SVENSKA SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR del 3
SOS och ambulanspersonalen gör säkert för det mesta ett bra jobb. Men ibland verkar det som om dessa förmodade vardagshjältar inte riktigt lever upp till förväntningarna. Då sopas det genast under mattan av de ansvariga. Här återges några av deras verkligt dåliga dagar…Källor: Dagspress, m fl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Nekades ambulans - fick hjärnskador
Nyheter 24 2012-02-11
En man med hjärnblödning nekades ambulans. Sköterskan trodde att han hade vinterkräksjuka och mannen fick bestående hjärnskador.
JÖNKÖPING. Som ett resultat av hjärnblödningen kräktes mannen. Då trodde sjuksköterskan att han hade vinterkräksjuka och ville inte ta med mannen i ambulansen. Ett misstag med förödande konsekvenser.
Mannen blev sämre efter några timmar och kördes då till sjukhus. Han hade fått en hjärnblödning. Då mannen inte fick åka med i ambulansen direkt fick han permanenta hjärnskador, skriver DN.
Socialstyrelsen kritiserar ambulanssjukvården och kräver samtidigt att vården gör lex-Maria-anmälan.
Man menar också att sköterskan har agerat under all kritik och att mannen har fått dålig vård.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Fick hjärtinfarkt – nekades ambulans
DN 2012-03-13
Det krävdes tre samtal till SOS Alarm innan ambulans skickades till en man i Stockholm som drabbats av hjärtattack. Ett dygn senare avled han. Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot de ansvariga SOS-sjuksköterskorna.
– Vi gör allt vi kan för att allt ska gå rätt till och vi har förstärkt vår patientsäkerhetsenhet för att jobba med de här kvalitetsfrågorna, säger SOS Alarms presstalesman Anders Klarström till DN.se.
Han vill inte kommentera det enskilda fallet.
Det var förra året som den 75-årige mannen hade ont i båda armarna och hade rosslig andning. Efter att ha kontaktat en sjuksköterska på Huddinge-akuten som misstänkte att symptomen var hjärtrelaterade fick han rådet att åka in till sjukhus.
Mannen ringde då 112 men SOS-sjuksköterskan han talade med bedömde att han inte behövde ambulans.
Några timmar senare ringde mannen samma nummer igen och sade att han hade svårt att andas och kände sig kraftlös. SOS-sjuksköterskan som tog emot samtalet fick reda på att mannen hade diabetes och rekommenderade honom att vila. Någon ambulans skickades inte.
Ytterligare några timmar senare ringde 75-åringens syster till SOS Alarm och förklarade att hon var orolig för sin bror, som då hade kräkts och var helt kraftlös. Först då skickades en ambulans, cirka 13 timmar efter det första samtalet, och mannen fördes till sjukhus. Där konstaterades att han drabbats av hjärtinfarkt. Ett dygn senare avled han.
Fallet anmäldes både enligt lex Maria och av mannens syster och nu har Socialstyrelsen fattat beslut i ärendet.
Socialstyrelsen konstaterar att sjuksköterskorna som tog emot telefonsamtalen inte fokuserade på mannens symptom, att de brustit i sin intervjumetodik och att konsekvensen blev att vårdinsatsen fördröjdes. Därför riktar Socialstyrelsen kritik mot de två första SOS-sjuksköterskorna.
Några krav på åtgärder ställs dock inte eftersom Socialstyrelsen redan utreder ett pågående nationellt tillsynsärende mot SOS Alarm.
SOS Alarms presstalesman Anders Klarström säger att man tar alla anmälningar "på största allvar".
– Förra året hade vi 1,7 miljoner vårdärenden och vi fick ett fåtal anmälningar från Socialstyrelsen och några egna lex Maria-anmälningar. Man får alltså sätta dem i proportion till den enorma mängden ärenden. Betydligt fler än 999 av 1000 fall får ingen som helst anmärkning, säger han.
