... De köar för mat...
*Soppkökskön ringlar lång utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm vid lunchtid onsdagen den 14 mars. Bilden har fått stor spridning i sociala medier.
– Folk blir förvånade, det vet inte att det är så illa, säger upphovsmannen Henrik Westman.
När Henrik Westman passerade S:ta Clara kyrka, ett stenkast från Sergels torg i centrala Stockholm vid lunchtid i går, reagerade han över den långa kön av människor framför soppköket. Han tog en bild och laddade upp den sin Facebooksida.
... Den spred sig sedan som en löpeld.
– Alla började dela den och kommentera. Jag kan inte hålla räkningen på hur många. Jag får intrycket av att folk blir förvånade. Fan, liksom. Det är fördjävligt. Nu har det gått för långt, tänker de.
... De vet inte att det är så här illa, säger han.
Varför tog du bilden?
– Ja, jag vet inte. Det är sorgligt. Det är liksom en sorglig bild. Man tänker på 30-talet, på krigstider eller något sånt. Jag tycker att det är upprörande att det är så här.
Varför har det blivit såhär tror du?
– Vi håller ju på att rasera välfärden. Så ser jag på det. Folkhemmet säljs ju ut och klyftorna ökar. Det här är ett klart och tydligt tecken på det. Sakta men säkert blir allting sämre, för de som har det sämst såklart.
Inga Pagreus är diakon på S:ta Clara Kyrka och kan bekräfta att soppkökskön har växt väldigt mycket de senaste åren. Varje dag tar kyrkan emot ett par hundra människor som inte har råd med mat.
– O, ja. Kön har blivit mycket, mycket längre. Särskilt de senaste åren har vi märkt det väldigt tydligt. Bidragsansökningar till kyrkan har också ökat något oerhört.
Vilka är det som kommer?
– Det är människor som lever under existensminimum, fler och fler EU-medborgare som kommit hit med den fria rörligheten. Det är också många papperslösa, psykiskt sköra och missbrukare.
Vilka är det som söker bidrag av er?
– Främst är det ensamstående föräldrar som har det svårast. Och då handlar det om pengar till mat och kläder och tandvård och liknande. Det är ju precis som Rädda barnen skriver: Det är otroligt stor skillnad på hur folk har det i dag.
*
GLOBAL FÖRDELNINGSPOLITIK 2012
...Fråga; ...Kan en ny Civilkurage-lag
lösa problemen på bilderna..?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!
:( Med ett segregerat samhälle och fattigdom uppstår automatiskt en massa problem överallt. Politikerna skapar medvetet problemen idag.
- Sen ser fattigdom väldigt olika ut i olika länder. Även om det inte är är ett nöje att vara fattig någonstans på jorden så finns det ändå en teoretisk chans att Sverige ändå inte är världens värsta land att vara fattig i...
- Detta sagt så är det ändå ynkligt att vi år 2012 inte kommit längre fördelningspolitiskt utan t o m verkar röra oss bakåt mot medeltida värderingar inom många områden...
It's all true, I tell you... :)
- Nära en halv miljon barn är fattiga i Sverige
SR 2012-03-14
Barnfattigdomen fortsätter att öka i Sverige, enligt Rädda Barnen. Nu är nära en halv miljon svenska barn fattiga, enligt organisationens årsrapport som presenterades i dag.
Tapio Salonen, professor i socialt arbete på Malmö Högskola, ligger bakom rapporten.
– Det trendbrott vi såg 2008 har tyvärr förstärkts under 2009. Det innebär att den ekonomiska utsattheten bland föräldrar och deras barn har ökat på ett oroväckande sett under 2009, säger han.
13 procent av alla barn i Sverige var fattiga det året, enligt Rädda Barnens rapport. Det är en ökning med en och en halv procentenhet sedan året innan.
Rapporten bygger på Statistiska Centralbyråns uppgifter, som släpar efter ett antal år, därför beskrivs situationen 2009.
