måndag 16 januari 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR… DEL 34



- POLISCHEFEN smygfilmade nakna kvinnliga kollegor med dold kamera…

För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
*
DEL 34
2011, Skadestånd till man som
pekats ut som skyldig av polisen

Publicerad 2011-12-28 03:50
Tingsrätten förpliktar staten att utge 25 000 kronor i skadestånd för brott mot oskuldspresumtionen. En man omhändertogs av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.



Polismyndigheten skrev i en rapport som sändes till socialnämnden att mannen omhändertagits enligt LOB och att han gjort sig skyldig till misshandel.

- Mannens två barn omhändertogs senare av socialen.

Mannen yrkade i tingsrätten att staten skulle utge 100 000 kronor till honom för brott mot Europakonventionens så kallade oskuldspresumtion då polisen utpekat honom som skyldig innan domstolsprövning ägt rum.


Tingsrätten menar att oskuldspresumtionen måste ges en vid tolkning och att rapportens utpekande får anses jämförbart med sådana uttalanden som spridits till allmänheten. Staten förpliktas därför att betala 25 000 kronor till mannen samt stå för hans rättegångskostnader.

————————————————————————————————————————————–

2011, Polischef filmade nakna kollegor
Publicerad: 2011-12-29 Aftonbladet, Bild: Corruptio

- Ett polisbefäl misstänks ha smygfilmat nakna kvinnliga kollegor på en polisstation i Stockholmsområdet.
Kvinnorna filmades med en kamera som låg gömd i ett skåp i omklädningsrummet.


– Det är jag som har satt dit kameran, erkände polisbefälet när smygfilmandet avslöjades.


Polisen har gjort husrannsakningar både i mannens bostad och på den aktuella polisstationen.
En rad filmer, datorer, en kamera och en mobiltelefon har beslagtagits.
– Det är jag som är handläggare, men vi är flera som jobbar med det här, säger Ingrid Michel som är chef för polisens interna utredningar i Stockholms län.

Har ni gått igenom alla filmer som har beslagtagits?
– Nej, inte alla.

Polisbefälet hade ställt en videokamera i ett skåp i kvinnornas omklädningsrum.
Det hela uppdagades av en slump. En kvinna fick syn på kameran, tog den och gick genast ut till sina kolleger på stationen.

Polisbefälet erkände omedelbart.
– Jag blev förvånad, berättar en av mannens kolleger.

– Viss han har varit lite flirtig mot kvinnor, men något sånt här trodde jag inte han skulle göra.


Åklagaren Håkan Roswall är förundersökningsledare och har rubricerat brottet som sexuellt ofredande:
– Brottet sexuellt ofredande har ju böter eller fängelse upp till två år i straffskalan så beroende på omständigheterna kan det naturligtvis vara rätt allvarligt.

Har det här pågått en längre tid?
– Ja, det är sådant vi försöker ta reda på.

Vad händer nu i utredningen?
– Nu går vi igenom beslagen. Det är digitala lagringsmedier och i den mån de är krypterade tar allt längre tid.

(Editors notes:  – När polisen behöver göra husrannsakan på polisstationen så inser man att något är fel… )

————————————————————————————————————————————–

2011, Poliser åtalas för avlägsnande
Publicerad: 2011-12-30

Ibrahim Assali plockades upp av polisen och dumpades vid Kaknästornet

- Ibrahim Assali ville inte svara på polisens frågor.

- Då plockades han in i polisbussen – och dumpades vid Kaknästornet.

– Precis som vi blivit lärda, säger den ena polisen i förhör.

Nu åtalas han och hans kollega för ingripandet.
När Ibrahim Assali, 41, en varm natt i juni, var på väg från Hamburger Börs i centrala Stockholm körde en polisbuss plötsligt upp bakom honom.

Ibrahim Assali hade fått ögonkontakt med föraren i bussen bara några minuter tidigare och nu ville poliserna ha svar på en rad frågor. När Ibrahim svarade “inga kommenterar” klev sex poliser ut ur bussen.

