måndag 5 augusti 2013

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 13b (repris)

Amnesty kritiserar Sverige för bristande polisgranskning. 
AMNESTY: - I Sverige finns ingen effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot poliser och ingen ställs därför till svars för polisens brott mot mänskliga rättigheter. 

I serien "Svenska Polisens Dåliga Dagar" har UnderMattan-bloggen samlat incidenter som den svenska ordningsmakten varit inblandad i de senaste åren. De flesta händelser är från 2008-2013 och ett fåtal från tidigare år. Artiklarna är hämtade från både dagspress, webb-tidningar och bloggar. (Favorit i repris)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 13b


"Ledande forskare:

 Gävlepolisens kåranda
– som
Ku Klux Klan"DEL 13b


2010, Polis JO-anmäler polisen

FALKENBERG . Han är polismannen som fick nog av hur kollegor behandlar de som drabbats av småbrott. Fler brott kunde lösas om polisen inte skrev av anmälningar efter inofficiella, interna nivåer. 


– Det vi håller på med är inte schyst, säger Sverker Thorsson som skrivit till JO, Justitieombudsmannen.Som en av förundersökningsledarna
på polisens kontaktcenter, PKC, i Falkenberg ser Sverker Thorsson dagligen hundratals anmälningar från stora delar av landet. Det handlar främst om så kallade vardagsbrott, exempelvis stölder eller inbrott. Något som Sverker Thorsson är mycket kritisk till visar sig när operatören på PKC tar kontakt med en polis i arbetsledande ställning för att någon som just utsatts för ett brott ska få hjälp.

Frågan från polisen blir ibland då till den drabbade om ”det finns några spår på platsen?” Om personen svarar nekande leder det ofta, enligt Sverker Thorsson, till att det inte kommer någon patrull och sedan läggs utredningen ned i brist på spaningsuppslag.


–Detta är inte acceptabelt. Alla som har polisutbildning vet att de flesta spår inte syns för ögat. Men det allvarliga är att man lämnar över ansvaret för den fortsatta förundersökningen till allmänheten. Det är inte rättssäkert. Det är något som jag vill att JO ska granska, säger han.

– Det är i stort sett lika över hela landet. I dag åker man inte på inbrott i fritidshus eller i garage eller källare. Det finns en intern ribba vid inbrott i bostad. Visst kan det bli mycket jobb i bland men vi är ju allt fler poliser. Sverker Thorssons erfarenhet säger att många av de här vardagsbrotten kunde klaras upp om de hade hanterats rätt från början. – Det är vanliga brott, tusentals på ett år. Säg att man skulle klara upp tio procent så är det ändå en hel del. Det skulle betyda mycket för den som är drabbad. Det vi håller på med är inte juste.


Sverker Thorsson
säger sig tagit upp frågan internt och med sina chefer flera gånger utan att det händer något. Han har fått stöd men de flesta säger att just det här inte är en fråga som de kan påverka.– Det är som att trampa i lera, säger han och ser en stor fara i att de nuvarande nivåerna får fortsätta. Den nuvarande situationen går dessutom tvärs emot återkommande löften om att vardagsbrott ska prioriteras från polischefer och politiker som sysslar med rättsfrågor.

– För tio år sedan penslade vi alla stulna bilar efter fingeravtryck. Nu åker vi inte på vissa inbrott. Vad blir det för nivå om tio år?

(Edtors notes: Yes, jag tror vi hittat en ÄRLIG POLIS. Smickrande? Något som inte var lika smickrande för polisen i allmänhet var att om man Googlar: ärliga poliser, så ser Google detta som ett ”systemfel" och undrar om man menade: ”roliga poliser”… Google har kanske detta gemensamt med polisledningen och ansvariga politiker?…)
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polisstudent slängs ut

Växjö 2009-12-02 | Uppdaterad 2009-12-02

En student slängs ut från vid polisutbildningen i Växjö. Mannen har erkänt 19 fall av urkundsförfalskning.

