söndag 18 mars 2012

Svenska Polisens Dåliga Dagar 2012 - kritiska poliser hotas


*
--------SVERIGE 2012:--------


Kritiska poliser drabbas av

hot och repressalier...




SR 2012-03-18.
"Frida hölls fast på golvet av kollegor som försökte slita hennes piercing ur bröstvårtan och Tomas fick höra att han kunde förlora jobbet om han pratade med media.
 
- Så här behandlar polisen sina egna medarbetare om de inte rättar in sig i ledet...

Hot och trakasserier används mot enskilda poliser om de kritiserar hur verksamheten fungerar. Det visar en granskning av P1-programmet Kaliber som hittat flera exempel på hur repressalier används inom svenska polisen.




– De kartlägger mig, när jag kommer till Östersund, vart jag befinner mig på för platser, vilka jag umgås med, tid och punkt, säger polisen Frida, som egentligen heter något annat.


P1-programmet Kaliber har varit i kontakt med över 30 poliser från hela landet som vittnar om hur repressalier, hot och trakasserier drabbar enskilda poliser som kritiserar verksamheten eller bara uppfattas som annorlunda.

Den bilden bekräftas också när vi ringer runt till samtliga huvudskyddsombud i Sveriges 21 polisdistrikt. Över hälften, tolv stycken, säger att repressalier är vanligt eller har förekommit.

Frida är en av dem. Hon beskriver sex år av trakasserier från polischefer och kollegor i Jämtland. De har kritiserat hennes privata umgänge, kommit med ostyrkta brottsmisstankar och skrivit nedvärderande brev om henne som person.

- Det blev värre när hon själv började polisanmäla dem som utsatte henne för det här.




– Att jag hela tiden gått till motattack, om man kan säga så, genom att göra brottsanmälningar har också stört dem väldigt mycket tror jag.

Vi får höra flera berättelser från just Jämtland, men polisens personalchef där, Krister Eriksson, känner inte igen att repressalier skulle vara vanligt i hans myndighet.

– Jag vill nog ändå poängtera att jag ändå inte tror att de här personerna som du talat med är representativa för det stora kollektivet, säger Krister Eriksson.


Maria Knutsson är lärare i beteendevetenskap på polishögskolan. Hon möter berättelser om repressalier från bland annat före detta polisstudenter.

Om det inte går att ta upp fel och brister inom polisen utan att riskera sanktioner riskerar de problem som finns i dag att öka, säger hon.

– I förlängningen är det folket eller allmänheten som är utsatt för den sanktionen. Jag tycker att det är ett demokratiproblem om det händer, säger Maria Knutsson.


– Att polisen skulle komma med tysta hot eller repressalier, det tror jag inte allmänheten tror förekommer, säger polisen Frida.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5021850

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


:( -
SR/SVT brukar ibland censurera länkarna och serien undertill på Undermattan.bloggen.  

(Just dessa länkar har åtminstone en väldigt underlig förmåga att alltid försvinna från deras sidor.)

Naturligtvis visar detta beteende bara  ännu tydligare hur illa det är ställt med både polisen och rättsuppfattningen hos de styrande i samhället. Materialet nedanför är givetvis bara en del av samma polisproblem som ibland tillåts skymta förbi en stund i media...

Reportrar utan gränser citerar ofta följande ord: 

SR & Dictatorships fear and ban information…
-Especially when it may undermine them…


Det enda vi gjort på bloggen är att samla ihop olika händelser som vi anser polisen kunde gjort bättre. Visst blir det mycket när man ser allt samlat på ett och samma ställe men det är inga uppdiktade händelser utan det mesta är hämtat från svenska dagspressen från 2008 och framåt...

:( Om myndigheter och media inte vill låtsas om problem så kommer de förr eller senare att bli okontrollerbara. Attityden och kårandan inom polisverksamheten är idag ett stort problem för alla utom polisen.

Poliser skjuter idag vid flera tillfällen efter bilister som inte stannar vid trafikkontroller. Vad beror detta på? Vid guldrånet nyligen så sköt polisen på nytt vilt omkring sig. Varför? Naturligtvis är deras vapen till för att användas men dagens vapenanvändning visar på en tydlig vilda-västern attityd.

http://svt.se/2.33538/1.2740106/det_var_bara_polisen_som_skot?lid=puff_2740106&lpos=rubrik




Poliskåren börjar mer och mer likna en kriminell organisation där kritik bemöts med hot och repressalier.

Bör poliser verkligen utreda sin egen kriminalitet? Naturligtvis inte. En 5-åring förstår sånt. Givetvis förstår inte Beatrice Ask och regeringen, men det är en annan sak...
Kräv en fullständig omorganisering av polisens verksamhet. Höj nivån istället för att sänka den.


Läs några avsnitt undertill och fundera på varför bara ett fåtal av poliserna i serien ställs till svars för för sina brott på samma sätt som vanliga medborgare ...



Fundera även över varför de flesta fortfarande jobbar kvar som poliser...



It's all true, I tell you... :)







 

Polisens nya antagningskrav


  • Den undre åldersgränsen är 18 år.

  • Det tidigare kravet på att ha skrivit högskoleprovet har tagits bort.

  • Kroniska sjukdomar är inte längre ett hinder att söka. Bedömning om hälsostatus sker dock i varje enskilt fall.

  • Den grundläggande behörigheten måste styrkas med slutbetyg eller avgångsbetyg från gymnasiet eller motsvarande.

  • Ansökan ska vara komplett vid sista ansökningsdag, det går inte att komplettera i efterhand.

  • De fysiska testerna är lika för män och kvinnor.

  • Det inledande samtalet som tidigare hölls på en polismyndighet för bedömning av lämplighet har tagits bort.

  • Språkprovet i svenska har tagits bort.

  • Språkkunskaper utöver svenska och engelska ska styrkas med intyg.

  • Arbetslivserfarenhet räknas som en merit bara om den överstiger ett år.

  • Inga gamla resultat kan användas vid en senare ansökan. De fysiska testerna och testerna vid Rekryteringsmyndigheten måste göras om ifall du söker igen.

  • Endast guldmagistern eller polisens eget formulär gäller som simintyg.

  • För att meriter ska räknas som ett meritvärde ska intyg bifogas i ansökan

Källa: Polisen


Sänkta krav till polisutbildningen


SR 2012-03-12. Tidigare har det ställts krav på att den som vill bli polis ska ha gjort högskoleprovet, genomgå ett prov i läsförståelse och vara fri från kroniska sjukdomar, detta krav tas nu bort.

De fysiska kraven lika för män och kvinnor, tidigare ställdes högre krav på manliga sökande. Nu räcker det att kandidaterna klarar att springa två kilometer på max 10 minuter och 15 sekunder, lyfta och släpa en 77 kilo tung docka 15 meter samt genomföra ett koodinationstest på en given tid.

Anledningen till de sänkta kraven är att Polishögskolan vill bredda gruppen som söker till utbildningen.

– Vi är intresserade av att så många som möjligt känner sig inbjudna och lockade av att bli poliser och att kunna söka till polisutbildningen, sa Kim-Lena Ekvall Svedenblad, chef för kompetensutvecklingsenheten på Rikspolisstyrelsen, till P4 Stockholm redan i februari. /SR




undermattan.blogg - Svenska Polisens Dåliga Dagar 2012 - kritiska poliser hotas

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.