torsdag 5 januari 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 29

Knark, vapen och stöldgods
i Polischefens hem...
-Då
tar Polischefen
semester en månad...


För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEL 29
2011, Knark i polischefens hem

Gävle. Polisen hittade både narkotika och stöldgods hemma hos den höga chefen vid Gävleborgspolisen och hennes sambo. Han sitter häktad på Åland misstänkt för grovt narkotikabrott. Hon är inte misstänkt för något brott.


December 2011 Sverige...
– I nuläget har vi inte funnit någon anledning att misstänka fler än de som har häktats, säger Lisa Sannevik, pressinformatör hos Uppsalapolisen. Arbetarbladet berättade på torsdagen att polisen gjort husrannsakan i parets bostad i Gästrikland, efter Ålandspolisens narkotikatillslag. Även hos en misstänkt från Norduppland gjordes husrannsakan.
Förhållandet mellan en hög chef inom Gävleborgspolisen och en av de misstänkta gör att hela den svenska delen av polisutredningen har placerats hos Uppsalapolisen.

Därifrån bekräftades under torsdagen att husrannsakningarna i Sverige har stärkt brottsmisstankarna. – Vi har hittat både narkotika och misstänkt stöldgods på alla platser där vi har gjort husrannsakan, säger Lisa Sannevik.

Det innebär att det fanns narkotika i polischefens hem. Trots det gäller brottsmisstankarna bara den häktade sambon.

Den tunga delen av utredningen sköts av polisen på Åland. Enligt kriminalinspektör Teijo Ristola var läget i utredningen på torsdagen oförändrat. – Vi har inga fler brottsmisstänkta nu än de som sitter häktade, säger han.

53-åringen från Gästrikland dömdes 2004 till fängelse efter en uppmärksammad stöldturné i Gästrikland. När han greps hittade polisen två fulla skåpbilar med värdefullt stöldgods. Hans medbrottsling var en man från Norduppland som han då var övervakare för.

Den misstänkte medbrottslingen nu är samma person, en 39-årig man. De greps i förra veckan av polisen på Åland, som en längre tid spanat på dem för misstankar om regelbunden narkotikasmuggling från Sverige till Åland.

De sågs stanna bilen på Eckerö och gömma ett paket med amfetamin och hasch, som senare hämtades av två ålänningar.

-------------------------------------------------------------------------

2011, Polischefen bortrest en månad

20 December 2011 GÄVLE
Polischefen är på semester fram till slutet av januari. Samtidigt pågår Uppsalapolisens utredning av hennes sambos knarkaffärer. Polisledningen i Gävle har ännu inte fattat beslut om kvinnans situation.

GD försökte i går nå patrullerande poliser i Gävle som vill uttala sig om sin lednings agerande och det faktum att deras chef har levt ihop med en man som dömts för grova brott. Yttre befäl låter hälsa att ingen av dessa vill uttala sig. Och länspolismästare Christina Forsbergs sekreterare hänvisar, precis som operative chefen Pär Langer, alla frågor kring händelsen till Ulrika Hjerpe som är kommunikationschef.

Varför kan inte länets högsta polischefer uttala sig om det inträffade när det gäller en sådan viktig förtroendefråga för polisledningen?

– De kan uttala sig, men vi har valt att hänvisa frågorna till mig på grund av belastningen. Det är många som ringer till oss och vår bedömning är att det är bäst att jag svarar på alla frågor.

Hon intygar att Gävleborgs polisledning under flera år har känt till att chefen lever ihop med en dömd man. Men bedömningen som har gjorts är att kvinnans förhållande inte utgör någon fara för den interna säkerheten. – Det finns inte reglerat om man kan eller inte kan leva ihop med en dömd person som polischef. Det är en bedömning från fall till fall, säger Ulrika Hjerpe.
Hur pass lämpligt är det att en person som lever med en kriminellt belastad person blir polischef och får ansvar för tunga utredningar?

– Vi tittar på hur lämpligt det är att hon fortsätter som chef just nu. Men det är för tidigt i utredningen för att säga något mer.

------------------------------------------------------------------------
2011, Polischefens sambo i knarkhärva

SR Publicerat: torsdag 15 december kl 17:07
En högt uppsatt polischef inom Gävleborgspolisen är sambo med en person som just nu sitter häktad för att ha smugglat narkotika mellan Åland och Sverige. Härvan uppdagades i förra veckan då Ålandspolisen tog fyra personer på bar gärning.

