torsdag 12 januari 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR… DEL 32


För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DEL 32


Anmäld. Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen anmäls för tjänstefel. Foto: ARKIV
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polis anmäls av tv-profilen

Sundsvall Dagbladet 1 april 2011.

Nu slår idrottsmannen och tv-profilen tillbaka och anmäler Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen för tjänstefel.
Nyligen tvingades han nämligen lämna blod- och urinprov misstänkt för dopningsbrott.

– Det fanns inga som helst skäl för det, säger mannen. Mannen är svensk mästare i sin idrott och har under flera år varit med  i ett populärt tv-program. I lördags befann han sig i Sundsvall för att som representant för ett klädmärke ge träningstips och marknadsföra olika produkter.

Tre veckor i förväg kontaktade han polisen och de kom överens om att träffas på lördagsmorgonen.
– Jag använder inte och har aldrig använt några otillåtna preparat, så jag hade inga problem med att träffa polisen, säger han.

Efter att ha samtalat med Henrik Blusi, chef för Sundsvallspolisens citygrupp beslutade man att idrottsmannen skulle lämna blod- och urinprov. – Vi hade ett samtal och jag gjorde bedömningen att han var skäligen misstänkt för dopningsbrott, säger Henrik Blusi. Vad som ledde fram till den misstanken vill han inte avslöja. – Det finns en del olika saker man tittar på och det tillsammans med samtalet vi hade stärkte mina misstankar, säger Henrik Blusi.

”Rent godtycke”

Idrottsmannen har en något annan bild av händelseförloppet. – Henrik Blusi påstod att jag hade så stora muskler att jag rimligen dopat mig, säger han. Något som enligt honom inte borde vara skäl nog för en så kallad kroppsbesiktning. – Jag har polisanmält honom för tjänstefel eftersom jag hävdar att det enbart handlar om rent godtycke, säger idrottsmannen.

Utredningen sköts av enheten för polismål i Umeå. Henrik Blusi vill i nuläget inte kommentera anmälan.

– Jag kan inte det utan avvaktar utredningen, säger han.

Testad tidigare

Veckan innan dopningstestet i Sundsvall gjorde idrottsmannen ett dopningstest i samband med en kommande tv-produktion. Ett test som genomfördes av Wada, den organisation som ansvarar för dopningstesten vid de olympiska spelen.

– Testet visade att jag inte hade några som helst förbjudna substanser i kroppen, säger idrottsmannen. Något som också bekräftas av produktionsbolaget.

————————————————————————————————————————————


2004, Dopad polis får behålla sitt jobb

Aftonbladet Publicerad: 2004-09-05
 Den polisman i Skåne som erkänt att han i flera månader använt dopningspreparat får böta 25 000 kronor. Internutredningen i fallet avslutas med att åklagaren ger polismannen ett strafföreläggande på dagsböter motsvarande den summan.

Redan tidigare har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat att mannen får behålla jobbet eftersom han erkänt sitt brott och framgångsrikt behandlats för sitt missbruk. / TT

————————————————————————————————————————————
2008, Polisen i Jönköping anmäld för tjänstefel

- Anmälan om misshandel
blev liggande i 10 månader

8 september 2008 kl 10:04
 – Även församlingsledare kritisk till polisens sena insats.  I dag anmälde länspolismästaren i Jönköping polisen för tjänstefel efter att en anmälan om misshandel blivit liggande i tio månader.

Samtidigt vandaliserades det församlingshem som äger stugan där den 58-årige mannen misstänks ha hållit en kvinna instängd utanför Eksjö i nio år i går. “Kanske tror att folk tror att det är vårt fel, men jag anser att vi har gjort vad vi kunnat”, säger pingstledaren som också är mycket kritisk till polisens insats till SvD.se.

Länspolismästaren Gunnar Lindelöw anmäler nu polisen för tjänstefel i fallet med den inlåsta kvinnan utanför Eksjö enligt ett pressmeddelande.

