torsdag 19 april 2012

TELIA - nästa medlem i de fega giriga diktatur-vännernas klubb

Teliasoneras vd Lars Nyberg:

- Vi måste följa lagarna i varje land


SVT 18 april 2012
Teliasonera får stark kritik för att företaget hjälper diktaturer i Vitryssland och andra östländer att övervaka medborgarna där.


*

Uppdrag Granskning visade ikväll att Teliasonera till och med låter diktaturernas säkerhetspolis flytta in i företagets egna lokaler där de får tillgång till all teletrafik.

Teliasoneras vd svarade i kväll på kritiken i Aktuellt.

- Vi måste följa lagarna i varje land, sade han.

- Avlyssning regleras i lagar i varje land, ibland har man insyn, ibland inte. Det kan vara så att lagen föreskriver att vi ska ge tillgång till våra nät - problemen uppstår när lagen kommer i konflikt med mänskliga rättigheter.

Nyberg menade att det är svårt för en enskild operatör att ta ledarskap när det uppstår en konflikt mellan lagen och de mänskliga rättigheterna och menade att det måste vara på politisk nivå som initiativen måste tas.



- Vi ger tillgång till informationen men vet inte vad regeringarna sedan gör med informationen.



Kan ni riva upp avtal som säger att säkerhetstjänster ska ha tillgång till era nät?

- Som enskild operatör har vi liten möjlighet att påverka, vi ska följa lagarna. Men det är klart att vi kan lämna landet-.

Men det vill ni inte?

- Jag är övertygad om att det är bra med telekommunikationer även i de länderna.

Försäkringsbolaget Folksam ifrågasätter om ni säljer telekom eller övervakning.

- Vi kan försäkra att vi säljer telekom. Det är ju alla miljoner abonnemang som ger oss vinst.



*
"Telia hjälper diktaturer
kartlägga motståndare"


- Halvstatliga Telia Sonera hjälper diktaturer att kartlägga och motarbeta regimmotståndare.



DOKUMENT: Förordning om samverkan mellan telekomoperatörer och myndigheter (pdf) (pdf)

SR 2012-04-18.
Det uppger SVT:s Uppdrag granskning i kvällens program som rapporterar om hur säkerhetstjänsten i länder som Azerbajdzjan och Vitryssland till och med har eget arbetsrum hos teleoperatören och har fri tillgång till uppgifter.


– Slutsatsen är väl uppenbar, om jag ringer min vän och direkt får höra en reaktion på polisradion, så arbetar de väldigt effektivt. Det var första gången jag upptäckte att de avlyssnade min telefon, säger Dimitri, som engagerar sig fackligt i Vitryssland, till Uppdrag granskning.
*


- Länderna Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Georgien och Vitryssland har alla auktoritära regimer, och i alla länderna är Telia Sonera, vars största ägare är svenska staten, verksamt via dotterbolag.


Tidigare har det rapporterats om och varnats för att telebolagen med sina nät kan bli en del av regimernas övervakningsapparat. Sveriges Televisions program Uppdrag granskning uppger nu att Telia Sonera samarbetar nära med regimerna.

Bolaget ska ha installerat ett system som ger säkerhetstjänsterna tillgång till sms, telefontrafik och var människor befinner sig.

Enligt Erik Ström, professor i kommunikationssystem på Chalmers Tekniska högskola i Göteborg, är det inga problem att både positionera och avlyssna användare med hjälp av operatörernas mobilnät.

– Teknikskt möjligt är det alla gånger. Normalt är signalerna från mobilerna till basstationerna krypterade, så det är ganska svårt att lyssna av radiovågorna och därigenom själva telefonsamtalen.

Men däremot någonstans i systemet så omvandlas signalerna till klartext och då kan man helt enkelt lyssna av telefontrafiken någonstans i det fasta systemet.

Thomas Jönsson, chef för extern kommunikation på Telia Sonera, säger att så länge inte FN eller EU har riktat sanktioner mot ett land kan bolaget göra affärer där.

– Men när det gäller lagar och regler är det uppgifter för länder och regeringar och inte upp till enskilt bolag kan styra utan vi följer de lagar som finns.

Staten äger 37 procent i Telia Sonera, men ansvarig minister Peter Norman vill inte kommentera uppgifterna om bolagets affärer i Centralasien.

En annan ägare, Folksam, har tidigare ställt frågor om mänskliga rättigheter på Telias bolagsstämmor och chefen för ägarfrågor där, Carina Lundberg Markow, är kritisk också nu.


– Ja, om man till och med har gått så långt att man låter säkerhetstjänsten ha kontor i de egna lokalerna, då har man definitivt passerat någon form av gräns.



Carina Lundberg Markow kräver att Telia Sonera inför en uppförandekod, också i dotterbolagen.

– Och att man använder transparens. Att man är tydlig och talar om för kunderna, och oss som är aktieägare, att i de här länderna kan vår utrustning användas till att övervaka medborgarna och kunderna.

Telia Sonera försvarar sina affärer i Centralasien med att all kommunikation är bra, och uppgifterna i Uppdrag granskning kom inte som några nyheter för Thomas Jönsson på Telia Sonera.

– Jag kan inte säga om något var överraskande. Det är självklart så att det man ser i programmet med enskilda människor som lider är något man blir berörd av.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Utrikesminister Carl Bildt tror att ett ingrepp från regeringen som äger 37 procent i Telia Sonera skulle ha liten påverkan.

– Det är inte Telia Sonera som gör någonting i formell mening i Vitryssland överhuvudtaget. Utan ett Svensk-finskt företag där svenska staten har en minoritetspost, har en minoritetspost i ett annat företag i ett annat land , som äger i  allt väsentligt  är företag i Vitryssland operatör där.

Det är väldigt många steg innan du kommer fram. Även om vi skulle göra det, så  tror jag inte att det skulle hjälpa i det här konkreta fallet.

Uppdrag granskning uppger att säkerhetstjänsterna erbjuds egna arbetsrum i teleoperatörens lokaler, om det säger Carl Bildt så här.


– Jag skulle inte erbjuda rum, men jag vet inte vad som har inträffat de får väl redan ut det, faktiskt.





-Vi på UnderMattan erbjuder däremot gärna Carl Bildt ett rum... faktiskt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Telia Soneras ordförande
lovar bättring
(update 2012-04-26)


Efter den senaste tidens svidande kritik och signaler från ägarna lovar Telia Sonera nu bättring. Ett nytt handlingsprogram för hur bolaget ska arbeta i diktaturer ska tas fram.



"Vi tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter och vill skicka en tydlig signal om att vi tagit till oss kritiken och är beredda att göra det vi kan för att stödja strävan mot ett öppnare samhälle i alla de länder vi finns", skriver telejättens ordförande Anders Narvinger i ett pressmeddelande.


- Telejätten ska inleda ett handlingsprogram som omfattar bland annat samarbeten med externa experter på mänskliga rättigheter och "initiativ till dialog" med myndigheterna i de berörda länderna.




Finansmarknadsminister Peter Norman har informerats om de planerade åtgärderna under ett möte på torsdagen, enligt pressmeddelandet. Enligt Narvinger är deras dialog konstruktiv, men han medger att bolaget sannolikt måste göra mer för att återfå omvärldens förtroende.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: 
 

- De är bara rädda att de ska förlora lite blodspengar!

- Välj bort TELIA!

- Välj operatörer som inte  stöder och tjänar på fascist-övervakning.



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.