torsdag 19 april 2012

Handelsminister Ewa Björling fångad med handen i syltburken...


Handelsminister EWA BJÖRLINGS
brev till diktaturprinsen...

*

[...]- Förståelse emellan våra två kungadömen som förkroppsligar vårt strategiska samarbete och som understryker vårt utvidgade partnerskap[...]




- Jag är fullständigt förbunden på att arbeta tillsammans med er och bredda relationerna mellan Kungadömet Sverige och Kungadömet Saudiarabien.


Högaktningsfullt och Eid Mubarak

EWA BJÖRLING

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Led Zepplin-Stairway to Heaven

Handelsminister Ewa Björling
höll i Saudiärendet


SR 2012-04-19
Nya dokument visar att det var handelsminister Ewa Björling som var föredragande då regeringen gav klartecken till FOI att jobba vidare med vapenfabriken i Saudiarabien i juli 2009.


Beslutet kom efter att FOI ansökt till regeringen om att få teckna avtal med Saudiarabien som konsult åt företaget SSTI, det så kallade bulvanföretaget.




Efter Ekots avslöjande om vapenfabrik skrev handelsminister Ewa Björling och dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors och en debattartikel i Svenska dagbladet.

Artikeln ger bilden av att SSTI är ett för regeringen helt okänt bolag. I debattartikeln skriver de:

"De uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor. Det har föranlett att försvarsdepartementet har bett FOI redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI."

Ekot har då avslöjat att SSTI är myndigheten FOI:s bulvanföretag. Frågan är känslig eftersom FOI överhuvudtaget inte får bilda bolag.

Men - den 25 mars 2009, redan tre år tidigare, hade FOI:s vikarierande generaldirektör Jan-Olof Lind skrivit till regeringen och bett om att FOI skulle få jobba vidare med vapenfabriken som konsult åt just företaget SSTI.

Ansökan skickas till försvarsdepartementen men när regeringen på ett sammanträde knappt fyra månader ger klartecken är det inte försvarsminister Sten Tolgfors som håller i ärendet.



- Vi kan  nu avslöja att det var handelsminister Ewa Björling som var föredragande.


När FOI skrev till regeringen var SSTI ett helt nystartat företag utan verksamhet eller lokaler. Företaget hade inte ens nåt tillstånd att tillhandahålla krigsmateriel. Men tre dagar innan regeringssammanträdet får SSTI sitt tillstånd av myndigheten ISP, Inspektionen för Strategiska produkter.

Enligt SSTI:s vd Dick Sträng kom beslutet inte som någon överraskning.

– Det var ju så pass förankrat så det var väl självklart att jag skulle få det tillståndet. Hade det inte varit förankrat hade jag inte ens gått in och sökt, säger Sträng.

ISP:s generaldirektör Andreas Ekman Duse vill i dag inte ställa upp på någon intervju. I ett mejl skriver han att regeringen inte har påverkat beslutet.

Ekot har en längre tid sökt handelsminister Ewa Björling för att fråga vad hon kände till om bulvanföretaget men hon har avböjt.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5072839


FAKTA OM DIKTATUREN
I SAUDIARABIEN
 *

Partier förbjudna

Politiska partier och demonstrationer är inte tillåtna i landet. Den internationella organisationen Human rights watch har kritiserat diktatorn och kungen Abdullah bin Abdul Aziz för den ytterst begränsade yttrandefriheten som råder i landet.

Kvinnoförtryck

Föraktet för kvinnor är väl utbrett i Saudiarabien och enligt Human rights watch betraktar den saudiarabiska regimen kvinnorna som omyndiga medborgare i förhållande till männen. Många kvinnor får, enligt organisationen, inte röra sig fritt utan tillåtelse eller överseende av en manlig släkting.

Kungafamiljen styr

Kungen Abdullah bin Abdul Aziz är landets regeringschef och den kungliga familjen styr landet med järnhand. Någon opposition är inte tillåten. Svenska utrikesdepartementet avråder svenskar från icke nödvändiga resor till landet.

Sharialagar

En strikt islam är grunden för statens synsätt. I straffskalan finns dödsstraff, offentlig piskning och amputering. Landet har stämplats som en av världens grymmaste diktaturer.