Omhändertogs

De frågade om Ibrahim hade några vassa föremål på sig.
Ibrahim svarade ironiskt: ”I massor.” Då blev han visiterad. Och trots att poliserna inte hittade något olagligt beslutade de att omhänderta honom.Ibrahim plockades in i bussen och kördes ut till Kaknästornet.

Där dumpades han – fem kilometer från sitt hem.
– De sa att de skulle köra hem mig. En av dem frågade om jag hade ett busskort. När jag svarade nej bara log hon och körde i väg, säger Ibrahim Assali.

Åtalas för olaga frihetsberövande

Nu åtalas två av de sex poliserna för olaga frihetsberövande alternativt tjänstefel.

Polismännen, som är 31 respektive 27 år, hade under kvällen ansvar över de fyra övriga poliserna, som var aspiranter.

Båda poliserna nekar till brott.
Ingripandet var enligt dem “klockrent” då Ibrahim utgjorde en risk för “allvarlig ordningsstörning” och var “hetsig”, “taggig” och “högljudd”.

– Hade någon annan gått in i honom kändes det som att han kunnat hota eller misshandlat den personen, säger en av poliserna i förhör.
“Helt enligt reglerna”
Att Ibrahim Assali släpptes av vid Kaknästtornet är enligt poliserna “enligt konstens alla regler”.
– Det är allmänt sagt från befäl och insatsledare att det är en bra plats att köra till, säger en av dem i förhör.
Huruvida det stämmer vill stationsbefälet Benny inte uttala sig om.
– Jag vet inte vad de har lärt sig. Men vi får avlägsna folk. Och man kan ju inte avlägsna dem två tunnelbanestationer bort. De två poliserna är inte avstängda från sina arbeten under utredningen. Om de döms riskerar de böter eller fängelsestraff på minst ett år.
– Det är rätt stränga straff för olaga frihetsberövande, säger åklagaren Håkan Roswall.

“Känner mig kränkt”

Ibrahim Assali är glad över att de två polismännen åtalats.
– Jag hade ingen kaxig attityd. Det är bullshit! Varför skulle jag anmäla dem om jag betett mig så illa som de säger. Det här är maktmissbruk.

Jag känner mig jävligt kränkt och illa behandlad. Hade jag varit blond och blåögd hade de inte gjort så här. – Det står jag för.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: Det är absolut inget fel på polisreglerna. Det är säkert bara Ibrahim Assali som är onödigt känslig. Reglerna och poliserna som utövar reglerna är precis vad man kan förvänta sig i ett land liknande Syd Afrika, på 60-talet.

Det som var gott nog där är säkert också gott nog här i Sverige också. Det gäller bara för Ibrahim och ett par 100.000 andra att inse var man befinner sig… (Problemet löst?)

- Här är ett utdrag ur stämningsansökan vid tingsrätten, Tack till Corruptio.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
————————————————————————————————————————————–

2011, Offren larmar – men ingen kommer

DN – Publicerad 2011-09-19 07:19
Polisen fick flera miljarder av staten för att öka tryggheten i samhället. Ändå struntar de i tusentals larm om året – på grund av resursbrist, visar DN:s granskning. Bland fallen finns till exempel pågående skadegörelse, inbrott och misshandel.

Det är fredagskväll i jämtländska Hammarstrand. En silverfärgad Audi vinglar förbi genom samhället i riktning mot Sollefteå. Körstilen är typisk för en rattfylla och en trafikant larmar polisen som omedelbart ger ärendet högsta prioritet. Chanserna att stoppa föraren är sannolikt goda, eftersom ledningscentralen får uppgifter om både registreringsnummer och var bilen befinner sig.

Fem minuter senare förändras plötsligt polisinsatsen och talet ”128” noteras i händelserapporten. Det är polisens interna kod som avslöjar att ärendet har lagts ned och att det inte längre prioriteras. Orsaken är resursbrist.