Studenten har varit avstängd från utbildningen sedan början av året. Nu har han mottagit och godkänt strafföreläggande och påföljden blev villkorlig dom och dagsböter på 2 500 kronor. Nu har Rikspolisstyrelsen tittat närmare på fallet och de menar att studenten inte kan fortsätta sin utbildning på polisprogrammet.
– Brottsligheten kan inte anses som ringa och han ska därför avskiljas från utbildningen, skriver Rikspolisstyrelsen i sitt beslut.

(Editors notes: Puuh, då kan alla elever med 18 urkundsförfalskningar äntligen pusta ut och förbereda sig på nästa termin…)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Johans död utreds igen - av samma polis


Fallet med 24-årige Johan Liljeqvist som dog i fjol efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg togs upp igen efter att ha varit nedlagt. Nu visar det sig att samma polis som utredde fallet förra gången nu ska utreda Johans död igen.


I somras valde åklagaren Bo Lindgren att lägga ner förundersökningen. Trots att den rättsmedicinska undersökningen visade att det våldsamma gripandet i april i fjol ledde till mannens död ställdes ingen polis till svars.

Juristprofessor kritisk

Men fallet om polisingripandet som ledde fram till Johan Liljeqvists död, togs upp igen efter att Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjat att polisen mörkat med flera viktiga fakta i utredningen.
Nu visar det sig att det är samma polis som ska sköta internutredningen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Juristprofessorn Dennis Töllborg är allvarligt kritisk för hur den hanteratden nya utredningen hanterats

"Fel från början till slut"
Töllborg anser att det är "korkat" att samma polis som utredde förra gången åter ska få utreda hur Johan dog. Det är fel från början till slut. Det finns inte en enda rätt sak med detta. För mig är det fullständigt obegripligt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Oj, en polis i häcken!

Publicerad 25 november 2009 13.17

Malmö. Eleverna på Geijerskolan i Limhamn skulle få se polisen göra en riktig blåljuskörning. Då körde polisbilen in i en villaträdgård – och kunde inte komma loss. 

Jörgen Hansson var ute i ett ärende vid lunchtid på onsdagen. Nära Geijerskolan såg han en polisbil i en villaträdgård med delar av ett staket på motorhuven.

– Det hade precis hänt när jag kom. Föraren satt kvar i bilen och kunde inte få ut bilen igen, den stod nog på någon sorts betongplint. Men staketet blev ju förstört, berättar Jörgen Hansson. Det tog ungefär en halvtimme att dra ut bilen från trädgården i hörnet Filaregatan-Skräddaregatan. Då fick en hjälpsam man i Geijerskolans matsal lägga brädor på marken, så att hjulen nådde ned till något att rulla på.

– Jag kunde tyvärr inte hjälpa till. Jag bara skrattade, säger Jörgen Hansson till Sydsvenskan. Onsdagens polisbesök avslutades med att polisbilen skulle köra fort med påslaget blåljus i riktning från eleverna. Efter en bit fick den sladd och hamnade i trädgården.

Rektor AnnaKarin Andersson håller med om att studiebesöket gav en mycket god inlärningseffekt. Våra elever kommer aldrig att glömma den här dagen.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polis dömd för tjänstefel Piteå. 

En polis i Piteå blandade ihop sitt privatliv och yrkesliv efter att han blev utsatt för en busringning och döms till dagsböter.Det var i juni förra året
som en tonårspojke ringde till ett nummer som tillhör polismannen. Klockan var runt 03.00 och polismannen kunde inte somna om efter busringningen. Den nästkommande morgonen skrev polismannen ner telefonnumret och kollade vem det tillhörde. Han ringde sen upp pojken och bad honom och hans pappa att inställa sig på polisstationen vid lunchtid.

Både pojken och pappa kom dit och väl där möttes de av polismannen iklädd uniform. Polismannen pratade med pojken och hans pappa om det som hänt och även enbart med pappan.

Tingsrätten anser inte att polismannen gjorde rätt när han blandade ihop sin tjänstgöring som polis med sitt privatliv och konstaterar att polismannen utan laglig grund kallat den underårige pojken till polisstationen. Tingsrätten anser därför att polismannen gjort sig skyldig till tjänstefel och dömer honom att betala totalt 15 400 kronor i dagsböter.

