måndag 9 april 2012

Regeringarna i väst uppför sig lika illa som terroristerna...


Danmark har infört

hemliga terrordomstolar


SR & SVT 2012-04-08
Det danska rättsväsendet har i hemlighet infört hemliga domare och domstolar för terrormål.



Det skriver Jyllands-Posten.

Vid vissa terrormål, som danska säkerhetspolisen PET utreder, är domares och domstolars namn hemliga.

Terroråtalade har därmed inte möjlighet att överklaga, vilket kritiker av systemet anser vara djupt betänkligt, bland annat eftersom anklagade personers rättsäkerhet sätts ur spel.



Infört i all tysthet...

Systemet med hemliga domare och domstolar för terrormål har införts i all tysthet och har enligt Jyllands-Posten
använts "i åratal", bland annat i Köpenhamns tingsrätt.

På fredag 13 april kommer detta system att användas då rättegången mot de fyra män, som är åtalade för försök till terrorangrepp mot just Jyllands-Posten, inleds.

De fyra, varav tre har svenskt medborgarskap, nekas därför information om centrala domstolsbeslut.

Telefonavlyssning
En viktig del av bevisningen mot männen utgörs av uppgifter som tagits fram genom telefonavlyssning. Vilka domare och domstolar som gett säkerhetspolisen PET (Politiets Efterretningstjeneste) tillåtelse till att avlyssna männen är hemligstämplat, rapporterar Jyllands-Posten.


I kopiorna som parterna får ta
del av är alla namn överstrukna.


Därmed finns ingen möjlighet att överklaga besluten om de avlyssningar som kan komma att användas som bevis. Även detta kritiseras av advokaterna.

Danmark har i övrigt haft som princip att domare ska stå för beslut de fattat och att deras namn ska framgå av domar och beslut.

"Inget stöd i lagen"
-Det finns ingen lag i Danmark som säger att man får anonymisera domare, domstolar eller åklagare, och nu sker det plötsligt här. Vi kan ju inte ha domare som bestämmer rättstillämpningen eller lagarna - det ska Folketinget göra, säger Kåre Traberg Smidt, en av svenskarnas advokater.

Han säger att hemligstämplandet hindrar honom i hans roll som advokat. Hans uppgift är att noggrant kontrollera all information i målet och redovisa det för sin klient, vilket nu inte blir möjligt.

-Jag har invändningar mot att jag inte kan kontrollera de här uppgifterna. Jag vet ju inte ens vilken domstol som har tillåtit avlyssningen.

Traberg Smidt säger att han bara haft uppdraget som försvarare åt svensken i tre veckor och ännu inte hunnit gå vidare med saken. Men direkt efter påskhelgen, på tisdag, ska han kontakta domstolen som svenskarna ska ställas inför.

-Jag måste fråga domaren om det här ska tillåtas.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemliga domare bakom terrorbevis


Köpenhamn. Fyra män med svensk anknytning ställs på fredag inför rätta i Danmark misstänkta för terrorplaner.

Men i ett lappkast av rättsväsendet nekas de information om domare och domstolar som tagit viktiga beslut i fallet.

– Jag har invändningar mot att jag inte kan kontrollera de här uppgifterna, säger Kåre Traberg Smidt, en av svenskarnas advokater, till TT.

De misstänkta, tre svenska och en tunisisk medborgare, greps i december 2010 efter omfattande spaningssamarbete mellan svenska Säpo och danska säkerhetspolisen PET. Målet för terrorattacken ska ha varit danska tidningen Jyllands-Posten, som 2005 publicerade karikatyrer på profeten Muhammed.

På fredag inleds rättegången. Nu skriver just Jyllands-Posten att det danska rättsväsendet i all tysthet har infört hemliga domare och domstolar för terrormål. I det aktuella målet mot de fyra är telefonavlyssningar bland den viktigaste bevisningen.