Rädda Barnen har mätt barnfattigdomen i Sverige i tio år, och trenden nu är att skillnaderna i samhället förstärks. Andelen som fått det bättre ekonomiskt ökar, och fattigdomen breder ut sig bland barn framför allt i utsatta storstadsområden.
Konkret innebär fattigdomen olika saker för olika barn, säger professor Tapio Salonen.
– Vi talar fortfarande om att en 50- eller 100-lapp gör skillnad. Att inte kunna följa med på utflykter eller aktiviteter som alla andra barn kan, säger han.
Enligt Rädda Barnen är det också färre fattiga barn som klarar skolan. De har sämre hälsa och ökad risk för att leva otryggt och hamna i permanent utanförskap.
Störst andel fattiga barn finns som tidigare i familjer med ensamstående föräldrar och i familjer där båda föräldrarna är födda utomlands. Allra tuffast är det i gruppen utrikes födda ensamstående föräldrar. Där är mer än hälften av barnen fattiga.
Fattigdom definieras i rapporten som att familjen behöver försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, eller att den disponibla inkomsten för en vuxen och ett barn ligger under 11 424 kronor per månad.
År 2009, som man talar om i rapporten, hade den globala finanskrisen just exploderat, och det påverkar förstås resultatet. Men enligt professor Tapio Salonen ser trenden ut att fortsätta.
– Samtidigt finns det ingenting som talar för att utvecklingen åren därefter, 2010 och 2011, skulle ha brutit trenden. Vi vet att antalet barn och familjer som behöver försörjningsstöd i kommunerna fortsätter att öka.
*
Högst andel fattiga barn
Stadsdelar i storstäderna med högst andel barn 0-19 år som lever i ett hushåll som har en disponibel inkomst per familj som är mindre än 60 procent av medianvärdet för samtliga i landet år 2010:
- Stockholm: Rinkeby-Kista, 51 procent
- Göteborg: Angered, 50 procent
- Malmö: Rosengård, 71 procent /Källa: Socialstyrelsen
Ökande barnfattigdom
når nya höjder i USA
SR – 30 December 2011.
I spåren av de senaste årens ekonomiska kris i USA ökar fattigdomen kraftigt, framförallt bland barnfamiljer. Mer än vart femte barn i USA lever nu i fattigdom, visar ny statistik.
Tioåriga Heaven Smith sitter på köksbänken och läser för sin lillebror hemma i familjens trånga lägenhet i Anacostia, den fattigaste stadsdelen i Washington. Flera hus i kvarteret är fallfärdiga, utanför köksfönstret syns en gul skylt med uppmaningen “drogfritt område”.
– Det är rätt stökigt här, men vi har i alla fall någonstans att bo, säger Heaven Smith.
Tidigare bodde hon, hennes tre syskon och mamma på ett härbärge för hemlösa. Heaven och hennes lillebror Daelon Smith är två av de sexton miljoner barn i USA som lever i fattigdom.
I världens rikaste land har fattigdomen ökat kraftigt det senaste året, till följd av den ekonomiska krisen och höga arbetslösheten.
Nu klassas 22 procent av alla amerikanska barn som fattiga, det är den högsta siffran sen 1993. Som fattig räknas man officiellt i USA om man lever i en familj med en årsinkomst på under 22 000 dollar, det vill säga runt 150 000 kronor.
Fyrabarnsfamiljen Smith ligger långt under den nivån. Heaven oroar sig mest för att mammas pengar inte ska räcka till hyran. Heavens mamma Nina Smith har gått arbetslös i nära fyra år och hankar sig fram med hjälp av socialbidrag och viss hjälp från en kyrklig välgörenhetsorganisation.
De fattiga kvarteren i Anacostia ligger bara ett par kilometer från USA:s maktcentrum, kongressen och Vita Huset, men det är som en annan värld här, säger Nina Smith.
– Politikerna inser inte hur illa det är här ute i verkligheten, att allt fler i USA är på väg att fastna i fattigdom, säger Nina Smith.
undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.