måndag 5 augusti 2013

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 13a (repris)

Amnesty kritiserar Sverige för bristande polisgranskning. 
AMNESTY: - I Sverige finns ingen effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot poliser och ingen ställs därför till svars för polisens brott mot mänskliga rättigheter. 

I serien "Svenska Polisens Dåliga Dagar" har UnderMattan-bloggen samlat incidenter som den svenska ordningsmakten varit inblandad i de senaste åren. De flesta händelser är från 2008-2013 och ett fåtal från tidigare år. Artiklarna är hämtade från både dagspress, webb-tidningar och bloggar. (Favorit i repris)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 13aDEL 13a 

GÖRAN LINDBERG SPECIAL!!!

2010, ”Enorm skada för hela poliskåren”

25 februari 2010 kl 11:16, uppdaterad: 26 februari 2010 kl 10:58

De utökade misstankarna mot fd polischefen Göran Lindberg förvärrar ytterligare förtroendekrisen som detta innebär. Det säger rättsexperten och debattören Sven-Erik Alhem. – Skadeeffekten för brottsbekämpande myndigheter är enorm, säger han till SvD.se.

Den tidigare överåklagaren och numera rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att fallet för en man med en sådan profil som Göran Lindberg blir enormt.


- Han liknar Göran Lindberg vid en Jesusgestalt inom poliskåren med tanke på sin kamp för jämställdhet och mot kvinnovåld, och menar att han drar en skugga över en hel kår.


– I fallet drar han med sig ett minskat förtroende för polismyndigheten och andra ytterst hedervärda polismän, säger Sven-Erik Alhem.

Har du själv arbetat med Göran Lindberg?

Jag har träffat honom som överåklagare men har inte arbetat med honom i något speciellt mål.

Jag visste det som alla andra visste, att han var denna väldiga företrädare för jämställdhet och arbetade mot våld mot kvinnor.

(Editors notes: Det finns ”obekräftade” uppgifter som säger att denna ”Jesusgestalt” inte var speciellt ensam, om att förkunna sitt evangelium, bland höga chefer inom poliskåren (if you se what I mean).

Det spekuleras om ett antal personer 10-12 st som också spelat i Polisens knatteliga…Uppgifter om dessa poliser har hemligstämplats för att folk inte skall se omfattningen på denna skandal…)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Göran Lindberg upptäcktes
i misstänkt mord- och sexhärva

*
FALUN/STOCKHOLM.
Nu utreds om den våldtäktsmisstänkte polischefen Göran Lindberg ingår i ett hemligt sexnätverk. Expressen kan avslöja hur polisen kom hans namn på spåren:


Bakgrunden är en mångmiljonärs mystiska död förra sommaren. Den mannen pekades också ut som sexköpare.
- Polischefens namn fanns i hans hårddisk, säger en källa.
Göran Lindberg har gjort sig ett namn, även internationellt, för sitt stora engagemang och föreläsningar om jämställdhet mellan könen, etik och moral. Men sedan en månad tillbaka har polisen haft spaning på honom - och i måndags greps han i Falun, där han misstänks för förberedelse alternativt försök till våldtäkt på ett barn.

- I samband med gripandet beslagtogs en väska som bland annat innehöll glidmedel och kondomer, säger en källa. Göran Lindberg sitter nu häktad misstänkt för våldtäkt mot en skolflicka i Stockholmsförorten Bandhagen 8 januari förra året och tre fall av misstänkt förberedelse alternativt försök till våldtäkt på barn.

Utredningen bedrivs av riksenheten för polismål i samarbete med människohandelsgruppen i Stockholm. Enligt Expressens källa dök Göran Lindberg namn oväntat upp i samband med utredningen av ett misstänkt mord i somras.

Mannen hittades död

Före sin död hade mångmiljonären sålt ett bolag som år 2007 omsatte över hundra miljoner kronor.
- Det fanns också uppgifter i utredningen om att han anordnade träffar mellan prostituerade och män, säger åklagaren till Expressen. I somras hittades mannen mystiskt död.

- Det förekom uppgifter om att han utnyttjat en ung kvinna sexuellt under lång tid, tjänat stora pengar på henne - och gjort henne mycket illa. När hennes pojkvän fick reda på det blev han ursinnig, säger en källa.
För att få mannen att "be om ursäkt" misstänks kvinnan och pojkvännen ha lockat miljonären till en adress på en ort i Mellansverige.