Fallet visar sig vara långtifrån unikt. Dagens Nyheter har tagit del av internt material från polisens eget system för händelsehantering. Under första halvåret i år struntade polisen i 6.427 larm – på grund av att de inte hade tillräckligt med personal. Här ingår endast fall där polisen bedömt att de borde ha ryckt ut – men inte haft tid.

Detta sker samtidigt som svensk polis har genomfört en av de största rekryteringarna i modern tid. Förra året anställde organisationen sin 20.000:e polis. Mellan 2006 och 2010 fick polisen 3,4 miljarder kronor mer i anslag i statsbudgeten och antalet anställda poliser ökade med 16 procent.

Listan över larm som hamnar i papperskorgen domineras av vardagskriminalitet – brott som kan medföra stora skador för den enskilde. De senaste åren har både politiker och polisen uttryckligen sagt att uppklaringsnivån på just dessa måste öka. Enligt Rikspolisstyrelsen förblir exempelvis 39 av 40 stölder och inbrott olösta.

– Jag har hört många berättelser om folk som ringt till polisen och där ingen kom. Det är allvarligt eftersom trygghetsskapande är en av deras viktigaste uppgifter, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Under första halvåret i år missade polisen 169 larm om bråk, 152 stöld- och inbrottslarm och 106 larm om misstänkt rattfylleri.

Dessa är utspridda över hela landet, både på landsorten och i storstäder. Vanligast är ”kontroll person/fordon” som polisoperatörerna brukar använda när de inte hittar någon lämplig brottskategori. Det kan röra sig om allt ifrån försvunna personer och buskörningar till narkotikabrott och olaga hot.

Dagens Nyheter har granskat en stor mängd händelserapporter från landets polismyndigheter där polisen har struntat i att rycka ut på grund av resursbrist. I flera fall har missarna sannolikt fått konsekvenser. I centrala Örebro tipsade en person om att någon höll på att krossa bilrutor på en parkeringsplats. Tipsaren följde mannen i knappt tio minuter. Då kom beskedet att det inte fanns några resurser tillgängliga.

I fallet med den misstänkte rattfylleristen i jämtländska Hammarstrand ansåg polisoperatören att frågan borde kollas upp – dagen efter. Joakim Mattsson, chef för länskommunikationscentralen i Jämtland beklagar att många larm läggs ned:

– Det är olyckligt att vi inte hinner med mer. Det är många faktorer som väger in, till exempel lång framkörningstid och vad som händer samtidigt. När det gäller misstänkt rattfylleri kan det vara så att han eller hon kör berusad även andra dagar. Därför uppmärksammade vi ett av våra närpolisområden om det.

Är resursbrist ett problem för svensk polis?
– Ja, vi får jobba utifrån de resurser vi har – det gäller överallt i landet. Vi är för få poliser, helt enkelt.

Men ni fick ju fler poliser?
– Jo, men det rör sig ju inte om så jättemånga.

DN avslöjade tidigare i år att polisen inte löser en större andel brott, trots satsningen på nya poliser. Mellan 2006 och 2010 minskade andelen personuppklarade brott i samtliga elva brottskategorier och polisen tar längre tid på sig att rycka ut.
– Polisen måste använda sina resurser på ett bättre sätt, säger Jerzy Sarnecki.

—————————————————————————————————————————————

2011, Anders kollega nära att bli skjuten,
- var är polisen?

Publicerad 2011-09-19 10:59
Västervik. Anders Stenlunds buss blev beskjuten och ena rutan krossades. Trots att polisen var i närheten kom aldrig någon patrull. ”Mitt förtroende för polisen har sjunkit”, säger han.

Det var i maj i år som busschauffören Anders Stenlunds arbetspass tog en oväntad vändning. Plötsligt – när han körde genom småländska Västervik – hördes en kraftig smäll och en fönsterruta krossades. I bussen fanns ett tiotal passagerare.

