tisdag 21 februari 2012

KRIMINELLA NÄMNDEMÄN I SVERIGE

*
Nämndemannasystemet:

Nämndemän till tingsrätter utses av kommunfullmäktige. Till hovrätt, förvaltningsrätt och kammarrätt utses de av landstingsfullmäktige, för en period av fyra år, i samband med de allmänna valen. De kan väljas om för flera perioder.


Det är de politiska partierna som väljer ut vilka som ska bli nämndemän och de flesta nämndemän är därför medlemmar i ett parti.

Nämndemän ska vara lekmän, dvs personer som inte är juridikutbildade. De får inte heller vara anställda vid domstolar, åklagarmyndighet, polis, advokatfirmor eller ha andra yrken där de har som uppgift att föra andras talan. Detta för att undvika intressekonflikter.

Nämndemän är helt jämlika med de lagfarna domarna, var och en har en röst.

I dag finns omkring 9.000 nämndemän kopplade till de svenska domstolarna. Sammansättningen ska spegla befolkningen, men medelåldern bland nämndemän är högre än för befolkningen som helhet. För 2011 är medelåldern bland nämndemän 56,8 år. För Sveriges befolkning som helhet är medelåldern 41,1 år (2010).

Dömda nämndemän fortsätter att döma


SVT Publicerad 20 februari
Nämndemän som själva har dömts för brott fortsätter att vara med och döma i rätten, till och med i samma typ av mål som de själva har dömts i, vilket jurister kritiserar

- Av Sveriges omkring 8.000 politiskt tillsatta nämndemän har drygt 200 förekommit i brottsutredningar de senaste åren och 25 är fällda för brott.


Det visar en granskning som Aftonbladet har gjort. Elva av de dömda nämndemännen sitter kvar och fortsätter själva att vara med och döma i brottsmål.

Tanken med nämndemän är att de ska fungera som allmänhetens representanter i domstolarna. En dömd nämndeman som Ekot har pratat med anser att domen mot honom för grovt rattfylleri har haft en positiv effekt i hans egenskap som nämndeman.

Han säger att han har blivit mycket hårdare mot alkohol och droger efter den egna domen.

Professor underkänner

Men juristen Mårten Schultz, professor i civilrätt, anser inte att det resonemanget är bra för rättssäkerheten.

-Ja det känns ju inte bra, vare sig han är strängare eller mer easy going med det. För det är ju naturligtvis så att bedömningar ska göras under lagen och inte under personliga erfarenheter på det sättet, säger Schultz.

-Rättssäkerheten måste få gå före integriteten. Ett kontrollsystem måste införas omedelbart, säger domaren Ralf G Larsson.

Nämndemän har laglig rätt att ha kvar uppdraget så länge de bara dömts till böter.

Mårten Schultz anser att de politiska partierna, som utser nämndemännen, ska ta ett större ansvar.

-Att man på frivillig basis helt enkelt säger: Vill du vara nämndeman, representera vårt parti eller bli nominerad av vårt parti så vill vi gärna att du lämnar in ett straffregisterutdrag, och så kan man lösa det via en mjukare väg än att man genom lagstiftning reglerar det, säger Schultz till Ekot.

Bland de nämndemän som dömts är tio socialdemokrater, nio moderater, fyra är vänsterpartister, en är folkpartist och en är sverigedemokrat.

Domarna gäller bland annat rattfylleri, stöld, olaga hot och bokföringsbrott, enligt Aftonbladets granskning.

Domare kritiska

I en granskning som SVT genomförde ville nästan sex av tio av 675 tillfrågade domare få bort de politiskt tillsatta nämndemännen från domstolarna. Kritik som framfördes var bland annat att nämndemännen är okunniga och att systemet kan påverka rättsäkerheten negativt.

Justitieminister Beatrice Ask gav beskedet att dagens system med politiskt tillsatta nämdemän kan vara på väg bort och sade att frågan är öppen för diskussion. Socialdemokraterna försvarade dock systemet och hävdade att lekmannainflytandet i rättssystemet är viktigt bland annat för att få en bredare representation och folkligt inflytande i dömandet.



Dagspressens Artiklar:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.865196-domda-namndeman-fortsatter-doma

http://www.dn.se/nyheter/sverige/domda-namndeman-fortsatter-doma

http://www.aftonbladet.se/ledare/article14399246.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/domareforbundet-kraver-hogre-kvalitet-bland-namndemannen_6865243.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/domda-namndeman-domer-andra_6864695.svd

http://svt.se/2.22620/1.2714746/domda_namndeman_fortsatter_att_doma


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Även dömda domare får fortsätta att döma


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Andra artiklar på SVT inom samma ämne

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Frågan startades 25 september 2008. Totalt har 4253 personer svarat på frågan. Omröstningen är ämnad att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med viss försiktighet.


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.