De sa att han skulle få träffa en flicka för sexuella kontakter. Mannen kom till adressen på eftermiddagen - exakt på utsatt tid. Klockan kvart i sju samma kväll hittades han död ute på gatan.

Beslagtog mannens dator

Tre personer fälldes i tingsrätten. Kvinnans pojkvän dömdes till fängelse i fyra år och åtta månader för grov misshandel, vållande till annans död och olaga frihetsberövande.
Hovrätten mildrade sedan straffet för honom till två års fängelse - och underkände rubriceringen vållande till annans död.

Han blev också skadeståndsbefriad. Flickvännen dömdes till villkorlig dom.

I samband med utredningen beslagtog polisen flera mobiltelefoner, en dator och en adressbok hos den avlidne mannen. I materialet fanns Göran Lindbergs namn.
- På en hårddisk dök polischefens namn oväntat upp.

Det var där och då man fattade de första misstankarna mot honom. Senare satte man span på honom som till slut ledde till att han greps uppe i Falun, säger en källa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Polischefens sexhärva fortsätter växa

Ytterligare två personer har fått målsägarbiträden, som ska företräda dem i rättegången mot den tidigare polischefen Göran Lindberg.


På onsdagen fick ytterligare två unga flickor målsägandebiträden - det vill säga juridiska ombud - som ska bistå flickorna vid polisförhör och i det fall åtal väcks mot Uppsalas tidigare länspolismästare, Göran Lindberg, också under rättegången mot expolischefen.

- Allt som allt misstänks Göran Lindberg nu för sexbrott mot åtta personer.


Åklagaren Håkan Roswall vill inte gå ut med åldern på de målsägande. Men i ett fall rör det sig om en flicka under 15 år.
- Det är ett fall med en flicka som är 14 år, säger Håkan Roswall till Sveriges Radio Uppland.


Det är samma flicka som Göran Lindberg stämde träff med i Falun. Då han i stället greps av polisen. Och Håkan Roswall utesluter inte att det kan bli fråga om fler målsägande. - Ja, det kan bli fler. Vi har varit i kontakt med fler som just nu funderar på att anmäla, säger han till SR.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Köpte sex - som länspolismästare


Två kvinnor hävdar att den häktade Göran Lindberg köpte sex även under tiden han arbetade som länspolismästare i Uppsala.

- Det finns uppgifter från kvinnor som pekar på att det kan vara så, säger chefsåklagare Håkan Roswall till Expressen.se.

Två kvinnor har berättat för Håkan Roswalls utredningsgrupp att de ska ha sålt sex till Göran Lindberg under tiden han var länspolismästare i Uppsala. Båda kvinnorna var över 18 år när det ska ha skett.
Håkan Roswall, som ansvarar för utredningen kring Göran Lindberg, avslöjade nyheten för Sveriges Radios ”Upplandsnytt”. Men någon utredning kring kvinnornas berättelser kommer inte att inledas.

Preskriberat

- Eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden kommer vi inte utreda uppgifterna. Det vore tjänstefel att utreda brott som är preskriberade, säger Håkan Roswall till Expressen.se.
Göran Lindberg var länspolismästare mellan 1997 och 2006 i Uppsala.

2003 granskade Radio Uppland prostitutionen i Uppsala och intervjuade Göran Lindberg. Han sa då att polisen inte hade hur mycket resurser som helst och att de prioriterade eventuell ”restaurangprostitution” och prostitution där polisen fick tips om att någon tjänade pengar på kvinnor.

Riskfritt köpa sex

På radiokanalens följdfråga om att det verkade nästan riskfritt att köpa sex i Uppsala svarade länspolismästaren: – Jag tror att det är ganska riskfritt vart som helst. Därför att även den prostituerade har rätt att vägra yttra sig i det här.

I morgon begär Håkan Roswall förlängd åtalstid. Göran Lindberg har erkänt sexköp. Han är även misstänkt för våldtäkt, grov våldtäkt, förberedelse till grov våldtäkt mot barn samt koppleri.

