara konstatera att med anledning av vad vi trodde oss veta då gjorde vi bedömningen att det rörde sig om förberedelse till terrorbrott, säger hon.

Rubriceringen ändrades några dagar efter gripandet till förberedelse till mord och det är det brottet som de tre männen misstänks för.

Agnetha Hilding Qvarnström har nu begärt förlängning av åtalstiden till den 23 november vilket försvaret sagt nej till. Under dagen väntas tingsrätten ta ställning till om de misstänkta ska hållas häktade i två veckor till eller inte.

Agnetha Hilding Qvarnström är fortfarande mycket förtegen kring ärendet och vill inte ens svara på vem som skulle mördas. Detta trots att det i offentliga handlingar i tingsrätten står att måltavlan var konstnären Lars Vilks. – Jag kommenterar ingenting i utredningen förrän om och när åtal väcks.

Du säger om, har ni inte tillräckligt för ett åtal?

– Jag kan inte gå in med ett åtal nu, det är det jag kan säga.

Så du är inte säker på att du kommer att åtala?

– Jag vill inte uttala mig om det. Förundersökningen är inte klar, jag har begärt två veckor till och misstankarna kvarstår.

Är det en svår utredning?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Det är alltid svårare när det handlar om förberedelsebrott.

Varför ligger utredningen kvar hos Säpo när ni inte längre misstänker terrorbrott?

– Mest för att slippa tempoförlust. Det sparar tid och resurser.

Kommer vi att få veta varför ni först misstänkte att männen förberedde ett terrorbrott?

– När vi kommer till en huvudförhandling kommer jag nog att redogöra för det.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(14) DE OMHÄKTADE
- 2011, Alla nu omhäktade i Vilks-målet


Samtliga tre misstänkta för att ha förberett ett mord på konstnären Lars Vilks är nu omhäktade. På torsdagen omhäktades två män, 26 och 24 år, på sannolika skäl. Och på fredagen omhäktades även den tredje mannen, 25 år gammal, på samma skäl.

Åtal ska vara väckt senast den 23 november.

26-åringens försvarare Ulf Ahlstedt uppgav för GP på torsdagen att enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål är utredningen i slutskedet.

- Nästa vecka bör allt vara klart. Utredningen är i slutskedet. Men det har jag hört tidigare, sa Ulf Ahlstedt. Efter två månader har praktiskt taget ingenting nytt kommit fram som styrker misstankarnas mot hans klient, hävdade advokaten:

- Det är helt obegripligt. Det har varit samma vaga omständigheter hela tiden och jag tycker att tingsrätten beviljar förlängning utan att gå till botten med varför, sa Ulf Ahlstedt.



(15) RÄTTEGÅNGEN och TERRORBEVISEN
- 2011, "Hade knivar på sig när de greps"


När de tre männen, misstänkta för att ha planerat döda Lars Vilks, greps på Centralstationen i Göteborg hade alla knivar på sig, enligt åklagaren.

Åhörarläktaren var fullsatt när rättegången om mordförsöket på Lars Vilks inleddes på tisdagsförmiddagen.

Läktaren i sal 4 i Göteborgs tingsrätt fylldes av anhöriga och journalister. De tre tilltalade sitter till höger om sina försvarare. Totalt kommer 18 förhör att hållas under fyra rättegångsdagar.


Eftermiddagens förhandlingar:
När förhandlingarna återupptogs vid 15-tiden var Lars Vilks med via videolänk. Han berättar om det inlägg på hans blogg som antytt att han skulle delta i öppningen av Göteborgs Internationella Konstbiennal den 10 september. Något som förnekas av Vilks. Han menar att han inte hade för avsikt att delta just under öppningen.

Läser man det så tror man att jag skulle besöka öppningen, men jag besökte senare, säger Lars Vilks. Efter att åklagaren ställt några frågor till Vilks så tar försvaret över. Majoriteten av eftermiddagen ägnades dock åt förhör med en av de tre misstänkta.
Mannen berättar att han träffat de andra två misstänkta, framförallt i samband med besök i moskén.

Besöket vid Röda sten förklaras med att man ville titta på utsikten, promenera och för att se hur det såg ut eftersom man bestämt att fika tillsammans där den 10 september.
Detta ifrågasattes starkt av åklagaren eftersom det vid tidpunkten när de observerades av polisen var sent på kvällen.