SOS-ALARM I DN.SE
- Man med hjärnblödning nekad ambulans
- Friande SOS-dom överklagas
- Sköterska hängdes ut av Åklagarmyndigheten
- Friad men ändå fälld
- SOS-sjuksköterskan frias
- Många säger upp sig från SOS Alarm
- ”Ett frikännande skulle sända fruktansvärda signaler”
- Emils mamma: Du har förstört mitt liv
- Fokus på ansvar under SOS Alarm-rättegången
- ”Fanns ambulans sex minuter från Emil”
- ”Han är en sån som snarare minimerar riskerna”
- Rättegång om larmmiss inleds
- ”Rättegången blir en slutpunkt”
- SOS Alarm ser över rekrytering
- Allvarliga brister hos SOS Alarm
- Styvpappan vill ge Emil upprättelse
- SOS Alarm har inte ändrat sina rutiner
- Åklagaren: ”Sjuksköterskans skyldighet var att skicka ambulans”
- SOS-sköterska åtalas
- Ambulans lämnar patienter i sticket
- SOS förstärker för att klara klagomål snabbare
- Dog efter lång väntan på ambulans
- SOS Alarm ändrar sig om vinstkravet
- Fler akuta ambulansutryckningar
- Ägarna kräver högre vinst
- Några av de fall som nu granskas av Socialstyrelsen
- ”SOS Alarm brister i kompetens”
- Hjärtsjuk övergavs av ambulans
- Fick tjata på ambulans i 25 minuter
- Tvingades promenera till akuten – aortan sprack
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, 71-åring nekades ambulans - dog
Aftonbladet Publicerad: 2012-03-29
Den 71-årige mannen mådde dåligt och kräktes något som liknade blod. Men eftersom ambulanspersonalen trodde att han hade vinterkräksjukan fick han inte åka med i ambulansen.
Några timmar senare hittades mannen död, skriver helahalsingland.se.
Det var en fredagsmorgon i mitten av mars som en sjuksköterska från hemtjänstgruppen ringde 112. Mannen hade mått dåligt hela natten.
Vägrade köra mannen
När ambulansen kom till hans bostad i Njutånger sa mannen att han hade kräkts något som såg ut som blod under morgonen.
Då vägrade ambulanspersonalen köra honom till sjukhus eftersom de trodde att han hade drabbats av calici-viruset, den så kallade vinterkräksjukan.
Ambulanspersonalen körde tillbaka till Hudiksvall och istället beslutade hemtjänstpersonalen att mannen skulle ha extra tillsyn under dagen.
Hittades död i hemmet
Bara några timmar senare hittades mannen död i sitt hem av hemtjänstpersonalen.
Enligt sjukhuset finns det ingen regel som säger att man inte får ta med patienter som har vinterkräksjuka i ambulansen. Dessutom finns det en särskild ingång för patienter med vinterkräksjuka på sjukhuset.
– Är patienten i dåligt skick så ska patienten tas med, säger Lars Lagerström som är vårdenhetschef för ambulansen i Hudiksvall och Nordanstig till helahalsingland.se.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Ambulans på utryckning körde vilse
Skånskan 23 mars 2012
LUND. Onsdagen den 14 mars drabbades Kerstin Fransson av vad som tros ha varit en mindre blodpropp och föll ihop i hemmet i Lund. Men ambulansen skickades från Malmö, och tog dessutom över en timme på sig. När de hämtade Kerstin behövde de hjälp att hitta vägen till akutmottagningen
Det är Kerstins man Olle som tar emot Skånskan i sitt hem en vecka efter händelsen. Kerstin är fortfarande inlagd på sjukhuset i Lund och paret Fransson har inte fått några besked om när hon får åka därifrån.
– Det var kaos den kvällen. Jag har aldrig sett så mycket folk på akuten.
Min fru fick ligga på en brits i 13 timmar innan hon fick träffa en läkare, det tog 20 timmar innan hon kom från akuten, berättar Olle. Olle menar att Kerstin drabbades av en mindre blodpropp, en så kallad TIA klockan 18.00 på onsdagskvällen, men något klart besked från sjukhuset om vad som egentligen hände har de fortfarande inte fått.
– Nej, vi har inte fått någon besked alls om vad som hände. Nu vill de göra en magnetröntgen en vecka senare men det har jag sagt nej till på grund av riskerna, säger Olle.
En sjuksköterska kom först hem till paret och gjorde bedömningen att Kerstin behövde föras till akuten och larmade en ambulans. Då kunde inte Kerstin prata. Men ambulansen dröjde. När de kom fram visade det sig att man skickat efter en ambulans från Malmö istället från Lunds lasarett som ligger fem minuter från parets bostad.
– Och när de fått in henne i ambulansen frågade de om vägen till sjukhuset!
Det kändes inte klokt. Jag frågade om de inte hade en gps men det hade de inte sa de, säger Olle.
– Att det tog sån tid är inte klokt. Men bemötandet när vi kom dit var jättebra, problemet var att de inte hann med alla, säger Olle som nu riktar skarp kritik mot att det inte finns tillräckligt med resurser inom vården.