– Upprinnelsen till det här är ett ärende på Åland och där åländska polisen utreder ett grovt narkotikabrott. I det ärendet finns det två personer som är misstänkta för narkotikasmugglingen mellan Sverige och Åland, säger Lisa Sannervik som är polisen i Uppsala Läns presstalesman.

Totalt fyra misstänkta
En 53-åring från Gästrikland och en 39-åring från Norduppland är misstänkta för grovt narkotikabrott. Personerna ska ha smugglat amfetamin och hasch mellan Sverige och Åland.

Enligt Ålandstidningen är det totalt fyra personer som är inblandade i narkotikahärvan. Alla fyra greps i förra veckan och sitter nu häktade. Polisen på Åland tror att smugglingen har förekommit mer än en gång.

Sambo med en polischef
53-åringen från Gästrikland är sambo med en polischef inom Gävleborgs polismyndighet. Just nu är polischefen sjukskriven och det är oklart när polischefen kommer att vara tillbaka i tjänst. 53-åringen sitter just nu häktad på Åland.

För att stärka bevisen mot svenskarna har Ålandspolisen tagit hjälp av polismyndigheten i Uppsala län. I går utfördes det husrannsakningar hos 53-åringen i Gästrikland och 39-åringen i Norduppland. Och husrannsakningarna gav resultat. Lisa Sannervik igen:

– Ja, i samband med de här husrannsakningarna har vi också upptäckt andra brott som kommer att utredas här i Sverige. Det är narkotikabrott och stöldbrott och de brotten kommer att utredas av polisen i Uppsala län, säger Lisa Sannervik som är polisen i Uppsala Läns presstalesman.

-------------------------------------------------------------------

2011, Polis­chefens sambo
tog åklagares matsilver

Gävle. Polischefens sambo hade åklagaren Bengt Rankkas stulna bordssilver.
– Det är ju så med kärleken, säger han om polischefens relation.

Åklagarkammaren i Västerås väckte åtal mot 53-åringen och dennes 39-årige kumpan efter deras stöldturné 2004. Anledningen var att det fanns risk för jäv.
Ett av offren var nämligen Bengt Rankka vid åklagarkammaren i Gävle, som nu är pensionerad.

Det var dagarna efter julafton när åklagaren och hans fru begav sig till lantstället. Kall vinterluft från krossade fönster fyllde huset. Kassaskåpet stod uppochnervänt med upphuggen baksida. Borta var släktsilver värderat till uppemot 60 000 kronor.

– Vi hade två inbrott på vårt lantställe. Och då förstod jag verkligen hur drabbade människor som råkar ut för det här känner sig. Men trots att åklagarens ­silver, och annat stöldgods från bägge inbrotten, hittades hos polischefens nuvarande sambo åtalades denne bara för häleri på den punkten.

– Jag anser att det var uppenbart att de stulit det från oss. De gick aldrig till botten med deras brottslighet, säger Bengt Rankka. Tingsrättens påföljd gjorde inte Bengt Rankka gladare. 53-åringen dömdes för grov stöld och häleri till villkorlig dom med dagsböter. 39-åringen dömdes för samma sak till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hovrätten ändrade 53-­ åringens straff till ett års fängelse.

Visste du att polischefen kort tid efter att 53-åringen släpptes ut ur fängelse inledde ett förhållande med honom?

– Nej, först nu när du berättar.

Hur känner du inför det?

– Det är ju så med kärleken. Det behöver inte falla någon skugga över henne. Efter de senaste brottsmisstankarna så känner jag väl mest att hon haft otur, säger Bengt Rankka.

 ---------------------------------------------------------------------------


Bildkälla: Corruptio

2011, Polischefens förhållande var känt

Den polischef i Gävleborg som sedan flera år tillbaka är sambo med en 53-åring som i förra veckan greps misstänkt för grovt narkotikabrott, har en kvalificerad säkerhetsklassad tjänst.
Polischefen har den säkerhetsklassade tjänsten trots att sambons kriminella förflutna varit väl känt.
Enligt polisens kommunikationschef Ulrika Hjerpe har bedömningen varit att polischefen kunnat utföra sitt jobb utan någon säkerhetsrisk.


------------------------------------------------------------------

2011, Polischefens sambo misstänks för knarkbrott

Publicerat 16 dec 2011 09:02

Vid en husrannsakan hemma hos en polischef i Gävleborg, hittades både narkotika och stöldgods. Hennes sambo misstänks nu för grovt narkotikabrott.
Enligt Arbetarbladet, som var först ut med nyheten, är inte polischefen själv misstänkt för något brott.