- Orsaken är att en anmälan blev liggande i tio månader.

- En polisanmälan om misshandel gjordes mot mannen redan i november förra året men polisens utredning inleddes först i förra veckan.


Församlingen som hyrde ut stugan till paret har ett tält som man använder vid större gudstjänster. I går när pingstförsamlingens ledare Siewert Ahrrén, som äger vandrarhemmet där kvinnan misstänks ha hållits inlåst i en stuga kom ut till tälten var det nedsprejat med djävulssymboler och hakkkors. Flera rep som höll fast tältpinnarna hade också skurits av.

Händelsen är nu polisanmäld men ännu finns inga misstänkta.  – Efter all uppståndelse i fredags verkar det som om det finns de som varit arga på oss. Kanske tror att folk tror att det är vårt fel, men jag anser att vi har gjort vad vi kunnat, vi polisanmälde ju mannen för misshandel redan i november, säger Siewert Ahrrén till SvD.se.

Det var i fredags som en 58-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för att grov kvinnofridskränkning och olaga frihetsberövande av sin sambo under åtta års tid i det lilla samhället utanför småländska Eksjö. Detta efter en polisanmälan i november från en av församlingsmedlemmarna som sett mannen slå kvinnan med en käpp.

I fredags kväll framkom det att mannen häktats utan känd identitet, eftersom han dödförklarats 2006.
Enligt församlingsledaren ska mannen även ha hotat honom vid flera tillfällen, framför allt i samband med att man inhyst en flyktingfamilj.  – Men jag ville aldrig gå till polisen eftersom man inte visste vad som skulle hända med kvinnan.

Kvinnan som vårdas på sjukhus är sjuk i ms och ska inte haft kontakt med vare sig sociala myndigheter eller polisen tidigare.  – Vi såg att hon blev sämre och sämre och det sa vi också när vi polisanmälde mannen i höstas. Ändå dröjde det till i förra veckan innan de kom. Det är inte klokt, säger Siewert Ahrrén till SvD.se.

Polisen har förståelse för kritiken men menar att man tvingats prioritera.  – Det här är inte den enda anmälan av den här sorten och vi har grövre fall. Men med facit i hand är det naturligtvis mycket olyckligt, säger Christer Edlund, utredningschef på kriminalenheten i Jönköping till SvD.se.

Mannens identitet är fortfarande inte fastställd men väntas bli färdig senare i veckan enligt polisen.
Under måndagen tog åklagare Klas Lorefors över fallet. Han ska nu träffa polisen och eventuellt titta på stugan där paret bott i nio år. Samtidigt säger han att han tror att den intensiva mediebevakningen kan komma att påverka hans utredning.

– Många vittnen har hörts av media under helgen och då kan det bli svårt för oss att arbeta vidare.  Polisen arbete låg nere i helgen men återupptogs i dag.

———————————————————————————————————————————–


2010, “Helt oacceptabelt”

- Polisen spräckte Sammys haka

SR/SVT
Under 2010 anmäldes Gävleborgspolisen vid 132 tillfällen. P4 Gävleborg har granskat 125 av de anmälningarna, där alltså en eller flera poliser varit misstänkta för brott i länet. Och enligt rättsexperter finns det flera brister i utredningarna.

- En av anmälarna är 21-årige Sammy Werme från Söderhamn, som i samband med ett polisingripande fick sin haka spräckt:

– Han hävde iväg mig med en jäkla fart rakt in i bilen och sedan så dunkade det till.

- Han släpper mig och jag går därifrån och känner med näven och får blod i hela näven, säger Sammy Werme.


I slutet på april förra året har Sammy Werme gått ut med sina kompisar på en pub i Söderhamn. När de ska gå hem hamnar några av hans vänner i bråk med ett annat gäng, de bryter inte ut i slagsmål, men polisen kommer till platsen. Enligt Sammy Werme står han och diskuterar högljutt med en kille från den andra gruppen när en polis ger honom en knuff:

– Jag hinner inte reagera när han sliter tag i näven och kastar upp mig mot polisbilen. Han pucklar till ryggen och nacken så att jag åker upp med hakan på sidan av blåljusen, säger Sammy.
Polisen ska sedan ha skrattat åt Sammy och det är då som Sammy inser att ingripandet har gått över gränsen. – Jag spräcker upp hakan här, säger Sammy och visar med handen, och sedan börjar jag blöda kraftigt.