En stor del av eftermiddagen fokuserade på de papper som ska ha kastats på Järntorget av den misstänkte. På pappren stod bland annat punkter som "gör" och "gör inte". Under punkten "gör" stod bland annat " ta olika vägar dit", "reka lördag morgon" och "snack vad ska säga om vi åker fast".

Dessa punkter förklarades av den misstänkte med att man enligt råd han fått ska ta olika vägar till moskén. "reka lördag morgon" ska ha syftat på att raka sig och "snack vad ska säga om vi åker fast" ska ha syftat på vad den misstänkte skulle säga om hans syskonbarn skulle upptäcka de leksaker som han menar att han planerade att gömma och överraska dem med.

Den misstänkte ska skrivit ner dessa saker som påminnelser eftersom som han säger sig ha dåligt minne. Vissa av förklaringarna avvek enligt åklagaren betydligt från de förklaringar den misstänkte gett i tidigare förhör.

Åklagaren visade även upp ytterliggare anteckningar från den misstänktes block. I vissa fall ordagranna återgivelser av citat från Lars Vilks blogg.
Den misstänkte säger att han inte minns huruvida han varit inne på Lars Vilks blogg eller inte, men att han inte kan garantera att han inte varit det.

Efter nära två timmar avbröts eftermiddagens förhandlingar för att återupptas i morgon klockan 08.15

Åhörarläktaren var fullsatt när rättegången om mordförsöket på Lars Vilks inleddes på tisdagsförmiddagen. Läktaren i sal 4 i Göteborgs tingsrätt fylldes av anhöriga och journalister. De tre tilltalade sitter till höger om sina försvarare.

Totalt kommer 18 förhör att hållas under fyra rättegångsdagar.

Klockan 9

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström inleder sin sakframställan. Hon hävdar att de tre männen gemensamt och i samförstånd planerat att mörda den kontroversielle konstnären Lars Vilks. Samtliga tre åtalade förnekar att ha planerat döda Vilks.

Åklagaren utvecklar sedan sin talan och redogjorde för att polisens spanare iakttog männen utanför Röda Sten vid Älvsborgsbron dagarna innan konstutställningen skulle öppna.

Hilding Qvarnström ger den historiska bakgrunden till småskaliga terroristdåd och berättar att det finns al Qaida-inspirerade dödshot mot Lars Vilks i tidskrifter som Inspire. Där finns en dödslista mot dem som kränker profeten Mohammed.

- Detta är en del av retoriken, säger åklagaren.

Ett av budskapen: Den som slaktar Lars Vilks som ett lamm får en belöning på 150 000 dollar. Inspire är en nätbaserad tidskrift och inga exemplar har beslagtagits hos männen.


Kl 09.45

Förutom två dvd-skivor har en IPod beslagtagits hos den 24-årige misstänkte. Åklagaren citerar rader från föreläsaren Anwar Al-Awaki: "väpnad jihad är en plikt". Även en mp3-spelare hittades hos 24-åringen, liksom handskrivna anteckningar.
Nedladdningar är gjorda efter att Vilks skrev på sin blogg att han skulle besöka Göteborg och biennalen.


Kl 10.

Kopplingen mellan den somaliska terroriststämpålande gruppen al-Shaabab och hatet mot Mohammed- tecknarna är viktig att visa, enligt åklagaren. Hon framhåller att den danske tecknaren Kurt Westergaard angreps med yxa av al-Shabaab-anhängare i Danmark. Denne dömdes för terrorbrott.
Rätten får se och lyssna till video där en svensktalande al-Shabaab-man uppmanar "döda hunden Vilks". Även självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs avskedsmeddelande där han talar om Vilks som gris spelas upp. Dags att slå till! uppmanar självmordsbombare.

Strax efter kl 10 redogör åklagaren för att polisen spanade på två av de misstänkta, de ser att en tredje man ansluter sig. De misstänkta rör sig vid Röda sten. Den första iakttagelsen görs på kvällen den 8 september, polisen misstänker att de rekognoscerar. Efter drygt en timma lämnar männen platsen och tar spårvagnen in till centrum.

