fredag 2 mars 2012

Nytt lagförslag från regeringens diktaturverkstad


(Kränkande) FOTOGRAFERING

kan bli olaglig i sommar


(Kränkande?) Fotografering blir ett nytt brott, som kan ge fängelse i upp till två år. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag. Tidigare förslag till en sådan lag har mött hårt motstånd, inte minst från medier som befarat att det skulle begränsa yttrandefriheten.

...Justitieminister Beatrice Ask (M) försäkrar att det inte är syftet...

- Förslaget innebär bland annat att det för straffansvar ska krävas att fotograferingen sker olovligen. Fotograferingen måste ha skett utan samtycke eller utan stöd av uttryckliga tillåtande bestämmelser.

- Frågor som rör den personliga integriteten är viktiga för regeringen.
Syftet med det här förslaget är att straffbelägga sådan integritetskränkande fotografering som inte ska behöva tålas, säger justitieminister Beatrice Ask.


Förslaget innebär vidare att fotograferingen måste ske under förhållanden där den fotograferade är särskilt utsatt eller på ett sätt som är påträngande eller dolt. Med särskilt utsatt avses situationer där den fotograferade är försvarslös eller inte kan värja sig mot fotografering, till exempel om den fotograferade sover.


Det ska också krävas att gärningen är ägnad att allvarligt kränka, d.v.s. typiskt sett allvarligt kränker, den fotograferades personliga integritet. Detta innebär att det endast är de mest klandervärda fallen av kränkande fotografering som kommer att omfattas av den föreslagna straffbestämmelsen.

- I lagrådsremissen föreslås ett undantag från straffansvar för en gärning som med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Sådana omständigheter som att fotograferingen sker som ett led i nyhetsförmedling eller i något annat sammanhang av samhälleligt intresse bör vara av stor betydelse vid den bedömningen. 

Straffet föreslås vara böter
eller fängelse i högst två år.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2012.

Pressrelease från / Regeringen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



Regeringen vill förbjuda (kränkande?) fotografering och kunna slänga alla i fängelse upp till 2 år om de trycker på kamerans avtryckare vid fel tillfälle.  

Det innebär att varje bild man tar av någon annan person teoretiskt kan vara olaglig, eftersom det är helt upp till andra att bedöma vad som anses kränkande.
 

- Damen med de färgglada kuverten, Beatrice Ask, säger att:

”-Frågor som rör den personliga integriteten är viktiga för regeringen”.

...Där har hon för en gångs skull alldeles rätt...


- Den personliga integriteten för regeringen är av yttersta vikt.
 
...Alla andras integritet är oviktig och kan våldtas godtyckligt av en övervakningstokig regering...

- Om man nu skulle vara konsekvent fullt ut och straffbelägga integritetskränkande aktiviteter  så borde man börja med att låsa in regeringen...

  •  När Reinfeldt inom kort inför sitt datalagringsdirektiv så sparas all data om  alla människors rörelser och aktiviteter här i Sveriges för all oändlighet.
  • Detta är naturligtvis av ren skär omtanke från regeringen för den personliga integriteten hos alla i Sverige.

  • När FRA  läser folkets personliga mejl och massavlyssnar vår digitala kommunikation sker det naturligtvis också av ren omtanke för den personliga integriteten.

  • När Reinfeldt en gång sa; "- Naturligtvis skall vi inte kriminalisera en hel generation människor", så kriminaliserade han förmodligen istället två generationer, av ren omtanke.

Det behövs inga fler lagar i Sverige. Däremot behövs människor som är vakna och modiga nog att avskaffa alla de fascistiska lagar som fullständigt förstör livskvaliteten för många här.

Lagförslaget från regeringen är inte till för att stärka individens integritet, utan för att stärka statens snart obegränsade makt över individen och för att kunna kontrollera och övervaka befolkningen.


Please kill me!

Precis som i USA där man idag kan slänga folk i fängelse upp till 5 år, om de kopierar några DVD filmer, så inspireras den svenska regeringen av samma psykopatanpassade lagar.

Våldspsykopater som misshandlat andra människor så att de hamnar i rullstol för livet, har idag marginellt längre straffskala än de som råkat delat några Hollywoodfilmer eller påstås ha kränkt någon annan digitalt...

Det krävs absolut en viss människotyp för att skapa och upprätthålla ett sådant system...
Vi går därför idag mot en ännu mer delad värld och ett fullständigt delat Internet.


 
Ett dödligt vapen i en demokratur...


