tisdag 27 mars 2012

MODERATERNAS DÅLIGA DAGAR… del 2


UnderMattan-bloggens nya serie om våra (M)-politiker och deras vänner.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





——DEL 2——


2012, Reinfeldt gav FOI uppdraget

om Saudivapen


Text: SR 2012-03-09
Det var regeringen Reinfeldt som beslutade att ge FOI tillåtelse att skriva ett projektavtal för att hjälpa Saudiarabien med vapenfabriken. 

Beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008, där Fredrik Reinfeldt var ordförande, och där även statsråd från Folkpartiet och Kristdemokraterna var med.


Försvarsminister Sten Tolgfors (M) har försökt tona ner regeringens roll i projekt Simoom, alltså planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.


I en debattartikel skrev han exempelvis att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. I SVT:s Aktuellt fick han frågan vad det betyder.


Du har i dag också skrivit att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. När träffade ni den överenskommelsen?


– Det förs ständiga diskussioner kring detta, svarade Sten Tolgfors.


Jan Björklund kände inte till det i går. Är det någon överenskommelse som ni har träffat i dag?


– Det har förekommit oerhört mycket spekulativa uppgifter i media de senaste dagarna. Det är knappt man hinner kommentera dem alla.


Men beslutet om, när regeringspartierna blev överens om att det inte ska byggas någon fabrik i Saudi, det kom i dag?


– Den frågan har då, vill jag vara tydlig med, inte varit aktuell, för det finns inga sådana avtal, svarade Sten Tolgfors.


Det vi nu kan avslöja är att efter att FOI lämnat över en förstudie till Saudiarabien om vapenfabriken beslutade regeringen på ett regeringssammanträde den 20 november 2008 att låta FOI gå vidare och förhandla fram ett projektavtal.


I beslutet står det: "FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen".


Beslutet citeras i en handling som Ekot publicerat på webben i tisdags.


Vi vet vilken beteckning beslutet har (FO:2008/3004/MIL) och ringde upp kanslisekreteraren på försvarsdepartementet för att få reda på var och när beslutet togs och vilka som var närvarande. Det visar sig att beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008.


– Då var Fredrik Reinfeldt med, ordförande, som han brukar vara, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling, säger kanslisekreteraren.




Förutom statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors var alltså flera representanter för Folkpartiet och Kristdemokraterna närvarande på mötet. 

Det är partier som under lång tid har varit kritiska till samarbetet med Saudiarabien. / SR

*

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5007602

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Topp-moderaten tjänade

642 miljoner på vårdaffär

Expressen16 nov 2011
På måndagen lovade regeringen en ny lagstiftning som ska förhindra "aggressiva och tvivelaktiga" ränteavdrag inom näringslivet.

2005 tjänade Gustaf Douglas, medlem i moderaternas partistyrelse, 642 miljoner kronor när han sålde sina aktier i vårdbolaget Attendo.
- Vi gör en mycket fin affär, sa Douglas till Svenska Dagbladet då.


Som en följd av den senaste tidens vårdskandaler lovar regeringen nu en ny stopplagstiftning som ska förhindra "aggressiva och tvivelaktiga" ränteavdrag. Lagstiftningen ska inte enbart gälla företag inom vård, skola och omsorg utan hela näringslivet, enligt regeringen.



Dessutom ger finansminister Anders Borg (M) skatteverket i uppdrag att undersöka hur företag inom vård, skola och omsorg gör ränteavdrag.
En av dem som har tjänat mångmiljonbelopp på att driva och sälja vårdföretag är Gustaf Douglas, medlem Moderaternas partistyrelse.


"Fin affär"


År 2005 var Gustaf Douglas och Melker Schörling huvudägare i vårdföretaget Attendo. Samma år sålde de företaget till riskkapitalbolaget Bridgepoint, med säte i London.



- Vid affären gjorde Gustaf Douglas investmentbolag Säki en skattefri reavinst på över en halv miljard, 642 miljoner kronor, enligt Svd och Nyheter24.


- Vi gör en mycket fin affär, sa Gustaf Douglas till Svd då.


