torsdag 12 april 2012

Polisstaten gör sig redo att skapa nya problem med skjutklara vapen



Polisen ska få bära skjutklara vapen


Från och med söndag 1 april 2012 får poliser bära skjutklara tjänstevapen. Syftet är att höja säkerheten vid ingripanden, men de nya föreskrifterna får intern kritik som bland annat varnar för vad som kan hända om vapnen kommer i orätta händer.

Håkan Innala har arbetat som polis sedan 1970. Under sina första år i Stockholm, där han bland annat deltog som skytt under hela Norrmalmstorgsdramat, och senare i Norrbotten där han blev riksbekant som polismannen som grep Juha Valjakkala 2002.

Han kallar de nya föreskrifterna för ”vansinniga” och oroar sig för vad de kan leda till. Sedan två år är han inre befäl i Luleå, men har arbetat ute i fyrtio år och ”varit med om allt”. Redan under tiden i Stockholm lades grunden för hans inställning till tjänstevapnen.


– Jag och en kollega blev attackerade av ett ungdomsgäng och han blev av med sitt vapen. En av killarna satte sig grensle över kollegans bröst och försökte avrätta honom. Det slutade lyckligt på grund av att vapnet inte hade skott i loppet, säger Håkan Innala.

Det är Rikspolisstyrelsen, RPS, som reviderat föreskrifterna om polisens skjutvapen. En del handlar om att svenska poliser från den 1 april får ha skott i loppet i sina tjänstevapen, regler som många länder redan har. Det huvudsakliga syftet med regeländringen är att minska antalet vådaskott.

Ammunitionen som svenska polisen idag använder är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig på grund av dess brutala skadeverkningar. Blodkärl och ådrar får omfattande skador. Sannolikt blir en träffad person invalidiserad för livet. Liknande ammunition används vanligtvis vid jakt  där man vill maximera skador och fälla villebråd på enklaste sätt.



Årligen rapporteras mellan tio och femton vådaskott per år. De flesta sker dock i samband med att vapnen ordningsställs efter en arbetsdag. Polisens tjänstevapen, olika modeller av märket Sig Sauer, är försedda med två olika avtryckarmotstånd. Har man en kula i loppet är det ungefär 6 kilos tryck som behövs för att avfyra i stället för 1,8 kilo efter mantelrörelse.

– Det blir nu alltså betydligt svårare att av misstag skjuta mot någon. Nu använder svenska poliser inte sina vapen särskilt mycket, men det finns situationer där poliser vid ingripanden råkat trycka av och till och med dödat personen de ingriper mot, säger kommissarie Martin Lundin på RPS polisavdelning.

Detta med vapen i orätta händer är något som RPS har vägt in i sin bedömning inför förändringarna. Men det vägde inte lika tungt som risken för vådaskott, enligt Martin Lundin.

– Det finns alltid en risk att någon kommer över vapnet, men när man tagit fram vapnet laddas och ordnas det direkt, så det blir ingen skillnad. Att någon skulle komma åt det från hölstret är tämligen osannolikt. Dessutom finns ju fortfarande möjligheten att bära vapnet på det gamla viset.

Håkan Innalas kritik grundas också i något som han ser som en trend inom poliskåren, redan vid utbildningen av nya poliser. 
 *

- Innala menar att studenterna skräms upp, fostras i att det är överhängande farligt att vara polis och att då ha skott i loppet kan få dödliga konsekvenser helt i onödan.
– Om man till exempel går in på en klubb där det är slagsmål som man ska avstyra.
Vad ska du ha skott i loppet för? Det finns inte en skjutmöjlighet att i sådana situationer utan att du riskerar skada helt oskyldiga.

- Vi bor väl inte i Afghanistan heller? säger han upprört...


Men kan du inte förstå RPS tanke?

– Hos mig finns definitivt ingen som helst förståelse för varför man ska få ha skott i loppet. Om man vill utvidga våra beredskapsmöjligheter, varför då inte exempelvis införa elpistoler?

Innala har inte Polisförbundet i ryggen. Erling Staxäng, fackets andre viceordförande och nationella huvudskyddsombud, säger att frågan har diskuterats fram och tillbaka men att förbundet och medlemmarna generellt ser positivt på de nya föreskrifterna.

– Om man går in i en situation som motiverar höjd beredskap kan man gå in i den med skjutklart vapen fast det är hölstrat i stället för att dra det under situationen. Det gör det möjligt att vara beredd utan att signalera hot eller att visa att man är redo att gå vidare på våldstrappan, säger Erling Staxäng.

Martin Lundin tycker att frågan om skott i loppet egentligen bara är en liten del av de reviderade föreskrifterna. Revisioner görs kontinuerligt, men den här är ovanligt omfattande. Det viktigaste, enligt Martin Lundin, handlar om själva tilldelningen av skjutvapen.


– Det har varit lite så att poliser ska få vapen bara för att de är poliser. Nu ska de bara tilldelas de poliser som har ett tydligt behov av dem. Inte till dem som bara är i inre tjänst till exempel, säger Martin Lundin.