Men vilka domare och domstolar som gett PET tillåtelse att avlyssna männen är hemligstämplat. I de kopior parterna får ta del av är alla namn överstrukna.

 

"Ingen lag"


Danmark har tidigare haft som princip att domare ska stå för beslut de fattat och att deras namn ska framgå av domar och beslut. Nu får de terroråtalade inte möjlighet att överklaga besluten för de avlyssningar som kan användas som bevis, vilket kritiseras av danska advokater.

– Det finns ingen lag i Danmark som säger att man får anonymisera domare, domstolar eller åklagare, och nu sker det plötsligt här. Vi kan ju inte ha domare som sätter rättstillämpningen eller lagarna - det ska folketinget göra, säger Traberg Smidt.

Han säger att hemligstämplandet hindrar honom i hans roll som advokat. Hans uppgift är att noggrant kontrollera all information i målet och redovisa det för sin klient, vilket nu inte blir möjligt.


– Jag vet ju inte ens vilken domstol
som har tillåtit avlyssningen.


Traberg Smidt säger att han ska han kontakta domstolen som svenskarna ska ställas inför direkt efter påskhelgen, på tisdag.

– Jag måste fråga domaren om det här ska tillåtas.


Mot Europakonventionen


Olle Ekstedt, före detta hovrättsdomare och ombud i frågor som rör telefonavlyssning, pekar på att ett hemlighållande under en domstolsförhandling av vem som godkänt avlyssningen strider mot grundprincipen om offentlighet i förhandling.

– Och det i sin tur återfaller ju på Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, där grundprincipen är att var och en ska ha rätt till en offentlig och rättvis rättegång. Det här strider ju klart mot de principerna, det är solklart.

Ekstedt pekar på att Europakonventionen gäller i hela EU, som även Danmark är medlem i, och även andra stater.

TT: Du menar att det här går emot grundläggande principer i en rättsstat?

– Ja, absolut, det gör det ju, svarar han.


/ TT-Ritzau

*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Danmarks hemliga

domstolar avslöjade

Expressen 2012-04-08
I samband med att fyra personer med stark koppling till Sverige står inför rättegång på fredag, misstänkta för att ha förberett en terrorattack mot tidningen Jyllands-Posten, uppdagas nu ett hemligt danskt rättssystem.




Det danska rättsväsendet har i hemlighet infört hemliga domare och domstolar för terrormål, skriver Jyllands-Posten.

Danmark har tidigare haft som princip att domare ska stå för beslut de fattat och att deras namn ska framgå av domar och beslut.

Men vid vissa terrormål, som danska säkerhetspolisen PET utreder, är domares och domstolars namn hemliga. Det sätter de anklagades rättsäkerhet ur spel, lyder kritiken. Därmed har terroråtalade inte möjlighet att överklaga, vilket är djupt betänkligt, anser advokater.

Bevisen kan inte kontrolleras


På fredag inleds en rättegång mot de fyra personer med koppling till Sverige som 2010 misstänks för att ha förberett en terrorattack på danska tidningen Jyllands-Posten.

I fallet ingår telefonavlyssningar som viktiga bevis mot de terrormisstänkta Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30, Mounir Dharhri, 44, och Sahbi Zalouti, 37 som var bosatta i Sverige när de greps. De anhölls strax före nyår 2010.

Men namnet på de domare och den tingsrätt som har gett tillstånd till de hemliga telefonavlyssningarna hemlighålls. De som är involverade i fallet får därmed inte ta del av tingsrättens avlyssningsorder. Det bekymrar männens försvarsadvokat Kåre Traberg Smidt.

– Jag kan inte veta om det faktiskt är riktiga domstolsbeslut eller om det bara är något som PET (danska säkerhetspolisen, reds. anm.) har skrivit. Om domarens och tingsrättens namn är hemliga kan jag inte kontrollera om de har varit tillåtna eller inte, säger han till Jyllands-Posten.