Ewa Björlings diktaturhandel

Handelsminister Ewa Björling tog den 18 september 2009 kontakt med den saudiska prinsen och landets inrikesminister Mohammed Nayef. Brevet syftade till att teckna ett avtal med Saudiarabien med sikte att sälja ett gigantiskt övervakningssystem till diktaturen.

Avtalet skulle ge Saudiarabien tillgång till tusentals kameror och underjordiska ledningscentraler. Samarbetet var tänkt att gälla under tio år framöver. En ickenamngiven källa förklarar för Expressen vad övervakningsutrustningen kan användas för:


– Det är tusentals kameror och avancerade underjordiska ledningscentraler, som Saudiarabien ska använda för att övervaka sina medborgare och kunna sätta in tungt beväpnade inrikesstyrkor om man ser något på kamerorna, säger källan – med god insyn – till Expressen.




Saab, som var det företag som skulle leverera utrustningen, har bekräftat för Expressen att utrustningen kunde användas för övervakning av befolkningen.


Ewa Björlings brev till diktaturprinsen

Här är det insmickrande säljbrevet från handelsminister Ewa Björling till den saudiska prinsen och diktaturens inrikesminister Mohammed Nayef. (Text Expressen)

I det hemliga brevet uttrycker hon sin lättnad över att han överlevt ett terrorattentat. Sen erbjuder ministern honom ett brett samarbete inom säkerhetsfrågor. När Björling först konfronteras med brevet kan hon inte svara på några frågor - utan ber om att få återkomma.

"Detta var förankrat hos samtliga regeringspartier", hälsar hon senare på kvällen i ett mejl till tidningen Expressen...
 

http://www.expressen.se/nyheter/ministerns-hemliga-saljbrev-till-diktaturen/





[…] Möjligheten att upprätta memorandum av förståelse emellan våra två Kungadömen som förkroppsligar vårt strategiska partnerskap och som understryker vårt utvidgade partnerskap inom detta område...[...]





2010, Amnesty kritiskt...

– Svenska Regeringen säljer Övervakningsutrustning
till Gaddafis Diktatur…


(2010) Regeringens argument är att handel är ett bra sätt att främja den demokratiska utvecklingen i diktaturer.

Svensk övervakning på export till diktaturens Libyen. Statliga Rymdbolaget försöker sälja utrustning till Libyen så att diktaturen kan övervaka flyktingar, och handelsminister Ewa Björling (m) hjälper till med marknadsföringen.

Amnesty kritiskt
Lise Bergh, ordförande för svenska Amnesty, anser att det är allvarligt att svenska regeringen medverkar till att sälja övervakningssystemet till Libyen.

Övervakning från luften
Rymdbolaget, ett bolag som till hundra procent ägs av svenska staten, vill gärna sälja sitt system för flygburen övervakning till de libyska myndigheterna.

-Vi kan hjälpa er att hålla efter flyktingsituationen utmed gränserna och ute på Medelhavet, säger Rymdbolagets Björn Ohlson under ett möte med Libyens handelsminister som Korrespondenterna (SVT) filmade...

*
-------------------------------------------------------------------


http://undermattan.blog.com

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Ewa Björling var på Bilderberg-möte, om någon inte visste.

    CIA & co. startade ju en kontrarevolution i Libyen strax efter att Björling hade varit där och försökt sälja utrustning. (Gaddafi var själva revolutionen, det som hände 2011 var det INTE.)

    Man skickade Björling till saudi där en äkta revolution nu långsamt bubblar.

    Kan det vara så att Sverige/svenska bolag försöker teckna lukrativa avtal med regimer som man sedan har för avsikt att störta på olika sätt för att slippa leverera?
    Finns det exempel på fler länder som Sverige har tecknat dylika avtal med och där folket är eller påstås vara missnöjda med styret? Syrien kanske?

    SvaraRadera
  2. IP: 193.188.156.17 June 28, 2012
    ISP: Regeringskansliet
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/19/handelsminister-ewa-bjorling
    ———————————————————–
    IP: 195.42.194.148 ISP: TDC Sverige AB August 23, 2012 10:08:38 AM
    Organization: Hermods Aktiebolag
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/19/handelsminister-ewa-bjorling
    ———————————————————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.