- Jag har lovat tingsrätten att jag den 23 juni ska väcka åtal, men jag kommer begära 14 dagar i taget fram till dess, säger Roswall.
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polischefen Göran Lindberg misstänks
ha tjänat pengar som hallick

Härvan kring den sexbrottsmisstänkte före detta polischefen Göran Lindberg växer. Han misstänks nu för flera nya våldtäktsfall samt för koppleri under flera års tid. Åklagare Håkan Roswall begärde på torsdagen Göran Lindberg omhäktad.

Det blev samtidigt känt att flera allvarliga misstankar har tillkommit mot den före detta polischefen:

* - Koppleri perioden den 1 oktober 2006 till den 30 september 2009.


* - Våldtäkt den 31 januari 2007,


* - Våldtäkt och sexuellt tvång den 12 januari 2010


* - Våldtäkt under april och maj 2009


Tjänat pengar på koppleri

-  Han har haft ekonomiskt utbyte av koppleriverksamheten, säger åklagare Håkan Roswall till Expressen.se. Bland annat misstänks Lindberg bedrivit koppleri i Stockholm, men även på andra platser i landet. Enligt Roswall finns det inte några ytterligare misstänkta i dagsläget.

- Det finns inget fast nätverk som vi kan se. I alla fall inte som man brukar beteckna nätverk, som en fast gruppering, säger Håkan Roswall.

I och med att den förre polischefen nu även misstänks ha varit hallick lär utredningen växa, säger en källa inom polisen till TT. - Vi har nog bara sett början.
Koppleri betyder att det per definition finns sexköpare, och därmed fler brottslingar.

Sitter häktad

Göran Lindberg är sedan tidigare häktad misstänkt för flera andra sexbrott.
Utredningen, som redan är mycket omfattande, växer alltså.
- Det är många människor att höra, bland annat polischefen. Så det är mycket kvar att göra, säger Roswall till TT.

Finns det fler brottsmisstankar? - Det gör det, men jag har inte ännu inte tillräckligt med bevis för att gå till rätten med dem, säger Håkan Roswall.

Har målsägandena själva hört av sig till er, eller har ni under utredningens gång kommit i kontakt med dem?

- Merparten har vi själva spanat fram.

Medger Göran Lindberg att han har haft sex med kvinnorna?
- Det vill jag inte gå in på.

Göran Lindbergs advokat Karl Harling säger att hans klient förnekar brott när det gäller samtliga misstankar.
- I övrigt har jag inga kommentarer, säger Karl Harling till Expressen.se.

Hur mår din klient? - Han mår mycket dåligt. Åklagaren har begärt att häktningsförhandlingarna ska ske på fredagen, och vill att polischefen blir omhäktad till den 25 mars.

Beatrice Ask bestört

Justitieminister Beatrice Ask (M) är bestört över härvan av misstankar och kallar fallet "både obegripligt och förfärligt". - Men det hanteras ju och det är bra att polisen bedriver ett ordentligt spaningsarbete, utreder och inte väjer för att det är känsligt, säger hon till TT.

(EDITORS NOTES: Det finns ytterst trovärdiga uppgifter som säger att BEATRICE ASK & Co aktivt beskyddar andra Svenska polischefer som har ett identiskt eller ännu värre beteende än Göran Lindberg…

Göran Lindberg har offrats lagom till sin pension för att trycket blivit för stort i detta fall. Han är dock bara toppen på isberget…)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Göran Lindberg misstänks för koppleri

Expolischefen begärs häktad för fler brott.  Misstänks nu för våldtäkt, grov våldtäkt, sexuellt tvång, koppleri och brott mot sexköpslagen.

Härvan kring den förre länspolismästaren Göran Lindberg växer ytterligare. Han misstänks nu också för bland annat koppleri. Koppleriverksamheten ska han ha ägnat sig åt mellan 1 oktober 2006 och den 30 september 2009.

- Vi misstänker att han har tagit emot pengar för förmedling av sexuella tjänster, säger åklagare Håkan Roswall till Svenska Dagbladet.

Lindberg misstänks i nuläget för sexbrott mot sammanlagt en flicka och tre kvinnor. Ytterligare två kvinnor finns i utredningen och brottsoffren kan därmed bli ännu fler.

Göran Lindberg förnekar brott.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Ytterligare en kvinna anmäler
Göran Lindberg för koppleri


Härvan kring förre polischefen Göran Lindberg växer. Ytterligare en kvinna har anmält Lindberg för koppleri. Samtidigt har tre män delgetts misstanke om köp av sexuella tjänster.

