måndag 12 mars 2012

Försvarsmakten vill sänka antagningskraven?


2012-01-31 Norrbottens kurriren
Försvarsmakten vill göra om och sänka antagningskraven för de nya militärerna. Nu ska det räcka med godkända betyg från grundskolan och det får Officersförbundet att se rött.



I dagsläget måste den som vill utbilda sig till militär ha godkända gymnasiebetyg i svenska A, matematik A, engelska A och samhällskunskap A. Klarar man inte de kraven kommer man inte in vid den grundläggande militära utbildningen, GMU, som ersatt värnplikten.

"Falsk marknadsföring"


- Nu ser Försvarsmakten över möjligheten att sänka kraven för dem som söker sig till GMU.

- Enligt Officersförbundet manar förslaget på att det ska räcka med godkända betyg i grundämnena när man har gått ut nionde klass.


Det får Officersförbundet att rasa och de ställer sig starkt emot förslaget på sänkta krav. De menar att det finns undersökningar från plikten som visar att exempelvis den som inte har med sig ett godkänt betyg i engelska A får mycket svårt att rent språkligt klara övning och insats i en internationell miljö.

Och att sådana språkförbistringar kan vara skillnad på liv och död i skarpa situationer.

- Det är falsk marknadsföring att leda in någon på en yrkesbana där kraven är högre än vad man är förberedd för. Det finns också en risk att den som har godkända betyg från gymnasiet redan vid sitt yrkesval väljer bort ett yrke där arbetsgivaren anser att man är överkvalificerad, säger Fredrik Norén, ombudsman, i ett pressmeddelande.

Läsa in ämnen i efterhand

De menar vidare att det i vissa fall kan vara enklare att låta kvalificerade kandidater läsa in ämnena om de inte slutfört sin gymnasiala utbildning.

- Den som av olika anledningar inte genomgått gymnasium men som i övrigt är lämplig som GSS (gruppbefäl, soldater och sjömän) har möjlighet att läsa in de fyra kurserna på mindre än 6 månader på Komvux eller motsvarande, säger Norén.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!

   :(

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Can I join the Swedish army soon?


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.