"Blir generellt"


Mats Gerdau, (M), som leder Moderaternas arbetsgrupp för en politik för äldre, har tillsammans med Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten skrivit i en debattartikel i Dagens Nyheter att "blotta misstanken att pengarna hamnar i skatteparadis urholkar trovärdigheten för branschen".


- Jag har inga synpunkter på om han (Douglas) sålde det 2005, det är sex år sedan. Vi vill ha god kvalitet i äldreomsorg och att de företag som driver äldreomsorg ska vara verksamma och skötas i Sverige och betala skatt här. Det är glasklart, säger Gerdau till Expressen.se.

Expressen.se har sökt Gustaf Douglas och Sofia Arkelsten som båda väljer att inte ge några kommentarer.

http://www.expressen.se/nyheter/topp-moderaten-tjanade-642-miljoner-pa-vardaffar/



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--Korrupt utförsäljning av SVERIGE--

Om Stockholmsrean
Artikelarkiv

ORIGINALSIDAN FINNS PÅ: http://stockholmsrean.se/index.html


Visa större karta


HyreshusFörskolorVårdAlla

Under mandatperioden 2006-2010 gjorde den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus en rad dåliga affärer.

Det innebär att flera miljarder kronor, som hade kunnat användas till att utveckla bl a Stockholms skolor, äldreomsorg och vägar, har slösats bort. Några av dessa dåliga affärer visas på kartan här ovanför.

Klicka på de blå häftstiften för att se kvadratmeterpriset för varje allmännyttig hyresrätt som sålts och ombildats till bostadsrätt, och vad jämförpriset för bostadsrätter på marknaden är.

De gröna häftstiften visar vilka förskolor som sålts, till vilket pris, och vilken vinst det nya företaget gjort första året.

De röda visar samma sak för vård och hemtjänst. På kartan finns enbart försäljningar under perioden 2006-2010.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



M-Politiker dömd för
kvinnofridskränkning


SR- Publicerat: måndag 13 oktober 2008 , Nyheter P4 Blekinge
Den moderata Blekingepolitiker som utsatt sin sambo för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel dömdes på måndagen till ett och ett halvt års fängelse.


– Jag tycker att det är väldigt allvarligt, säger Gustav Nilsson som är förbundsordförande för moderaterna i Blekinge. Men vi kan inte ta ställning förrän vi har en dom som vunnit laga kraft, säger han.

Politikern ska betala skadestånd till kvinnan på knappt 50 000 kronor.

- Mannen döms bland annat för att ha misshandlat sin gravida sambo, hotat och spottat på henne.

Mannen nekar till att ha gjort något brottsligt.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Svenskt rekord i handel med Syrien

SVT Först publicerad 24 november 2011
Samtidigt som demokratiaktivister skjuts ihjäl på gatorna i Syrien är Sveriges handelsförbindelser med landet bättre än någonsin.

Arabförbundet sitter i dag i möte om nya sanktioner mot Syrien men Sveriges export till landet har aldrig varit större.

Arabförbundet har suspenderat Syrien på grund av regimens våld mot den egna befolkningen. Nyligen slog FN fast att 5 000 människor dött i landet i kampen för demokrati. USA förbjuder så gott som all amerikansk export till Syrien, utom mat och mediciner.

- Samtidigt blomstrar den svenska handeln med diktaturstaten.


- För varje månad som upproret pågått har exportinkomsterna från Syrien stigit.


- Hittills i år har Sverige sålt varor till Syrien för en dryg miljard kronor.


Det är en ökning med över 20 procent jämfört med samma tid förra året. Över hälften av den svenska exporten till Syrien består av telekomprodukter. Svenska Ericsson som fortfarande har kontor i Damaskus och fortsätter att göra affärer i Syrien säger att man följer lagar och regler och inte har några planer på att stänga kontoret.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sverige stoppar hårdare tag mot Syrien

SVT Först publicerad 2 december 2011
På grund av Sverige blev EU:s sanktioner mot Syrien svagare än de annars varit. Alla övriga EU-länder stod bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag men Sverige vill tillåta fortsatta affärer med diktaturen, det uppger flera samstämmiga källor för SVT.

Svaga sanktioner på grund av Sverige
I går möttes EUs utrikesministrar i Bryssel. De kom överens om att införa nya sanktioner mot Syrien som gäller bland annat viss övervakningsutrustning. Men sanktionerna hade kunnat bli mycket mer kraftfulla, om det inte vore för ett av medlemsländerna, nämligen Sverige.


