Politisk vilja att lösa problemet saknas
SR 2012-03-12.
Sverige blir allt mer ekonomiskt segregerat. I stadsdelen Rosengård i Malmö lever nästan tre av fyra barn i relativ fattigdom visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. I kommuner som Danderyd eller Täby norr om Stockholm är det bara vart 17:e barn.
*
Enligt Socialstyrelsen minskade den ekonomiska segregationen under några år för att sedan öka igen från och med 2003. Den långsiktiga trenden visar på en tydlig ökning av klyftorna.
I en källarlokal i Rosengård, Malmö, håller Rörelsen Gatans Röst & Ansikte till. Bland väggar fyllda med bilder på såväl Ronaldinho som ABBA, med en studio där äggkartonger fungerar som ljudisolering och där trätrallar med en tjock matta blir en scen, öppnar Behrang Miri dörren för dem som inte har råd med vare sig bussen in till stan eller avgiften till fotbollsklubben.
I stadsdelen där barnfattigdomen är störst i hela landet är ungdomarna helt beroende av att fritidssysselsättningarna är gratis.
– Många av ungdomarna här har aldrig kunnat lämna Malmö, de har knappt ens lämnat Rosengård. De här ungdomarna delar rum med fyra syskon och man har inte råd att varken skicka dem på utflykter eller betala föreningsmedlemskap eller avgifter för en danskurs, säger Behrang Miri.
På uppdrag av Socialstyrelsen har Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram siffror över den relativa fattigdomen bland barn och ungdomar i Sverige. Siffrorna bygger på hur många familjer som har en disponibel inkomst som är mindre än 60 procent av snittet för befolkningen i övrigt.
– Det är ett vedertaget EU-mått för att mäta ekonomisk utsatthet. I beräkningarna tar man bland annat hänsyn till familjernas storlek och antalet vuxna, säger Petter Wikström, statistiker på SCB.
Resultatet visar att andelen fattiga barn skiljer sig kraftigt åt över landet. Ett område, Rosengård, sticker ut väsentligt mer än andra. I denna stadsdel lever 71 procent av barnen i ekonomisk utsatthet. I Stockholmsförorterna Rinkeby/Kista och i Angered i Göteborg är motsvarande siffror 51 respektive 50 procent.
I kommunerna Danderyd och Täby däremot lever endast sex procent av barn och ungdomar i relativ fattigdom.
– Det är tyvärr en tendens vi ser i hela Europa, att klyftorna mellan olika grupper ökar. Barnen drabbas både socialt och psykologiskt, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) säger till TT att klyftorna är ett problem.
– Vi har ett stort ansvar att ge barn så lika grundförutsättningar om möjligt. För att stärka familjernas ekonomi höjde vi vid årsskiftet riksnormen för äldre barn och ungdomar. Vi har också höjt barndelen i bostadsbidraget.
*
Reinfeldt kritiserar högljutt EU:s sätt att mäta fattigdom på. Fattig för honom är nog mer som översta bilden. Han och (M) avskaffar hellre fattigdomen i Sverige genom att manipulera fattigdomsmåttet.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!
Man kan tycka att vi har väldigt många olika parti och politiker här i landet men viljan att försöka lösa grundläggande problem verkar ändå saknas helt hos de flesta.
Därför blir slutsatsen att det är en politisk styrning som av olika anledningar medvetet upprätthåller fattigdomen både i Sverige och på många andra platser på jorden.
:) - Om man genom politiska åtgärder jämnade ut inkomstfördelningen hade samhället samtidigt löst så pass många andra problem att reformen troligtvis hade finansierat sig själv i slutänden...
Exempelvis hade kriminaliteten minskat avsevärt vilket medfört mindre kostnader inom fångvården. Mindre kostnad för rättsväsendet. Försäkringskostnader hade blivit lägre. Färre poliser, färre militärer, mindre behov av vakter, säkerhetsutrustning, etc, etc...
...Drogberoendet hade säkert också minskat vilket medfört minskade kostnader för sjukvården osv, osv...
Men fattigdom ingår i det ekonomiska systemet vi har för att skapa konkurrens både på arbetsmarknaden och mellan människor i allmänhet.
Sen är det väldigt bra för eliten och de verkliga makthavarna som står i bakgrunden bakom politikerna, att dela in människor i olika grupper och låta grupperna bråka med varandra.
- Problem och grupperingar skapas medvetet av de styrande för att hålla folk sysselsatta med annat än att bråka med eliten och den verkliga makten.
- Redan de gamla Romarna visste att sånt fungerade...
:( Med ett segregerat samhälle och relativ fattigdom uppstår automatiskt allt det som tidigare beskrivits.
- Sen ser fattigdom väldigt olika ut i olika länder. Även om det inte är är ett nöje att vara fattig någonstans på jorden så finns det ändå en teoretisk chans att Sverige ändå inte är världens värsta land att vara fattig i...
- Detta sagt så är det ändå ynkligt att vi år 2012 inte kommit längre fördelningspolitiskt utan t o m verkar röra oss bakåt mot medeltida värderingar inom många områden...