Lördagen den 10 september är de är tillsammans igen och träffas vid Bellevue-moskén. En av dem köper en kniv. Alla har nu knivar. 24-åringar river sedan ut två blad ur ett kollegieblock och lägger dem i papperskorg vid ett hamburgerkök på Järntorget. Innehåll: bland annat program för Röda Sten, en vägkarta och en "göra-lista". Där finns också noteringar om att "reka" och - tolkar åklagaren- vad som ska sägas om de åker fast.


Från Järntorget åker männen till Röda Sten. En av dem går in och frågar efter Lars Vilks. Efter en timma lämnar de Röda sten. De ska ha försökt hyra bil. Ett brittiskt körkort beslagtas senare. Det är förfalskat.

De misstänkta männen grips på Centralstationen. Tre av de fyra bär kniv. Den fjärde mannen är avförd ur utredningen. Bilder på knivarna förevisas i rättssalen. Samtliga åtalade följer bildspelet med uttryckslösa ansikten.

Kl 10.45

Rätten tar paus.



Kl 11.15

Åklagaren fortsätter att gå igenom beslagtagna anteckningar hos 24-åringen där Vilks, enligt åklagare, fått täcknamnet Hamza. Anteckningarna bygger på bland annat artiklar i tidningar, exempelvis om att polisen haft en mobil enhet (husvagn) på Vilks tomt och Vilks blogg.

Kl 11.26

Åklagaren redogör för avlyssnade samtal och sms. Bland annat om ett samtal där det talas om att åka till Frölunda och att det handlar om stora pengar, en halv miljon kronor.  Ett annat: om att de tre ska träffas för viktig sak. Ett sms efter att de varit vid Röda Sten kvällen före biennalen där de ber om vägledning från Gud efter promenaden.

Kl 12.10

Rätten tar lunchpaus. Under eftermiddagen fortsätter åklagarens sakframställan, därefter kommer de tre försvararna med sina. Vid tretiden väntas förhör med Lars Vilks.

Kl 14.30

Efter lunch gör de åtalades försvarsadvokater sina sakframställningar. Eva Henriksson, advokat för 26-åringen från Gamlestan, påpekar att ingen av de åtalade ens nämnt Lars Vilks i den övervakning som finns.

- Ingen av dem har heller koppling till någon extrem organisation. Samma bevisning måste gälla som om det var etniska svenskar som står inför rätta, säger advokaten Eva Henriksson vidare.

Ulf Ahlstedt, advokat för 26-åringen från Angered, hävdar att hans klient har förklaringar till all den bevisning som åklagaren hänvisar till.

- Redan den 27 juli fick Säpo in tips om förberedelser till terrorbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Sedan dess har min klient varit bevakad. Att Lars Vilks eventuellt skulle komma till biennalen blev inte klart förrän sju veckor senare, den 6 september. Alltså måste det inledande tipset ha rört något annat, säger advokaten Ulf Ahlstedt och fortsätter:
- Åklagaren anser att fara för brott inte är ringa. Jag anser att faran var obefintlig. Det tilltänkta offret var ju inte ens i Göteborg.

Klockan 15 ska Lars Vilks ge sitt vittnesmål.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


(16) LÄNKARNA
- 2011, Viktiga länkar faller i Vilksmålet


Lugn och seriös, en bra person. Så beskrev kommunalrådet Thomas Martinsson (MP) mannen som frågade honom om Lars Vilks i konsthallen.

Under Vilks-målets andra dag i onsdags berättade den 26-årige mannen att han var på Röda Sten. Han mötte kommunalrådet Thomas Martinsson och undrade om Lars Vilks var där.

Detta är en viktig länk i åklagarens indiciekedja. Hennes hypotes är att 26-åringen var där för att "reka" inför det mord som han, tillsammans med två kamrater, påstås ha planerat. Men när Thomas Martinsson hördes på torsdagen hade han bara gott att säga om 26-åringen.

Före mötet i konsthallen hade han träffat honom två gånger i Bellevuemoskén. De hade pratat om bygglov och verksamheten i moskén. Martinssons intryck av honom: engagerad, bra att ha att göra med.

Lördagen den 10 september talade Martinsson vid invigningen av konstbiennalen och mötte 26-åringen i vimlet efteråt. De utbytte artighetsfraser och började samtala.

- Efter en stund frågade han om jag sett Lars Vilks. Han föreslog att vi tre skulle träffas och prata. Jag sa att det kunde vara en bra idé.