Regimen skjuter med artilleri
Regimen i Syrien bekämpar demokratiaktivisterna med alla medel. De skjuter med artilleri och de använder övervakningsutrustning för att hitta och gripa oppositionella. En möjlighet att övervaka finns inbyggd i det mobiltelefonsystem som bland annat svenska Ericsson varit med och byggt upp.

På grund av regimens sätt att jaga oppositionella fanns det ett förslag inför veckans utrikesministermöte som gick ut på att förbjuda leveranser till syriska telefonbolag, det berättar flera källor för SVT. Det skulle hindra utveckling och underhåll av de system som regimen kan dra nytta av i sin jakt på oppositionella.

"The Ericsson factor"
Förslaget möttes av ovanligt bred uppslutning. Alla EU-länder stödde förslaget. Alla utom ett. Sverige gjorde klart att man inte tänkte acceptera såna sanktioner. Därmed föll också förslaget, eftersom varje land har vetorätt i EUs utrikesfrågor.

Enligt SVTs källor har Sveriges ställningstagande orsakat stor förvåning i EU. Andra diplomater är inte så förvånade. De kallar det "the Ericsson factor".




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sverige stoppade EU:s

sanktioner mot Syrien


Sverige stoppade EU-sanktioner mot Syrien. Enligt källor till SVT stod alla EU-länder - utom Sverige - bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag. Diplomater har till SVT kallat hållningen för "Ericsson-faktorn" men Carl Bildt säger att det är för att hjälpa oppositionen.

EU:s utrikesministrar kom överens om sanktioner mot Syrien. Men enligt källor till SVT bidrog Sverige till att sanktionerna blev mindre kraftfulla än vad som var tänkt.

- Sverige vägrade nämligen gå med på ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag.

- EU-diplomater säger till SVT att de inte är förvånade och kallar Sveriges inställning för "Ericsson-faktorn".

- Ericsson förser, enligt SVT, Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner.


Bildt: - Det hjälper oppositionen...

I en intervju med TT bekräftar utrikesminister Carl Bildt (M) att Sverige bromsade upp sanktionsförslag mot Syrien på området telekommunikationer. Men enligt honom var det inte för att skydda svenska affärsintressen - utan för att stödja oppositionen.
- Mobiltelefoner och mobilkameror är oppositionens bästa vapen för tillfället, säger utrikesministern.

- Generellt är de svenska intressena i Syrien mycket begränsade.
Demokratiaktivister har demonstrerat i Syrien i månader och krävt president Bashar al-Assads avgång. Protesterna har slagits ner våldsamt av regimen och omvärlden har fördömt blodspillan.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sverige utvisar till
Syrien
trots dödshot

SR/Dagspressen 2011-12-19
Trots oroligheterna i Syrien har Migrationsverket valt att inte stoppa några avvisningar eller utvisningar till landet. Över 5 000 personer har dödats och många frihetsberövats under de senaste månaderna i samband med sammandrabbningar med regimtrogna styrkor i Syrien.

I ett pressmeddelande konstaterar Migrationsverkets rättschef att säkerhetsläget i Syrien har försämrats, men menar samtidigt att det saknas grund för ett generellt stopp för avvisningar och utvisningar till Syrien. Jan Johansson diakon i Svenska kyrkan är mycket kritisk till beslutet.

– Det måste man ifrågasätta, UD avråder ju människor från att resa till Syrien

- Varför skall man då avvisa, om det är farligt för svenskar att åka dit så är det i rimlighetens namn ännu farligare för dem som faktiskt har flytt därifrån och sökt skydd i vårt land, säger Jan Johansson.










-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


HISTORIEFÖRFALSKANDE
MODERATER

Vi var med och genomförde fri och lika rösträtt, säger Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten i en intervju med DN.se – ett uttalande som är felaktigt. Ren och skär historieförfalskning, menar också författaren Barbro Hedvall som tycker att okunskapen är genant.


Moderaterna antog under helgen ett nytt idéprogram på partistämman i Örebro. I ett stycke av texten skriver man följande:



”- Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. 