Det var i torsdags som Arbetarbladet berättade att polisen gjort en husrannsakan i parets bostad.
Förhållandet mellan polischefen och en av de misstänkta i narkotikahärvan gör att hela den svenska delen av polisutredningen har placerats hos Uppsalapolisen.
– Vi har hittat både narkotika och misstänkt stöldgods på alla platser där vi har gjort husrannsakan, säger Lisa Sannevik, pressinformatör hos Uppsalapolisen till lokaltidningen.

Ledningen kände till förhållandet

Polischefens sambo dömdes 2004 till fängelse efter en uppmärksammad stöldturné i Gästrikland. Vid gripandet hittade polisen två fulla skåpbilar med stöldgods. Medbrottslingen var en man från Norduppland som han var övervakare för. Även den mannen har fått sin bostad genomsökt av polis och misstänks för samma narkotikahärva.

Enligt Gefle Dagblad kände polisledningen till samboförhållandet mellan den misstänkte knarksmugglaren och polischefen. - Polisledningen har känt till det här sedan det startade, och det var väl en fem-sex år sedan. Det är ingen som förstår vad hon tänkte.
Han var en känd inbrottstjuv som härjade med de värsta i länet, säger en polis, till GD.
-----------------------------------------------------------------


2011, Polischefs sambo
häktad i knarkhärva

Publicerad 15 december 2011 Källa: Arbetarbladet, Gävle
I veckan gjorde polisen husrannsakan hemma hos en chef inom polisen i Gävleborg. Hennes sambo är en av de misstänkta i ett stort narkotikatillslag på Åland. – Jag kan inte kommentera det här. Det är inte vår utredning och ingen av våra anställda är misstänkt för brott, säger Gävleborgspolisens operative chef Pär Langer.

Ålandspolisen har under hösten spanat mot misstänkt narkotikasmuggling från Sverige till Åland. På måndagen slog man till och grep en 53-åring från Gästrikland och en 39-åring från Norduppland. Enligt Ålandspolisens pressmeddelande körde de av färjan på Eckerö och gömde ett paket med amfetamin och hasch i skogen. En stund senare hämtades det av två ålänningar. Alla fyra har häktats misstänkta för grova narkotikabrott.

Utredningen fortsätter och bedrivs nu i samarbete mellan åländsk och svensk polis. Misstankarna är att smugglingen har pågått en längre tid. Även stölder och hälerier misstänks.

För en chef inom polisen i Gävleborg fick Ålandspolisens tillslag personliga följder. När hennes sambo inte hördes av hann hon, enligt uppgifter i Aftonbladet, anmäla honom försvunnen innan hon fick besked av kollegor att han satt häktad på Åland. Följden blev också att polis i veckan gjort husrannsakan i deras gemensamma bostad i jakt på bevis mot sambon.

Personliga relationer till kriminella är känsliga frågor både för enskilda poliser och för polismyndigheten. Båda de misstänkta männen är kända kriminella och har tidigare begått brott tillsammans. De dömdes för grov stöld i Gävle 2004, efter en serie villainbrott.

En av dem har sedan flera år ett samboförhållande med en polis i en chefsbefattning. 

Men operative chefen Per Langer ville på onsdagen inte kommentera detta. – Ingen polis i Gävleborg är misstänkt i den här utredningen. Hur vi i övrigt hanterar våra anställda vill jag inte prata i media om, säger Pär Langer.

Men polischefers personliga relationer till kriminella måste väl vara en viktig trovärdighetsfråga, både internt inom myndigheten och utåt mot allmänheten? – Sånt är naturligtvis inte bra för myndigheten, men jag kan inte kommentera det här nu, säger Langer.

Chefen var enligt uppgift inte i tjänst på onsdagen.

--------------------------------------------------------------------------

 Bild: Corruptio.blog.com, som i sin text ovan sammanfattar det hela bra. Om motsvarande beslag gjorts i hemmet hos någon som inte var polis hade personen troligtvis blivit häktad omgående.

”– Vi har hittat både narkotika och misstänkt stöldgods på alla platser där vi har gjort husrannsakan, säger polisutredarna.”

- Det innebär att det fanns narkotika i polischefens hem. Trots det gäller brottsmisstankarna bara den häktade sambon. Kolla noga i fortsättningen hur polisen agerar vid liknande beslag och avgör sen själv om ordet bananrepublik skymtar förbi i minnesbanken…

 ---------------------------------------------------------------


2011, Nya uppgifter: Vapen och pengar
hos polischefens sambo

Gävle. Uppsalapolisen bekräftade i dagens Arbetarbladet att man har hittat narkotika vid husrannsakan hos 53-åringen som är sambo med en hög chef inom Gävleborgspolisen. Men enligt Aftonbladets web i dag hittade man också pengar och ett vapen.