Allvarliga brister i utredningen

Det här är ett exempel där en polis varit misstänkt för brott i länet. Åklagaren väljer att inleda en förundersökning, men den kommer senare att läggas ner. P4 Gävleborg har läst hela den sekretessbelagda utredningen, som enligt flera rättsexperter innehåller allvarliga brister.

Bland annat har den polisman som utpekats aldrig förhörts. 

Utredningen innehåller en A4-lång skriftlig redogörelse från polismannen, men den texten säger ingenting om hur Sammy Werme skadades. Och trots att ett tjugotal personer befann sig på platsen så har heller inga förhör hållits med vittnen till händelsen.

– Det är fullkomligt givet att polisen ska förhöras och det är fullkomligt givet att vittnen ska förhöras, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi på Stockholms universitet och tillägger att det är “helt oacceptabelt”.

Åklagaren står fast vid beslutet
Men den åklagare som lagt ner fallet, Per Lind vid Riksenheten för polismål, anser att utredningen ger honom tillräckligt med information för att kunna fastslå att polismannen inte begått något brott.

– Polismannen har enligt min bedömning rätt att använda visst våld, det ska vara proportionellt och måttfullt i förhållande till den situation man ska ingripa i, säger Per Lind.

– Tycker du att du har utrett det tillräckligt, när man inte har förhört polismannen och när man inte har förhört vittnen till händelsen, trots att det ska ha funnits ett 20-tal personer på platsen?

– Ja, det tycker jag givetvis, annars skulle jag ju ha utrett det ytterligare om jag hade en annan uppfattning.
————————————————————————————————————————————

2010, Anmälningarna ökar


- Polisen masskontrollerar invandrare och kallar dem äckliga


SR/SVT Publicerat: tisdag 03 maj kl 06:00
På åtta år har anmälningarna mot Gävleborgspolisen nära fördubblats. Och vår granskning visar att de flesta anmälningarna under 2010 gäller tjänstefel. I många fall handlar det om polisens bemötande.

- Hassan Ali och hans kompisar är på väg till en mack i Hudiksvall när de blir stoppade av två poliser.

- Enligt Ali frågar poliserna om de är svenska medborgare, och en av Hassan Alis kompisar svarar att han är det.

“- Tyvärr”, säger då den ena polisen.

– De vill se legitimation och då sa han att bilden var äcklig, säger Hassan Ali. Enligt Hassan Ali ska poliserna även ha sagt att hans händer och kläder var “äckliga”. Och han upplever att poliserna vill förnedra honom och hans kompisar för att de inte är födda i Sverige. Hassan Ali anmäler poliserna för tjänstefel.

Vår granskning av anmälningarna mot polisen i Gävleborg visar att de flesta handlar just om polisens bemötande, under brottsrubriceringen tjänstefel. Antalet anmälningar har ökat generellt, 2003 anmäldes Gävleborgspolisen vid 69 tillfällen men i fjol har den siffran stigit till 132 anmälningar.

Per Langer är operativ chef på Gävleborgspolisen och han menar att anmälningarna har blivit fler bland annat för att polisen förbättrat sina rutiner.

– Vi hanterar det här på ett mer professionellt sätt nu. Vi gör inga egna bedömningar, utan kommer det ett klagomål på en polisanställd så upprättar vi en anmälan rutinmässigt, säger Langer.
Men enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet, är det här generell trend i Sverige idag:

– Det är inte bara anmälningar mot polisen som ökar, anmälningar mot tjänstemän överhuvudtaget ökar. Och det har att göra med att människor är mer kritiska och medvetna om sina rättigheter, så det är en positiv utveckling i grunden, säger Sarnecki.