- För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”



 
Formuleringen har ifrågasatts av meningsmotståndare som menar att Moderaterna reviderar historien.

Då Sofia Arkelsten på måndagseftermiddagen ska bemöta kritiken säger hon att ”citatet är lite taget ur sitt sammanhang”. Att Lena Hjelm Wallén blivit upprörd tycker hon enbart är oseriöst:

– Nu kommer gamla socialdemokrater som vill prata om sin egen historiebeskrivning. Det är helt oseriöst, säger hon bland annat.

Att många provocerats av formuleringen ovan eftersom den skulle kunna tolkas som om partiet en gång arbetade aktivt för allmän och lika rösträtt förstår hon inte.

Nedan återfinns delar av den ordväxling som följde under DN.se:s intervju med Arkelsten, ordagrant återgiven.


- Ni var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, säger hon till DN.se.


Det var ni inte. Ni var inte med och genomförde lika rösträtt för 90 år sedan.

– Vänta ett tag så ska vi se här.

– Jag kan ha … Det går ju en del olika Youtubefilmer och liknande med fullständigt osanna argument. Vi har naturligtvis fakta på det. Låt mig skicka det till dig så kan vi ta ett samtal efter det.

- Jag har inte sagt något om Youtubefilmer. Jag säger att ni för 90 år sedan inte var med och drev fram den lika rösträtten. Dåvarande Högerpartiet (rätt ska vara Allmänna valmansförbundet, det som senare blev Högerpartiet och därefter Moderaterna, reds anm) tyckte inte att kvinnor skulle få rösta.

– Jag kan konstatera att jag jobbar på nya Moderaterna. Jag kan ge dig en hemlighet: vi har förändrats väldigt mycket.

Ni har förändrats väldigt mycket. Men nu sa du att ni var med och genomförde rösträtten och det är helt fel.

Tystnad.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moderat fortsätter  döma i
tingsrätten - trots rattfylledom

Han är dömd för brott - men fortsätter ändå att döma andra. Moderaten Majid Safaee, 58, i Härnösand är nämndeman i Ångermanlands tingsrätt. Han dömdes 2010 för grovt rattfylleri. – Jag tror att det är bra att man har den här erfarenheten, säger han.


Av Sveriges 8 000 politiskt tillsatta nämndemän har drygt 200 förekommit i olika brottsutredningar de senaste åren. 25 är fällda för brott. Elva av dem är själva dömda samtidigt som de sitter kvar som nämndemän och deltar i den dömande verksamheten, det visar en granskning som Aftonbladet gjort.

En av dem är krögaren Majid Safaee som för två år sedan dömdes för grovt rattfylleri. I samband med valet 2010 nominerades han till uppdraget som nämndeman. Han tycker att han har påverkats av det som hänt.

– Jag har inte rört en droppe alkohol sedan den där händelsen. Alla som känner mig, även mina kolleger i domstolen, vet att jag är väldigt hård i min bedömning av brott med droger och alkohol, säger han.

- Majid Safaee stoppades av polisen i december 2009 när han var på väg hem från sin restaurang. 

- Han hade 0,50 promille alkohol i utandningsluften. 

- Det motsvarar 1,0 promille blodet, vilket är gränsen för grovt rattfylleri.

Han hävdar själv att han bara druckit en halv flaska folköl och att han dagarna innan utfört en omfattande hjärtoperation.

– Medicineringen i samband med operationen måste ha påverkat provresultatet, säger han.

Han är beredd att ta konsekvenserna om hans parti Moderaterna eller domstolen anser att han inte är lämplig som nämndeman.

– Självklart kommer jag att avgå, säger Majid Safaee??[...]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Johan fälldes av kriminell

rattfylleridömd M-nämndeman

”Ska man bestämma över folks liv ska man själv vara prickfri”


Aftonbladet 25 feb 2012
Rattfylleridömda nämndemannen Majid Safaee fällde Johan Magnusson för rattfylleri. Det gillar inte Magnusson. – Ska man sitta och bestämma över folks liv ska man vara prickfri, säger han.


 

I måndags berättade ­Aftonbladet att elva nämndemän jobbar kvar, trots att de dömts för brott.