– Någon sköt och det träffade bara någon decimeter över min kollegas huvud.

- Han var med för att jag skulle lära honom ett nytt pass. Det blev ju inte direkt någon bra start.

Klockan var två på natten och det visade sig att även en annan buss och ytterligare två bilar hade beskjutits. Men när Anders Stenlund lät bussbolaget larma polisen om skottlossningen kom ingen patrull.

– Vi väntade en stund för att vi hoppades att polisen skulle komma. Jag tycker att det är allvarligt – de hade ju kunnat fortsätta att skjuta på folk.
Någon hade ju kunnat bli träffad i huvudet, säger Anders Stenlund.

Hur är ditt förtroende för polisen?
– Jag undrar vad som är fel. Jag tycker inte att man ska råka ut för en beskjutning utan att en polis rycker ut till platsen. Det är a och o för att man ska känna sig trygg.

Polisen bekräftar för DN att länskommunikationscentralen i Kalmar fick in ett larm om skottlossningen och att ingen åkte till platsen.
Ändå hade de i samband med händelsen flera patruller lediga – alldeles i närheten. Klas Werme, chef på

Västervikspolisen, ser allvarligt på händelsen och säger att ärendet felprioriterades. En internutredning har gjorts som konstaterar att missen berodde på den mänskliga faktorn.
– Det fattades ett felaktigt beslut – det gick inte ut något jobb till patrullerna. Hade det skett hade vi sannolikt tagit fast personen, säger Klas Werme.

—————————————————————————————————————————————
2011, Misstänkta för mordplaner mot Vilks släpps
SR-SVT / onsdag 28 december 2011

- De tre män som åtalats misstänkta för planer på att mörda konstnären Lars Vilks har släppts, uppger Göteborgs tingsrätt.

Samtliga tre åtalade släpptes av tingsrätten vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen, enligt ett protokoll från Göteborgs tingsrätt. Domen väntas den 20 januari och att de tre släpps fria ur häktet är en fingervisning om att de inte kommer att fällas för något grövre brott.
Ekot/TT

————————————————————————————————————————————–


2011, Halv miljon svenskar
riskerar fängelse för fildelning
Aftonbladet 2011-12-30

- Att fildela tio filmer kan räcka för att åka fast Den som fildelar riskerar att hamna bakom galler.

- Och det kan räcka med att ha lagt ut tio filmer för nedladdning.

Det hävdar de specialåklagare som håller koll på fildelningen i Sverige.
Under året har de två åklagarna arbetat med tio fall som lett till domar i fildelningsärenden. Några av domarna har varit mot vanliga ”Svenssons”, medan andra är mot personer som systematiskt sysslat med fildelning genom så kallade hubbar, enligt TT. I vissa fall har straffen blivit böter, medan det i andra fall blivit villkorlig dom.

1,4 miljoner fildelare

Åklagarna kan nu skönja en praxis bland domarna – en norm för hur påföljden ska se ut i förhållande till brottet.
– Det handlar om 10-20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson till TT.

Omkring 1,4 miljoner svenskar fildelar enligt SCB:s senaste siffror. Av dem räknar nätforskaren Måns Svensson med att omkring en halv miljon är så pass aktiva att de riskerar fängelsestraff enligt åklagarnas resonemang.

Åklagarnas strategi handlar dock mest om förändra den norm som nu gäller i samhället bland de flesta – att det är ok att fildela, enligt Svensson.
Liten risk åka fast

– Ytterst få riskerar att lagföras. Dels är åklagarna för få för att kunna utreda en halv miljon fall, dessutom skulle inte samhället acceptera det. Men man hoppas att skrämselpropaganda ihop med PR ska få folk att ändra sitt beteende, säger Måns Svensson, som är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet, till Aftonbladet.