– Det är inga uppgifter vi har gått ut med. De kommer någon annanstans ifrån, säger Lisa Sannevik, presstalesman hos Uppsalapolisen.

Enligt Aftonbladet hittades amfetamin i 53-åringens båt, som beslagtogs av polisen. Men man fann också, enligt tidningen, en halv miljon kronor och ett vapen vid husrannsakan hos 53-åringen från Gästrikland.

53-åringen sitter häktad på Åland misstänkt för grovt narkotikabrott, tillsammans med en 39-åring från Norduppland. Även hos honom fann polisen narkotika, enligt Uppsalapolisen, som leder utredningen. – Det enda vi går ut med nu är att vi bedriver en utredning mot dem båda där misstankarna är narkotikabrott och stölder, säger Lisa Sannevik.

Att den höga chefen vid polisen varit sambo med den kriminellt kände 53-åringen har varit en het potatis inom Gävleborgspolisen under de senaste åren. Flera utredare och chefer har ifrågasatt hur hon samtidigt kan ha en högt säkerhetsklassad tjänst med insyn i allt det mesta som sker i polishuset.

Under fredagen hölls ett långt krismöte där flera av myndighetens chefer och informationsansvariga deltog.
– Det finns massor av frågor om det här inom myndigheten, och just nu prioriterar vi interninformationen, säger presstalesmannen Mikael Hedström.
Aftonbladet har haft kontakt med den kvinnliga polischefen. Hon säger till tidningen att allt kom som en blixt från en klar himmel och att hon nu har sjukskrivit sig.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Stora brister i rättsväsendet

SR: 2011-12-15

Det finns stora brister i svenskt rättsväsende. Ärenden ligger onödigt länge hos polis, åklagare och tingsrätter och samordning mellan myndigheter fungerar dåligt.

Brott där unga är inblandade är ett tydligt exempel, säger Jan Landahl som är riksrevisor och ansvarig för rapporten: – Där har regeringen varit väldigt tydlig och satt upp tidsgränser för hur snabbt unga efter anmälan ska behandlas i systemet. Vad vi ser klarar man inte tidsgränserna, säger Jan Landahl.

Riksrevisionen har granskat regeringens och myndigheternas arbete med rättssystemet, till exempel hur de arbetar med att förebygga brott bland unga, hur man förhindrar återfall efter avtjänade straff och rättegångar som ställs in. Det som presenteras på Svenska Dagbladets debattsida nu är en slutrapport som bygger på åtta tidigare granskningar av rättsväsendet som Riksrevisionen gjort. Och resultatet är nedslående.

Trots att stora resurser satsats på att förbättra rättsväsendet de senaste tio åren har resultaten uteblivit, enligt riksrevisor Jan Landahl. – Det som är allvarligt är att i början på 2000-talet hittade man många problem i rättskedjan där man kunde göra effektiviseringar, men många av de problemen finns fortfarande kvar.

En av orsakerna till problemen inom rättsväsendet är enligt Riksrevisionen svag och splittrad styrning, från bland annat regeringens sida.

– Vi har gått igenom vartenda styrdokument som har funnits sedan år 2000. Vi kan konstatera att styrningen inte bara är svag, den är också splittrad. Man styr ibland, vissa år, sedan försvinner styrningen året efter.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Riksrevisionen:
Polissatsningen har inte hjälpt

SVT Publicerad 15 december 2011 - 21:29

Regeringen har gjort miljardsatsningar på rättsväsendet men problemen är kvar. För många polisutredningar läggs ned, för få brott klaras upp och rättegångar ställs in.

Mellan 2003 och 2010 har rättsväsendets anslag höjts från 24,5 miljarder till 36 miljarder. Men satsningarna har inte gjort polis, åklagare och domstolar effektivare. Den kritiken levererar riksrevisionen i en rapport.
På åtta år har Sverige fått nästan 3.000 fler poliser.

Samarbetssvårigheter
Polisen kan bara vid 18 procent av de anmälda brotten knyta en misstänkt till gärningen. Otillräckligt, anser riksrevisionen. Den genomsnittliga tiden från det att en polisanmälan görs till att ärendet avslutas av polisen har bara kortats med en dag, till 44 dagar. Dessutom efterlevs inte kravet på en skyndsam hantering av ungdomsärenden.

