tisdag 10 januari 2012

Thomas Quick - Seriemördare eller Mytoman?

”Största skandalen
i svensk rättshistoria”


9 September 2011, källa: dagspressen.
I går lämnades resningsansökan i Johan-fallet in Samtliga bevis sågas. I går lämnade Thomas Quicks advokat in resningsansökan till hovrätten i Sundsvall. På 103 sidor sågas samtliga ”bevis” som fällde Quick för mordet på 11-årige Johan Asplund.




 

– Fällandet av Thomas Quick för Johan och andra mord är den största skandal­en i svensk rättshistoria, säger advokat Martin Cullberg till Dagbladet. På punkt efter punkt i resningsansökan dissikeras och avfärdas de indicier som i juni 2001 fällde Thomas Quick för mord på Sundsvallspojken.

– Tingsrätten hade inte möjlighet att göra en korrekt bedömning. Åklagaren Christer van der Kwast redovisade inte alla fakta – då hade Quick inte blivit fälld, säger Martin Cullberg.

– Ett talande exempel är att åklagare och polis hävdade att Thomas Quick kört bil upp till Sundsvall vid tidpunkten för Johan Asplunds försvinnande – trots att man var fullt medvetna om att Quick varken hade körkort eller kunskaper om hur man kör bil.

Allt fler bedömare betraktar Thomas Quick, numer Sture Bergwall, som mytomanen som intagen för rättspsykiatrisk vård vid Säters sjukhus började ta på sig ouppklarade mord i både Sverige och Norge och med stigande förtjusning iklädde sig rollen som Skandinaviens värste seriemördare. Åklagare, polis och psykiatri hakade på. Efter något som påminner om en löpande band-princip blev Thomas Quick fälld för det mesta han tagit på sig.

Ända till Quick tröttnade på seriemördarbilden av sig själv och avslöjade att han blivit drogad och manipulerad till sina bisarra erkännanden. Thomas Quick skaffade sig advokater, och inledde processen med att bli friad från de mord han tidig­are erkänt.

Hittills har det lett till resning i två mål. I båda fallen valde åklagaren att lägga ner åtalen, utan att någon ny rätte­gång behövt hållas. Motivet var att de fällande domarna byggt på ”ofullständigt underlag”.

Och nu väntar alltså Johan-fallet. Quicks advokat Martin Cullberg är övertygad om att även den här resningsansökan kommer sluta med att åtalet läggs ner. Martin Cullberg reflekterar:
– Quick-utredningarna har varit rena drömmen för de verkliga mördarna – att någon annan tagit på sig och blivit fälld för det de begått.

Dagbladet var i går kontakt med Seppo Penttinen, den polis från Sundsvall som skötte de flesta förhören med Thomas Quick i Johan-fallet. Det enda han säger kring resningsan­sökan är:

– Inga kommentarer.
*


2008, Pelle Svensson: Regelbrott och fusk
i polisarbetet bakom Quicks morddomar

Thomas Quick har dömts för åtta mord. Hans erkännanden låg till grund för domarna, men nu säger han själv i en kommande tv-dokumentär att han ljög både för polisen och i rätten.

När tv-dokumentären sänts så är det enligt min bestämda uppfattning dags för justitiekanslern att överväga sin framtid, skriver Pelle Svensson.


De frågor jag nu ställer till JK och RÅ är:

1. Då DNA-bevisning talar emot Quick som gärningsman (Gry Storvik) kan sådan bevisning undanhållas domstolen? Offret hade främmande blod på tre olika ställen på kroppen. Genom blodanalys uteslöts Quick som gärningsman, även detta undanhölls domstolen.

*

2. Då Quick erkänt mord på två invandrarpojkar och anvisat den plats där de begravts och där inga fynd gjorts, kan en åklagare underlåta att ge den informationen till rätten. Särskilt med tanke på att de återfunnits vid liv? Frågan gäller Quicks trovärdighet vid samtliga morderkännanden.

*

3. I Lewimålet ställdes 151 frågor till Quick om mordvapnet. Först vid det 12:e förslaget pekade Quick ut rätt mordvapen. Inför rätten intygade chefsåklagaren att inga ledande frågor ställts, att Quick utan att ändra uppgift vidhållit det han sagt från början. Kan detta få passera utan åtgärd ifrån den myndighet som ska övervaka och kontrollera rättsystemet, det vill säga JK? Kan det vara så illa att JK inte läst igenom FU-materialet trots påstående om motsatsen? För mig tog det ett halvt år att läsa igenom det. JK hade haft samma material i 10 dagar när han avslog min begäran och uttalade sitt beröm för utredare, åklagare och domstol.

*

4. Quick uppgav i polisförhör att Johan Asplund hade ett operationsärr på magen. Inför rätten ändrades det till ett födelsemärke på ryggen. De tidigare uppgifterna om operationsärr ”mörkades” inför domstolen. Att Quick kunnat ange s.k. kroppsegenskap som bara föräldrar och eventuellt behandlande läkare kan ange, utgör avgörande domskäl för Sundsvalls tingsrätt. Är även detta vad JK kallar skickligt polis- och åklagararbete?

