lördag 24 augusti 2013

Rättsliga Rådets Yttrande om Sture Bergwall 2013-08-20

Text: SR 2013-08-22. Enligt rättsliga rådet finns det i dagsläget inte ett tillräckligt underlag för att bedöma risken för att Bergwall återfaller i brott. Hans advokat Thomas Olsson är kritisk till den slutsatsen. "Menar de att han kommer att begå nya bankrån..?"
***– Det är ett beklagligt beslut. Saknas det underlag för bedömning så hade det kanske varit på sin plats om rättsliga rådet hade tagit fram ett underlag för sitt eget beslut. Nu väljer man i stället att vidmakthålla den här Kafkaliknande situationen där ett övergrepp tillåts fortsätta, säger Thomas Olsson.

- Sture Bergwall blev i slutet av juli i praktiken frikänd från de åtta mord som han tidigare erkänt och dömts för.

Rättspsykiatriska kliniken i Säter hade då nyligen gjort bedömningen att Bergwalls tvångsvård skulle fortsätta och lämnat över frågan till Förvaltningsrätten i Falun för beslut.
Bergwall har suttit på Säter sedan början av 90-talet och grunden för tvångsvården är att han då dömdes för ett bankrån. Men att han senare erkände och dömdes för åtta mord försämrade förstås hans chanser att bli utsläppt från Säter.

Mot bakgrund av att Sture Bergwall nu frikänts från morden så begärde förvaltningsrätten in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd i frågan om Bergwall fortfarande riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet.
Tidigare har domstolen förlitat sig helt på bedömningen från läkarna på Säter.

Men i yttrandet som kom in till förvaltningsrätten i dag vill rådet inte uttala sig om återfallsrisken. För att den ska kunna bedömas måste Bergwall först vårdas under öppnare former, skriver rådet.
Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson är kritisk.

– Grunden för att Sture Bergwalls hålls inlåst i dag är att han blev dömd för ett bankrån 1990. Så när rättsliga rådet säger att man ansluter sig till att vården bör fortsätta är det ju ingen som begriper vad rättsliga rådet menar. Menar de att han kommer att begå nya bankrån eller vad är det man pratar om, undrar Thomas Olsson.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10633&artikel=5623892 

******


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vidareläsning:
***
SR
***
Rättsliga Rådets Yttrande om Sture Bergwall 2013-08-20

3 kommentarer:

  1. Orsaken till att sådana här beslut fattas beror ofta på släktband och familjerelationer bland beslutsfattarna, skulle man granska namnen som står längst ner på pappret för beslutet och deras relation till dom psykopater som blir kränkt av att qvick skulle släppas ut så skulle ett familjen träd av buksvågrar och inavel skönjas. Nu e jag fullt medveten om att det e så här det fungerar i det korrupta samhället i stort! Men vill ändå påpeka att det är mycket mer uppenbart och vanligare på små orter.

    SvaraRadera
  2. Ibland får man intrycket av att hela Sverige är en "liten ort" :)

    SvaraRadera
  3. ingen fara.Domstolen i Strasbourg ska få höra om det här.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.