Sedan Göran Lindberg greps i januari har den ena kvinnan efter den andra kontaktat polisen och anmält honom för sexuella övergrepp. Inflödet av anmälningar upphörde i mars och då var antalet målsägare nio, en 14-årig flicka och åtta yngre kvinnor. I förra veckan fick polisen kontakt med en kvinna i 30-årsåldern som anmält Göran Lindberg. - Misstanken gäller koppleri, säger åklagare Håkan Roswall till TT.

Tio målsägare

Den nya anmälan innebär att utredningen mot Lindberg nu omfattar tio målsägare. Utredningen har även svällt på ett annat sätt. I onsdags hämtades tre män in till förhör och delgavs misstanke om köp av sexuella tjänster.

- Männen hördes inte bara om sina egna sexköp utan även om kopplerimisstankarna mot Göran Lindberg, förklarar Håkan Roswall.

Göran Lindberg har erkänt att han köpt sex men nekar i övrigt. Han sitter häktad misstänkt för koppleri, grov våldtäkt, våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt av barn.
Enligt åklagaren har sexköparna inte träffat kvinnorna på internet utan på olika andra sätt.

Åtal vid midsommar

Utredningen mot Lindberg koncentreras nu nästan helt på koppleribrotten som ska ha pågått under tre år, mellan 2006 och 2009.

- Lindberg har inte bedrivit någon bordellverksamhet utan koppleri i en mer lösare form, säger Håkan Roswall. Han utesluter inte att flera sexköpare kan komma att delges misstanke om brott.

Åklagare Håkan Roswall begärde på torsdagen och beviljades förlängd tid med att väcka åtal till den 20 maj.

- Jag kommer inte att kunna väcka åtal den 20 maj men utredningen kan vara klar då. Därefter ska försvararen och Göran Lindberg delges hela förundersökningen som är omfattande, säger han.

Åklagaren räknar med att åtal kan väckas dagarna före midsommar och då skulle rättegången kunna börja veckan efter helgen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Polischefen begärde tidigare pension
- två dagar senare började sexhärvan rullas upp

Polischefen Göran Lindberg begärde att få gå i förtidspension 30 september. Två dagar senare väcktes åtal i mordutredningen som kom att avslöja hans kopplingar till sexnätverket.

- Vi hade inga misstankar mot honom innan han pensionerades, säger Ivar Eriksson, byråchef på rikspolisstyrelsen.

I juli började Söderortspolisen i Stockholm utreda den 60-årige miljonärens mystiska död.

I hans mobil och dator fanns namnen på medlemmarna i det hemliga sexnätverket - däribland Uppsalas förre länspolischef Göran Lindberg. Utredningen tog drygt två månader. Men redan 30 september skrev Göran Lindberg ett kortfattat mejl till byråchefen Ivar Eriksson.

"Hemställan att erhålla pension.

Hemställes härmed att from 1 december 2009 gå i pension. Mvh Göran Lindberg"
Bara två dagar senare, 2 oktober, väcks åtal i mordutredningen om miljonären.

Därmed blir hela den förundersökningen offentlig, inklusive numret till Göran Lindberg, som senare avslöjas av vakna utredare.

Två år före egentlig pension

- Den 6 oktober beviljas den erfarne polischefen pension med pensionsersättning från och med 1 december 2009. Egentligen skulle han ha gått i pension först 1 april 2011.Drygt en månad senare började kollegorna på Stockholmspolisen avslöja sexbrottsmisstankarna mot Göran Lindberg. Frågan är om han då var medveten om att hans kollegor var honom på spåren?

"Fanns inte arbetsuppgifter"

Rikspolisstyrelsen hävdar att det inte fanns några misstankar om brott innan Göran Lindberg gick i pension.

- Hans pensionering har inget med några brottsmisstankar att göra över huvud taget. Det bedömdes inte finnas lämpliga arbetsuppgifter som stämde överens med personens kompetens och arbetsskyldighet, säger Ivar Eriksson.

Det finns de som kommer att undra om polismyndigheten väntade med att Göran Lindberg skulle gå i pension innan han blev misstänkt. Kommentar?


