lördag 7 april 2012

Ingen gillar en folkmördare - Carl Bildt möter sanningen


Carl Bildt - hatad i Sarajevo

SVT 2012-04-06
Florence Hartmann, fd talesperson för krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien, gick till hård attack mot utrikesminister Carl Bildt, (M), under hans besök i Sarajevo i dag. Bildt var i Sarajevo för att delta vid minnesstunden för krigsoffren i Bosnienkriget.


*

-Jag förstår inte varför Bildt är här. Han ska inte vara här i dag. Han förtjänar inte att vara här, sade Hartman sedan hon träffat Bildt på en av Sarajevos huvudgator där 11.541 tomma stolar hade placerats ut för att hedra de civila krigsoffren i Sarajevo.

Bildt vände Hartman ryggen och ville inte diskutera med henne.


Hartman anklagade Bildt för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra kriget. Carl Bildt var EU:s särskilde sändebud under kriget. Hartman hävdade att Bildt var för flat mot Slobodan Milosevic. Den serbiske ledaren Milosevic anklagades för människorättsbrott, bland annat som högste ansvarig för massakern i Srebrenica 1995 då över 8.000 personer, främst män och pojkar, mördades. Milosevic dog 2006 innan han hade fått sin dom i krigsförbrytartribunalen.

-När han kunde ha gjort något sade han att Milosevic var en "nice guy". Det finns dokumentation som visar det. Det vet han själv, sade Hartman om Bildt.

Florence Hartman var på plats i Sarajevo tillsammans med brittiske journalisten Ed Vulliamy.
Han fick pulitzer-priset för sin rapportering om kriget.


"Fortsätter med sitt spel"
Vulliamy anslöt till Hartmans kritik.
*


-Alla vet att i tre långa, blodiga år var denna slakt i tysthet tolererad av den internationella diplomatkåren, de så kallade politikerna. Nu fortsätter de här med sitt spel.

-Jag tycker att det, för folk som var involverade i den processen, är rätt magstarkt att vara här, om jag ska vara ärlig. Om de inte har kommit för att be om ursäkt, från djupet av sina hjärtan, till Bosniens folk och de dödas spöken, sade Ed Vulliamy.

Carl Bildt säger till SVT att han bidrog till att få ett slut på kriget.
-Mitt bidrag var att bidra till att få ett slut på kriget och börja bygga en fred. I samband med besöket i Sarajevo fick jag många varma ord på gatorna idag, även av den bosniska ledningen. Att det sedan finns en bitterhet över kriget är naturligt, säger utrikesministern.
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen


DN 2011-11-29 08:51
Den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, ICTY, riktar stark kritik mot SVT för dokumentären om folkmordet i Srebrenica, ”Staden som offrades”.


Den 28 augusti 2011 sände ”Dokument Utifrån” en norsk dokumentär som skulle ge nya fakta om massakern i Bosnien 1995. Den kritiserades starkt av bland annat flera svensk-bosnier för att ha gett en partisk bild av folkmordet.

DN kan i dag berätta att en ännu tyngre kritiker – nämligen den av FN grundade internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, den 24 november skickade ett brev till SVT-chefen Eva Hamilton och påpekade flera felaktigheter i dokumentären.


I brevet redogör ICTY för flera domar som slår fast att händelserna i Srebrenica var ett planerat folkmord. Domstolen redogör för hur tv-programmet däremot hävdade att vapnen som getts till befolkningen i Srebrenica hade ett samband med den lilla stadens öde och att männen i byn hade kunnat räddas om de lagt ner sina vapen.

Krigsförbrytartribunalen säger att det finns tydliga bevis för att de flesta offer i Srebrenica inte dog i strid utan under massavrättningar. När domstolen i ett avgjort ärende lät undersöka offer i massgravar hittade de 448 personer med ögonbindlar och bevisför att 423 som fått sina händer bakbundna. Flera personer, både offer och gärningsmän, har vittnat inför domstolen om att de flesta som dog blev avrättade.

Enligt ICTY hävdade SVT-dokumentären att de flesta som dödades dog just i strider. Men rättsprocesserna i domstolen har visat bortom allt rimligt tvivel att händelserna i Srebrenica 1995 var ett i förväg planlagt massmord där de flesta offer inte dog i strider. ICTY kräver att få komma till tals nästa gång SVT sänder uppgifter som motsäger dess domar om folkmord.

För en dryg månad sedan fälldes ”Staden som offrades” av den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Pressens Falige Utvalg. Den bröt mot pressetiken eftersom kända fakta om händelserna utelämnades, enligt den norska granskningsnämnden.

DN har sökt Sveriges Television för en kommentar men vid denna upplagas pressläggning inte lyckats nå någon av de ansvariga cheferna.[...]