Vilks var inte där. De sa hej då och skildes åt. Martinsson minns att 26-åringen uppträdde lugnt och var seriös med sitt förslag. Av en försvarare fick han frågan om mannen har intellektuell kapacitet att föra ett sådant samtal.

- Absolut, svarade kommunalrådet.

Åklagaren hade även kallat tre vittnen från Röda sten "till styrkande av att Lars Vilks efterfrågades" av 26-åringen. Det mest minnesvärda av det första vittnesmålet var slutfrasen:

- Får jag gå nu?

Det andra vittnen höll på med en installation och stod vid kassan när en man frågade om Lars Vilks hade kommit. Hon beskrev mannen som lång, i 40-årsåldern, och mycket trevlig. Hon tittade på de tre tilltalade och konstaterade:

- Jag har inte sett någon av er.

Det hade inte heller det tredje vittnet. Sambon till den åtalade 24-åringen födde deras första barn den 20 september. - Han var mycket hjälpsam under min svåra graviditet och var lycklig, sa hon i rätten. Att han skulle riskera allt genom ett mord bara tio dagar före nedkomsten, kändes som en absurd tanke under vittnesmålet.

Rättegången avslutas på onsdag i nästa vecka.


(17) SVERIGEDEMOKRATERNA
-  2011, Ställ ut Vilks hundar i riksdagshuset



Den 20 december inleds rättegången mot tre personer som åtalats för förberedelse av mord mot konstnären Lars Vilks. Vi kommer att lämna in en begäran till talmannen om att Vilks rondellhundar ska ställas ut i riksdagshuset på samma sätt som skedde efter att Ecce homo-utställningen utsatts för hot, skriver Mattias Karlsson och Björn Söder (SD).

Yttrandefriheten är en av demokratins bärande pelare där rätten att uttrycka sig i form, rörelse och bild är grundläggande. På tisdag (20/12) inleds en rättegång mot tre personer som åtalas för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks. Bakgrunden till mordplanerna kan bara kopplas till Vilks konstnärliga gärning. Vilks konst kan man ha många åsikter om men alldeles oavsett får vi aldrig kompromissa med Vilks och andras konstnärliga frihet.

På senare tid har det blivit allt vanligare att den konstnärliga friheten angrips genom hot och försök till inskränkningar. Dessa hot har kommit från så väl nazistiska grupper som från kristna och muslimska fundamentalister. 1998 öppnade utställningen ”Ecce homo” av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Utställningen väckte starka känslor då den visades upp i Uppsala domkyrka och innehöll bilder av Jesus i sexuella och homoerotiska situationer och miljöer. Ohlson Wallin fick motta flera mordhot och Uppsala domkyrka bombhotades.

I syfte att visa sitt stöd för yttrandefriheten och ge riksdagsledamöterna en chans att själva se den omtalade utställningen beslutades talmannen med stöd av en majoritet av gruppledarna att Ecce Homo under en vecka i mars 1999 skulle visas upp i Riksdagshuset Östra. Även om vi personligen inte har mycket till övers för den utställningen så tycker vi ändå att det var ett principiellt viktigt beslut av talmannen.


Vi menar att det i konsekvensens namn borde vara minst lika självklart att även Vilks rondellhundar nu ställs ut i riksdagshuset. När hotet mot Ecce homo kom från kristna extremister är det i dag så att de allvarligaste attackerna på den konstnärliga friheten i dag kan kopplas till islamismen. Det är också i dessa fall som det demokratiska samhället hittills har haft svårast att oreserverat stå upp för yttrandefriheten. De senaste åren har en rad incidenter inträffat där landets kulturinstitutioner, av rädsla för att stöta sig med islamistiska grupper, bland annat valt att plocka ned tavlor, stoppa dansföreställningar, censurera filmer och avboka kontroversiella konstnärer.

Mest talande exemplet

Det mest talande exemplet är fallet med Lars Vilks som med ambitionen att testa yttrandefrihetens gränser tog fram en serie av teckningar där den muslimske profeten Muhammed skildras i form av en rondellhund. Av rädsla för våldsamma reaktioner från islamistiska grupper stoppades Lars Vilks från att delta vid den utställning i Värmland där teckningarna först skulle visas upp. Vilks erbjöd då en rad svenska gallerier och kulturinstitutioner att visa teckningarna, men samtliga avböjde. Vilks teckningar fördömdes officiellt av regeringarna i flera arabiska länder. Den islamiska samarbetsorganisationen, som har 57 stater som medlemmar, framförde krav till den svenska regeringen på att Lars Vilks skulle straffas. Strax därefter utlovade en irakisk terrororganisation med nära band till al Qaida en belöning till den som mördade Lars Vilks.