Orsaken till bristerna anses vara många: Samarbetssvårigheter mellan myndigheter, problem att ta till sig nya arbetsmetoder, dåligt utnyttjande av lagutrymmet. Tiden från att ett ärende lämnats till åklagaren till att åklagaren fattat ett beslut har ökat. År 2005 var den tiden 111 dagar. År 2010 var den 121 dagar.

Inga förändringar
-De problem som man diskuterade och försökte komma åt i början av 2000-talet är fortfarande kvar, säger riksrevisorn Jan Landahl. -Det var mycket fokus på det här. Man sade att det var vikitgt att effektivisera, säger han. -Man måste agera snabbare med att kalla in vittnen till exempel så att man inte lägger ärenden på hög.

-När vi tittar på den här tioårsperioden kan vi inte se några förändringar, säger Jan Landahl.

 -Man har tillfört väldigt mycket resurser. Det återstår att verkligen åstadkomma det som regering och riksdag bestämde.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Brotten blir INTE fler

SVT 2011-12-16

Många tror att brotten bara ökar men hur är det egentligen? I dag öppnar Svt:s Brottspejl där du enkelt ser utvecklingen av anmälda brott där du bor. Och även polisens uppklaringsprocent. SVT Pejl vill ge dig en bättre bild av en verklighet som angår oss alla.

Så hur ser den egentligen ut, brottsligheten? Ja, nivån på de sammanlagda anmälda brotten i Sverige ligger ganska konstant mellan år 2000 och 2010, den period som Brottspejl täcker. Det senaste året har anmälningarna till och med minskat en aning.

Och någon dramatisk förändring av den bilden ser vi inte i preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet från januari till november i år heller. Ändå finns en spridd uppfattning att brotten ökar, alternativt, att de blir grövre.

Svårt tolka brottsstatistik
Brottsstatistik i sig är vansklig och inte alltid helt lätt att tolka. Så vi har tagit hjälp av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, för att förstå utvecklingen bättre.

- Jag möter ofta den uppfattningen även hos poliser; den att brotten blivit grövre. Men så ser det inte ut när vi tittar på det på sikt. Det allra grövsta våldet – det dödliga – har i själva verket legat konstant under lång tid. I det fallet är polisens brottsstatistik tyvärr felaktig, det vet vi efter jämförelser med dödsorsaksregistret, säger Jerzy Sarnecki. Statistik kan innehålla fel ibland, men det är också så att den inte får med alla de brott som faktiskt begås.

- Egentligen är det så att de allra flesta brott aldrig anmäls. Men då handlar det väldigt ofta om ganska banala brott, som enklare trafikbrott som många begår varje dag. Och det är på sätt och vis tur att de inte anmäls, för då skulle polisen inte hinna med annat än att ta emot anmälningar, säger Jerzy Sarnecki. Han betonar att det finns brottstyper där det vore önskvärt att fler brottsmisstankar anmäls och nämner i första hand grövre brott, men också fler ekonomiska brott liksom allvarliga brott mot miljön.

- Men det är väldigt viktigt att vi förstår brottsutvecklingen. Om människor till exempel upplever att brottsligheten ökar kraftigt, så kanske de kräver åtgärder av politiker som inte alls är berättigade utifrån den situation som vi befinner oss i, säger Jerzy Sarnecki.

Trendbrott på 90-talet
Under efterkrigstiden började de anmälda brotten i Sverige att öka tydligt, inte minst stölder och andra tillgreppsbrott. Det tror kriminologer beror på att människor blev allt rikare och ägde fler dyrbara saker; tillfällena att begå brott ökade.

Men sedan 90-talet ser vi vad Jerzy Sarnecki beskriver som ett trendbrott. Trots att vi i dag har åtråvärda saker så ökar inte stölderna generellt, istället har vi sett en minskning av anmälningarna när det gäller just tillgreppsbrott.

– Det är inte helt klart vad det beror på, men en förklaring kan vara ökad kontroll. Både av polisen och av allmänheten. Vi låser till exempel bättre om oss och är mer på vår vakt mot tjuvar, säger Jerzy Sarnecki. Det är inte bara i Sverige som de sammanlagda anmälda brotten per capita har planat ut eller till och med minskar sedan flera decennier. En liknande utveckling finns också i USA och andra europeiska länder.

Skillnader mellan kommuner
Men minskningen av brottsanmälningar gäller inte alla brottstyper, och utvecklingen skiljer sig också åt en del mellan olika kommuner och regioner.