- Det finns väldigt noggranna regler om att myndigheten måste lämna eventuell brottsmisstanke omedelbart till åklagare. Hade det kommit fram något över huvudtaget hade rikspolisstyrelsen lämnat fram en sån sak omedelbart till åklagarmyndigheten, säger Ivar Eriksson.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Flera kända namn i utredningen
mot polischefen Göran Lindberg


Utredningen mot den förre polischefen, Göran Lindberg, väntas växa och gälla flera män som utnyttjat unga kvinnor sexuellt. I härvan finns, enligt vad TT erfar, flera män som köpt sex eller tvingat till sig sex av prostituerade.
Åtminstone en av kunderna ska vara mycket känd och det var namnen på de kända personerna som fick polisen att reagera.

Upprinnelsen till den nya sexhärvan var en annan utredning som Söderortspolisen arbetade med i somras. I juli föll en 60-årig man från en balkong i Bredäng i södra Stockholm. Mannen omkom vid fallet och polisen inledde en förundersökning om misstänkt mord.

Namn på flera kända män

En 39-årig man dömdes i höstas för att ha knuffat 60-åringen från balkongen. Han frikändes dock i december av hovrätten som ansvarig för mannens död. Den 60-årige mannen hade lockats till lägenheten av 39-åringen och två kvinnor. Avsikten var att fråga ut honom om varför han hade utnyttjat den yngre av kvinnorna sexuellt.

Under utredningen beslagtog polisen bland annat en dator och en mobiltelefon som tillhörde den omkomne 60-åringen. När utredarna granskade innehållet närmare hittade de namn på flera kända män. De insåg att de kommit en ny sexhärva på spåret och överlämnade materialet till länskriminalen.

- Det var inte polischefen, Göran Lindbergs, namn utredarna reagerade över utan på några av de andra.- Det var namnen på flera välsituerade och kända män i övre medelåldern, säger en källa till TT.Fanns med i sexnätverk

Under den fortsatta utredningen av de nya uppgifterna avslöjades alltså misstankarna om att Göran Lindberg fanns med i ett nätverk för sexuella kontakter.
Länskriminalen började spana på Göran Lindberg och detta ledde till gripandet av honom i Falun i måndags.

Han misstänks då ha besökt staden för att träffa en minderårig flicka som han, enligt misstankarna, planerade våldta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Här är männen som misstänks vara
del i sexhärvan - och deras offer


DÖDE MILJONÄREN

Avled mystiskt sedan han blivit svårt misshandlad och fallit från en balkong i Stockholmsförorten Bredäng förra sommaren. Misstänks ha haft en central position i sexnätverket i form av en hallickroll.

Efter mångmiljonärens död hittade utredarna ett telefonnummer till Göran Lindberg i en av hans mobiltelefoner som beslagtagits. Det var så exlänspolismästaren avslöjades.

GÖRAN LINDBERG

Före detta länspolismästare och rektor vid polishögskolan. Misstänks ingå i ett sexnätverk och häktades vid Södertörns tingsrätt i torsdags misstänkt för en våldtäkt i Stockholmsförorten Bandhagen i januari förra året och förberedelse till våldtäkt mot barn i tre fall – Stockholm, Solna och Falun – i januari i år.

Polisen utreder också misstankar om att han begått sexbrott i Tibro, Orsa och Hässleholm. Göran Lindberg förnekar brott.

"HÖGT UPPSATT CHEF PÅ STATLIGT VERK"

”Linda” minns honom som en mycket välklädd och tunnhårig man med glasögon. En av de första gångerna de träffades berättade han om sin fina position på jobbet:

– Han sa att han kunde fixa sommarjobb åt mig bara så där. De träffades bara några få gånger, minst en gång i en stor gruppsexträff där hon fick en ögonbindel för att inte kunna se vilka man som deltog.

"MANNEN PÅ GÄRDET"

Gift, välklädd. Ville se bilder på tjejerna först. Ska ha haft tät kontakt med både Göran Lindberg och miljonären, enligt ”Linda”. Ska ha medverkat i sexträffar på flera olika adresser i Stockholmsområdet. ”Linda” påstår att hon en gång hörde honom prata i telefon med Göran Lindberg.

– Jag är hustrufri till klockan 24, ska mannen ha sagt.

