lördag 24 mars 2012

DATALAGRINGSDIREKTIVET? - Alla ungdomsförbunden säger NEJ!


Så tycker unga politiker om

EU:s direktiv om datalagring



DN.se frågade 2012-03-13 samtliga riksdagspartiers ungdoms- och studentförbund om de anser att Sverige bör införa EU:s datalagringsdirektiv som svensk lag. Alla svarar nej. Nedan kan du ta del av svaren och dessutom läsa hur de motiverar sitt ställningstagande.



Enkätfråga 1: Anser er organisation att Sveriges riksdag ska säga ja till att införa datalagringsdirektivet som svensk lag?

Enkätfråga 2: Hur motiverar ni ert svar?





Moderata ungdomsförbundet
1. Nej.
2. Vi tror på ett öppet samhälle, att information gör världen bättre och att människor behöver kunna kommunicera fritt med varandra. Datalagringsdirektivet leder oss till ett mer slutet samhälle. Människor ska inte behöva acceptera godtycklig övervakning. En rättsstat måste alltid sätta människors integritet i första rummet, man ska inte behöva vara rädda för staten. Med denna lag tar vi ytterligare steg mot ett övervakningssamhälle och George Orwells dystopi.

Fria moderata studentförbundet
1. Nej
2. Utgångspunkten i all brottsbekämpning måste vara att tvångsåtgärder – till exempel övervakning – endast kan sättas in mot personer som är misstänkta eller i övrigt på goda skäl kan antas planera brott. Tvångsåtgärdernas intensitet bör stå i proportion till brottets art. Inget av dessa kriterier är uppfyllt i den aktuella lagen, som kommer innebära tvångsavlyssning av hela folket. Dessutom lägger staten ut kostnader för brottsbekämpning på vissa företag, vilket inte är rimligt ur konkurrenssynpunkt.

Liberala ungdomsförbundet
1. Nej
2. I dag har nästan alla en mobiltelefon i fickan, och den berättar var du är även då du inte pratar i den. Det innebär att de som kan se var telefonen har varit får en väldigt bra bild av hur du lever. I de länder där direktivet har införts hämtar polisen i genomsnitt ut informationen 140.000 gånger per år. I Polen gör man det hela 1 000.000 gånger om året. Det är alltså inte bara grova brottslingar man jagar. Det är vanliga medborgares privatliv man kränker. Därför säger vi nej till direktivet.


Liberala studenter
1. Nej
2. Datalagringsdirektivet är en allt för långtgående intrång i den personliga sfären och strider mot kommunikationsfriheten som är stadgad i Europakonventionen. Det går en tydlig trend i Svensk och internationell politik där mer övervakning införs. När Stater för att skydda sina medborgare tar deras frihet så för det tankarna till Benjamin Franklins bevingade ord: Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge.

Centerns ungdomsförbund
1. Anser er organisation att Sveriges riksdag ska säga ja till att införa datalagringsdirektivet som svensk lag?
Nej.
2. Hur motiverar ni ert svar?
Vi anser inte att det är rimligt att den europeiska unionen tvingar sina medlemsländer att kränka sina medborgares rätt till personlig integritet. Åtgärderna som följer av direktivet är inte effektiva, de är inte nödvändiga, och de är inte proportionerliga. Riksdagen måste visa att detta är en principfråga där man inte backar, utan håller sig inom ramen för Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och vår egen grundlag.

Centerstudenterna
1. Nej
2. Att lagra uppgifter om oskyldiga medborgare är en grov kränkning av den personliga integriteten som inte kan rättfärdigas med några godtagbara argument. Staten bör värna om människors personliga sfär och inte utnyttja den makt man fått av folket till att lagra uppgifter om människors privatliv. Det är även en demokratifråga. Om riksdagen röstar igenom integritetskränkande direktiv från EU utan att stå upp för vår integritet och våra värderingar flyttas makten längre bort från folket.

Kristdemokraternas ungdomsförbund
1. Nej.
2. Det finns två stora problem med datalagringsdirektivet. (1) Det strider mot telehemligheten, en väldigt viktigt integritetsmässig princip som ju också är inskriven i Europakonventionen. Ingen utomstående har rätt att ta del av vår kommunikation via telefon eller nät. (2) Direktivet föreskriver att trafikdata ska lagras för alla personer, oavsett om de är misstänkta för brott eller inte. Det är inte rimligt att personer som inte är misstänkta för brott ska utsättas för sådana kränkningar.

Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund
1. Nej
2. Det är en oproportionerligt stor inskränkning i den personliga integriteten i förhållande till vad man vill åstadkomma med lagstiftningen. Att inrätta ett övervakningssystem för alla medborgare, utan krav på vare sig misstanke eller rättslig prövning, är ett avsteg från principen om att medborgare är oskyldiga tills motsatsen har bevisats. Det innebär ett storskaligt misstänkliggörande av allmänheten som inte leder till ett tryggare samhälle, utan bara ökar risken för godtycklig övervakning.

Socialdemokratiska studentförbundet
1. Nej
2. Datalagringsdirektivet innebär att Sverige och Europa accepterar en obehaglig utveckling där alla medborgare utan rättslig prövning stämplas som tänkbara grova brottslingar. S-studenter anser att polisen i känsliga fall ska få övervaka misstänkta brottslingar men att en sådan övervakning ska ske efter en rättssäker process och inte som en slentrianmässig övervakning av hela befolkningen. En utveckling där alla medborgare ständigt misstänkliggörs är farlig och leder inte på något sätt till ett tryggare samhälle utan bara till risk för godtycklig övervakning av oskyldiga. S-studenter ställer sig skeptiska till direktivets utformning.

Grön Ungdom
1. Nej
2. Datalagringsdirektivet tar oss, om det genomförs, ännu ett steg närmare övervakningssamhället. Det innebär en grov kränkning av den personliga integriteten och borde ha stoppats från första början. Flera länder har vägrat att införa direktivet. Sverige borde gå samma väg och arbeta tillsammans med dessa länder för att riva upp eller åtminstone omförhandla direktivet. De böter vi måste betala om vi vägrar genomföra direktivet är en lägre kostnad än kostnaden för att genomföra direktivet.

Gröna studenter
1. Nej.
2. Direktivet inkräktar i människors privatliv och är ytterligare ett steg i den oroväckande övervakningspolitiken. Vi värnar människors rätt att kunna kommunicera utan att riskera att detta lagras och missbrukas. Vi ser dessutom direktivet som ett ineffektivt sätt att bekämpa den brottslighet man vill komma åt, och ställer oss därför bakom vårt parti som har en tydlig linje i frågan, nämligen att datalagringsdirektivet inte är önskvärt.

Ung vänster
1. Nej.
2. Det är integritetskränkande att låta mobil- och internetoperatörer lagra information, utan att det finns misstanke om brott. Digital information är väldigt känsligt och risken för missbruk är uppenbar. Varken storföretag eller statsmakter bör få såna möjligheter. Datalagringsdirektivet är en del av en större utveckling där stat och näringsliv tar sig allt mer rätt att övervaka människor för egen vinning.

Vänsterns studentförbund
1. Nej
2. Vi motsätter oss alla former av övervakning av vanliga människors internetanvändande. Det går inte att garantera säkerheten kring de uppgifter som kommer att lagras. Detta kan få förödande konsekvenser för journalister att kunna granska och utöva sitt yrke. Som studenter stödjer vi rätten till att fritt dela kurslitteratur över internet. Allting tyder på att det blir väldigt kostsamt att införa datalagringsdirektivet, pengar som istället borde satsas på att bygga bort den akuta bostadsbristen.  

Sverigedemokratisk ungdom
1. Nej.
2. Att EU vill tvinga på övervakning av i stort sett varje svensk är inte något som ligger i folkets intresse. Svenska folket ska själva äga rätten att forma sin egen politik utan pekpinnar från Bryssel. Datalagringsdirektivet utgör ett ingrepp i den personliga integriteten som inte står i proportion till de brottsbekämpande myndigheternas behov av uppgifterna. Förslaget innebär dessutom ett avsteg från vårt lands lagstadgade principer, och utgör en säkerhetsfara om informationen hamnar i fel händer. SDU tycker att direktivet omedelbart ska skickas tillbaka till byråkraterna i Bryssel.

Fotnot: Sverigedemokraterna har inget studentförbund. Kristdemokraternas studentförbund har inte svarat på enkäten.

DN.se

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


:) - Intressant
att samtliga unga som använder digitalkommunikation 10 gånger mer än äldre har fullständigt motsatta åsikter till de fascister som bara vill övervaka andra.

Oavsett politiskt parti så är alla unga politiker fullständig eniga om att datalagringsdirektivet inte är vägen in i framtiden.

Det finns också tydliga signaler här att de tillfrågade inte kommer att foga sig efter skitlagar som enbart stiftas för att undertrycka och förnedra folk.

- Kanske dags för den övriga befolkningen också att börja inse att dagens etablerade partisystem inte är någon demokratisk förebild utan bara en korrupt förlängning av den verkliga makten som lurar bakom kulisserna.

Undertill kan du läsa att Polen ansökt om att få lagra data i 15 år. Naturligtvis kommer alla inom EU att följa efter. Polisen i Sverige gnäller redan några dagar efter att DLD klubbats igenom här att de vill ha längre lagringstid.