Den vanligaste tekniken i dag när det gäller fildelning är att använda så kallade torrents. Torrents-användare är än så länge mycket svåra att komma åt juridiskt, enligt Måns Svensson.
– Ändå har vi sett en viss effekt av de här domarna – det finns en rädsla hos folk att åka fast. Förhållandevis många har slutat att fildela, säger han.

(Editors notes: Om Svenska staten skapar fler kriminella medborgare än ickekriminella får vi problem. Sverige har idag en hel generation som delar sin kultur. De tänker inte sluta. Kulturdelarna är också samma personer som investerar mest pengar av alla på film, musik och IT-teknik.
I ett IT-samhälle bör staten absolut tänka 2 gånger innan man gör alla dessa människor till motiverade fiender till staten. Det finns tydliga tecken på att många i Sverige nu fått nog av statens fientlighet gentemot sina medborgare.)

———————————————————————————————————————————–



2012, Polisen misstänks för
tjänstefel i narkosläkarfallet
2012-01-04 SR
En eller flera poliser misstänks för tjänstefel efter arbetet med utredningen mot den tidigare dråpåtalade läkaren vid Astrid Lindgrens sjukhus.

Chefsåklagaren Håkan Roswall uppger för Läkartidningen att förundersökning har inletts om “sex konkreta uppgifter” som läkaren sagt i en intervju.
Misstankarna rör polisen och brottet är tjänstefel.

- Efter att ha friats av en enig tingsrätt, berättade läkaren i en intervju för Läkartidningen om hur hon behandlats av polisen.

Detta har lett till bland annat tre anmälningar till Justitiekanslern och att Åklagarmyndighetens riksenhet för polismål nu undersöker anklagelserna, enligt Läkartidningen.
Ekot/TT

————————————————————————————————————————————–

2012, Husrannsakan hos polischef dröjde
2012-01-04 SR

- Utredarna väntade i en vecka med att göra husrannsakan hos det par, där sambon till en högt uppsatt polischef i Gävleborg är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Nu granskar rikspolisstyrelsens internutredare fallet för att se om polischefen särbehandlats, skriver Aftonbladet.se. Det skulle i så fall kunna handla om tjänstefel.
I parets gemensamma bostad hittades narkotika och stöldgods.
/TT

(Editors notes: Precis som i Nordkorea…)

————————————————————————————————————————————


2012, Han jobbade för Säpo – och sålde kvinnor
Aftonbladet Publicerad: 2012-01-07

- Säkerhetschefen drev bordell i lägenheten – och filmade sexköpen med dold kamera

- Den 32-årige säkerhetschefen som har jobbat åt Säpo och försvaret har haft flera prostituerade i en lägenhetsbordell.


Mannen har filmat sexköpen med en dold kamera i en klockradio.
Vid husrannsakan i hans bostad låg sexleksaker blandat med topphemliga dokument i ett kassaskåp.
Klichébilden av hallicken som en yrkeskriminell människohandlare stämmer inte alltid med verkligheten.
32-åringen är ett exempel på hur personer med vanliga yrken och respektabla yttre har börjat förmedla prostituerade.

Haft säkerhetsklassat arbete

Han har tjänat 82 000 kronor i månaden på sitt jobb som säkerhetschef på ett företag.


- Han har bland annat genomfört utbildningar på Säpo i avancerad it-säkerhet.


– Jag har också haft större kunder än Säpo. Men nu har jag inte kontakt med några längre, säger han till Aftonbladet.
I en redogörelse till utredarna skriver han att 6:e AP-fonden köpte in sig i hans företag och att affärerna gick mycket bra.

Han har varit med på topplistor över Sveriges bästa säkerhetsexperter och har haft säkerhetsklassat arbete.

– Det får man när man jobbar åt Säpo, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.
Hur har ni hanterat dessa uppgifter under utredningen?
– Polisen har ju en dialog med Säpo.