(Editor notes: Polisen daltar verkligen inte med de grova brottslingarna…)
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Gävlepolisens kåranda – som Ku Klux Klan
Gävle. I flera kontroversiella stycken i rapport jämförs poliskulturen med hederskulturen i södra USA


- Som Ku Klux Klan.

- Så skriver en forskare om kårandan inom polisen i Malmö, Linköping och – Gävle. 

– Jag känner inte igen mig, säger Christina Forsberg, länspolismästare i Gävleborg. Rapporten ”Attityd- och bemötandeproblem inom polisen” överlämnades till Rikspolisstyrelsen i fredags.

Den beställdes efter kravallerna i Rosengård i Malmö då polismän spelades in, av sin egen utrustning, när de fällde flera rasistiska kommentarer om ungdomar med invandrarbakgrund.

Studien som skulle undersöka polisens värderingar, och om dessa ledde till ett dåligt bemötande mot invandrare, transsexuella eller andra minoriteter, utfördes av forskare från Stockholms universitet i tre av landets 21 polisdistrikt: Skåne, Östergötland och Gävleborg.

- I flera kontroversiella stycken jämför forskarna den svenska poliskulturen med hederskultur.

Inte den hederskultur som i Sverige förknippas med könsförtryck inom invandrargrupper från Mellanöstern, utan hederskultur som den framträder i södra USA i kretsar som tror på rätten att vara beväpnad, att försvara sin egendom till varje pris och som sympatiserar med Ku Klux Klan.

- Forskarnas omdöme vilar både på annan forskning och på de egna intervjuerna med poliser i de tre aktuella polisdistrikten.

Däremot skiljer rapporten inte på de tre områdena så att man kan se om Gävle var ett positivt undantag från de avsevärt större distrikten Skåne och Östergötland.

(Editor notes: -Your honour, I rest my case…)
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2009, Polisman sköt skarpt i lunchrummet

Polismannen övade "snabbdrag" med sin tjänstepistol i lunchrummet på polisstationen i Timrå och råkade krama av ett skott.

Det kostar honom fem dagars löneavdrag.

Polismannen uppgav att han, tidigt en februarimorgon i år, var ensam på polisstationen och bedömde att lunchrummet var säkraste platsen för att öva "snabbdrag" med tjänstevapnet.

"Felet kan inte anses som ringa", skriver Rikspolisstyrelsens disciplinnämnd till polismannen. "Med hänsyn till att händelsen inträffade i en lokal som över huvud taget inte är avsedd för vapenbruk, finner nämnden att strängare påföljd än varning är påkallad."

Så det blev fem dagars löneavdrag.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Skadade poliser och kvaddad bil

TT inrikes 2009-11-08 | Uppdaterad 2009-11-08

Två poliser skadades lindrigt i en trafikolycka i halländska Åsa norr om Varberg i går kväll. Poliserna följde efter en misstänkt rattfyllerist men körde av vägen och rakt in i en stenmur. Bilen blev totalkvaddad., men poliserna klarade sig utan svårare skador.(TT)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Motalapoliser på fri fot

2009-11-06 04:01:25 Läst 41 ggr. Källa: Corren
Två civilpoliser som hämtades till förhör i måndags, misstänkta för grovt bedrägeri, har försatts på fri fot. Men misstankarna kvarstår.
*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Fingerpekande polis slipper påföljd

Av TT 3 NOVEMBER 2009 15.27 2009-11-03 15:27:00
MALMÖ. Vid en händelse i Rosengård i Malmö i juli visade en polisman finger mot de boende. Till en början blev det en anmälan om förolämpning, men han slipper påföljd.
*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-
2009, Gävlepolisen kritiseras av JO

GÄVLE.  Två polisaspiranter fick hålla förhör i ett fall där den misstänkte anklagades för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig.

Nu får polismyndigheten i Gävle allvarlig kritik av JO. Det var den anklagade själv som gjorde en JO-anmälan i september I anmälan uppgav han att han hämtades av polisen i sin lägenhet och samma kväll förhördes av aspiranterna.

Enligt honom blev han aldrig tillfrågad om han ville ha advokat. Först när förhöret pågått ett längre tag fick han veta vad han anklagades för.