När SVT-dokumentären sänts så är det enligt min bestämda uppfattning dags för JK att överväga sin framtid, samt bör ett antal åtal för allvarliga regelöverträdelser väckas. Det sistnämnda berör också RÅ:s kontrollfunktion.

*

Vad säger då vår justitieminister om föreliggande situation:

Kan van der Kwast få fortsätta att sekretessbelägga bevismaterial som avslöjar hans egen roll i denna rättsskandal? Kan van der Kwast i den jävssituation som han nu befinner sig i fortsätta att öppna och stänga de förundersökningar som berörs av Quicks nya uppgifter? Kan förhörsledaren Seppo Penttinen få fortsätta att ­vara ”arkivmyndighet”? Jag åsyftar hans tjänsterum hos polisen i Sundsvall, där allt FU-material finns samlat. Varför är inte Quicks 33 morderkännande upplagt på data?

Och den allra viktigaste frågan:

Vem tar fortsättningsvis ansvaret för att de verkliga mördarna fortfarande går fria?

Vem blir deras nästa offer och hur många har dödats av dem mellan 1990 och 2008.
Pelle Svensson

*

Några fakta som pekar på Quicks oskuld:


• Under stor vånda erkände Quick morden på två norska pojkar som försvunnit från en flyktingförläggning. Pojkarna hittades senare oskadda.

• Ett av de första mord Quick tog på sig gällde Thomas Blomgren, som dödades 1964 i Växjö då både han och Quick var 16 år gamla. Senare har de visar det sig att Quicks erkännande var falskt. Bildbevis visar att Quick den aktuella dagen var på konfirmation i Falun.

• Vid ett tillfälle började Quick erkänna mordet på Helene Nilsson i Hörby. Långt senare fälldes en annan man för det mordet – på bindande DNA-bevis.

• När mordet på den norska flickan Therese Johannesen skedde i Norge arbetade Quick i sin kiosk i Grycksbo, enligt ett PM som polisen tappade bort inför den rättegång där Quick sedan dömdes för mordet.

• Vid rättegångarna mot Quick fick domstolarna inte se polisens första mordrekonstruktioner på video då han hade fel på det mesta, bara de senare rekonstruktionerna då han rättade flera felaktigheter.

• Quick var tungt drogpåverkad när han vallades på mordplatserna och när han gjorde sina erkännanden. Varje erkännande belönades med fler vallningar och mer droger.

• När Quick under polisförhör inte kunde bestämma sig för hur ett mord gått till, till exempel vilket mordvapen han använt, fick han hjälp av förhörsledaren. Vid ett av morden han erkänt angav han vapnet först som en kofot och ändrade det sedan till spade, fälgkors, campingyxa och vedträ för att till slut hamna vid det rätta – en träpåk.

• Domstolarna har fått information om att polisförhören inte varit ledande eller innehållit enträgna upprepningar. Men vid en av mordutredningarna återupprepades frågan om mordvapnet 151 gånger, tills Quick var inne på rätt spår.

Johan Asplund

Elvaårige Johan Asplund försvann i Bosvedjan den 7 november 1980.

En man i Johans närhet misstänktes snart för att ha fört bort Johan, men åklagaren ansåg inte att bevisningen räckte. Johans föräldrar väckte då enskilt åtal mot mannen för människorov. I april 1985 dömdes mannen för olaga frihetsberövande till två års fängelse. Men domen överklagades till hovrätten och mannen frikändes då helt.

Thomas Quick började prata om Johan Asplund i terapisamtal på Säters sjukhus 1993. Det satte igång polis och åklagare som 2001, efter flera års utredning, fick honom fälld för mordet på Johan.

Men Johan Asplunds föräldrar har aldrig trott på Thomas Quick som nu också har tagit tillbaka hela erkännandet. Om resningsansökan leder till ett frikännande av Thomas Quick förblir Johans försvinnande en olöst gåta. 2005, 25 år efter Johan Asplunds försvinnande, blev fallet preskriberat.

Mer Bakgrund:

Thomas Quick har dömts för åtta mord som ska ha begåtts mellan åren 1976 och 1988. Åklagare vid samtliga rättegångar var Christer van der Kwast.

I en SVT-dokumentär 2008 tog Quick, som då bytt namn till Sture Bergwall, tillbaka sina erkännanden. Samtidigt framkom graverande uppgifter om hur förundersökningarna har gått till, bland annat med tvivelaktiga terapi- och förhörsmetoder.

Bergwall vårdas på Rättspsykiatriska kliniken i Säter.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, Han byggde sin karriär på morden

Aftonbladet Publicerad: 2008-11-21
Från domstolen i Norrland – till toppen i Stockholm. Christer van der Kwast har gjort karriär på Thomas Quick. – En resning vore i det närmaste en tragedi för honom, säger journalisten Jan Guillou.