Hade tre kvinnor

Det var genom spaning på säkerhetschefens lägenhet som polisen kunde avslöja koppleriet. Spanarna såg bland annat sexkunder lämna bostaden.
Det visade sig senare att tre olika kvinnor utnyttjades i sexhandeln i mannens bostad.

– Jag fick inte intrycket av att de mådde dåligt av att sälja sex, sa han under rättegången.
I dag säger han till Aftonbladet att det enda han gjorde var att låta de prostituerade ta emot sexkunder i hans bostad: – Jag lät dem låna lägenheten, de hade sålt sex till folk tidigare.

- Enligt domen fick de prostituerade ”betala” säkerhetschefen genom att ha sex med honom.


När Uppsalapolisen gjorde husrannsakan i mannens bostad hittades lösvaginor, potensmedel och sexleksaker blandat med känsliga dokument i ett kassaskåp.
Skåpet låstes inte efteråt, enligt mannen:

”Detta innebär att extremt känsliga dokument nu är fritt tillgängliga i min lägenhet. På grund av att mina arbetsdatorer tagits i beslag innebär det även att de personer som gör den tekniska utredningen kan komma att se källkod och dokument som ingen i en offentlig myndighet som polisen är behöriga att läsa”, skriver mannen i en redogörelse till utredarna.

Dold kamera

I sovrummet vid sängen där sexkunder togs emot hade säkerhetschefen ställt upp en dold kamera som satt i en klockradio.

– Det var en säkerhetskamera i fall någon skulle vara våldsam eller något skulle hända, säger han till Aftonbladet.

Polisens tekniker har beslagtagit filmerna och har sett hur en rad kunder har sex med prostituerade.

– Det visades inte upp i rätten. Det är kränkande för de personerna som förekommer på filmen. Man ser vilka det är, kameran var riktad så, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.
Utöver de tre prostituerade har säkerhetschefen också varit med och sålt sex med sin flickvän.

Han träffade henne när hon gick sista året i gymnasiet och när hon var 18 år bokade de ett av de största rummen på hotell Radisson Blue royal viking i Stockholm:
”Det visade sig vara svårare än vi trodde att få kunder att våga komma till ett hotellrum, och som vanligt var det flera falskbokare.

Till slut kom det i alla fall en kille som betalade för att se oss ha sex samtidigt som han onanerar, följt av en kille som hade sex med X (namnet på flickvännen). De betalade så vitt jag minns 1 500 var”, skriver han i sin redogörelse.

- Fick villkorlig dom

- Säkerhetschefen dömdes i oktober till villkorlig dom för koppleri.

- Rätten motiverade den milda domen med att brottet inte föranletts av något hänsynslöst beteende från 32-åringen och att sexhandeln skett frivilligt från kvinnornas sida.

Han har inte överklagat domen.
– Nej, den är inte fel, förutom i vissa detaljer och formuleringar, säger han.


————————————————————————————————————————————–

2008, Polisen i krismöte efter alla misstag
(Arbogamorden)

ARBOGA/STOCKHOLM. Efter blundern med arresteringsordern samlades polis och åklagare till ett krismöte. De måste snabbt hitta nya bevis för att binda den misstänkta tyskan till barnmorden.

Frisläppandet av tyskan blev ett bakslag för utredningen.
Men det är inte det enda.
Flera omständigheter och misstag under de sju första dagarna efter morden i Arboga har gjort att man nu desperat behöver nå ett genombrott.

– Det bästa är om vi får en teknisk bevisning som binder henne till brottsplatsen eller ett vittne som binder henne dit, säger polisprofessorn Leif GW Persson.
Bevisen räckte inte

Åklagaren Frieda Gummesson har vid två tillfällen försökt få tyskan häktad på den högre misstankegraden sannolika skäl – men misslyckats. Bevisen räckte inte till. Därför tvingades hon i lördags kväll dra tillbaka arresteringsordern och tyskan blev fri.