På ena sidan håller de kreativa krafterna till med fritt tänkande och moderna lösningar för alla. Här finns även ett ansvar för individen, att själv utbilda sig så pass att man inte jämt blir ett offer i den digitala världen. Här får också företagen anpassa sina tjänster och affärsmodeller till människorna och aldrig tvärt om.

På andra sidan finns de som tror att massövervakning, paranoia och långa omänskliga fängelsestraff ger en positiv utveckling. Här finns också de flesta politiker som företräder ett samhälle där företagen bestämmer över allas liv och utnyttjar människor tillsammans med världens girigaste rika.

Människotypen som filmbilderna ovanför handlade om i original finns också inom denna kategori...
*


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beatrice Ask
Justitieminister
Justitiedepartementet
“Sverige ska vara ett tryggt land för alla oavsett vem man är eller var man bor. Brottsbekämpningen ska ske ur ett medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara tydlig och förutsebar.

Människor ska känna att rättsväsendet finns till för dem, att lagar är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert.”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kom ihåg att det är i domstolarna där det skall tolkas vad som är att beteckna som kränkningar i den digitala världen...

Chansen är stor att människor som knappt vistas på Internet kommer att döma och tolka utefter den gamla världens viktorianska förlegade normer.

Kanske lika bra att bara låsa in 25% av befolkningen så sparar regeringen rättegångskostnader?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Frågan startades 25 september 2008.
Totalt har 4253 personer svarat på frågan.
Omröstningen är ämnad att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med viss försiktighet.


*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdatering 2012-03-14

Lagförslag om kränkande
fotografering avstyrks???

SR 2012-03-14
Lagrådet är mycket kritiskt mot regeringens förslag om kränkande fotografering som är tänkt att förhindra fotografering av exempelvis nakna, sovande människor.



Lagrådet avstyrker förslaget eftersom det borde samordnas med Yttrandefrihetskommitténs pågående arbete som berör publicering av bilder, men också för att regeringen försöker utgå från att själva handlingen att fotografera är kränkande fast frågan om kränkning egentligen handlar om bildens innehåll. /Ekot 




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fotoförbud kan bli av
- med stöd av SD

Regeringen kan få igenom sitt omdebatterade förslag om förbud mot kränkande fotografering, med hjälp av Sverigedemokraterna. Detta trots att Lagrådet nyligen riktade ovanligt skarp kritik mot förslaget.




– För att ge extra skydd åt den personliga sfären i fall där det är uppenbart att någon har begått ett övergrepp genom att fota eller filma i väldigt integritetskränkande situationer, säger Kent Ekeroth, SD.

Filma i smyg hemma till exempel?

– Ja, framförallt i hemmiljö och på toaletter och omklädningsrum men det kan även finnas andra situationer.

Behovet att skydda enskilda människor mot kränkande fotografering har ökat med den snabba tekniska utvecklingen på senare år. Nu kan bilder spridas på ett ögonblick över internet, till exempel.

Samtidigt orsakade förslaget kraftig kritik redan innan det lades fram. Journalistförbundet anser till exempel att en lagstiftning skulle innebära stora inskränkningar i yttrandefriheten.

Lagrådet sågade nyligen förslaget fullständigt och företrädare för de rödgröna partierna säger nu till Ekot att de tänker säga nej om regeringen ändå lägger fram förslaget.

– Det förslag som man har haft ute på lagrådsremiss finns det ingen chans att vi skulle kunna stödja, säger Mia Sydow Mölleby, ledamot i Konstitutionsutskottet för Vänsterpartiet.

Men Sverigedemokraterna är alltså beredda att rösta för ett sådant förslag och därmed finns det en majoritet i riksdagen för fotoförbudet.

På justitiedepartementet säger man nu att det är oklart när förslaget kan läggas fram och om det blir några förändringar efter den nya kritiken.

Enligt lagrådet är det grundläggande problemet att en bilds innehåll skulle bli avgörande och inte hur bilden togs.

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby håller med om att det är ett problem.

– Tänk om vi hamnar i den situationen att en fotograf inte vågar ta upp kameran och fotografera när det händer något konkret för att det finns ett bostadshus bakom där någon kanske står i fönstret och drar av sig tröjan. Vad händer då? Ett sånt samhälle vill vi inte ha.

------------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 217.21.232.237 [Trace]
ISP: Stadsledningskontoret
Landed: undermattan.blog.com/2012/03/02/nytt-lagforslag-fregeringens-diktaturv…
-------------------------------------------------------------

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.