I början av 90-talet arbetade Christer van der Kwast, i dag 64, som läns-åklagare i Härnösand. Det var då han fick Thomas Quicks erkännanden på sitt bord. Han saknade vittnen. Och tekniska bevis. Ändå lyckades han få Quick fälld för åtta mord.

Hade inte nått så långt


van der Kwasts juriststjärna sköt i höjden. Han flyttade till Stockholm och blev för fem år sedan chef för prestigefyllda Riksenheten mot korruption.

– Det tog en väldig fart. Utan Quick-rättegångarna hade han aldrig nått så långt, säger Jan Guillou.

Skapat rubriker


De senaste åren har överåklagare van der Kwast blivit känd som mutkolvarnas värsta fiende.

Han har bland annat åtalat Skandiadirektören Lars-Eric Petersson för att ha strösslat miljoner över sig själv och andra chefer, misstänkt Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) för att ha låtit sig mutats till Afrika och gjort husrannsakan på TV4 för att komma åt journalisten Anders Pihlblads kvitto från skandalkvällen med Ulrica Schenström.

De spektakulära fallen har skapat rubriker.


Men resultatet har blivit magert

– inget av målen har lett till fällande dom.

I onsdags – sedan han kontaktats av SVT:s journalist – skickade van der Kwast ut ett pressmeddelande om att Quick tagit tillbaka sina erkännanden.

– Han kände att det osade katt och ville anlägga moteld, säger Jan Guillou.

Miljontals kronor

Om Quick skulle frias har tiotals miljoner skattekronor offrats. Och åtta mördare går fortfarande fria. Psykiatern Ulf Åsgård tror att fler än van der Kwast har skäl att frukta en resning.

– Det finns psykologer, poliser och domare som alla arbetat med att få Quick fälld. Jag kan tänka mig att de sitter och svettas nu. Aftonbladet sökte i går Christer van der Kwast utan framgång. I tisdags tonade han ner Quicks besked:

– Jag tror att det blir svårt att hitta en resningsgrund. /Kwast
*


Thomas Quicks domar



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Thomas Quick beviljas 

resning i fler mord


SR 2012-04-05 , Ekot

Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, beviljas resning för morden på de norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik, meddelar Svea hovrätt.


De båda kvinnorna mördades i Oslo 1981 respektive 1985. Quick dömdes för morden av Falu tingsrätt 2000. Men domen bygger helt på Quicks erkännande och hans egna uppgifter var helt avgörande för den fällande domen, skriver Svea hovrätt.

Stödbevisning i form av vittnesiakttagelser eller teknisk bevisning saknades helt.

Thomas Quick har tidigare beviljats resning för tre mord, senast för mordet på den elvaårige Johan Asplund från Sundsvall. Förutom för mordet på Johan Asplund 1980 har han friats från morden på Yenon Levi i Rörshyttan och Therese Johannesen i Drammen, Norge, båda 1988.

Quick och hans försvarare advokat Thomas Olsson har sagt att de tänker söka resning för ytterligare två mord: De på holländska makarna Stegehuis i Appojaure 1984 och Charles Zelmanovits i Piteå 1976.

Processerna startade sedan Quick tagit tillbaka sina tidigare erkännanden och nu neka till brott.

Bland annat ifrågasätter Svea hovrätt de omtalade vallningar som gjordes på brottsplatserna och som spelades in på video.

Vid huvudförhandlingen i tingsrätten spelades redigerade versioner av vallningarna upp, med en pålagd speakerröst. Men enligt Svea hovrätt kan det ifrågasättas om de bearbetade versionerna av dessa vallningar gav ett tillförlitligt underlag för de bedömningar som tingsrätten gjorde.

Svea hovrätt ifrågasätter också flera av de slutsatser som drogs av ett rättsmedicinskt utlåtande, bland annat vad gäller tidpunkten för Gry Storviks död och de spår av blod och sperma som hittades på hennes kropp och i hennes underliv. Enligt hovrätten framstår dessa uppgifter som "orimliga".

Enligt det rättsmedicinska utlåtandet beräknades tidpunkten för hennes död till 12.30 + eller - 3 timmar, eller något tidigare. Av domen i Falu tingsrätt, däremot, anger Quick att Gry Storvik bragts om livet strax efter klockan ett på natten.

Sperman som fanns i hennes underliv var heller inte Quicks, något som var känt redan vid huvudförhandlingen i tingsrätten. Dessutom var det blod som hittades på hennes kropp inte förenligt med det våld som Quick, enligt egen utsago, utsatte Gry Storvik för.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SR:s Rapportering om Thomas Quick


2012-04-05  Ekot


Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, beviljas resning för morden på de norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik, meddelar Svea hovrätt.


Läs mer

-----------------------------------------------------------------------

Quick-åtal i Asplundfallet läggs ned


14 mars 2012 kl 14:02 (publicerades onsdag 14 mars kl 10:48) , Ekot



Åtalet mot Thomas Quick (numera Sture Bergwall) för mordet på Johan Asplund 1980 har lagts ned av chefsåklagare Jonas Almström i Göteborg. Sture Bergwalls advokat, Thomas Olsson, är nöjd med dagens besked.