Detta för att effektivisera utbildningen och för att inte lägga ner tid och resurser på utbildning eller fortbildning för de som inte behöver det. En annan förändring är att begreppet användande av skjutvapen ska utvidgas till att även inbegripa betvingning med hjälp av vapen.

– Det innebär att även sådana situationer, exempelvis när man med vapen hotar någon med vapen för att få den att lägga sig ner, ska rapporteras till RPS. Vi gör det för att förbättra uppföljningen av vapenanvändningen och för att anpassa oss till andra nordiska länder som har en statistiken, säger Martin Lundin.

Håkan Innala kallar argumenten för de nya föreskrifterna för ”svamliga”.

– Om RPS verkligen har suttit och vägt riskerna för vådaskott och att vapnen ska komma i orätta händer måste det ha varit en samling likasinnade personer. 


- Varför skulle poliser ha en så hög beredskap att de ska gå i folkmassor med skjutklara vapen?



- RPS tycks sakna erfarenhet av verkligheten.




2011, - Brotten blir inte alls fler...

SVT 2011-12-16

Många tror att brotten bara ökar men hur är det egentligen? I dag öppnar Svt:s Brottspejl där du enkelt ser utvecklingen av anmälda brott där du bor. Och även polisens uppklaringsprocent. SVT Pejl vill ge dig en bättre bild av en verklighet som angår oss alla.

Så hur ser den egentligen ut, brottsligheten? Ja, nivån på de sammanlagda anmälda brotten i Sverige ligger ganska konstant mellan år 2000 och 2010, den period som Brottspejl täcker.

- Det senaste året har anmälningarna
till och med minskat en aning. :) 

Polisen kan ej förklara skottökning



Polisen avlossade skott vid dubbelt så många tillfällen under 2011 som åren innan. Men trots att det handlar om polisens farligaste våldsanvändning kan ingen förklara varför.

Varje gång polisen skjuter mot allmänheten ska det rapporteras och utredas. Anledningen är att man vill ta tillvara erfarenheter och förebygga onödig användning av den potentiellt mest dödsbringande delen av polisens våldsmonopol.

Men på Rikspolisstyrelsen (RPS) som utövar tillsynen över polisen kan man inte förklara ökningen från 33 polisskjutningar 2010 till 65 under år 2011.


– Det kan ju bero på i vilken utsträckning polismyndigheterna rapporterar in incidenter. Vi vet inte om det är en faktisk eller statistisk ökning. Men vi har gjort en djupdykning på 2011 och det visar sig att det har varit ännu fler skjutningar, säger kommissarie Martin Lundin vid RPS polisavdelning.


Ammunitionen som svenska polisen idag använder är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig på grund av dess brutala skadeverkningar. Blodkärl och ådrar får omfattande skador. Sannolikt blir en träffad person invalidiserad för livet. Liknande ammunition används vanligtvis vid jakt  där man vill maximera skador och fälla villebråd på enklaste sätt.
*

Borde man inte kunna vänta sig att ni har bättre koll på så allvarliga händelser?

– Koll och koll. Varje skjutning utreds av åklagare och svensk polis skjuter ju väldigt sällan, säger Lundin.

Johannes Knutsson är professor vid Polishögskolan i Oslo. Han är mycket kritisk till hur RPS sköter sin dokumentation av skjutningarna.

– Det är allvarligt att man inte klarar av att följa upp och förklara varför skjutningarna ökar. Det är en typ av händelser som kan spegla en oroande utveckling i samhället och allmänheten borde känna att de kan lita på att polisen sköter det här på ett bra sätt, säger Knutsson till TT.

I Skåne är Ulf Petersson ansvarig för polisens vapenutbildning. Han har superkoll på skjutningarna där, men saknar en årlig nationell genomgång från RPS av var, när, hur och varför polisen tvingas ta till vapen.

– Även den statistik jag för visar en anmärkningsvärd ökning. Förr om åren har vi haft tre till fem skjutningar per år men förra året hade vi 16 stycken. Samtliga är granskade av åklagare och var helt legala men jag kan inte förklara den stora ökningen, säger Petersson till TT.

Han använder sitt material när han utbildar unga poliser i vapenhantering.





– Det viktigaste att få eleverna att förstå är att du inte är lugn och fin när du tror att du ska dö. Så vi tränar på snabba förlopp, i mörker, på nära håll och med enhandsfattning, säger Petersson.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



- Egentligen finns det inte så mycket att säga som vi inte redan sagt 500 gånger tidigare här  på bloggen.  

Maktfullkomliga psykopater har fullständigt tagit över i samhället och dikterar idag villkoren utan att ifrågasättas av "det sovande folket" som Reinfeldt så passande kallar sina undersåtar.

Den som följer med och läser på bloggen har säkert märkt att det just nu händer väldigt mycket både till höger och vänster. Mest händer längst ut till höger... Den som sover sig igenom den här utvecklingen behöver nog inte bry sig att vakna alls eftersom det snart ändå inte finns något som är värt att vakna upp till... :)

Läs gärna artiklarna om polisen på UnderMattan-bloggen undertill och se om det finns något mönster i utvecklingen eller om det precis som på 30-talet bara var tillfälligheter...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



http://undermattan.blog.com Polisstaten gör sig redo att skapa nya problem med skjutklara vapen

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.