lördag 14 januari 2012

EU & SVERIGE planerar omfattande CENSUR på INTERNET


Nätaktivister varnar för censurlag:
“Det är oroväckande”

 Expressen Publicerat 12 jan 2012
Nätaktivister varnar nu för att EU är på väg mot en egen version av USA:s kritiserade antipiratlag Sopa.
Ett nytt policydokument flaggar för stora ingrepp på friheten på nätet, säger bland annat Piratpartiets Henrik Alexandersson.

 
- Förändringar av direktivet kommer ge oss Sopa-liknande regler i EU. Det är oroväckande, säger han till Expressen.se.


Ett EU-dokument om ett sammanhängande ramverk för att bygga förtroende på den digitala marknaden pekas ut som ett första steg mot nätcensur i Europa, enligt farhågor från nätaktivister.

Dokumentet är ett policydokument för förändringar av e-handelsdirektivet och Monica Horten, som skrivit en bok om telekompaketet, varnar på sin blogg för att EU-kommissionen kan komma att tvinga internetleverantörer att blockera innehåll och att betalningsföretag som Visa eller Paypal, kan tvingas stoppa betalningar till sajter som innehåller upphovsrättsskyddat material.

Klart oroväckande

Den liberala bloggaren Henrik Alexandersson, som arbetar för Piratpartiet i Bryssel, är inne på samma spår.
– Det är klart oroväckande. Förändringen av E-handelsdirektivet, tillsammans med alla sidodokument och Acta-lagen kommer ge oss Sopa-liknande regler i EU, säger han.
Sopa, Stop Online Piracy Act, är ett lagförslag som debatteras i den amerikanska kongressen och har skapat en strid mellan gamla och nya medier. Internetjättar som Google och Wikipedia, har varnat för att lagen kan leda till censur.

Ansvarig för innehåll

Sopa-lagen innebär att även hemsidor som länkar till upphovsrättsskyddat material skulle bli ansvariga för innehållet.

Motståndarna menar att de flesta hemsidor inte har resurser att kontrollera allt innehåll och därmed riskerar höga skadestånd eller att släckas ner av dem amerikanska staten.

Förespråkarna menar att lagen är till för att skydda rättighetsinnehavare mot nätpirater och att lagen varken skulle skada internet eller yttrandefriheten.


EU gives notice of ‘Net blocking schemes


The European Commission could ask ISPs to block content, and ask payment providers to withold money on demand from rights-holders, following  a policy announcment released today.

The much-awaited announcement sets out EU official policy on the Internet and e-commerce. It follows a review of the E-commerce directive by the Commission…

EU öppnar dammluckorna för web-censur?

Henrik-Alexandersson.se
- En frihetlig blogg för människor som tycker att man kan se saker och ting på ett annat sätt.

EU:s e-handelsdirektiv råkar vara ett rätt OK papper. Men inte länge till. EU-Kommissionen har just presenterat en “översyn” av direktivet.
Det talas om bland annat följande nyheter. Håll nu i er…

- Kommissionen kan säga åt internetleverantörer
att plocka bort sidor / siter.


- Kommissionen kan besluta om att blockera sidor / siter.

- Kommissionen kan be betalningsförmedlare som kreditkortsföretag och PayPal att stänga kranen till nätbaserad verksamhet.


Kommer du ihåg när EU-Kommissionär Cecilia Malmström dyrt och heligt lovade att barnporr var det enda på nätet som någonsin skulle komma att censureras? (Vilket raskt följdes av att kommissionen började tänka högt om samma möjligheter vad gäller poker- och spelsidor på nätet.)
 
Vad jag kan förstå är det upphovsrätt som är grejen denna gång. Vilket möjligen kan ses som att Kommissionen hoppar på det amerikanska SOPA- och PIPA-tåget.


LÄS MER HÄR: Henrik-Alexandersson.se


undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
—————————————————————————————————–

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.