Läs mer

---------------------------------------------------------------------------

Quick beviljas resning i Johan-målet


18 januari 2012 kl 15:43 (publicerades onsdag 18 januari kl 11:06) , Ekot


Det blir resning för Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, i det så kallade Johan-målet i Sundsvall. Hovrätten för Nedre Norrland har i dag beviljat Bergwalls resningsansökan.


Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------------------

Upp till hovrätten att ta upp Johan Asplundfallet


Publicerat: måndag 31 oktober 2011 kl 17:50 , Ekot Dela


Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.



31 år sen har gått sen den 11-årige Johan Asplund försvann från sitt hem i Sundsvall för att sedan hittas mördad. I dag gick överåklagare Björn Ericson ut med sin bedömning att domen mot Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, bör få resning i frågan.

Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------------

Van der Kwast avfärdar Quick-utredning


Publicerat: måndag 31 oktober 2011 kl 14:55 , Ekot


Arkivfoto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Överåklagarens utredning om mordet på Johan Asplund är vilseledande. Det säger den tidigare åklagaren i Quickfallet Christer van der Kwast.


Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Åklagaren vill ge Quick resning i fallet Asplund

31 oktober 2011 kl 11:33 (publicerades måndag 31 oktober 2011 kl 10:07) , Ekot


Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.




Överåklagaren vill se en prövning av ansvarsfrågan i fallet med mordet på Johan Asplund. Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, kan därmed komma att få resning gälland en femte morddom.

Läs mer

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Anteckningar om Quick från Säter är förstörda


Publicerat: torsdag 08 september 2011 kl 18:46 , Ekot



Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.


I dag lämnade Thomas Quicks advokat Tomas Olsson in en resningsansökan till Hovrätten i Sundsvall, gällande mordet på 11-årige Johan Asplund 1980. Det är en efterlängtad dag för Johans föräldrar som aldrig trott att Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, har mördat Johan.


Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------------------

Åklagare: Quick bör få resning i ännu en dom


Publicerat: måndag 22 augusti 2011 kl 12:00 , Ekot Dela


Den flerfaldigt morddömde Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, förordas i dag resning av åklagare i ytterligare en morddom.


Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------

Quick frikänd från Therese-mordet

Publicerat: fredag 10 juni 2011 kl 10:18 , Ekot



Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix


Thomas Quick, numera Sture Bergwall, friades på fredagen formellt från mordet på tioåriga Therese Johannesen i Norge 1988.


Läs mer

------------------------------------------------------------------------------------------

Quick begär resning i ytterligare två mordfall


Uppdaterat: måndag 11 april 2011 kl 15:32 (publicerades måndag 11 april 2011 kl 13:51) , Ekot



Sture Bergwall har begärt resning i ytterligare två mordfall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix



Thomas Quick, numera Sture Bergwall, begär idag resning i ytterligare en morddom. Det gäller mord på två norska kvinnor för mer än 25 år sedan som han vill frias för.


Läs mer

------------------------------------------------------------------------------------------

Grafik: Mord som Thomas Quick är dömd för


Publicerat: måndag 11 april 2011 kl 14:22 , Ekot Dela



Quick frias från ytterligare mord


tisdag 29 mars 2011 kl 15:08 (publicerades tisdag 29 mars 2011 kl 09:19) , Ekot


Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.


Det blir ingen ny rättegång mot Tomas Quick, numera Sture Bergwall, om mordet på en 9-årig flicka i Norge 1988. Quick beviljades resning i höstas, och nu har åklagaren beslutat att lägga ner fallet.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Fortsatt vård för morddömde Quick

Publicerat: tisdag 09 november 2010 kl 14:44 , Ekot

Den slutna psykiatriska vården av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, ska fortsätta. Det beslutade kammarrätten i Sundsvall idag.


Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------

Resning för Thomas Quick i ännu ett mål


Uppdaterat: fredag 24 september 2010 kl 15:45 (publicerades fredag 24 september 2010 kl 14:11) , Ekot


Tidigare morddömde Thomas Quick är beviljad resning i ännu ett mål, meddelar Svea Hovrätt. Det gäller mordet på en 9-årig flicka i Norge, där han tagit tillbaka sitt tidigare erkännande.

Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Quick får resning i norskt mordfall


Uppdaterat: fredag 24 september 2010 kl 12:53 (publicerades fredag 24 september 2010 kl 12:20) , Ekot Dela


Thomas Quick får resning i fallet med norska Therese Johannesen, beslutade Svea Hovrätt på fredagen, enligt SVT.

Läs mer

--------------------------------------------------------------

Thomas Quick friad från mord


Publicerat: fredag 03 september 2010 kl 12:58 , Ekot


Thomas Quick i rätten. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.

Thomas Quick i rätten. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.



Falu tingsrätt har som väntat beslutat att frikänna Sture Bergwall, eller Thomas Quick som han hette när han dömdes, för mordet på den israeliske medborgaren Yenon Levi.