Debatten om "Staden som offrades"

Den 28 augusti i år sände Sveriges Television en norsk dokumentärfilm om massakern i Srebrenica 1995. Den hette ”Staden som offrades” och var ett försök från en grupp undersökande journalister från flera länder att ta fram nya fakta och ge en bakgrund till det som skedde.

Programmet fick hård kritik och Granskningsnämnden har fått in 44 anmälningar mot det.

Till exempel har en grupp bosniska akademiker i Sverige anmält programmet med motivationen att det är ”ett försök till historierevision och förnekelse av folkmordet i Srebrenica 1995”.

Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien har till uppgift att åtala och rannsaka misstänkta för krigsbrott under krigen på Balkan på 90-talet. Den inrättades av FN 1993 och ligger i Haag i Holland.

Hittills har över 160 personer åtalats vid domstolen.
*


--Se Hartmans och Vulliamys angrepp på Bildt--

*

...Carl Bildt räddar världen!!!


----Uppdaterat 2012-04-08----

CARL BILDT svarar

på kritiken angående Sarajevo...


SVT Publicerad 7 april 2012
Utrikesminister Carl Bildts närvaro vid fredagens minnesceremoni i Sarajevo för offren i Bosnienkriget kritiserades av bland andra journalisten Florence Hartmann.

Hon menar att Bildt inte hade på minneshögtiden att göra, och anklagade honom för att ha gjort för lite i sin roll som medlare under kriget.

På lördagen kommenterar Bildt själv utspelet på sin blogg.

Bildt skriver att kriget i Bosnien väcker starka känslor, och att det inte är fel att ställa frågan om tillräckligt gjordes för att förhindra att det bröt ut.

"Men Florence Hartmann hade, som vanligt, starka synpunkter, om än med inte ovanligt slarv med fakta", skriver Bildt. / TT


Carl Bildt skriver bl a följande

på sin blogg till sitt försvar:

[...] - Med undantag av av en fransk journalist, som ville utnyttja tillfället för annat, var det också ett varmt mottagande inte minst av vanliga människor på gatan när vi vandrade omkring...

Men Florence Hartmann hade, som vanligt, starka synpunkter, om än med inte ovanligt slarv med fakta. 

Hon borde nog läsa mina böcker i stället för att fara med osanningar.

Hon har ju numera kommit så till den milda grad på kant med FN-tribunalen i Haag att den t o m utfärdat en arresteringsorder på henne efter det att hon tydligen ifrågasatt delar av dess arbete.[...]
*





Florence Hartmann


2009 fick Florence Hartmann 7,000 euros (£6,100) i böter för att ha avslöjat sekretessbelagd information om kriget och avslöjande detaljer om de fruktansvärda krigsbrott som begåtts under konflikten.

Hartmann är för många mer en hjältinna  som inte finner sig i politikers och krigspsykopaters spelregler, utan precis som Bradley Manning avslöjar hon det korrupta spelet bakom kulisserna.

Florence Hartmann avslöjade bl a  att  krigsförbrytartribunalen hade bestämt sig för att undanhålla information som kunde ha bevisat förbindelser mellan Belgrad och Serbien angående krigsbrotten i Bosnien. 

Informationen som undanhölls av krigsförbrytartribunalen var
bl a information om massakern på 8000 Muslimska män och pojkar i den Bosniska byn Srebrenica  1995.

Serbien hade överlämnat de sekretessbelagda dokumenten till domstolen redan under rättegången mot President Slobodan Milosevic, under förbehållet att dokumenten hemlighölls för allmänheten.

Domstolens arbete fick dock hastigt avslutas utan att någon dom i målet  avkunnats eftersom Milosevic avled under rättegången mot honom i  Hague mars 2006.

Vissa experter som i efterhand granskat dokumenten anser att innehållet kunde ha hjälpt Bosnien i den förlorade stämningsansökan mot Serbien angående folkmord.

För en folkmords-miljonär som Carl Bildt är det naturligtvis inte bra att sådana detaljer blir kända  i efterhand för allmänheten.
Särskilt som det var Carl Bilds ansvar att förhindra att just sådana krigsbrott inträffar.

Därför angriper Carl Bildt gärna Hartman och försöker misskreditera henne enligt hans vanliga stil.
*

- Florence Hartmann riskerade ett fängelsestraff på 7 år


...för att ha avslöjat de sekretessbelagda dokumenten om
folkmordet för allmänheten...

*

... På SVD.se 2012-04-07 kan man läsa följande:


[...] Även brittiske journalisten Ed Vulliamy, som fick Pulitzer-priset för sin rapportering om kriget, kritiserade Bildt och tyckte hans närvaro var ”magstark”.

Attacken mot Carl Bildt blev en stor nyhet på nyhetssajter i Bosnien och Hercegovina, berättar Edin Osmanicevc, som själv flytt till Sverige under kriget.

Så fort han fick höra om att Bildt planerade att resa dit lämnade han in en officiell protest till den svenska regeringen mot Bildts närvaro i Sarajevo.

