måndag 23 januari 2012

FRA missköter signalspaningen


Här brister det i signalspaningen

Källa: Computer Sweden 2012-01-20
FRAs omstridda signalspaning fick skarp kritik vid inte mindre än fyra tillfällen under förra året. Detta enligt Computer Swedens genomgång av anmärkningarna från den granskande myndigheten.
 

- Här är fallen där FRA gick för långt:









*
Skickade till Säpo


Påpekande 2011-05-19:

FRA skickade vidare information om en person till Säpo, något som är noga reglerat och bara får ske när det finns en tydlig anledning. Spaningsuppdraget har beställts av regeringen.

Från FRAs håll hävdas att lagen följts, men Siun håller inte med och utdelar ett påpekande till FRA.


*

Lagrade för mycket

Påpekande 2011-09-21:

FRA har lagrat personuppgifter trots att kopplingen till det aktuella signalspaningsuppdraget varit otydlig. Databaserna har heller inte gallrats på information som inte bör finnas kvar.

FRA säger sig vara medvetet om problemet och uppger sig vara i gång med att bland annat gallra ut information som ”ligger kvar sedan långt tidigare”.


*

Skickade till Säpo – ...igen

Påpekande 2011-12-14:

Uppföljande granskning efter påpekandet från den 19 maj 2011.

FRAs hantering av uppgifter om en person bryter ännu en gång mot signalspaningslagen, enligt Siun, eftersom en rapport har skickats för kännedom till Säkerhetspolisen utan att FRA kan motivera varför.

*

------Info kan återskapas------

Påpekande 2011-12-14:

Viss information som FRA snappar upp måste förstöras på ett sådant sätt att den inte kan tas fram igen. Det gäller till exempel information där tystnadsplikt gäller så länge det inte finns synnerliga skäl att behandla uppgifterna vidare.

Enligt FRAs egna regler ska man dock med hjälp av specialåtgärder ändå kunna återskapa den raderade informationen.

Siun anser att FRA inte fullt ut uppfyller kraven som ställs på förstöring och utdelar därför ett påpekande.

Siun, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, genomförde 13 kontroller under fjolåret och hittade felaktigheter vid fyra av dem.
Bland annat ska information ha skickats vidare till Säpo utan tillräcklig motivering och FRA ska ha slarvat med att rensa i databaser.



*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


... - Skickade till SÄPO??

- Info kan återskapas?  

- Enligt FRA:s egna regler?

Allt elände som kritikerna till FRA kunnat förutspå verkar nu uppfyllas med råge.

Fast det är klart, med en justitieminister som på fullaste allvar vill skicka skrymmande färgglada hotbrev till svenskar som bara är misstänkta för brott, så kan det bara sluta som för fartyget undertill…


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Beatrice Ask
Justitieminister
Justitiedepartementet

"Sverige ska vara ett tryggt land för alla oavsett vem man är eller var man bor. Brottsbekämpningen ska ske ur ett medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara tydlig och förutsebar. Människor ska känna att rättsväsendet finns till för dem, att lagar är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert."
*


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.