Läs mer

----------------------------------------------------------------------------------

Ny resning möjlig för Quick


23 augusti 2010 kl 15:43 (publicerades måndag 23 augusti 2010 kl 10:25) , Ekot


Sture Bergwall, alias Thomas Quick, kan få resning även i en andra morddom där offret var en nioårig flicka som försvann i Norge i sommaren 1988. Överåklagare Björn Ericson skriver i en förklaring till Svea hovrätt att han inte motsätter sig en ny prövning av fallet.


Läs mer

----------------------------------------------------------------------------

Offrets syster vill se en ny utredning


Publicerat: fredag 28 maj 2010 kl 13:40 , Ekot


Ett av de mordoffer som Thomas Quick, numera Sture Bergwall, stod åtalad för har lagts ner. Nu är mordoffrets familj är upprörda och besvikna på det svenska rättsväsendet.


Läs mer

--------------------------------------------------------------------------

Åtal mot Thomas Quick läggs ner


Uppdaterat: fredag 28 maj 2010 kl 18:46 (publicerades fredag 28 maj 2010 kl 10:00) , Ekot


Foto: Scanpix.


Thomas Quick kommer sannolikt att frikännas för mordet på en israelisk student 1988 där han beviljats resning. Åklagaren har beslutat att lägga ner åtalet.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Advokat: 279 skäl till resning för Quick


tisdag 20 april 2010 kl 12:12 , Ekot

I dag lämnade Thomas Quick in en andra resningsansökan till Svea hovrätt. Målet handlar om mordet på den nioårige Therese Johannessen i Norge för drygt 20 år sedan. Thomas Olsson är Quicks nye advokat, och han säger att det finns många punkter som visar på att det inte har gått rätt till i den här rättegången.


Läs mer

----------------------------------------------------------------------------

Quick lämnar in ny resningsansökan


Publicerat: tisdag 20 april 2010 kl 10:29 , Ekot


Thomas Quick i rätten. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.

Thomas Quick i rätten. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.


Mord som Thomas Quick är dömd för. Grafik: SR  Thomas Quick har lämnat in en ansökan om att hans fall ska prövas på nytt. Den här gången gäller resningsansökan mordet på 9-åriga Therese Johannessen i Norge i juli 1988. Han är dömd för åtta mord.



Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------

Ny resningsansökan från Thomas Quick


Publicerat: måndag 19 april 2010 kl 21:08 , Ekot


Den morddömde Thomas Quick väntas i morgon lämna in sin andra resningsansökan till hovrätten.



Läs mer

------------------------------------------------------------------------------

Quick: Borgström svek sin advokatroll


Publicerat: onsdag 14 april 2010 kl 15:49 , Ekot



Thomas Quick i rätten. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.


Thomas Quick kommenterar nu att hans tidigare advokat Claes Borgström anmält sig själv till Advokatssamfundet.



Läs mer

-------------------------------------------------------------------------------

Borgströms Quickanmälan får nobben


Publicerat: onsdag 14 april 2010 kl 12:22 , Ekot



Borgström och Quick i rätten 1998. Arkivfoto: Per Løchen/Scanpix.


Advokat Claes Borgström vill att Advokatsamfundet utreder om han åsidosatte sina förpliktelser som försvarare åt den morddömde Thomas Quick. Men enligt Advokatsamfundets ordförande är Borgströms begäran orealistisk i nuläget.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Claes Borgström anmäler sig själv


Publicerat: onsdag 14 april 2010 kl 02:57 , Ekot



Thomas Quick vallas på brottsplats med Claes Borgström vid sin sida. Arkivfoto: Sven Erik Røed/Scanpix.


Thomas Quicks tidigare advokat Claes Borgström anmäler sig själv till Advokatsamfundet. Borgström vill att samfundet gör en disciplinär prövning av honom med anledning av hans tidigare roll som försvarsadvokat för Thomas Quick.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Benbitar i Quick-fall var trä och lim


Publicerat: torsdag 08 april 2010 kl 09:05 , Ekot



Thomas Quick vallas i Drammen i Norge 1996. Arkivfoto: Sven Erik Røed/Scanpix.


De bitar av ben som utgjorde bevis i rättegången mot Thomas Quick om mordet på en nioårig norsk flicka 1988 har visat sig vara syntetmaterial, trä och lim, enligt Statens kriminaltekniska laboratoriums undersökning, skriver Aftonbladet.


Läs mer

--------------------------------------------------------------------------

”Bevis stöder Quicks erkännande”


Publicerat: onsdag 07 april 2010 kl 18:52 , Ekot



Thomas Quick i rätten. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.


De som skötte den tidigare förundersökningen om mordet på Yenon Levi anser att det finns en rad bevis som stöder Thomas Quicks tidigare erkännande av mordet.


Läs mer

--------------------------------------------------------------------------

van der Kwast:

"Quick fälldes på goda grunder"


Publicerat: tisdag 23 mars 2010 kl 17:43 , Ekot



Christer van der Kwast


Åklagare Christer van der Kwast kommenterar nu i en tv-intervju för första gången den senaste kritiken mot rättsprocessen mot Tomas Quick, där det bland annat visat sig att benrester som använts som bevisning var något annat.


Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------

"Domstolen vilseleddes i Quick-mål"


Publicerat: fredag 19 mars 2010 kl 12:20 , Ekot



Thomas Quick vallas i Drammen. Arkivfoto: Sven Erik Røed/Scanpix.


Den slutgiltiga analysen av det material som förmodades vara ben från ett av Thomas Quicks offer, blir klar i början av nästa vecka. Men Statens kriminaltekniska laboratorium bekräftar att det inte rör sig om ben.


Läs mer

----------------------------------------------------------------------------

Quick-härvan: Brända rester var inte ben


Publicerat: fredag 19 mars 2010 kl 05:00 , Ekot



Anser sig vara oskyldig. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.



Bevis som använts mot Thomas Quick i en dom som gäller mordet på en norsk flicka, har visat sig felaktiga. Det som antogs vara brända benrester från en ung person, var inte ens ben, visar preliminära uppgifter från SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium.


Läs mer

-----------------------------------------------------------------------

"Benrester" i Quick-mål var inte ben


Publicerat: torsdag 18 mars 2010 kl 21:01 , Ekot



Thomas Quick vallas 1996 i Rörshyttan där israelen Yenon Levy hittades mördad 1988. Arkivfoto: Scanpix/Polisen.


Det som antogs vara brända benrester var inte ens ben, visar preliminära uppgifter från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. "Benresterna" användes som bevis mot Thomas Quick i en dom gällande mordet på en nioårig norsk flicka.



Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------

Polisen tillbakavisar nya Quickuppgifter


Publicerat: onsdag 17 mars 2010 kl 10:27 , Ekot


Sundsvallspolisen dementerar uppgifterna om att utredningsmaterial om Thomas Quick skulle ha undanhållits.


Läs mer

---------------------------------------------------------------------

Pärmar om Quick ska ha gömts

Publicerat: onsdag 17 mars 2010 kl 06:34 , Ekot


Det kommer ny kritik mot polisutredningarna kring de mord som Thomas Quick dömts för.



Läs mer

----------------------------------------------------------------------------

Ny åklagare i Quick-målet utsedd


Publicerat: fredag 22 januari 2010 kl 12:28 , Ekot


Chefsåklagare Eva Finné vid City åklagarkammare i Stockholm blir den som ska handlägga det mål där morddömde Thomas Quick beviljades resning kort före jul. (SR Dalarna)



-------------------------------------------------------------------------------

Krav på HD-prövning av Quicks resning


Publicerat: söndag 03 januari 2010 kl 07:08 , Ekot


Åklagaren i Quick-rättegångarna, numera pensionerade överåklagaren Christer van der Kwast, kritiserar hovrättens beslut om resning i ett av de åtta mordfallen.



Läs mer

----------------------------------------------------------------------------------

Åklagare granskar Quicks morddomar


Publicerat: fredag 18 december 2009 kl 12:45 , Ekot


Fyra åklagare granskar sedan flera månader samtliga mordärenden där Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, är inblandad.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------------------

Quick lättad efter besked om resning


Publicerat: torsdag 17 december 2009 kl 15:46 , Ekot



Anser sig vara oskyldig. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.


En av morddomarna mot Thomas Quick ska prövas på nytt. Svea hovrätt har i dag beslutat att Quick beviljas resning i målet som rör mordet på en israelisk turist 1988. Thomas Quick själv, som numera bytt namn till Sture Bergwall, säger att han är lättad efter beskedet. Grafik Thomas Quick Klicka för grafik


Läs mer

---------------------------------------------------------------------

Thomas Quick beviljas resning


Publicerat: torsdag 17 december 2009 kl 10:00 , Ekot



Anser sig vara oskyldig. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.



Uppdaterad 12:02
Grafik Thomas Quick  En av morddomarna mot dömde seriemördaren Thomas Quick kommer att tas upp igen. Svea hovrätt har beslutat att Quick beviljas resning i målet som rör mordet på den israeliske turisten Yenon Levi 1988.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------

Thomas Quick får besked före jul


Publicerat: onsdag 02 december 2009 kl 12:55 , Ekot


Svea hovrätt kommer troligen att ta ställning till Thomas Quicks begäran om resning före jul. Det gäller ett mord 1988.
(SR Dalarna)



---------------------------------------------------------------------------

Ett steg närmare resning för Quick


Publicerat: måndag 03 augusti 2009 kl 16:13 , Ekot



Anser sig vara oskyldig. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.


Grafik Thomas Quick  I dag ökade möjligheterna att Thomas Quick får en ny rättegång om den första av hans totalt åtta morddomar. Åklagarmyndigheten motsätter sig nämligen inte att Quick, som numera kallar sig Sture Bergwall, får en ny rättegång. Thomas Quicks advokat säger att beslutet inte var oväntat.