I JO-anmälan skriver han att han inte erkände någonting under förhöret och att aspiranterna blandade ihop uttalanden så att det verkade som om han bekände brott. Han ska heller inte ha fått läsa igenom protokollet efteråt och på så sätt kunnat uppmärksamma dem på felaktigheterna.


- Mannen påstod också i anmälan att aspiranterna vittnat falskt mot honom under rättegången.


- Enligt mannen gjorde felen i hanteringen att han dömdes till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

JO medger i sitt beslut att aspiranterna inte hade den särskilda kompetens som krävs i dessa fall. JO skriver: ”Jag finner det anmärkningsvärt, för att inte säga obegripligt, att polismyndigheten inte ens i efterhand insett det olämpliga i förfarandet.”

Men JO gjorde inget uttalande i själva skuldfrågan eftersom domstolen redan dömt i ärendet.
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Tre polisbilar kraschade i biljakt

Jönköping/TT. Tre polisbilar kraschades under en biljakt på två män som misstänktes ha tjuvtankat i en mack i Nässjö på onsdagskvällen. 

De materiella skadorna blev omfattande men dessbättre kom inga människor, vare sig poliser eller misstänkta bensintjuvar, till skada.

Den första polispatrullen fick kontakt med bilen vid halv fem-tiden på torsdagsmorgonen. Patrullen följde efter men det gick uppenbarligen så fort att polisen inte hängde med. Polisbilen körde av vägen.

Några timmar senare fick polis syn på bilen igen. Ett nytt efterföljande, som polisen väljer att kalla det, drog i gång. Nu med två polisbilar. Polisen fick stopp på bensintjuvarna vid åtta-tiden på torsdagsmorgonen. Men då till priset av två förstörda polisbilar. Bensintjuvarna hade i sina desperata försök att komma undan kört på radiobilarna.

- Är det värt det priset att stoppa några bensintjuvar?
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polis i mc-gäng slapp straff

Publicerad 14 oktober 2009 7.28
Den polisman som var medlem i en stödklubb till Bandidos frias från misstankar i internutredning. "Vi har en mer nyanserad bild nu än tidigare", säger polisens chefjurist Mårten Unbeck om beslutet.

TRELLEBORG. I tisdags kom beslutet att den polisman i Trelleborg som varit medlem i Veterans MC, en stödklubb till Bandidos, inte gjort sig skyldig till något brott i sin myndighetsutövning och kommer därför inte drabbas av några disciplinära påföljder.

- På bilder från en av Veterans fester sågs bland annat polismannen dricka öl med presidenten för Bandidos Malmöavdelning.

Polisen i Trelleborg lät händelsen bero eftersom att han redan dagen efter gick ur klubben. Efter TA:s avslöjande valde dock polisledningen att starta en internutredning mot polismannen.

- Men bland Veterans medlemmar finns personer med grovt kriminellt förflutet.

- Ser ni inga risker med att ha kvar polismannen i tjänst?

– Det har jag svårt att uttala mig om, men det föreligger fortfarande anledning att hålla ett säkerhetssamtal med honom. Så kan vi säga, berättar Mårten Unbeck och fortsätter: – Vi ser givetvis fortfarande allvarligt på händelsen och hoppas att han nu inser vikten av att umgås med den här typen av människor.

(Editors notes: Barnen i årskurs ett undrar om påliserna är riktiga i huvudet?…)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polislärare i Växjö varnas

Kronoberg 2009-10-07 | Uppdaterad 2009-10-07
En polisman från länet som arbetar som lärare vid polisutbildningen i Växjö varnas av personalansvarsnämnden för felaktig vapenförvaring. 

När polismannen slutade för dagen en fredag i oktober förra året låste han inte själv in sitt vapen. Istället bad han en kollega att låsa in vapenkopplet med vapnet i, i polishusets vapenvalv över helgen.

Enligt reglementet skall tjänstevapen förvaras i ett låst ett vapenfackskåp och personalansvarsnämnden skriver i sitt beslut att polismannen genom sitt agerande åsidosatt vad reglementet säger och att felet inte kan ses som ringa. Därför tilldelas han en varning.

(Editors notes: Kanske en bagatell, men som 2 nyanserade läsarkommentarer säger:

1.Rent allmänt så är kraven högre på vissa yrkesgrupper, varav polisyrket är ett. Detta vet samtliga poliser om och det är ganska tydliga signaler om detta på utbildningen. Men det finns alltid personer som inte tror att reglerna är till även för dem.