Majid Safaee, 58, fälldes 2010 för grovt rattfylleri av Ångermanlands tingsrätt. Han hävdade att han tagit hjärtmedicin och bara druckit en flaska mellanöl.

Men han hade ”ingen förklaring till att han hade så mycket alkohol i kroppen”, 0,5 milligram. Året efter blev han nämndeman, nominerad av Moderaterna.

Dömde minst sju


Under 2011 var Safaee med och dömde minst sju personer för rattfylleri. En av dem var edselebon Johan Magnusson, 20. Han fälldes för rattfylleri och våldsamt motstånd. Hans C-körkort drogs in i åtta månader. Nu har han precis fått tillbaka jobbet som lastbilschaufför:

– Att dömda sitter kvar och dömer har väl sina negativa sidor. Man kanske dömer andra grövre, och nonchalerar att man åkt dit själv, säger Johan Magnusson.

Blir upprörd


Han minns att Majid Safaee mest satt tyst under rättegången. Magnusson blir upprörd när han får höra Safaees bortförklaringar: – Grov rattfylla får man inte på grund av en mellanöl. Det är skitsnack.

Han konstaterar att han själv måste vara prickfri för att få behålla sitt ­C-körkort. Samma sak borde gälla nämndemän, tycker han. Aftonbladet avslöjade rattfylleridomen mot ­Safaee i måndags.

Dagen efter kallade chefen för Ångermanlands tingsrätt in honom. – Jag talade om att jag inte anser att man ska ­sitta kvar om man har ­begått brott. Han sade till mig att han avser att ­begära sitt entledigande, säger lagman Lena Wahlgren.

När Aftonbladet ringer upp Safaee vill han inte prata.

Är det Majid Safaee?

– Ja, det är jag.

Lagmannen säger att du tänker slutar som nämndeman.

Safaee svarar inte, utan lägger på luren och stänger av telefonen. En stund senare ringer lagman Lena Wahlgren upp Aftonbladet: – Nu har jag fått ett brev från Majid om att han vill bli entledigad. Så jag har fattat beslut om det nu.???




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

M-Politiker misstänkt för stöld 

NLT - Publicerad 7 mars 2012
En moderat politiker i Grästorp är misstänkt för stöld som omfattar ett femsiffrigt belopp.
Mannen har suttit anhållen för misstanke om stöld från sin arbetsgivare. En husrannsakan genomfördes under frihetsberövandet och beslag gjordes. Därefter försattes han på fri fot.


Politikern har viktiga förtroendeuppdrag inom politiken i Grästorp.

Sedan en tid tillbaka finns han dock inte längre på plats inom den politiska arenan, enligt Grästorps kommunalråd, Kent Larsson (m).
– Vi har gjort en timeout för honom i politiken, säger han.

En förundersökning pågår i ärendet. Först när den är klar kan en åklagare bedöma om mannens fall ska prövas i domstol genom ett åtal eller inte.

Kent Larsson vill inte lägga någon värdering i det som hänt.

– Jag kan inte döma någon som ännu inte är dömd i en rättsprocess. Vi får inte föregå polisens utredning, säger han.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ökat krångel för företa

en ny moderat melodi


Norra Skånskan 25 Januari 2012.
Att förbättra företags-klimatet borde vara en huvuduppgift för vilken regering som helst. Så skapas förutsättningar för fler jobb och ökade skatteintäkter till den gemensamma välfärden.

Den nuvarande regeringen har tagit vissa steg i rätt riktning men fortfarande saknas en hel del. Och märkligt nog är det många gånger Moderaterna som bromsar. Men så de också så "nya" att företagande ses blott som ett särintresse som vilket annat.

Ett område där det moderatledda finansdepartementet tydligt markerat ointresse är frågor som rör regelförenkling. Tvärtom hittar de snarast på mer krångel för landets företag.

De stora företagen lider naturligtvis också av ökat regelkrångel men har helt andra förutsättningar att klara det än vad småföretagare har. I småföretag blir ökat krångel en börda som kan hindra nyanställningar och expansionsplaner. Knappast vad Sverige behöver.

I en debattartikel i Expressen/Kvällsposten går Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist till storms mot den så kallade Månadsuppgiftsutredningen som är ett exempel på ökat regelkrångel initierat av finansdepartementet.