Läs mer

----------------------------------------------------------------------------

Klartecken för ny Quick-prövning


Publicerat: måndag 03 augusti 2009 kl 12:04 , Ekot



Anser sig vara oskyldig. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.


Åklagarmyndigheten motsätter sig inte en resning av en av Thomas Quicks morddomar. Det säger överåklagaren i ett yttrande i dag. Thomas Quick, som numera kallas sig Sture Bergwall, är dömd för totalt åtta mord i tingsrätten. I april ansökte han om att den första domen mot honom ska prövas på nytt.



Läs mer

-----------------------------------------------------------------------

Thomas Quick begär förflyttning


Publicerat: onsdag 08 juli 2009 kl 22:18 , Ekot


Thomas Quick, dömd för åtta seriemord, vill flyttas från Säters Rättspsykiatriska klinik.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Thomas Quick begär resning


Publicerat: måndag 20 april 2009 kl 09:51 , Ekot



Thomas Quick vallas 1996 i Rörshyttan, där israelen Yenon Levy hittades mördad 1988. Arkivfoto: Scanpix/Polisen.


Svenska Grafikbyrån I dag begärde morddömde Thomas Quick resning i det första av de åtta mordfall som han är dömd för. Det handlar om den israeliske turist som mördades för 21 år sedan. I vintras tog Thomas Quick tillbaka sina tidigare erkännanden.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

Resning begärs för morddömde Quick


Publicerat: tisdag 31 mars 2009 kl 01:18 , Ekot


Den 17 april kommer den morddömde Thomas Quicks advokat att lämna in den första resningsansökan av åtta för att få sin klient friad.


Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------

Åklagare utreder resning för Quick


Publicerat: tisdag 17 februari 2009 kl 17:55 , Ekot


Riksåklagaren, RÅ, beslutade i dag att frågan om en eventuell resning för morddömde Thomas Quick ska utredas av Riksenheten för polismål i Malmö.


Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------

Quick vill ha resning i åtta mordfall


Publicerat: torsdag 29 januari 2009 kl 14:32 , Ekot



Den morddömde Thomas Quicks advokat Thomas Olsson kommer att begära resning i samtliga åtta fall där Quick dömts för mord.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------------------

Quicks advokat begär resning i hovrätten


Publicerat: måndag 15 december 2008 kl 12:51 , Ekot



Christer van der Kwast


Den morddömde Thomas Quick som nu tagit tillbaka sina erkännanden kommer att begära resning för att få sina fall prövade på nytt. Enligt Quicks advokat Thomas Olsson har åklagaren brutit mot objektivitetsplikten genom att inte lägga fram allt material för domstolen.


Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------

Quicks advokat begär resning i hovrätten


Publicerat: måndag 15 december 2008 kl 11:44 , Ekot



Begär resning för Quick.


Den morddömde Thomas Quick som nu tagit tillbaka sina erkännanden kommer att begära resning för att få sina fall prövade på nytt. Enligt hans advokat Thomas Olsson har åklagaren undanhållit fakta för domstolen som talat för att Quick är oskyldig.

Advokat Thomas Olsson
Längre samtal med Thomas Olsson i P1-morgon


Läs mer

----------------------------------------------------------------------------------

Quicks advokat begär resning i hovrätten


Publicerat: söndag 14 december 2008 kl 22:22 , Ekot


Uppdaterad 07:45
Den morddömde Thomas Quicks advokat Thomas Olsson kommer att begära resning i hovrätten. Quick hävdar själv att han inte har begått något av de åtta mord han dömts för.


Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------

JK: Ingen förundersökning om Quick


Publicerat: tisdag 28 november 2006 kl 11:37 , Ekot


Justitiekanslern JK kommer inte att inleda någon ny förundersökning om seriemördaren Thomas Quick eller vidta några andra åtgärder mot de åklagare och domstolar som utrett de mord han dömts för.


Läs mer

------------------------------------------------------------------------------------

JK granskar mordutredningen av Quick


Publicerat: måndag 20 november 2006 kl 10:56 , Ekot


Justitiekanslern ska granska rättsprocessen kring seriemördaren Thomas Quick. Enligt SVT:s Rapport har JK mottagit en rättsutredning som pekar på oegentligheter i samband med mordutredningarna kring Qvick.


Läs mer

-------------------------------------------------------------------------

”Quick-fallen borde prövas av RÅ”


Publicerat: torsdag 03 oktober 2002 kl 11:12 , Ekot


Mordutredningarna kring Thomas Quick har präglats av att bara lyssna på de versioner Quick själv fört fram. Polisen har inte tagit till sig saker som kan ifrågasätta dem. Jan Olsson, före detta kriminalkommisarie, som arbetat med många utredningar om Thomas Quick, anser att riksåklagaren, RÅ, måste ta upp något av fallen igen.


Läs mer

------------------------------------------------------------------------

Quick fälld för Johan-mordet


Publicerat: torsdag 21 juni 2001 kl 11:10 , Ekot


Seriemördaren Thomas Quick fälldes på torsdagen av Sundsvalls tingsrätt för mordet på den då 11-årige Johan Asplund i november 1980.