– Det är sanslöst så mycket som kvaliteten har sjunkit, blir det inte bättre kan de ju lägga ner alltihop. Personalen gör vad de har medel till, men det är medlen som saknas, fortsätter han.
Hur reagerade du när ambulansen väl kom fram och frågade om vägen till sjukhuset?
– I en sådan situation är det svårt att tänka riktigt klart. Jag var ju helt inne på att de hade gps. Jag var bara glad att de hade kommit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Patient fick ligga 40 minuter på gatan
Dala Demokraten Publicerad: 2012-03-22 05:50
– I mars månad år 2012 får alltså en gammal sjuk man ligga på en kall Ludvikagata i 40-50 minuter i väntan på ambulans. På grund av att politikerna inte anser att Ludvika behöver en sjukvård värd namnet.
– Jag blir så tokigt f-bannad att jag kan gå upp i atomer, säger Ludvikabon Marie Lodin som såg en man falla ihop intill Nordeas bankomat i Ludvika och ringde 112. Klockan var då enligt henne cirka tio minuter över åtta.
– Det är ren skandal. Här kommer sedan ambulanspersonal i privatbil för det finns inte ambulanser i Ludvika. Man törs inte bli sjuk i Ludvika längre, säger Kjell-Erik Bogstrand som hjälpte till i väntan på ambulans.
Marie Lodin såg mannen segna ner av sjukdom, när hon minuterna efter klockan 8 på onsdagsmorgonen parkerade sin bil vid Nordea. Hon rusade fram. Fick ingen kontant med mannen. Tog mobilen och ringde SOS Alarm.
– Sista samtalet varade till 08.27. Då sade operatören att de skickar en ambulans från Borlänge, då ingen ambulans fanns inne på ambulansstation i Ludvika. Alla tre ambulanser var på rull med andra patienter till Falun, säger Marie Lodin.
Ludvikaborna som stannat i grupp kring den sjuke mannen var alla på väg till sina jobb. De undrade medan minuterna gick hur resurserna kan vara så knappa att ingen ambulans kommer när man ringer. Någon kontaktade tidningarna. Andra rastade den sjuke mannens hund som satt i bilen.
En halvtimme gick, upprördheten steg.
Efter halvtimmen hände det ovanliga att två ambulanssjuksköterskor i Ludvika, Jonas Björklund och Roland Lindström, hastigt kom i privatbil och tog sig an första vården av patienten.
– Vi hade ingen ambulans inne. Även lättambulansen var på rull till Örebro. Även om det är emot reglerna rafsade vi ihop en akutväska av material liggande i förrådet och for i min bil, säger Jonas Björklund.
– Vi hade kontakt med SOS Alarm innan. Utifrån vårt uppdrag såg vi inget annat val när det låg en sjuk medmänniska på gatan.
Efter tio minuter till, medan Björklund och Lindström, gjorde första vårdinsatsen kom en Borlängeambulans. Väldigt upprörda känslor förekom på platsen, mot sjukvårdspolitiker som avlövat Ludvikaakuten och kommunpolitiker som inte reagerar högljutt. Marie Lodin upplevde väntan som i 50 minuter. SOS egen kontroll säger 35 minuter från larm till framkomst.
– Med all rätt var personerna runt patienten upprörda. När de inte känner trygghet blir vi också upprörda. Vi är till för allmänheten, säger Jonas Björklund.
– Här fick en medmänniska ligga ute. Vi hade inga ambulanser inne när vi började på morgonen. Nattpersonalen höll fortfarande på med falutransporter av andra patienter. Vi såg ingen annan utväg än att ta privatbil ner på stan.
Första gången det hänt mig.
– Jag skriver en avvikelserapport till ambulanscheferna. Hoppas få slippa skriva fler. Vill inte tänka på om det varit en trafikolycka med flera inblandade...
Landstingsrådet Inga-Lill Persson har i siffror visat att ambulanstransporterna blivit i snitt 2,7 fler per dygn, efter stängningen av Ludvikaakuten. DD tog i februari del av ambulanssiffor: att transporterna Ludvika-Smedjebacken mot Falu lasarett ökade ifjol från 1 260 till 1 951. I 47 fall blev patienter ifjol drabbade av insatstid över 30 minuter, ungefär lika många över-halvtimmen-fall i övriga länet utom i Falu-Borlänge-regionen.