2. Tur att han inte va jägare. Om det hade varit en jägare som hade slarvat med sitt vapen på detta visset så kan jag till 99% säga att han hade blivit av med sina vapen.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polis misstänks ha kört rattfull till jobbet

Publicerad 5 oktober 2009 23.14 Uppdaterad 23 juni 2010 5.502009-10-05 23:14:56
Kristianstad. En polis i nordöstra Skåne misstänks för att ha kört berusad till jobbet. Det var när polismannen, som är i 40-50-årsåldern och tjänstgör i Kristianstads närpolisområde, kom till jobbet en dag i förra veckan som misstankar om rattfylleri uppstod.

Polisen hade kört bil hemifrån och skulle gå på sitt pass när polismannens kollegor gjorde upptäckten.

Ingvar Widell, presskontakt i polisområde nordöstra Skåne, bekräftade på måndagen uppgifterna om det misstänkta rattfylleriet. Hur berusad polisen var kommer den pågående utredningen att visa, säger han. Polismannen togs till Centralsjukhuset för blodprovstagning. Prover har skickats till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, för analys.

Den brottsmisstänkte mannen har långvarig tjänstgöring inom polisen bakom sig. Enligt Ingvar Widell har polismyndigheten vidtagit åtgärder och omplacerat polisen, som för tillfället är sjukskriven.

(Editors notes: För en novis kan logiken inom Poliskåren ibland endast övertrumfas av ett avsnitt från den gamla kultförklarade TV-serien ”Twin Peaks”. Obegripliga människor gör obegripliga saker och får det hela att se helt naturligt och självklart ut. En enkel fråga bara från en novis som kanske inte riktigt förstår avancerat polisarbete men: Om man kör full till jobbet, så är man också vad??? Det rätta svaret för alla utom innevånarna på Polis-planeten Remulack är…??? MAN ÄR FULL JOBBET!

Att Poliser som har människors liv och öde i sina händer är FULLA på jobbet borde vara en ännu brottsligare handling än rattfylla…)
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Massgripande prövas av rätten

- 13 oktober kommer domen mot polismannen som grep en hel uteservering.:)

På tisdagen stod en  43-årig polisinspektör inför rätta, åtalad för tjänstefel. Han tjänstgjorde söndagen 7 maj 2006 när Gais mötte Djurgården. Tusentals stockholmare hade kommit till Göteborg och en hel del av dem fanns före matchen på Lilla London på Avenyn. Från restaurangens uteservering kastades stolar och ölglas.

129 av gästerna på Lilla London greps, sattes i inhyrda ledbussar och transporterades till polishusets gård där de fotograferades. Samtliga, utom en, förhördes och förklarades misstänkta för våldsamt upplopp. Därefter släpptes de.

Enligt polisens dokumentation av händelsen hade alla 129 gripits av den 43-årige inspektören.

Tanken var att han, tillsammans med de båda gruppcheferna i insatsgrupperna, inne på polishusets gård skulle reda ut vad var och en av de 129 gripna gjort. Men detta blev inte gjort eftersom det var fortsatt stökigt ute på stan och inspektören kallades ut igen.

Åklagaren klassade detta som en sådan oaktsamhet vid myndighetsutövning som ej är att anse som ringa, och åtalade för tjänstefel. Åklagaren noterar att detta gäller, oavsett om gripandena i sig var lagliga eller ej. Lagligheten i gripandena är en sak som ifrågasatts i det stora antal polisanmälningar som kom efter massgripandet.

Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna tillsatte en aktionsgrupp som utredde händelsen. Utredningen kom fram till att "ett tiotal supportrar har betett sig på ett sätt som inte är förenligt med vare sig Djurgårdens IF:s eller Järnkaminernas önskemål om hur en supporter skall uppträda."

Däremot ifrågasätter Järnkaminerna varför alla de andra greps.