I Brottspejl kan du enkelt se hur brottsanmälningarna totalt och för specifika brott har förändrats – kommun för kommun. Bor du till exempel i en kommun där anmälningarna om misstänkta brott ökar eller minskar? Har ni fler eller färre poliser än genomsnittet i regionen? Gå gärna in och se utvecklingen själv.

– Man måste också komma ihåg att det finns andra problem med statistiken. När det gäller våldsbrott så ser vi tvärtemot stölderna en fortsatt ökning av antalet anmälningar under årens lopp. Men vi forskare tror ändå inte att den faktiska våldsbrottsligheten ökar. Och det beror på att vi har tillgång till vissa andra, ibland säkrare källor, säger Jerzy Sarnecki.

Källorna är till exempel tidigare nämnda dödsorsaksregister och även register över sjukhusvistelser på grund av våld, liksom andra skadeanmälningar av olika slag. De utgörs också av brottsofferundersökningar där människor själva uppger om de har utsatts för brott, oavsett om de anmält dem eller inte.

I de källorna har alltså forskarna ännu inte hittat stöd för att våldet faktiskt ökar. Det tror Jerzy Sarnecki återigen beror på det han kallar social kontroll. Han betonar att brottsligheten inte sker oberoende av samhället, utan måste ses som en spegel av vilka vi är och vilka regler vi tycker det är okej att hålla oss till – eller att bryta emot.

- Min tes är att det faktum att brottsligheten inte verkar öka nämnvärt, trots vår fortsatta rikedom och trots en ökad alkoholkonsumtion, handlar om att vi de senaste decennierna har utvecklat en större känslighet för brott. Vi accepterar helt enkelt inte brott på samma sätt i dag som tidigare. Och då blir det också fler brottsanmälningar utan någon faktisk ökning, säger Jerzy Sarnecki.

Mer om orsaker till varför människor begår brott eller avstår från det återstår för kriminologerna. Under tiden kan du ändå skapa dig en bättre bild av hur de anmälda brotten ser ut.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Svensk Polis terroriserade
4 oskyldiga barnfamiljer

Källa: SR 2011-12-15

Maskerade poliser med automatvapen stormade förra året in hos fyra barnfamiljer i Göteborg där männen felaktigt misstänktes för terrorbrott. Ekot har granskat tidigare hemliga dokument och kan nu avslöja vad som egentligen låg bakom terrorhotet mot Göteborg.

Nizar är en av dem som hämtades av polisen. – Det här är så barnsligt. Hur kan man bedöma att det här är så trovärdigt och att det här är en mycket säker källa? Mer förvirrat vittne finns nog inte.

Terrorhotet mot Göteborg byggde på trovärdiga vittnesuppgifter, det har polis och åklagar upprepat även efter de felaktiga gripandena som skedde under våldsamma former.

Men terrorhotet grundades på enbart en källa, en drygt 30-årig kvinna som sa att hon hört en man prata i mobiltelefon om en bomb. Ekot kan nu avslöja att polisens högst trovärdiga källa lämnar mängder med motstridiga och förvirrade uppgifter i förhören, det gäller bland annat beskrivningen av den man hon säger sig sett.

Det förekommer till och med att motstridiga uppgifter lämnas i samma förhör. Vittnet beskriver dels en "lång man, mörkhyad man, afrikan, han var jättelång". Det konstateras i förhöret att mannen citat har "afrikanskt krulligt hår".

Men kvinnan beskriver också en man som inte var mörk i hyn, som inte var afrikan, som är ganska kort och som inte har afrikanskt krulligt hår. Polisen sammanfattar vid ett tillfälle: Mannen var afrikan för att senare sammanfatta: Mannen var inte afrikan. Men det här är något som förundersökningsledaren i fallet, chefsåklagare Thomas Lindstrand inte känner till. – Det här känner jag definitivt inte till. Det låter oerhört svajigt.

Ingemar Johansson är länspolismästare i Västra Götaland. Han tycker fortfarande att vittnet är trovärdigt. – Eftersom det låg till grunden för föredragningen till åklagaren, då har hon bedömts som trovärdig.

Nizar säger att både han, frun och de fyra barnen mått dåligt det senaste året. Särskilt barnen drabbades av polisens våldsamma inbrytning.
– Att se pappan ligga där, helt naken med bakbundna armar, polisen tar honom och förnedrar honom och siktar sitt vapen.
Och pappa kan inte göra något.
Ett barn när de ser sådant, det är väldigt svårt att tänka sig hur de reagerar.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Bombhotet mot Göteborg (Källa:SR)


  • Fredagen den 29 oktober berättade polisen om ett bombhot på okänd adress i centrala Göteborg som gällde lördagen den 30 oktober.