Symptomatiskt för utredningen är att ett av syftena till att företagen månadsvis på individnivå ska redovisa lön, förmåner och sjuklön är att förenkla myndigheternas arbete.
Snacka om ironi.

- Småföretagen får ökat krångel för att underlätta för myndigheterna. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

@Byli.8.init:Johan Hammarqvist



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Moderat Kyrkopolitiker
dömd för rattfylla


Dagbladet Publicerad 26 november 2011

En kvinnlig moderat kyrkopolitiker i Sundsvall har dömts till totalt 10 800 kronor i böter för rattfylla.


Kvinnan körde sin bil i Sidsjön när hon stoppades av polisen. Det visade sig att hon framfört bilen i ett berus­at tillstånd, kvinnan hade 0,3 promille alkohol i blodet.

- Det är andra gången på kort tid som moderata företrädare i Sundsvall dömts till rattfylleri.

I början av september dömdes en lokapolitiker och nämndeman till 40 dagsböter efter att ha kört sin bil med 0,2 promille i blodet.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SVT Rapporterar

Flera (M)-kopplingar till Carema

15 December 2011
I tisdags kunde Rapport berätta om de nära kopplingarna mellan Moderaterna och PR-byrån Kreab som sköter PR-hanteringen kring Caremaskandalen åt Stockholm stad.


Men moderata PR-konsulter har inte bara hjälpt Stockholm stad med Carema och vårdskandalerna. Idag hjälper PR-byrån Brunswick Carema och ägarna, riskkapitalbolaget Triton med mediahanteringen.

- I Brunswick är Stockholmsmoderaternas ordförande Henry Stenson seniorkonsult.

- Ett exempel på media- och krishanteringen är den dagstidningsannons om skatteupplägget som Triton köpte i går.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Flera korrupta (M)-kopplingar
i Carema

Men det finns även flera kopplingar mellan moderata topp-politiker och vårdkoncernen Carema. Tidigare finansborgarrådet Kristina Axén Olin var tills nyligen etisk rådgivare åt bolaget.

- Den moderata stockholmspolitikern Birgitta Holm fick nyligen ett jobb som enhetschef inom Carema.

- Den tidigare affärsområdeschefen inom Carema, Stellan Ungerholm, är numera moderat lokalpolitiker i Norrtälje.

Dessutom utnämnde regeringen nyligen Caremas affärsområdeschef Kenth Eliasson till ny generaldirektör för Statens Institutionsstyrelse.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Carema mörkade svår
olycka på äldreboende


DN - Publicerad 2011-12-31
Carema Care mörkade för Vänersborgs kommun att en person på ett boende drabbades av en svår hjärnskada efter ett fall. Enligt kommunens socialchef är förtroendet för bolaget allvarligt rubbat.


90-åriga Anneli Möller svalt ihjäl på äldreboendet i Brålanda utanför Vänersborg. Nu avslöjas ytterligare missförhållanden på boendet som drivs av företaget Carema Care.

DN har tagit del av ett brev som socialchefen i Vänersborgs kommun, Sture Johansson, skickade till vd:n på Carema Care i förrgår. I skrivelsen riktar kommunen skarp kritik mot omsorgsbolagets sätt att driva boendet.


- En vårdtagare ramlade och slog i bakhuvudet, vilket ska ha resulterat i en svår hjärnskada. Fallet rapporterades aldrig till kommunen.

Dessutom har personal på boendet berättat för kommunen att Caremas ledning ålagt dem tystnadsplikt på ett sätt som bryter mot avtalet.

I brevet skriver socialchefen att kommunen haft ett förtroendefullt samarbete med Carema Care, men att de nu upptäckt en mängd avvikelser när de har granskat verksamheten noggrannare. Störst är bristerna med för låg bemanning – så låg att Carema Care bryter mot sitt avtal.

”Vi har också fått ta emot information från personal och anhöriga i en utsträckning som aldrig tidigare. Dessa uppgifter och våra egna iakttagelser rubbar allvarligt förtroendet för Carema Cares vilja att leva upp till ingångna uppgörelser”, skriver socialchefen i sitt brev.