Ett till rättsystem


Enligt domstolsordföranden Pernille Skipper är de hemliga domarnamnen ett steg i riktningen mot att Danmark är på väg att få ett parallellt rättssystem.




*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!

 
:) Politiker skall se till att staten upprätthåller lagar som folket tydligt stöder. 


När  staten på eget bevåg tillåts upprätta egna lagar utanför gängse system och arbeta med ett  parallellt rättsskipande så är staten och politikerna inte bättre än terroristerna.

Danskarna gör nu som USA regelbundet vant sig vid att göra. USA har för länge sen passerat gränsen där demokratiska värderingar slutat gälla.

Detta är precis samma saker som Hitler en gång höll på med. Vi har för många paranoida psykopater som sitter vid makten här i väst idag. Släng ut dom!

Stater och politiker som påstår sig stärka demokratin genom att införa fascism och diktatur är per definition terrorstater och terrorister. Tro inte att dagens vip-behandling i västländerna kommer att exklusivt appliceras på muslimer eller människor du inte känner.

En gång var det judarna som hade speciallagar men samma lagar kunde även användas på alla och envar som inte föll staten i smaken...

Massövervakningen inom EU infördes till stor del under täckmanteln att den var till för att bevaka misstänkta muslimska terrorister...(...För allas trygghet naturligtvis...)


- Hur den sagan gick börjar väl  en och annan snart fatta..?

It's all true, I tell you :)



KRIMINELL SVENSK RIKSDAG
& REGERING BRYTER MOT
BÅDE GRUNDLAGEN
OCH FN:s STADGAR



FN:s deklaration om de
mänskliga rättigheterna


FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 av FN:s generalförsamling i Palais de Chaillot, Paris. Texten till deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrevs av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna, med Eleanor Roosevelt som ordförande.
*
FN:s Artikel 12

  • Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.


Både Datalagringsdirektivet
och FRA-lagen är brott mot


SVENSKA GRUNDLAGEN:


Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter

1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende.

3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.


- Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling.
Lag (1988:1439).


6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§.


- Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.
Lag (1976:871).






Vilka konsekvenser har lagen?

Utöver frågan om vår rätt till privatliv finns det andra negativa aspekter med denna massiva datalagring. Det leder det till självcensur; människor kommer undvika att kommunicera om känsliga saker. 

Att bromsa kommunikationen i ett modernt samhälle, att rädsla och tveksamhet sprider sig påverkar allt annat...
– Lycka, välfärd, omsorg, skola … allt.

- Och självcensuren är verklighet.



1 kommentar:

  1. IP: 193.183.174.12 [Trace] ISP: Resilans AB April 04, 201201:47:33 PM
    Organization: Tidningarnas Telegrambyra
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/03/3-miljoner-engelsman-granskade-2011
    ———————
    IP: 194.23.100.178 ISP: TeliaSonera AB April 04, 201201:55:10 PM
    Organization: Information Infrastructure Management
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/03/3-miljoner-engelsman-granskade-2011
    ———————
    IP: 130.237.73.229 [Trace] ISP: SUNET/NORDUnet April 03, 201201:46:20 PM
    Organization: Royal Institute of Technology
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/23/svensk-datalagring-fn
    ————————–
    IP: 137.61.234.225 [Trace] March 29, 201202:28:27 PM
    ISP: Swedish Tax Agency
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/11/svenska-polisens-daliga-dagar-del-10
    ————————
    IP: 130.237.177.172 [Trace]ISP: SUNET/NORDUnet March 28, 201212:47:17 PM
    Organization: Royal Institute of Technology
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/24/datalagringsdirektivet-ungdomsforbund-…
    ————————
    IP: 194.71.67.10 [Trace] ISP: Resilans AB March 28, 201201:04:17 PM
    Organization: Forsakringskassan
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/24/overvakning-i-sverige-eu-2012
    ———————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.