fredag 27 april 2012

Slyngelstaten Sveriges rätta plats på kartan...

Mer svenskt-saudiskt samarbete


I mer än 20 år hjälpte svenska Fortifikationsverket Saudiarabien att bygga underjordiska cisterner för oljeprodukter. FOI:s planerade vapenfabrik som Ekot avslöjade tidigare i våras, är inte det enda samarbetet med diktaturen.






Svenska Dagbladet har i dag detaljer om hur ännu en svensk myndighet med militär expertis samarbetat nära med saudiska regimen. Karl-Erik Hagström var tidigare chef för projektet Swedef.

– Det där var ett projekt som startade på 80-talet efter överenskommelser mellan svenska regeringen och saudiska regeringen. Det var väldigt stora projekt, byggtiden var drygt 20 år, klart år 2009, säger Karl-Erik Hagström.


Så det var många inblandade från Sveriges sida?

– Det var säkert många företag inblandade. Från statens sida var vi ganska få, kanske ett tiotal personer. Vår roll från statens sida var att garantera att kunden fick den produkt kunden hade beställt, utifrån det svenska skyddskunnandet.

Under det kalla kriget utvecklade Sverige teknik för att bygga bergrum för beredskapslagring av drivmedel. Sådana bergrum var intressanta för Saudiarabien.

Svenska Dagbladet skriver i dag att fem bergrum byggdes med hjälp svenska Fortifikationsverket från 1987 och fram till år 2009. I bergrummen placerades cisterner av metall för att man skulle kunna lagra raffinerade oljeprodukter där.

Enligt Svenska Dagbladet handlade det utåt sett om ett civilt projekt, men syftet med de stora underjordiska cisternerna kan också ha varit att lagra bränsle för krigsändamål.

– Det tror jag inte vi kan gå in på utan det är en hemlighet vad saudierna lagrade i anläggningarna. Du kan använda dem till alla möjliga produkter.



Var det uttalat då ni byggde vad de skulle ha dem till?

– Nej, säger Hagström.

Inte mycket har varit allmänt känt om det tjugoåriga samarbetet. Årsrapporterna till regeringen hemligstämplades, skriver Svenska Dagbladet.

Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har godkänt bergrumsprojektet. Karl-Erik Hagström menar att det inte har varit hemligt.

– Nej inte själva affärsöverenskommelsen. Sedan är naturligtvis olika skyddskonstruktioner sekretessbelagt, vad kunden väljer att lagra. Volymer, geografisk placering och sådant är naturligtvis sekretessbelagt, men inte projektet i sig.




*
*TOPP-KOMMENTAR PÅ SR*
*
Sverige + Diktaturer = Sant

Sverige skickade två egyptier till diktaturens Egypten med hjälp av "frihetens land" USA och dess tortyrsektion CIA. Sverige har alltid haft nära relationer till alla diktaturer som stöds av "frihetens land" USA.


Det väldigt många svenskar som genom åren arbetat i Saudiarabien för svenska företag. Idag är det svårt att skilja diktaturer från "demokratier", när vi ser det Östtyska Stasisamhälle som växt fram i hela västvärlden efter den 11 september 2001.


"Frihetens land" USA är det land förutom Iran och Kina som avrättar flest och regelmässigt håller personer inspärrade utan formella brottsanklagelser, åtal och rättegång. Under andra världskriget sålde Sverige varor till sina allierade, Nazityskland, samtidigt som vår blivande kung gifte in sig i en framträdande nazistfamilj, vår nuvarande kungs mors familj.


- Kort sagt, Sverige har en lång tradition av nära förbindelser med diktaturer.


Agneta,

2012-04-25 10:50

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
*
Länkar på SR:




SR - THE STORY SO FAR...

 

Detta har hänt:

- Vapenfabriken i Saudiarabien


24 april kl 12:26 (publicerades torsdag 29 mars kl 10:25) , Ekot
Ekots avslöjande om att det finns planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik har fått stort genomslag. Här sammanfattas de viktigaste punkterna i granskningen.