Det är extratimmarna tre timmar extra per Falu-transport mot att kunna få köra in till en fungerande Ludvikaakut, som skapar brist då-och-då på Ludvikaambulanser. Tomt i garaget förekommer någon tidpunkt två av tre dygn. Borlänge- eller Faluambulanser får då åka till Ludvika och passa eller som igår ta larmet och köra blåljus mot Ludvika med inställelsetid 25–35 minuter. En Ludvikaambulans rycker vid larm ut ur garage på 60 sekunder.
– Vi känner stress varje dag att det fattas resurser, säger ambulanssjukvårdare i Ludvika.
– Som vi resonerar måste landstinget antingen sätta in fler ambulanser i Ludvika eller öppna upp jourmottagningen på Ludvika lasarett så vi får köra dit vissa patientgrupper, så vi får kortare körtider och kan rycka ut på nästa larm.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Skarp kritik mot Regionen
Skånskan 16 MARS 08.51
SKÅNE. Det här är ett jätteproblem. Och hela ambulansverksamheten i Skåne är i gungning. Det säger Stefan Bergman, regionalt skyddsombud vid Vårdförbundet.
Skarp kritik riktas nu mot Region Skåne.
På torsdagen slog Vårdförbundet larm om att många av ambulanserna inte uppfyller kraven.
Och efteråt beslöt Falck att genomföra en akut skyddsrond. Samtliga bilar ska inventeras. Detta för att se i vilket skick ambulanserna är och hur de kan användas.
Vid lunchtid hade vissa akuta åtgärder redan vidtagits, men mycket återstod. Och skyddsronden kommer att fortsätta under fredagen.
– Vissa av de gamla ambulanserna klarar definitivt inte akuta uppdrag. Och här finns tusentals frågor att reda upp.
– Detta inte minst när det gäller nödvändig sjukvårdsutrustning och annat som måste följa med i bilarna. Nu ska allt kontrolleras mycket noga.
– Det här är inte en situation som Falck kan lastas för, utan problemen har uppstått genom det sätt som Sirius har agerat på.
Men Vårdförbundet riktar istället skarp kritik mot Region Skåne.
Enligt förbundet har politikerna inte har haft full kontroll över avtalen och inte kunnat förutse vad som skulle hända.
– Redan när Region Skåne skrev avtal med entreprenörerna för ett par år sedan protesterade vi mot att man drog ner på kraven kring arbetsmiljön.
– Vi varnade också för konsekvenserna. Och med tanke på det som har hänt nu blir det knappast som någon besparing för Regionen.
– De anställda gör helt säkert sitt yttersta för att trygga säkerheten. Patienterna behöver inte vara oroliga, men för personalen är det en oerhört jobbig situation.
– Jag är jätteupprörd över att våra medlemmar får så fruktansvärt dåliga förutsättningar. Och det går inte att tumma på något så viktigt som ambulanssjukvården.
Oavsett den akuta skyddsronden anser Stefan Bergman att de 24 ambulanser som hämtats från annat håll i landet enbart kan få finnas kvar under en mycket kort övergångsperiod. Och att moderna ambulanser som uppfyller alla krav sedan snabbt måste sättas in.
http://www.skanskan.se/article/20120316/NYHETER/703169955&template=printart
------------------------------------------------------------------------------
Detta har hänt
Falck tvingades på mycket kort tid att leta fram 24 ambulanser från annat håll i landet. I annat fall riskerade Skåne på torsdagsmorgonen att stå utan 20 ambulanser. Detta sedan konkursdrabbade Sirius Humanum meddelat att man tänkte ta tillbaka sina ambulanser.
Tanken var att Sirius ambulanser skulle övertas av Falck, som skulle hyra dem tills ett köpeavtal var klart. Fordonen ingår inte i konkursboet, utan tillhör en annan del av Sirius, som fortfarande har verksamhet.
När det nya beskedet kom valde Fack istället att göra akuta utryckningar för att hämta 24 andra ambulanser. Men anställda och Vårdförbundet reagerar nu för att många av bilarna är gamla och inte uppfyller dagens krav.
- 17/3 "Vi åtgärdar brister hos ambulanserna"
- 15/3 Falck fick blixtinkalla ambulanser
- 10/3 Många anställda vill inte gå över till Falck
- 10/3 "Verksamheten är i gungning"
- 10/3 "Vi har erbjudit arbete till alla"
- 9/3 Konkurrens till döds?
- 9/3 "Allt bör inte upphandlas"
- 8/3 Falck tar över driften
- 8/3 "Fick för lite betalt av Region Skåne"
- 8/3 Chockbesked för många anställda
- 8/3 "Inte bli något glapp"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Ambulans obemannad vid larm
- Brandkåren fick rycka in
Sydsvenskan15 mars 2012 Vellinge.