- Vi har protesterat på grund av att han i sin roll som hög medlare satt bara fem mil från Srebrenica under pågående slakt. 

- Han satt med Milosovic och Mladic och åt lunch.

Jag tycker att han har ett moraliskt ansvar. Han har inte förtjänat att närvara på minnesceremonin, säger han till SvD.se.


Senada Bešic, ordförande för Bosnien och Hercegovinas kvinnoriksförbund i Sverige, med runt 6000 medlemmar, är också kritisk.

- Kritiken är helt på plats. Vi har varit mycket missnöjda med hans roll som sändebud i Bosnien och han var inte helt opartisk under sin tid. Jag håller med att han inte skulle vara i Sarajevo, säger hon till SvD.se.[...]

Azra Jelacic, ordförande för Bosnisk-hercegovinska riksförbundet, tycker också att han förtjänar kritiken.

- Hans diplomati under och efter kriget är en stor dubbelmoral. Alla de som hade makt att ta beslut då och inte gjorde det får leva med konsekvenserna att många liv har försvunnit, säger hon till SvD.se.


*


Profile: Florence Hartmann (från BBC news)


BBC 14 September 2009 12:34 UK
Florence Hartmann - who has has been fined 7,000 euros (£6,100) for disclosing confidential documents from the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in The Hague - was the war crimes court's official spokeswoman for six years.


As such, the Frenchwoman, 46, had access to documents detailing Serbian government involvement in the Bosnian war of the 1990s.

As a journalist, Hartmann had been covering the Balkans since 1987, writing for the French daily Le Monde from Belgrade before taking up her role at the ICTY in 2000.

When she left her post as spokeswoman for the former chief war crimes prosecutor Carla del Ponte in 2006, Hartmann published a book - Peace and Punishment - and a subsequent magazine article for the Bosnian Institute detailing confidential court documents.

She wrote that the court had decided in secret not to disclose information that could have proved a link between Belgrade and war crimes committed in Bosnia - most notably the massacre of up to 8,000 Muslim men and boys at the Bosnian village of Srebrenica in 1995.

Serbia had given the court these documents during the war crimes case against former President Slobodan Milosevic, on the condition that they be kept secret.

That trial ended without a verdict when Milosevic died at The Hague in March 2006. The original documents are still not in the public domain.

Some analysts say such papers might have helped Bosnia in its failed attempts to sue Serbia for genocide.




'Wrongful disclosure'
Critics say the documents should never have been the subject of a confidentiality order in the first place, and have called the case against Hartmann an attack on free speech.

But the court's backers say the case will help uphold its credibility, and that by publishing confidential documents, Hartmann jeopardised future trials.

They argue the war crimes court must show it is willing to enforce confidentiality agreements, otherwise states will never lend potentially sensitive documents in future cases.

Sentencing her on Monday, Judge Bakone Moloto said Hartmann had "knowingly and wilfully interfered with the administration of justice" by revealing the court documents.

Hartmann was found guilty on two charges of contempt, for which she could have faced a maximum sentence of seven years in prison.

While the judge accepted the defence's argument that some of the information had been disclosed by other journalists before Hartmann, he said there was a need to deter wrongful disclosure of confidential information in the future.

As a Balkans correspondent in the early 1990s, Hartmann had written about the discovery of a mass grave containing the remains of more than 200 people in Ovcara, Croatia.



She gave evidence in 2006 before the ICTY in a case against three Yugoslav army officers accused of involvement in the mass killing.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs också:


*Srebrenica Genocide Blog*


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 193.14.163.194ISP: Tele2 SWIPnet June 28, 2012 02:36:32 PM
    Organization: TV4 A
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/07/folkmordare-carl-bildt
    ————————————————————–
    IP: 194.103.185.13 ISP: Resilans AB July 12, 2012 04:56:40 PM
    Organization: Orebro lans landsting
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/07/folkmordare-carl-bildt
    ————————————————————–
    IP: 193.14.163.194 ISP: Tele2 SWIPnet July 20, 201201:26:18 PM
    Organization: TV4 A
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/07/folkmordare-carl-bildt
    ————————————————————–
    IP: 193.14.163.194 ISP: Tele2 SWIPnet August 31, 2012 02:45:11 PM
    Organization: TV4 A
    Landed: undermattan.com/2012/04/07/folkmordare-carl-bildt
    ————————————————————–
    IP: 193.14.163.194 ISP: Tele2 SWIPnet August 31, 2012 11:54:45 AM
    Organization: TV4 A
    Page Viewed: undermattan.com/2012/04/07/folkmordare-carl-bildt
    ————————————————————–
    IP: 193.14.163.194 ISP: Tele2 SWIPnet August 31, 2012 07:41:53 AM
    Organization: TV4 A
    Page Viewed: undermattan.com/2012/04/07/folkmordare-carl-bildt
    ————————————————————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.