Sedan dess har Vilks varit utsatt för en med svenska mått sällan skådad förföljelse där åtalet för förberedelse till mord bara är toppen av isberget. Hans hem har attackerats med brandbomber, hans konst har svartlistats, han har blivit fysiskt attackerad och på grund av en mycket allvarlig hotbild tvingas han leva under livvaktsskydd dygnet runt.

Får aldrig vika sig för hot

I syfte att visa sitt ovillkorliga stöd för yttrandefriheten anser vi därför att riksdagen borde erbjuda Lars Vilks möjligheten att på samma villkor som Elisabeth Ohlson Wallin visa upp sin konst i Riksdagshuset. En begäran till talmannen om detta kommer inom kort att överlämnas. Oavsett vad man tycker om en viss konstnär eller ett visst konstverk får yttrandefriheten aldrig begränsas av religiösa påbud. Det öppna och demokratiska samhället får aldrig vika sig för hot och våld. Att så ändå sker och dessutom i en ökande omfattning är djupt oroväckande.

I en undersökning genomförd av SVT:s Kulturnyheterna i juni 2010 uppgav nästan var tredje svensk bildkonstnär att förföljelsen av Lars Vilks har resulterat i att man börjat censurera sina egna konstverk av rädsla för repressalier. Som folkets och demokratins främsta företrädare har regering och Riksdag ett särskilt ansvar att motverka denna utveckling.

Mattias Karlsson (SD)

kulturpolitisk talesperon

Björn Söder (SD)

gruppledare i riksdagen





(18) DE FRIGIVNA
- 2011, De tre Vilks-åtalade frigavs


De tre män som misstänks för att ha planerat mörda konstnären Lars Vilks är försatta på fri fot. Det blev den dramatiska finalen på rättegången.

Klockan 14.15 på onsdagen var rättegången slut och chefsrådman Henrik Winman meddelade att tingsrätten inleder en särskild överläggning för att avgöra om männen ska förbli i häktet fram till domen meddelas eller om de ska släppas fria.

Efter en timma kom beskedet:
Tingsrätten har hävt häktningsbesluten. Chefsrådman Henrik Winman bekräftar för GP att männen är fria att åka hem, men vill inte berätta vad som låg till grund för beslutet.

En naturlig tolkning är emellertid att rätten inte är övertygad om att männen är skyldiga till förberedelse till mord bortom varje rimligt tvivel och att det inte finns skäl att hålla dem kvar i häkte fram till att domen tillkännages den 20 januari klockan 14.

Advokat Urban Gilborne, som försvarar en männen, 24-åringen, är mycket lättad när han får beskedet av GP.

- Det är jätteglädjande. Jag hade hoppats på det för min klients och hans familjs skull, men man vet ju aldrig.I slutet av rättegången upprepade flera av männen att de är oskyldiga: Den ene 26-åringen sa:
– Jag hade ingen kniv på mig på Röda Sten. Kniven hade jag lagt undan i föreningslokalen. Det fanns en hotbild mot min familj.

Han sympatiserar inte med de radikala islamisterna som förespråkar våld, intygade han. Att han sökte information på nätet var inte konstigt. Det var i upplysningssyfte och en självklar rättighet. - Det är inte brottsligt, sa mannen som berättade hur sällan han har fått träffa sin dotter under tiden i häktet.

Den andre 26-åringen sa:

– Vi har blivit utsatta för en rädsla för att stoppa terrorismen. Jag känner mig väldigt orättvist behandlad av åklagaren och säkerhetspolisen. Jag är väldigt förvirrad av detta.

– Vi sitter här för att vi är muslimer.
Det var på onsdagsförmiddagen som den sista rättegångsdagen inleddes. Ett stort antal medier fanns på plats och trycket från allmänheten var hårt.

Säkerhetssalen räckte inte till och från en annan sal fick åhörare följa ljud och bild från säkerhetssalen. Efter personalia om de tilltalade, bland annat att samtliga förekommer i polisens belastningsregister, inledde åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström sin slutplädering.