– Nu hamnar utredningen i en obehaglig ovisshet, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö.
Efter den juridiska blundern ska nu ytterligare en åklagare arbeta med fallet.

– Frieda Gummesson är fortfarande förundersökningsledare, men Bengt Lindholm går in och hjälper till, säger polisens presstalesman Börje Strömberg.

Polishundar sökte vidare

Utanför den röda villan i Arboga brinner ljusen fortfarande. Runtomkring har mängder med mjukdjur placerats ut.
Under kvällen sökte polisen med hund i området runt tågstationen. Mordvapnen – enligt polisens misstankar en hammare och en kniv – har ännu inte hittats.







Polisens misstag:
  • INGET RIKSLARM. Polisen gick inte ut med något rikslarm. Kanske hade tyskan kunnat stoppats från att lämna Sverige?
  • FELAKTIG ARRESTERINGSORDER. För att den ska vara giltig – och möjliggöra en utlämning – krävs den högre misstankegraden.
  • MISSEN PÅ RIKSKRIM. Förmedlade felaktigt den oriktiga arresteringsordern till Tyskland.
  • BRISTANDE KOMMUNIKATION. Enligt åklagaren har tyskan i förhör erkänt att hon var i Arboga. Inte alls, säger advokaten. Vem har rätt?
  • ANALYSERNA DRÖJER. DNA skulle kunna binda mördaren till brottsplatsen. Men de tekniska analyserna är ännu inte klara.
  • TYSKA UTREDARNA VILL SE BEVIS. Enligt uppgift till GT har bevismaterialet ännu inte översatts till tyska.
  • BEGÄRDE INTE HJÄLP. Först i dag förstärks utredningen med mordutredare från rikskriminalen i Stockholm. Begäran kom sent.

Editors notes: Med anledning av att Schurrer 2012  sökt resning i målet och anser sig oskyldigt dömd så friskar vi här upp minnet och påminner lite om hur svenskt polisarbete kan se ut…

————————————————————————————————————————————

2012, Pappan kräver att polischefen avgår

Diaa Noman, 42, flydde till Sverige med sin familj för att hans barn skulle få en trygg uppväxt.  Efter mordet på sin son Ardiwan kräver han att regeringen tillsätter en specialkommission och att högste polischefen i Skåne avsätts.

- Polisen arbetar på fel sätt. Det finns för mycket illegala vapen på gatorna och straffen är för låga, säger han.  15-årige Ardiwan Samir sköts med flera skott på Ramels väg i Malmö under nyårsnatten och dog senare på sjukhuset av sina skador.

I går hedrade Diaa Noman sin son i en ny manifestation på Gustaf Adolfs torg i Malmö tillsammans med sin familj och ett 50-tal vänner och släktingar.
De bar plakat med bilder på den skottskadade pojken som tagits strax innan han avled på sjukhuset. På ett plakat kräver de ett stopp för olagliga vapen.

Reagerar på åtal

Därför reagerar Diaa Noman starkt på att polis och åklagare lagt resurser på att åtala journalister för vapenbrott när de bara ville visa hur enkelt det är att köpa ett illegalt vapen.
- Media har en viktig roll i att peka på det som är fel i samhället. Därför är det helt fel att de åtalas när de bara gjort sitt jobb.

Samtidigt framförde Diaa Noman krav på att statsminister Fredrik Reinfeldt ingriper så att länspolismästaren i Skåne, Eva Årestad Radner, avsätts.
- Jag kommer att göra en anmälan mot henne. Jag tycker inte att polisen vidtagit rätt åtgärder för att öka tryggheten och säkerheten i Malmö.

- Om jag vetat att folk sprang omkring beväpnade här kunde vi lika gärna ha stannat i Irak.
 

Flydde från Irak
Diaa Noman och hans familj kom till Sverige från Irak 1998 när sonen Ardiwan bara var en liten pojke. De flydde undan politisk förföljelse och trodde att de var säkra i Malmö.