• Tisdagen den 6 mars: Ekots Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman avslöjar att Sverige har haft långt långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom, visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) anmäls till Konstitutionsutskottet av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.



– Vi ska inte beväpna förtryckarna, det är dåligt för den demokratiska utvecklingen i världen och i den här regionen och det är dåligt i längden för Sveriges intressen, säger han till Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter.



Ekots granskning fortsätter med avslöjandet att FOI bildade ett bulvanföretag för att sköta kontakterna med regimen i Saudiarabien.

Ekots Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin svarar på frågor om avslöjandet.

• Onsdagen den 7 mars: Ekot avslöjar att ledningen för Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har varit involverad i förhandlingen med Saudiarabien om bygget av vapenfabriken. Detta trots att ISP har som uppgift att självständigt pröva alla fall av vapenexport från Sverige.

Svenska Dagbladet publicerar en debattartikel där försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling hävdar att regeringen inte har fattat något beslut om mandat för FOI som går utöver vad som sägs i avtalet om försvarsarbete mellan Saudiarabien och Sverige.

• Torsdagen den 8 mars: Dokument som Ekot har tagit del av visar att politiker från alla partier som vid tillfället satt i riksdagen våren 2010 fick information om det planerade bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien.

Ekot kan berätta att Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har gett klartecken till en lång rad vapen som olika företag vill sälja till Saudiarabien och att minst två vapen har använts av använts av regimen i Bahrain mot demonstranter.

• Fredagen den 9 mars: Försvarsminister Sten Tolgfors erkänner för Svenska Dagbladet att han informerats om FOI:s planer på vapenfabriken i Saudiarabien. Han har också fått information om planerna på att använda ett bulvanföretag för samordning av projektet.

Ekot avslöjar att det var regeringen Reinfeldt som beslutade att ge FOI tillåtelse att skriva ett projektavtal för att hjälpa Saudiarabien med bygget av en vapenfabrik. Beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008, där Fredrik Reinfeldt var ordförande, och där även statsråd från Folkpartiet och Kristdemokraterna var med.

 

- Vänsterpartiet kräver att försvarsminister Sten Tolgfors avgår. – Han mörklägger och ljuger för svenska folket, säger Ulla Andersson (V).



Försvarsminister Sten Tolgfors håller presskonferens om Sveriges militära samarbete med Saudiarabien. Han hävdar under presskonferensen att det inte finns något gällande projektavtal mellan länderna. Sten Tolgfors säger också att det måste utredas vilket ansvar FOI:s generaldirektör har för bulvanföretaget SSTI.

• Lördagen den 10 mars: Folkpartiets Jan Björklund berättar att han kände till planerna på att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

• Måndagen den 12 mars: Dagens Industri avslöjar att det svenska försvarets överblivna pansarvärnsrobotar sannolikt sålts vidare till Saudiarabien de senaste åren via Saab.

Ekot berättar att en majoritet av ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott vill ha en snabb granskning av Sveriges inblandning i vapenfabriken i Saudiarabien. Men Moderaterna tycker att det vore oklokt om en majoritet i KU skulle driva igenom en granskning redan i vår.

• Tisdagen den 13 mars: Riksdagens konstitutionsutskott sammanträder och väntas besluta om KU-anmälan mot regeringen om Sveriges militära samverkan med Saudiarabien ska behandlas i vår, eller först nästa vår.

KU skjuter upp beslutet till torsdagen den 15 mars för att först hinna undersöka om det finns liknande fall tidigare som har fått förtur.

• Onsdagen den 14 mars: Den tidigare FOI-chefen Jan Erik Rendahl intervjuas av Ekot och menar att försvarsminister Sten Tolgfors skyller ifrån sig. Dessutom anser han att FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind bör avgå.

Ekochefen Anne Lagercrantz chattar om Ekots avslöjande och svarar på frågor om hur redaktionen behandlar hemligstämplat material.