Hilding Qvarnström sa att Lars Vilks utsatts för över 150 hot sedan han gjorde sina Mohammedteckningar. Som inspiarationskälla åberopade hon bland annat den radikala tidningen Inspire och uttalanden från Al Shabaab med uppmaning att döda Vilks som genom sin konst kränkt Islam.

Hon tog även upp hur männen försökt hyra en bil (läs flyktbil) med ett förfalskat, brittiskt körkort, att de sökt information om och frågat efter Lars Vilks och att de grips med knivar på sig.

Åklagaren framhöll också upp de anteckningar som polisen funnit. De handlar, enligt hennes tolkning, om en brottsplan: om vägar till och från Röda Sten, om att memorera byggnaden och att lägga leksakerna utanför; leksakerna ärm hävdar åklagaren , är en omskrivning för knivarna.

– Jag menar att det är knivarna, sa hon. På frågan om det spelar någon roll att Vilks inte var på Röda Sten, svarade åklagaren nej. – Lars Vilks ska dödas vid någon tidpunkt när det går att genomföra. De tre har agerat gemensamt och i samförstånd och hade en brottsplan.

Hilding Qvarnström yrkade på att de tre döms för att ha planerat mörda, alternativt stämpling till mord, och att de bör dömas till fängelse i minst tre år.

Att brottet också kunde ses som ett angrepp på Lars Vilks grundlagsskyddade yttrandefrihet höjer straffvärdet ansåg hon.

Advokat Ulf Ahlstedt pläderade för sin klient, en av 26-åringarna:
– Det finns inget stöd för att Lars Vilks skulle besöka Röda sten, sa han och citerade Lars Vilks blogg.

– Det finns inte heller bevis för att min klient gemensamt och i samförstånd med någon planerat döda Vilks, fortsatte han och avfärdade åklagarens bevisning på punkt efter punkt.

Uttalanden av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och av den terrorstämplade organisationen al Shabaab är inte relevant i målet, enligt advokat Ulf Ahlstedt.

Försöket att hyra en bil, närvaron vid Röda Sten - allt har en förklaring och tagits ur sitt sammanhang, menade han.

– Den påstådda brottsplanen är märkligt ytlig och framför allt har den inte följts. – Han hade kniv, men det var för att kunna försvara sig.

Telefonavlyssningarna avfärdade advokaten som osäkra och otydliga och underströk att hans klient varit avlyssnad sedan 21 juli. Varför vet han inte, det är hemligt utom att misstanken gäller förberedelse till terroristbrott och allmänfarlig ödeläggelse.

– Det vore intressant att veta varför, det har ju i varje fall inget med Vilks att göra, sa Ulf Ahlstedt. – Det finns under alla dessa avlyssnade samtal inte något som konkret avslöjar någon mordplan, slog han fast.

Advokaten lyfte fram det betydande utrymmet för misstag och påminde om den "kortslutning" som säkerhetspolisen drabbades av när oskyldiga greps efter ett påstått bombhot i Göteborg förra året.

– Åtalet ska ogillas och min klient ska friges, avslutade Ahlstedt. 24-åringens advokat Urban Gilborne tog vid.
- Min klient har inte ens kunna beslås med att han känt till att Vilks skulle komma till Röda Sten. Han var där för att fika.

Gilborne hävdade att ingenting tyder på att de anteckningar åklagaren åberopat skulle vara en brottsplan. Han tillade att ett intresse för Lars Vilks inte betyder att hans klient haft avsikt att skada honom.

Indiciekedjan är svag, underströk Gilborne som också yrkar på att åtalet ogillas och att hans klient försätts på fri fot. Advokat Eva Henriksson pläderade för sin klient, även han 26 år gammal:

– Han har talat om kniv, det är inte konstigt. Det är inte uppgifter som leder till Lars Vilks, sa hon och avfärdade även hon åklagarens alla indicier.
– Jag anser att åtalet ska ogillas
och att han ska försättas på fri fot.

Och så blev det...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Redaktörens svammel
UnderMattans redaktör dricker några öl och löser världens problem!



Editors notes:  Artiklarna är helt och hållet dagspressens originalprodukter, mestadels GP:s. 
...Vi har bara piffat upp illustrationerna lite... 

Till sist så har Lars Vilks ett personligt meddelande till alla som inte uppskattar hans rondellhundar...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.