Läs mer


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



 - Nu bör man börja med att noga granska alla inblandade poliser och alla fall som Åklagaren Christer van der Kwast handhaft i under hela sin karriär.

Varför inbilla sig att det bara varit i fallet Quick som dessa personer manipulerat underlagsmaterialet? Sånt beteende är sällan engångsföreteelser. Detta måste utredas av fristående myndighet/person. Att poliser utreder poliser eller samarbetspartners inom rättsväsendet hör hemma i diktaturer typ Nord-Korea.

Om Sverige inte kan följa FN och Amnestys mångåriga kritik på denna punkt så har vi i Sverige numera skrämmande många diktaturliknande företeelser...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Frågan startades
25 september 2008
. Totalt har 4253 personer svarat på frågan. Omröstningen är ämnad att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med viss försiktighet.


*

*
*






http://undermattan.blog.com

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
TYCK TILL?

Regler för kommentarer.

Folk med vanligt civiliserat beteende och förstånd behöver inga regler.
UnderMattan.blog.com publicerar inte E-mail adresser.
Website URL behövs inte fyllas i.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 kommentarer:

  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5219154

    SR 2012-08-04

    —-Anhöriga kräver granskning av de inblandade i Quick-skandalen—-

    Anhöriga till Johan Asplund och Charles Zelmanovits kräver att en oberoende kommission granskar vad de ser som rätts- och vårdskandalen kring Thomas Quick.

    Quick, som bytt namn till Sture Bergwall, fälldes under åren 1994-2001 för åtta mord men har senare friats för tre, däribland på Johan Asplund.

    – Den kommissionen ska kartlägga hur det kunde gå så snett, och bygga ett regelverk som förhindrar att det händer igen, säger Johan Asplunds pappa Björn Asplund till Svenska Dagbladet.

    Resning har beviljats i ytterligare två fall, och i juni lämnades de sista tre resningsansökningar in. Det gäller bland annat fallet Charles Zelmanovits, som försvann i Piteå 1976 och som Quick fälldes för mord på 1994.

    Zelmanovits bror betraktar det som ett haveri i rättssystemet som måste utredas.

    – Jag förstår inte hur han ens kunde bli dömd. Sådant kanske kan hända i mindre utvecklade länder, men det ska inte hända i Sverige. Ingen brydde sig om de som sade emot, säger brodern till tidningen.

    SvaraRadera
  2. Nu börjar det bli skakigt här i landet då fler fall får resning.

    Patetiskt att en HD domare går ut i media och försvarar sin svåger Claes Borgström.

    Konstigt att många medborgare helt tappar förtroende för den svenska rättssystemet.

    SvaraRadera
  3. @Lina, Man kan följa utvecklingen i T.Q.-fallet i artikeln:

    —Göran Lambertz – maktens skadesanerare i fallet Thomas Quick—

    http://undermattan.blog.com/2012/08/22/goran-lambertz-maktens-skadesanerare-i-fallet-thomas-quick/

    Här går HD:s Lambertz ut i media och visar upp både sin egen och HD:s kompetensnivå.. :)

    SvaraRadera
  4. Och nu kan Trine och Gry bockas av på Quicks “meritlista”.

    Nästa resning är det holländska paret.

    SvaraRadera
  5. @Lina, Quicks “meritlista” verkar snart bara ha funnits i fantasin på de inblandade inom polis & rättsväsendet. :)

    De inblandade borde låsas in istället eftersom de medvetet riskerat allmänhetens säkerhet. Ett antal riktiga mördare har ju fått gå lösa i samhället och möjligtvis även begått nya mord…

    SvaraRadera
  6. IP: 212.214.212.16 ISP: TDC Sverige AB May 10, 2012 12:26:14 PM
    Organization: Norrkopings Tidningars Media AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/10/thomas-quick-seriemordare-eller-mytoma…
    ——————————————————————-
    IP: 195.58.125.163 ISP: Telenor AB July 09, 2012 12:08:11 PM
    Organization: Netblock of Bonnier Tidskrifter AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/10/thomas-quick-seriemordare-eller-mytoma…
    ——————————————————————-
    IP: 192.44.242.18 August 05, 2012 08:34:48 AM
    ISP: Stockholms Lans Landsting
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/10/thomas-quick-seriemordare-eller-mytoma…
    ——————————————————————–
    IP: 156.49.126.246 August 06, 2012 11:33:06 AM
    ISP: Aklagarmyndigheten
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/10/thomas-quick-seriemordare-eller-mytoma…
    ———————————————————————
    IP: 156.49.126.246 August 24, 2012 10:42:16 AM
    ISP: Aklagarmyndigheten
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/10/thomas-quick-seriemordare-eller-mytoma…
    ——————————————————————–
    IP: 217.111.88.162 September 21, 2012 09:00:55 AM
    ISP: COLT Technology Services Group Limited
    Organization: Microsoft Deutschland GmbH
    Landed: undermattan.com/2012/01/10/thomas-quick-seriemordare-eller-mytoman

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.