———————————————————————————————————————————–

2010, Få anmälningar leder till åtal

- Polisen trakasserar kvinna och inspekterar hennes trosor


Av 132 anmälningar mot Gävleborgspolisen under 2010 har ingen lett till åtal. En utredning pågår fortfarande, resten har lagts ner. Enligt Dennis Töllborg, som är professor i rättsvetenskap, är det ovanligt att anmälningar mot poliser leder till åtal i Sverige.

Det är den 20 november 2009 och Anna Andersson – som vi valt att kalla henne -  öppnar dörren för en grupp poliser som ska göra en husrannsakan i hennes bostad. Hennes dåvarande sambo är misstänkt för ett brott och när polisen är klara tror hon att det hela är över. Men en och en halvtimme senare kommer två av dem tillbaka.

– Jag kollar ut och då är det två av de uniformsklädda poliserna, jag öppnar och släpper in dem och de säger åt mig att gå in i sovrummet. De kommer efter och stänger dörren efter sig. “Jag la mig på sängen och höll händerna för huvudet”

Enligt Anna Andersson ber en av poliserna att hon ska sätta sig ner på sängen samtidigt som polisen drar ut en låda som hon är säker på att de redan tittat i. I lådan har hon sina underkläder och andra intima tillhörigheter.

– Så satte han lådan på sängen bredvid mig och så fick jag plocka upp kläderna. Ett efter ett och släppa ner dem på sängen. Jag fick hålla upp det så att de såg, ta nästa, hålla upp och släppa ner. Anna Andersson upplever att polismännen kommer tillbaka för att kränka och trakassera henne, eftersom hennes sambo är känd av en av poliserna sedan tidigare.

– Till slut tog jag hela lådan och skakade ur den på sängen. Sedan lade jag mig på sängen och höll händerna för huvudet. Och då sa den andra polismannen att “nu räcker det, nu pallar hon inte mer”, berättar Anna Andersson.


Lång tid till förhör

Hon anmäler händelsen två och en halv månad efter händelsen. Men varken hon eller poliserna kommer att förhöras förrän i maj i fjol. Det vill säga tre månader efter att Anna Andersson gjorde anmälan.

P4 Gävleborg har läst utredningen. Och i förhöret med polismannen blir det tydligt att han inte minns detaljer, tidpunkter eller hur poliserna har tänkt i olika situationer.

– Tempo är A och O, säger Dennis Töllborg som är professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet. Folk minns inte, man rationaliserar, man snackar ihop sig och så vidare. Töllborg har utvärderat polisens internutredningar i Sverige. Och enligt Dennis Töllborg är ett av problemen just det som hände i Anna Anderssons fall: “Det tar alldeles för lång tid”, säger han.

– Vi har en katastrof till internutredningsverksamhet i Sverige.

- Den är pinsamt dålig såväl nationellt som vid internationell jämförelse, anser Töllborg.
————————————————————————————————————————————

2010, Oenighet om polisens internutredning

- Polisen saknar ambition att förbättra sig

I P4 Gävleborgs granskning av polisens internutredningar har flera kända rättsexperter dömt ut den svenska polisens sätt att utreda sig själva.

Kriminologen Jerzy Sarnecki har föreslagit att utredningarna separeras helt från den övriga polisverksamheten. Och rättsprofessorn Dennis Töllborg kritiserar den reform av interutredningarna, som gjordes så sent som årsskiftet 2011. Enligt Töllborg har inget förändrats:

– Man har inte gjort någon förändring än så länge och man ser resultatet av det hela tiden.
- Vi har en katastrof till internutredning i Sverige och man har inte ens haft ambitionen att göra något annorlunda, säger Töllborg.

Men Krister Hammarberg, gruppledare för Moderaterna i Justitieutskottet försvarar ändå den senaste reformen av polisens internutredningar.