• Torsdagen den 15 mars: Dagens Nyheter berättar att anteckningar förda vid hemliga överläggningar i Saudiarabien skickades till Sverige okrypterade i ett mail via ett privat Hotmailkonto av ett departementsråd vid försvarsdepartementet.


- Det blir ingen snabb granskning i konstitutionsutskottet av vapenaffären med Saudiarabien.



- KU kommer att inleda förhör tidigast i höst, det säger konstitutionsutskottet



Även försvarsutskottet sammanträder under dagen och väntas fatta beslut om FOI:s generaldirektör ska kallas till hearing.

FOI meddelar att man misstänker brott mot offentlighets- och sekretesslagen i samband med Sveriges Radios avslöjande om vapenaffären med Saudiarabien och förbereder en anmälan till Justitiekanslern (JK).

• Onsdagen den 21 mars: Politikerna i Exportkontrollrådet, EKR, blev vilseledda om FOI:s bulvanföretag i planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien. Ledningen på Inspektionen för strategiska produkter, ISP, visste om kopplingen mellan bolaget och FOI, men berättade inget för ledamöterna i rådet.

– Det fanns ingen information om koppling till FOI säger Lars Ångström som var Miljöpartiets representant i EKR.

• Torsdagen den 22 mars: FOI meddelar att åklagare kommer att granska om brott har begåtts inom myndigheten. Enligt Ekots källa ska utredningen visa  om FOI har varit med och finansierat bulvanföretaget SSTI.

• Tisdagen den 27 mars: Ekot presenterar nya uppgifter om FOI:s samarbete med Saudiarabien om en vapenfabrik. FOI bildade bulvanföretaget SSTI, som skulle leda projektet med vapenfabriken i Saudiarabien. 


- Enligt Ekots källor betalades hela startkapitalet med ett kontantlån från den militära underrättelsetjänsten, MUST.



• Onsdagen den 28 mars: Aftonbladets avslöjar hur försvarsminister Sten Tolgfors skulle skyddas från den känsliga vapenaffären. Försvarsdepartementet skickade en lägre tjänsteman för att förhandla med den saudiske generalen Nasser. Därefter begärde tjänstemannen in alla dokument som bevisade att mötet ägt rum.

• Torsdagen den 29 mars: Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran. Vid en presskonferens på torsdagen hävdar både stats- och försvarsministern att debatten om vapenaffärerna med Saudiarabien inte är huvudskälet till att Sten Tolgfors avgår.

• Onsdagen den 11 april: Saudiaffären debatteras i riksdagen efter begäran från Vänsterpartiet. Utrikesminister Carl Bildt företräder regeringen och hävdar under debatten att alla regler och lagar följdes i affärerna med Saudiarabien.

• Söndagen den 15 april: De före detta ministrarna Göran Persson och Leni Björklund anmäls till riksdagens konstitutionsutskott av Folkpartiet.

• Onsdagen den 18 april: Den moderata riksdagsledamoten Karin Enström blir ny försvarsminister efter Sten Tolgfors.

• Torsdagen den 19 april: Nu bekräftar bulvanföretaget SSTI:s grundare Dick Sträng att startkapitalet för bolaget kom från FOI.

• Måndagen den 23 april: Handelsminister Ewa Björling berättar i en intervju med Ekot att hon kände till att bulvanföretaget SSTI som skulle leda arbetet med vapenfabriken i Saudiaffären hade en koppling till FOI, redan 2010. Frågan är känslig eftersom FOI inte får bilda bolag.





2009... Handelsministern ser stora möjligheter för svenska företag i Irak Handelsminister Ewa Björling öppnade igår ett seminarium på UD om en ny rapport om de möjligheter som finns för svenska företag i Irak. Rapporten är framtagen av riskkapitalbolaget Swedfund tillsammans med nationalekonomen Peter Stein.

- Om prognoserna är riktiga kommer Irak att vara en av världens fem snabbast växande ekonomier de närmaste åren. Det finns väldigt mycket pengar att tjäna och det gäller att ta till vara på möjligheterna i tid, sade Peter Stein.



http://undermattan.blog.com

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.