DN har sökt Sture Johansson utan att lyckas. Även socialnämndens ordförande, Tove af Geijerstam (FP) är starkt kritisk till hur Carema skött verksamheten. Kommunen kräver ett möte med företrädare för bolaget den 10 januari.

– Avtalet har inte följts och det ser jag mycket allvarligt på. Den 10 januari blir en viktig dag – om jag säger så, säger Tove af Geijerstam till DN.

Carema Care skriver i ett mejl till DN att de tar kritiken på allvar:

”Vi tar frågorna i brevet från Vänersborgs kommun på största allvar och vänder på varje sten för att ta reda på mer fakta om de uppgifter som nämns.”


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Boende bands fast med lakan

SVT / Publicerad 25 januari 2012
Vårdbolaget Carema har startat en utredning efter att en medarbetare på äldreboendet Linnégården i Stockholm larmat om att en vikarie bundit fast en boende med hjälp av ett lakan.

-Det är väldigt allvarligt och vi vill göra en grundlig undersökning av vad som hänt. Sådant här får inte ske, säger Susanne Bodin, informationschef på Carema Care, till TT.

Huruvida händelsen leder till en lex Sarah-anmälan avgörs först när utredningen är klar.

TT

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Carema sparkade
kritiskt skyddsombud

SVT / Publicerad 25 januari 2012
63-åriga undersköterskan Agneta Johansson tvingades sluta på äldreboendet Kvarngården i Vetlanda med omedelbar verkan i måndags sedan hon påtalat brister.


Kvarngården drivs sedan ett år tillbaka av privata vårdföretaget Carema Care. Det abrupta beskedet om avskedet lämnades av en ny verksamhetschef i måndags eftersom Agneta Johansson i egenskap av skyddsombud skrivit en kritisk rapport till Arbetsmiljöverket.

I rapporten nämns bland annat den hårda arbetsmiljön för personalen på grund av underbemanning, att det saknades tid för överlämning mellan dag och nattpersonal och att de äldre på Kvarngården inte får den sociala stimulans och utevistelse som utlovats.

Tvingades gå tidigare

- Agneta Johansson har arbetat inom äldreomsorgen i 27 år. Hon sade upp sig från Carema care för att istället börja jobba för kommunen. Men i måndags fick hon beskedet av Carema care att hon skulle tvingas sluta i förtid.

-Jag känner mej kränkt av att sparkas ut såhär därför att jag bryr mej om de gamlas och personalens situation, säger hon till Jönköpingsnytt.
För några veckor sedan tvingades en provanställd verksamhetschef också att lämna Kvarngården.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moderaternas glansdagar… (m)+ åsikter


- Lite kuriosa ur den moderata åsiktsbanken:



(m) röstade:

• 1904–1918: Nej till allmän rösträtt.


• 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.


• 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.


• 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.


• 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.


• 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.


• 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.


• 1927: Nej till folkskolereform.


• 1931: Nej till sjukkassan.


• 1933: Nej till beredskapsarbete.


• 1934: Nej till a–kassa.


• 1935: Nej till höjda folkpensioner.


• 1938: Nej till två veckors semester.


• 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.


• 1946: Nej till fria skolmåltider.


• 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.


• 1947: Nej till allmänna barnbidrag.


• 1951: Nej till tre veckors semester.


• 1953: Nej till fri sjukvård.


• 1959: Nej till ATP.




• 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.


• 1963: Nej till fyra veckors semester.

• 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.


• 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.


• 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.


• 1976: Nej till femte semesterveckan.


• 1983: Nej till löntagarfonderna.


• 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.


• 1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.



• 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.


• 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.


• 2006: Nej till gröna jobb.


• 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.


• 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.


• 2006: Nej till höjd a- kassa.


• 2006: Ja till sänkt a-kassa.


• 2006: Nej till höjd sjukersättning.


• 2007: Ja till sänkt sjukersättning.

• 2008: Ja till FRA-lagen, • 2009: Ja till IPRED-lagen…

2012: JA till DATALAGRINGSDIREKTIVET
(to be continued…)


Partiet för alla äkta Arbetare med 50 inbillade miljoner på banken. Partiet för Arbetaren som har allt och vill bjuda Eliten och Adeln på ett gott skratt.


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Ladda ner serien som PDF

*
*

*

*

*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.