– Sedan årsskiftet har vi nu ett helt annat sätt där det är skilt från övrig polisverksamhet. Det här ska ju naturligtvis utvärderas men det är för tidigt att göra det nu, men 2013 ska det finnas en utvärdering på plats.

Internutredningarna har ju fått kritik tidigare. Hur bedömer ni att det har fungerat så här långt då?
– Förutsättningarna är bättre och man måste komma ihåg att det rimligtvis måste vara en polis som utreder brott.

Det viktiga är att se till att det inte finns några kopplingar eller misstanke om man känner varandra, säger Krister Hammarberg som tillägger att en helt separat internutredningsverksamhet “inte kommer att lösa problemet”.

*

SLUT PÅ DEL 32
*
MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
—————————————————————————————————–

1 kommentar:

  1. IP: 193.241.245.8 July 25, 2012 07:44:34 AM
    ISP: Swedish Armed Forces
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/01/svenska-polisens-daliga-dagar-del-28
    —————————————————————–
    IP: 192.71.90.254 ISP: Resilans AB July 20, 201207:00:22 AM
    Organization: Statens Livsmedelsverk
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/24/svin-och-influensa
    ——————————————————–
    IP: 192.36.28.75 ISP: Resilans AB August 08, 2012 09:30:42 AM
    Organization: Swedish State Power Board (Vattenfall)
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/24/svin-och-influensa
    ——————————————————–
    IP: 194.237.142.20 ISP: TeliaSonera AB July 20, 201212:26:11 PM
    Organization: Telefonaktiebolaget LM Ericsson
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/19/evil-hollywood-in-qatar
    —————————————————————————-
    IP: 137.61.234.225 July 23, 2012 05:34:45 AM
    ISP: Swedish Tax Agency
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/01/kronofogden-fattiga-skulder-fangelse
    —————————————————————-
    IP: 213.88.210.170 ISP: TDC Sverige AB August 21, 2012 01:18:28 PM
    Organization: Alektum Inkasso AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/01/kronofogden-fattiga-skulder-fangelse
    ————————————————————
    IP: 193.188.156.18 July 24, 2012 11:38:41 AM
    ISP: Regeringskansliet
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/05/20/fildelning-regeringen-fascistlagar
    ——————————————————————
    IP: 193.188.156.18 July 24, 2012 11:42:00 AM
    ISP: Regeringskansliet
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/25/anonymous-frihet
    —————————————————————
    IP: 159.190.251.57 July 20, 201208:42:23 AM
    ISP: Domstolsverket
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/19/omyndigforklarad-namndeman-domde-i-sex…
    —————————————————————————
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 09:45:14 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/03/19/omyndigforklarad-namndeman-domde-i-sex-6-rattegangar
    ————————————————————————–
    IP: 192.165.146.1 ISP: Resilans AB July 19, 2012 10:50:01 AM
    Organization: Varnamo Nyheter
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/29/strippklubb-far-polisbevakning
    ————————————————————–
    IP: 91.214.20.134 July 19, 2012 02:18:43 PM
    ISP: JP/Politikens Hus A/S
    Landed: undermattan.blog.com/2012/05/24/sverige-etta-pa-fns-skamliga-tortyrlis…
    ———————————————————————-
    IP: 192.44.242.18 Host: b1.sll.se September 18, 2012 07:25:02 PM
    ISP: Stockholms Lans Landsting
    Landed: undermattan.com/2012/05/24/sverige-etta-pa-fns-skamliga-tortyrlista
    ———————————————————————
    IP: 192.44.242.18 Host: b1.sll.se September 18, 2012 07:22:41 PM
    ISP: Stockholms Lans Landsting
    Page Viewed: undermattan.com/2012/05/24/sverige-etta-pa-fns-skamliga-tortyrlista
    ———————————————————————
    IP: 192.165.145.247 ISP: Resilans AB July 18, 2012 03:46:30 PM
    Organization: Migrationsverket
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/29/chemtrails-over-skane
    —————————————————————-

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.