...Sen får naturligtvis inte fattiga föräldrar någonsin rika barn, även om vissa politiker gärna vill få oss att tro det. - Lös gärna problem i rätt ordning... :)
Nära en halv miljon barn
är fattiga i Sverige
SR 2012-03-14
Barnfattigdomen fortsätter att öka i Sverige, enligt Rädda Barnen. Nu är nära en halv miljon svenska barn fattiga, enligt organisationens årsrapport som presenterades i dag.
Tapio Salonen, professor i socialt arbete på Malmö Högskola, ligger bakom rapporten.
– Det trendbrott vi såg 2008 har tyvärr förstärkts under 2009. Det innebär att den ekonomiska utsattheten bland föräldrar och deras barn har ökat på ett oroväckande sett under 2009, säger han.
13 procent av alla barn i Sverige var fattiga det året, enligt Rädda Barnens rapport. Det är en ökning med en och en halv procentenhet sedan året innan.
Rapporten bygger på Statistiska Centralbyråns uppgifter, som släpar efter ett antal år, därför beskrivs situationen 2009.
Rädda Barnen har mätt barnfattigdomen i Sverige i tio år, och trenden nu är att skillnaderna i samhället förstärks. Andelen som fått det bättre ekonomiskt ökar, och fattigdomen breder ut sig bland barn framför allt i utsatta storstadsområden.
Konkret innebär fattigdomen olika saker för olika barn, säger professor Tapio Salonen.
– Vi talar fortfarande om att en 50- eller 100-lapp gör skillnad. Att inte kunna följa med på utflykter eller aktiviteter som alla andra barn kan, säger han.
Enligt Rädda Barnen är det också färre fattiga barn som klarar skolan. De har sämre hälsa och ökad risk för att leva otryggt och hamna i permanent utanförskap.
Störst andel fattiga barn finns som tidigare i familjer med ensamstående föräldrar och i familjer där båda föräldrarna är födda utomlands. Allra tuffast är det i gruppen utrikes födda ensamstående föräldrar. Där är mer än hälften av barnen fattiga.
Fattigdom definieras i rapporten som att familjen behöver försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, eller att den disponibla inkomsten för en vuxen och ett barn ligger under 11 424 kronor per månad.
År 2009, som man talar om i rapporten, hade den globala finanskrisen just exploderat, och det påverkar förstås resultatet. Men enligt professor Tapio Salonen ser trenden ut att fortsätta.
– Samtidigt finns det ingenting som talar för att utvecklingen åren därefter, 2010 och 2011, skulle ha brutit trenden. Vi vet att antalet barn och familjer som behöver försörjningsstöd i kommunerna fortsätter att öka.
*
*
Stadsdelar i storstäderna med högst andel barn 0-19 år som lever i ett hushåll som har en disponibel inkomst per familj som är mindre än 60 procent av medianvärdet för samtliga i landet år 2010:
- Stockholm: Rinkeby-Kista, 51 procent
- Göteborg: Angered, 50 procent
- Malmö: Rosengård, 71 procent /Källa: Socialstyrelsen
Ökande barnfattigdom
når nya höjder i USA
I spåren av de senaste årens ekonomiska kris i USA ökar fattigdomen kraftigt, framförallt bland barnfamiljer. Mer än vart femte barn i USA lever nu i fattigdom, visar ny statistik.
Tioåriga Heaven Smith sitter på köksbänken och läser för sin lillebror hemma i familjens trånga lägenhet i Anacostia, den fattigaste stadsdelen i Washington. Flera hus i kvarteret är fallfärdiga, utanför köksfönstret syns en gul skylt med uppmaningen “drogfritt område”.
– Det är rätt stökigt här, men vi har i alla fall någonstans att bo, säger Heaven Smith.
Tidigare bodde hon, hennes tre syskon och mamma på ett härbärge för hemlösa. Heaven och hennes lillebror Daelon Smith är två av de sexton miljoner barn i USA som lever i fattigdom.
I världens rikaste land har fattigdomen ökat kraftigt det senaste året, till följd av den ekonomiska krisen och höga arbetslösheten.
Nu klassas 22 procent av alla amerikanska barn som fattiga, det är den högsta siffran sen 1993. Som fattig räknas man officiellt i USA om man lever i en familj med en årsinkomst på under 22 000 dollar, det vill säga runt 150 000 kronor.
Fyrabarnsfamiljen Smith ligger långt under den nivån. Heaven oroar sig mest för att mammas pengar inte ska räcka till hyran. Heavens mamma Nina Smith har gått arbetslös i nära fyra år och hankar sig fram med hjälp av socialbidrag och viss hjälp från en kyrklig välgörenhetsorganisation.
De fattiga kvarteren i Anacostia ligger bara ett par kilometer från USA:s maktcentrum, kongressen och Vita Huset, men det är som en annan värld här, säger Nina Smith.
– Politikerna inser inte hur illa det är här ute i verkligheten, att allt fler i USA är på väg att fastna i fattigdom, säger Nina Smith.
*
*
undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.