Man måste faktisk inte rösta på ett gäng gamla giriga korrupta idioter som medvetet förstör världen och företräder förlegade paranoida värderingar... Dags för något nytt? :)
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


*
POLISSTATEN OCH EU


I länder där direktivet har införts hämtar polisen i genomsnitt ut informationen 140.000 gånger per år. I Polen gör man det hela 1.000.000 gånger om året. Det är mestadels vanliga medborgares privatliv man godtyckligt kränker.

Informationen lagras tillsammans med namn och adressuppgifter i mellan 6 och 24 månader men länder har möjligheten att begära att få lagra den ännu längre. 


- Polen har t ex. ansökt om att få lagra data i 15 år.



Europeiska datatillsynsmannen menade att datalagringsdirektivet var kränkande för den personliga integriteten och att det inte var förenligt med Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor röstade i linje med tillsynsmannens yttrande ned förslaget, som sedan också mötte kritik från näringslivets branschrepresentanter (bland annat mobiloperatörernas europeiska branschorganisation GSME).
*

*
Länder som vägrat datalagring


Författningsdomstolarna i Tyskland, Rumänien och Tjeckien har ogiltigförklarat datalagringen. Tyskland har uppenbarligen lärt sig av sina misstag på 30-talet. 

  Delar av texten från: Europaportalen


Datalagringsdirektivet tvingar alla internet- och teleoperatörer att spara information om sina kunders förehavanden. Alla mejl, sms och mms som skickas, alla telefonsamtal som görs, ska kunna spåras i minst sex månader.

Den tyska författningsdomstolen anser att den tyska implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv strider mot konstitutionen. Nu måste all data som sparas i Tyskland omedelbart raderas.



Domen kom från den tyska författningsdomstolen om EU:s datalagringsdirektiv. Utslaget är otvetydigt: sättet hur Tyskland har implementerat direktivet strider mot den tyska författningen.



- Domstolen anser att den tyska lagen går emot rätten att förbli hemlig i användandet av telekommunikationer.



Det finns även för bristfälliga standarder för datasäkerhet, skriver tyska medier.

Direktivet säger att alla operatörer måste spara all data om människors mejlkontakter, sms och mobilsamtal under mellan sex månader och två år. I Tyskland infördes direktivet 2008 och datan har där sparats i sex månader.

De uppgifter som har sparats ska nu ”förstöras omedelbart”, sade domstolens ordförande Hans-Jürgen Papier.




I domen påpekas att lagen ger stora möjligheter att kartlägga personligheter eller rörelsemönster. Eftersom det kan missbrukas utan att medborgaren kan få reda på det framkallar lagen ”en känsla av att vara övervakad”. 

Sverige dömdes i EU-domstolen för att inte ha infört datalagringsdirektivet i svensk lag i tid. Regeringen aviserade då enbart av taktiska skäl, för att inte piratpartiet skulle få röster i valet 2010, att implementeringen av DLD inte skulle ske före valet. 

Tysklands regering verkar ha insett riskerna om man på nytt ger statsapparaten obegränsad makt över folket och militären samtidigt.



Tjeckiens regering verkar också nuförtiden lyssna till befolkningens önskemål och i denna fråga håller de i motsats till en del andra länder demokratins fana högt.

Rumänien som inte tidigare utmärkt sig som demokratins förkämpe visar här tydligt att de vill lägga sin mörka historia bakom sig.




Sverige däremot, som idag uppenbarligen tillhör en av världens nya slyngel-stater  fortsätter som vanligt under moderat styre att skämma ut oss och verka för antidemokrati. 


- I Sverige finns redan lagar som hjälper polisen att utreda grova brott och syftet med datalagringsdirektivet är därför uppnått.


- Med den motiveringen avvisade Sveriges regering tidigare EU-kommissionens krav på miljonböter för att Sverige inte infört direktivet.

 

”Vad som nu anförts visar att det grundläggande syftet med datalagringsdirektivet – att säkerställa att uppgifter finns tillgängliga för utredning, avslöjande, och åtal av allvarliga brott – redan i dag uppnås i Sverige i stor utsträckning med stöd av gällande regler.”

Sverige hänvisade till dels möjligheter till telefonavlyssning och dels till lagen om elektronisk kommunikation. Enligt skrivelsen fattar domstolar i Sverige beslut om telefonavlyssning i drygt 1000 fall om året och polisen begär ut uppgifter med ovan nämnda lag i cirka 9 500 fall.

Uppgifterna används i princip inom varje utredning rörande grova brott, skrev regeringen då. - Resten är historia...





*VARFÖR VILL ELITEN CENSURERA INTERNET??



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.