När SOS Alarm i onsdags morse kontaktade ambulansen i Höllviken för ett akut uppdrag var ingen ambulanspersonal i tjänst. Brandkåren i Skanör fick ta hand om patienten tills annan ambulans anlände.
Ambulansen i Höllviken ska vara bemannad dagtid mellan klockan 7 och 23. Men ingen personal fanns på plats i Höllviken i onsdags morse när larmet gick. SOS Alarm tvingades till slut skicka en ambulans från en annan station.
Det tog längre tid, och när läget för patienten förvärrades larmades även räddningstjänsten i Skanör.
– Vi tog hand om patienten i väntan på ambulansen. Det gick ganska snabbt, säger räddningschefen Mikael Tegnér och tonar ner dramatiken. Räddningstjänsten är van vid dessa insatser och har utrustning som hjärtstartare och syrgas, förklarar han.
– Vi tar sjuklarm när Höllvikenambulansen är på annat håll, vilket ju händer då och då.
Ambulansen i Höllviken sköts sedan 8 mars av Falck Ambulans, som tagit över efter Sirius Humanum konkurs.
Driftchefen för bilen på Näset sitter i Trelleborg, men bemanningen sköts centralt.
– Vi beklagar det som hände i Höllviken. Det beror på en datamiss, som uppstod när vi lyfte över konkursbolagets schemasystem till vårt eget. Just i Höllviken uppstod luckor i schemat som ingen märkte, säger Falck Ambulans vd Sven Engquist.
Bolagets lokala driftlschef har skickat en rapport till Region Skåne, som nu utreder händelsen.
– Bytet av ambulansentreprenör kan vara en bakomliggande orsak, men det finns saker i hela larmkedjan som måste granskas, säger Roger Rüden, chefläkare på Region Skånes prehospitabla centrum (RSPC).
Inget tyder dock på att patienten lidit skada på grund av den extra väntetiden.
– Sjukdomstillståndet var inte så allvarligt som man befarade vid larmtillfället, säger chefläkare Roger Rüden.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Ambulansen kritiseras efter dödsfall
Dagbladet Sundsvall Publicerad 15 mars 2012
Ambulanspersonalen tog inte symptomen på allvar och 42-åringen skickades hem.
Dagen därpå dog han i sin egen bil av pulsåderbråk – på väg till primärvårdsjouren.
Nu får ambulansen kritik av Socialstyrelsen.
Mannen har diabetes och fick i december i fjol plötslig värk upp mot halsen och öronen. En ambulans var snabbt på plats och tog prover som skickades till hjärtintensiven.
Men i stället för att rådgöra med läkare gjorde ambulanspersonalen sedan en omprioritering och skjutsade 42-åringen till primärvårdsjouren. Akutmottagningen hade fått nya lokaler och personalen menade att han på så sätt skulle få snabbare hjälp.
42-åringen återhämtade sig hos primärvårdsjouren och läkaren trodde att värken berodde på insulinkänning. Med det beskedet fick mannen återvända hem igen.
Läget förvärrades
Dagen därpå kom besvären tillbaka. 42-åringen ringde vårdcentralen, men sjuksköterskan fick aldrig information om ambulansfärden dagen innan och gav honom råd för hans halsont.
Samma kväll förvärrades läget. 42-åringen satte sig i bilen för att åka till primärvårdsjouren på egen hand. På vägen började han krampa och förlorade medvetandet.
En ambulansbil mötte upp och påbörjade hjärt- och lungräddning.
Men då var det redan försent. 42-åringen dog av en bristning på ett bråk på stora kroppspulsådern.
Sjukhusets egen utredning visade på en rad brister och Lars Berglund, medicinsk rådgivare, gjorde en Lex Maria-anmälan.
Nu får ambulanspersonalen kritik från Socialstyrelsen. Det var fel av ambulanspersonalen att på eget bevåg skicka mannen till primärvårdsjouren – utan att rådgöra med läkare. Dessutom underskattade man symptomen.
Samtalen med hjärtintensiven visar även att ambulansen uttalat ”helt ovidkommande” och ”förklenande” inslag om patientens tillstånd. Agerandet har varit oprofessionellt, menar Socialstyrelsen.