Den 43-årige polisinspektören har i polisförhör sagt att han och kollegorna befann sig i en "mycket, mycket trängd situation" och att det fanns en risk att de skulle bli ihjälslagna.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, ”Kvalitén har blivit sämre” Skarp intern kritik mot Polisens kontaktcenter

MOTALA. Tänk att du gör en brådskande polisanmälan som blir liggande i flera timmar. Där adressen dessutom är felaktig.

Nu har östgötapolisen fått nog och skickat sin kritik till Rikspolisstyrelsen.

Jag upplever att kvaliteten på anmälningarna har blivit sämre, säger stationsbefäl Christer Pettersson vid Motala-polisen. Han är inte ensam. I dagarna har Polismyndigheten i Östergötland skickat sina synpunkter om PKC-verksamheten till Rikspolisstyrelsen.

Kritiken är hård.

Enligt skrivelsen förekommer bland annat felaktiga adresser, brottsrubriceringar och områdes-koder i anmälningarna.
I vissa fall leder operatörernas brist på lokalkännedom till att ärenden hamnar på fel ort. Kvaliteten blir dock bättre och bättre i takt med att operatörerna lär sig, säger Pär-Åke Ekholm.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Därför krockar polisen som aldrig förr

*
GÄVLE
. Mellan 2005 och 2006 fördubblades polispatrullernas rapporter om att de krockat bilen under utryckning. Nivån har varit lika hög sedan dess.


– Förr körde ungdomarna mer bil innan de blev poliser, säger Gunnar Näslund, utbildare som ska vässa Gävlepolisernas förmåga att köra säkert när det går fort.

Polisen har både särskilda skyldigheter och rättigheter för att snabbt komma fram dit de ska. Skyldigheten handlar om att beivra brott. Kommer polispatrullen fram för sent kan tjuven ha flytt eller misshandeln ha pågått onödigt länge. Rättigheten för att åstadkomma detta innebär att de vanliga trafikreglerna inte gäller när det är fråga om utryckning.

Men med stress, som till exempel att kolleger är i underläge någon annanstans, och höga hastigheter, blir körningen svårare och kraven på föraren högre. Den bristande körskickligheten är dels ett arbetsmiljöproblem. Polismännen kan skada sig själva i allvarliga olyckor. Eller så kan medtrafikanter eller personer som polisen ska gripa skadas.

- I augusti körde en polispatrull i Karlskrona på en 14-årig pojke som hade gjort inbrott i en kiosk. Pojken hamnade under bilen och förde till sjukhus med bland annat en skadad axel.


Gunnar Näslund i Gävle pekar dock på att problemet uppstår redan tidigare, på polishögskolan, och borde lösas redan där.Det är mycket fokus på till exempel självskydd och skytte - men inte på bilkörning, trots all tid vi tillbringar på vägarna, säger han.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Nya misstankar mot friad polis

FINSPÅNG I juli fick polismannen 40 000 kronor i skadestånd för sitt lidande efter att ha suttit häktad misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Nu har chefsåklagare Monica Mimer vid Riksenheten för polismål inlett en ny förundersökning mot mannen som är från Finspångs kommun.

- Under sommaren har det kommit in nya anmälningar, som rör samma typ av brott.

Chefsåklagaren Monica Mimer bekräftar att det är samma kvinna som tidigare anmält mannen som har gjort det igen.

Det var i slutet av förra året och början av 2009 som polismannen satt häktad, misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Mannen hade, enligt åklagaren, utsatt en kvinna som han har eller har haft en relation med för kränkande övergrepp under tre års tid. I februari lades förundersökningen ner utan att åtal väcktes då brotten inte kunde styrkas. Mannen ansökte då om ersättning för sitt lidande, på grund av att han suttit frihetsberövad i 36 dagar. Enligt läkarintyg ska mannen ha påverkats mer av frihetsberövandet än vad som anses normalt för en person som inte tidigare varit anhållen eller häktad.

Nya anmälningar

Enligt Göran Dahlin, utredare på enheten för polisens internutredningar, har de nya anmälningarna mot polismannen kommit in mellan juni och augusti i år. Det är även då brotten ska ha begåtts. - Vi jobbar intensivt med det här, säger Dahlin som inte vill uttala sig i fallet på grund av sekretess. Göran Dahlin säger att anmälningarna rör samma typ av brott, som mannen varit misstänkt för tidigare. I dagsläget finns ingen brottsrubricering.