  • På morgonen lördagen den 30 oktober greps ett antal personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Göteborg. Två av dem, en 28-åring och en 48-åring, anhölls under eftermiddagen. De andra släpptes på fri fot.

  • Göteborgspolisens beredskap var trots gripandena hög även under söndagen och man uppgav att "situationen kan kvarstå i veckor".

  • På söndagskvällen släpptes de båda anhållna eftersom "misstankarna inte är tillräckliga för häktning". Polisen konstaterade att hotbilden mot Göteborg nu var över.

  • På måndagen uppgav Säpo att misstankarna mot de fyra männen kvarstod. På onsdagen klargjordes det att endast tre av dem varit misstänkta. Den fjärde mannan skulle ha hämtats till förhör.

  • På onsdagen uppdagades det att gripandena polisanmälts samt att en femte person hämtades till förhör på lördagen.

---------------------------------------------------------

2011, Åklagare kritisk till terroringripandet i Göteborg

Nu kommer kritik från den ansvariga åklagaren mot polisens arbete vid terrorhotet i Göteborg. Efter Ekots granskning av polisens arbete veckan innan det våldsamma ingripandet mot fyra barnfamiljer säger nu chefsåklagare Tomas Lindstrand att det inte får gå till så.

– När jag hör om de här förhörsuppgifterna och ser hela arbetsveckan framför mig på din skiss, så är det klart att man inte borde ha hamnat i den här tidsnöden, säger Tomas Lindstrand.

Maskerade poliser med dragna automatvapen bröt sig in hos flera barnfamiljer i Göteborg förra året, där papporna i familjerna misstänktes för terrorbrott. Det visade sig alla var helt oskyldiga. Polisen har försvarat sitt agerande med stark tidspress. Ekot har rekonstruerat vad som hände i Göteborg veckan innan tillslaget. En kvinna hör av sig på måndagen till polisen och säger att hon hört ett samtal om en bomb, som skulle sprängas på lördag.

Det är först på torsdagen som polisens utredning drar igång på allvar. Då inleds en förundersökning och flera utredningsåtgärder sätts igång. Det är så dags då, säger åklagaren Tomas Lindstrand. Själv informerades han om fallet natten mot lördag. Bara timmar innan tillslaget mot barnfamiljerna skedde. – Det som börjar måndagen den 25:e och som jag får i knäet natten till den 30:e; det ska inte behöva vara på det sättet. Det ska inte fungera på det sättet, säger Lindstrand.

Åklagaren i fallet är alltså kritisk mot polisens agerande. Den åklagare som ledde polisens internutredning, Björn Ericson, har lagt ner ärendet. Han förklaring var bland annat att polisen agerat under svår tidspress. Så här sa han i ekot i våras – Det är nästan en nödsituation för dem, de misstänker att det ska bli ett attentat i göteborg dagen där på och har stora krav på sig att handla snabbt, sa han.

Ekot har sökt Björn Ericson för en intervju sedan förra veckan men han säger att har tid att medverka.

Ingemar Johansson är länspolismästare i Västra Götaland, han medger nu att det dröjde innan utredningen kom igång. – Att det kom att dröja så här länge berodde sannolikt på att man försökte komma fram till att det inte var seriöst, säger han.
----------------------------------------------------------------------

2011, Skrivelse kunde stoppat
kritiserat terrorgripande

Dagen innan polisens kritiserade terroringripandet i Göteborg förra året fanns en skrivelse som signalerade att polisen fokuserade på fel personer i terrorjakten. Skrivelsen stoppade ändå inte insatsen med våldsamma inbrytning hos fyra barnfamiljer.

Förundersökningsledaren i fallet, chefsåklagare Tomas Lindstrand, säger att han inte har sett det dokumentet: – Jag kan inte tänka mig att jag fått reda på det och om jag inte fått reda på det kan jag än mindre svara på varför, säger han.

Terrorhotet mot Göteborg förra året och de felaktiga gripandena byggde på en enda källa; ett vittne som i förhör lämnar förvirrade och motstridiga uppgifter, det har ekot avslöjat tidigare i dag. Den våldsamma polisinsatsen mot de fyra muslimska barnfamiljerna hade inte behövt ske.