- I Irak levde vi med bombdåd och dödsskjutningar. När jag kom hit kunde jag inte föreställa mig att det fanns folk som sprang runt med vapen i händerna.

På tisdag begraver Diaa Noman sin son och irakier från hela Malmö väntas delta i sorgen. Frågorna på vem som sköt hans son och varför väntar han fortfarande svar på.

- Jag har inte hört något från polisen. Jag vet inte hur mordutredningen går.
Justitieminister Beatrice Ask (M) var i går bortrest och kunde inte kommentera kravet på länspolismästareEva Årestad Radners avgång.

- Vi brukar inte heller kommentera den typen av krav, säger hennes pressekreterare Anna Erhardt.
Enligt Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen, arbetar mordutredarna, förstärkta av personal från riksmordkommissionen, dygnet runt med utredningarna av de fem dödsskjutningar som skett i Malmö sedan slutet av november.

- Det är ett 20-tal poliser som arbetar med varje utredning. De arbetar dygnet runt med mordutredningarna även om alla inte är i tjänst samtidigt.

- Dessutom har vi förstärkt med 30-40 uniformerade poliser som arbetar i yttre tjänst i Malmö för att öka synligheten ute på gatorna. Vi har kallat in förstärkningar från andra polisområden för att klara det.

Men enligt Lars Förstell klarar inte polisen ensamma uppgiften att gripa mördarna.
- Vi måste få hjälp från allmänheten. Folk måste börja prata med polisen. Om ingen vill medverka och ge oss uppgifter kan vi inte lösa brotten. Det finns bakom varje fall människor som vet något och alla uppgifter de kan bidra med är viktiga.


*


SLUT PÅ DEL 34
*
MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:
*
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
—————————————————————————————————–

1 kommentar:

  1. IP: 194.14.58.11 ISP: Resilans AB July 17, 2012 05:25:37 AM
    Organization: SOS Alarmering | Host: zenit.sosalarm.se
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/11/30/sos-skoterskan-frias-fran-emils-dod
    ———————————————————————
    IP: 194.14.58.11 ISP: Resilans AB July 17, 2012 05:27:24 AM
    Organization: SOS Alarmering | Host: zenit.sosalarm.se
    Page Viewed: => No Landing Page Data
    ———————————————————————
    IP: 147.186.254.98 August 01, 2012 09:34:20 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/2011/11/30/sos-skoterskan-frias-fran-emils-dod
    ———————————————————————
    IP: 192.44.243.18 July 17, 201206:17:11 AM
    ISP: Stockholms Lans Landsting
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/18/usa-censurerar-hela-internet
    ———————————————————————
    IP: 193.235.25.18 ISP: Resilans AB July 17, 2012 10:03:32 AM
    Organization: Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co, SKB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/04/27/carl-bildt-plutonium-usa
    ——————————————————————————
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 10:35:06 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/04/27/carl-bildt-plutonium-usa
    ——————————————————————————-
    IP: 195.230.82.82 ISP: CJSC Synterra July 16, 2012 11:07:23 AM
    Organization: The Voice of Russia State broadcasting company
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/09/dagens-bild-47
    ——————————————————————
    IP: 195.67.88.217 ISP: TeliaSonera AB August 17, 2012 08:27:17 AM
    Organization: Riksdagen
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/09/dagens-bild-47
    —————————————————————–
    IP: 192.36.34.248 July 16, 2012 07:38:01 AM
    ISP: Landstinget i Uppsala lan
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/15/bonnier-valdtar-yttrandefriheten-i-sve…
    ———————————————————–
    IP: 195.198.185.100 ISP: TeliaSonera AB October 08, 2012 10:58:50 AM
    Organization: Dagens Industri | Host: clients.di.se
    Landed: undermattan.com/2012/07/15/bonnier-valdtar-yttrandefriheten-i-sverige
    ———————————————————

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.