- Polismannen är fortfarande i tjänst i Norrköping.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polisbilder på misstänkta får kritik

I hopp om att få hjälp från allmänheten i spaningsarbetet ska bilder på misstänkta brottslingar publiceras på Skånepolisens hemsida. Men metoden döms ut som integritetskränkande. Malmö. 

I hopp om att få hjälp från allmänheten i spaningsarbetet ska bilder på misstänkta brottslingar publiceras på Skånepolisens hemsida.

- Men metoden döms ut som integritetskränkande och "medeltida".

Bilder på misstänkta brottslingar kan snart komma att publiceras på Skånepolisens hemsida. Bilderna kommer från övervakningskameror och polisen hoppas att allmänheten ska hjälpa utredarna att identifiera brottslingarna. Men initiativet bemöts med skepsis från flera håll.

Risken är inte bara att polisen publicerar bilder på oskyldiga, utan även att de får konsekvenser för dömda brottslingars möjligheter att återanpassa sig till samhället, menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki. Men främst är han kritisk till tendensen att polisen ropar på mer makt.— Vi får ett system som inskränker de grundläggande fri- och rättigheterna allt mer.

- Det är på något sätt små, små steg mot en polisstat som jag faktiskt är väldigt bekymrad över.

- Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet, instämmer i oron att oskyldiga kan drabbas.

- Hon beskriver offentliggörandet av bilderna som ytterligare ett tecken på "otäcka ändamålsglidningar" som övervakningen i samhället leder till.


SLUT PÅ DEL 13b

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:


Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd
13b.


undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

5 kommentarer:

 1. Polisen reder inte ut brott för brott lönar sig.
  Att sätta folk ur funktion ur samhället med fängelse kostar staten.
  Att betala skadestånd till offer kostar staten.
  Rättegångar kostar staten.
  Polisväsen kostar staten.
  Så att reda ut brott kostar staten för brott lönar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ge svenska folket en poliskår med intelligenta, hjälpsamma, ärliga, psykiskt balanserade och serviceinriktade människor får man bara om man ytterligare sänker kraven vid rekryteringen dramatiskt.

   /Beatrice Ask. - krig är fred

   http://undermattans.blogspot.se/2012/03/sankta-krav-till-polisutbildningen.html

   Radera
  2. Vad är det för krav som sänks och hur kan krig vara fred !
   Hur kan du vara justitieminister om vi ska sänka kraven ytterligare eller är det därför du är justitieminister.
   Spargrisminister för snutgrisar som är ligister.
   Det svenska rättsystemet är sänkt och att sänka det ytterligare är omöjligt.
   Det märks att polisen inte är utbildad och att ni ska ha koll över huvud taget inom rättsväsendet är eran jävla inbildning när det saknas utbildning.
   Polisen toppstyr på grund av polisens sätt att arbeta och inte ens det är en garanti på att det ska fungera som toppen vill.
   För om toppen inte är toppen då jävlar är det botten.
   Hur fan ska polisen reda ut brott när dom inte vill reda ut brott.
   Hur fan ska polisen reda ut brott när dom inte har kunskap att reda ut brott.
   Man får själv ta reda på allt så hur fan ska man då få ett rätt samhälle med rätt om inte alla kan ta reda på allt.
   För polisen måsta vara hjälp och inte bara stjälp.

   Radera
 2. Efter som polisen inte kan säga till att du är utsatt för brott på grund av utebliven anmälan är polisen inte intresserad av att lösa brott.
  För snutjävlar ser bara banditer och hulliganer i oss alla oavsett om man är ostraffad eller ej.
  Snutjävlar ser jag bara som förtryckande jävla sadister och inget annat som inte kan hjälpa folk utan bara stjälpa folk.

  SvaraRadera
 3. Mänskliga rättigheter har aldrig ens funnits i Sverige.
  Ingen gör något åt en korrupt snut och det beror på medborgarna.
  Alla andra länder gör medborgarna något åt saken.
  Och det kallas revolution.
  Sverige är en del av världen där kärringar styr och lever.
  Stå och buga om folk tycker det är rätt.
  Kärringar slicker sjärt.

  SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.