Dagen innan ingripandet upptäcker en analytiker på polisen att vittnets fasta telefon använts i lägenheten samtidigt som hon sa att hon varit ute på en gata och hört en man prata om en bomb i sin mobil. Det här är alltså uppgifter som den ansvariga åklagaren säger sig inte känna igen. – Jag har inget minne av det, jag tycker att jag borde ha reagerat.

På vilket sett skulle du ha reagerat?

– Då vill man nog gärna veta tidslinjen brast. Enligt Tomas Lindstrand hade det kunna ge en indikation på att tiden för observationen var fel och att det därför rörde sig om fel personer.

Eftersom det bara var kvinnas små barn i lägenheten som tittade på teve, signalerade upptäckten att polisen åtminstone fokuserat på helt fel tid. Därmed borde också alla misstankar fallit gällande de män som polisen sen ingrep mot.

Länspolismästaren i Västra Götaland, Ingemar Johansson, kan inte förklara varför skrivelsen inte stoppade insatsen mot familjerna. – Jag kan inte svara på vilka saker som föredragits för åklagaren, säger han.



SLUT PÅ DEL 29

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:



*

Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd
29.


Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 160.163.74.71 August 08, 2012 01:42:25 PM
    ISP: US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/15/konspirationsteori
    ———————————————————
    IP 241.174.196.228 August 08, 2012 01:42:25 PM
    ISP: US Department of Defense Network (no geo data)
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/15/konspirationsteori
    ——————————————————–
    IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 12:36:46 PM
    ISP: Bohuslandstinget
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/15/konspirationsteori
    ——————————————————–
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 07, 2012 10:43:39 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada
    Page Viewed: undermattan.com/2012/06/15/konspirationsteori
    ——————————————————-
    IP: 193.241.8.242 September 10, 2012 09:05:07 AM
    ISP: Swedish Armed Forces
    Page Viewed: undermattan.com/2012/06/15/konspirationsteori
    ——————————————————
    IP: 194.18.73.70 ISP: TeliaSonera AB September 11, 2012 01:21:32 PM
    Organization: National Police Board of Sweden
    Page Viewed: undermattan.com/2012/06/15/konspirationsteori
    —————————————————–
    IP: 241.174.196.228 August 08, 2012 01:52:38 PM
    ISP: US Department of Defense Network (yes)
    IP: 96.174.164.45 August 08, 2012 01:52:38 PM
    ISP: Comcast Cable (no)
    Landed: undermattan.blog.com/2011/10/02/ny-undersokning-sverige-ar-bast-i-sver…
    ———————————————————————
    IP 10.149.68.67 August 08, 2012 02:05:01 PM
    ISP: US Department of Defense Network
    DoD Network Information Center (No geo data)
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/17/sverige-censurerar-internet
    —————————————————————
    IP: 26.49.225.217 August 08, 2012 02:09:40 PM
    ISP: DoD Network Information Center
    US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/05/18/us-soldiers-pose-with-body-parts
    ——————————————————–
    IP: 215.68.25.32 August 09, 2012 02:44:25 PM
    ISP: DoD Network Information Center
    US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/07/staten-advokatsamfundet-och-sr-friends…
    ————————————————————
    IP: 80.52.53.147 August 04, 2012 07:49:05 AM
    ISP: US Department of Defense Network (yes)
    IP 4.193.213.63 August 04, 2012 07:49:05 AM
    ISP: Level 3 Communications (no)
    Landed: undermattan.blog.com
    ————————————————————
    IP: 241.174.196.228 August 08, 2012 10:49:38 AM
    ISP: US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/07/staten-advokatsamfundet-och-sr-friends…
    ————————————————————
    IP: 241.174.196.228 August 08, 2012 01:41:15 PM
    ISP: US Department of Defense Network (yes)
    IP: 128.125.22.13 August 08, 2012 01:41:15 PM
    ISP: University of Southern California (no)
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/07/staten-advokatsamfundet-och-sr-friends…
    ————————————————————-
    IP: 240.235.151.73 August 09, 2012 06:31:40 PM
    ISP: US Department of Defense Network (yes 99%)
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/07/staten-advokatsamfundet-och-sr-friends…
    ————————————————————-
    IP: 91.152.244.27 August 10, 201207:09:22 AM
    ISP: US Department of Defense Network (yes 99%)
    IP: 240.235.151.73 August 10, 201207:09:22 AM
    ISP: Elisa Oyj (no)
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/07/staten-advokatsamfundet-och-sr-friends…
    ————————————————————–
    IP: 134.25.201.55 August 09, 2012 01:37:57 PM
    ISP: Sveriges Radio AB
    Landed: undermattan.blog.com
    —————————————————————

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.