Sena anteckningar
Det finns också brister i journalöverföringen. Distriktsläkarens anteckningar registrerades först fem dagar efter ambulansfärden. Sjuksköterskan på vårdcentralen fick därför aldrig kännedom om ambulanstransporten. Fördröjningen är en risk för patientsäkerheten, menar Socialstyrelsen.
Distriktsläkaren och sköterskan på hjärtintensiven har däremot inte agerat felaktigt, enligt beslutet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Man miste livet när hjärtstartare lade av
Skånskan 22 FEBRUARI
SVALÖV. Så har det hänt igen – en av räddningstjänstens hjärtstartare i Svalöv vägrade att starta i samband med ett sjukdomsfall i måndags. En mans liv gick inte att rädda och nu tar ansvariga konsekvenserna och utreder fallet grundligt.
– Det känns väldigt olyckligt och vi vet inte om hjärtstartaren fyllt sin funktion om den fungerat. Om mannen avled av sjukdom eller skada är oklart, säger räddningschef Eva Lövbom.
Det var i måndags förmiddag som SOS fick in ett larm om att en livlös man låg i höjd med Svalövs hotell. Mannen hade troligtvis halkat på en isfläck och fallit illa. Tillskyndande vittnen ringde efter ambulans och först på plats fanns räddningstjänsten i Svalöv för att göra den inledande insatsen.
När man kom fram efter tre minuter inleddes upplivningsförsöken, men trots att ambulans tillslöt några minuter senare gick inte mannens liv att rädda.
En första insats var att använda den hjärtstartare som räddningstjänsten har till sitt förfogande, men när brandmännen kopplat upp visade det sig att den inte fungerade.
Vittnen till händelsen blev upprörda och ansåg att mannens liv gått till spillo på grund av den bristande tekniken.
Eva Lövbom framhåller speciellt att brandmännen gjort helt rätt och kan inte lastas för att hjärtstarten inte fungerade. Enligt ambulanspersonal var mannen inte kontaktbar och kunde ha skadats av fallet på det hala underlaget. Hur länge han legat där vet ingen heller.
– Vi gör regelbundna tester varje måndag. Region Skåne har det yttersta ansvaret, men vi väljer ändå att se över utrustningen mer än rekommenderat.
Den senaste tiden har allt fler hjärtstartare visat sig inte fungera. I Röstånga avled en man i somras sedan en identisk situation uppstått.
– Vi har haft problem i Landskrona, men även i Klippan har strul uppstått. Det är samma fabrikat på samtliga och det känns väldigt olyckligt när våra anställda tvingas uppleva situationer av det här slaget.
Region Skåne inser problematiken och kommer att göra en ny upphandling för samtliga hjärtstartare som finns runt om i Skåne.
– Vad felen kan bero på varken kan eller vill jag uttala mig om. Det kan ju handla om att utrustningen börjar bli gammal och därmed av sämre kvalitet, säger Eva Lövbom.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Hård kritik mot ambulanssjukvården
Publicerat: lördag 11 februari 2012 kl 13:06 , Nyheter P4 Jönköping
Ambulanssjukvården i Jönköping får kritik av socialstyrelsen efter att en man som drabbats av en blödning i hjärnan inte kördes till sjukhus.
Sjuksköterskan som undersökte mannen trodde att han drabbats av vinterkräksjuka eftersom han plötsligt kräktes och han togs inte med i ambulansen.
Några timmar senare blev mannen sämre, och då kördes han till sjukhus. Den försenade vården innebar att mannen fått bestående skador av sin hjärnblödning konstaterar Socialstyrelsen.
Patienten har inte vård av god kvalitet och ambulanssjuksköterskan har brustit i sitt arbete.
Det är mannen själv som anmält händelsen, och nu kräver Socialstyrelsen att vården själva gör en anmälan enligt Lex Maria om fel och brister i vården.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012, Sjuksköterska skadad i ambulanskrock
– fick själv åka ambulans
Dagens medicin Publicerad 2012-01-25 Nyheter
En ambulansutryckning i Stockholm i helgen slutade med att sjuksköterskan själv fick föras till Södersjukhuset med ambulans.
Händelsen inträffade på Huddingevägen i södra Stockholm i söndags, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Det var halt väglag och ambulansen som hade blåljusen på krockade med en lyktstolpe. Hastigheten var omkring 80 kilometer i timmen.
Sjuksköterskan i ambulansen fick knä-, nack- och ryggsmärtor och kördes till Södersjukhuset. Föraren klarade sig utan fysiska skador.
Ingen patient fanns i ambulansen vid olyckstillfället.
SVENSKA SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR - Länkar:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.