BANDHAGENFLICKAN

Misstänks ha blivit våldtagen av Göran Lindberg i en lägenhet i en Stockholmsförort 8 januari förra året. Enligt Expressens källor utsattes hon för flera former av förnedringssex där hon hade ögonbindel.

Före deras hemliga sexmöte ska den förre länspolismästaren och rektorn på polishögskolan ha ställt krav på att hon skulle vara klädd som en flygvärdinna. Fallet rubriceras av åklagare som våldtäkt.

14-ÅRINGEN I FALUN

Göran Lindberg hade stämt träff med flickan i Falun. Han rekade runt i stan för att hitta ett lämpligt hotell och fastnade till slut för First Hotel Grand. Även en man i 40-årsåldern och hans hustru var inbjudna till gruppsexträffen.

Men flickan dök aldrig upp – och i stället för sexträff blev den förre länspolismästaren gripen på en Statoilmack av poliser från Säpo.

”LINDA”

Misstänks ha blivit sexuellt utnyttjad och utsatt för förnedringssex i det hemliga nätverket under flera års tid. ”Linda”, som egentligen heter något annat, berättar i Expressen att hon hade gruppsex med polischefen och att han klädde upp henne i lårkort kjol, linne, svarta stay up-strumpor och högklackade, svarta dansskor.

Hon berättar också att länspolismästaren alltid hade med sig en hemlig väska som innehöll underkläder och sexleksaker.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Fler kvinnor anmäler
Göran Lindberg för sexbrott


Allt fler kvinnor anmäler Göran Lindberg för sexbrott.
Ytterligare två kvinnor har kontaktat polisen och flera väntas.

Åklagare Håkan Roswall begärde på onsdagen målsägarbiträde åt två kvinnor som hört av sig och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp av den förre polischefen.

Därmed har sju kvinnor och en 14-årig flicka dragits in i utredningen som misstänkta offer för polischefens sexbrott. Södertörns tingsrätt har utsett advokaterna Anne-Charlotte Westlund och Sofia Björksten som nya målsägarbiträden.

Härvan kring mannen växer dag för dag och enligt åklagaren väntas flera kvinnor anmäla honom för övergrepp. - Det finns kvinnor som funderar på om de ska göra en anmälan, säger Håkan Roswall till TT.

"Nekar till anklagelserna"

Han vill inte säga om de kvinnor som hittills gjort anmälan påstår sig ha blivit utsatta för ett övergrepp eller om misstankarna gäller flera tillfällen.
Roswall vill inte heller avslöja vilka brott de nya misstankarna gäller mer än att de avser sexualbrott.

- Mannen är ännu inte hörd och därför vill jag inte säga något, förklarar Håkan Roswall.
Enligt åklagaren har polischefen hittills bara hörts om tre av de minst sju brott han misstänks ha begått.
- Han nekar till anklagelserna, säger Roswall.

Får läsa tidningar

Åklagaren framhåller att polischefen fortfarande är den ende misstänkte i utredningen och betonar också att inga andra brott än sexbrott är aktuella.

- Det finns inga andra identifierbara individer än polischefen, säger han.
Polischefen har inte längre fulla restriktioner i häktet. Han får numera titta på tv och läsa tidningar.

Mannen häktades för snart tre veckor sedan misstänkt för våldtäkt på en kvinna i Bandhagen i södra Stockholm i januari 2009 och för att den 25 januari i år på tre olika platser ha förberett en sexträff med den 14-åriga flickan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polischefen Göran Lindberg
misstänks för ännu ett sexbrott


Före detta polischefen Göran Lindberg misstänks för ytterligare ett sexbrott. Totalt rör det sig nu om fem fall. - Tingsrätten har utsett fem målsägarbiträden, det stämmer, säger åklagaren Håkan Roswall till Expressen.se.
I går omhäktades före detta länspolismästaren Göran Lindberg, 63. Han är misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt av barn. Nu misstänks han för ytterligare ett brott.

- När det gäller detaljer i själva utredningen vill jag inte uttala mig.

Dels av hänsyn till målsägande, dels av hänsyn till själva utredningen, säger Håkan Roswall.  Advokat Max
Fredriksson blev på torsdagen utsedd till målsägarbiträde åt det femte offret.

Klienten är kvinna

- Det är riktigt. Jag kan berätta att min klient är en kvinna, mer än så vill jag i nuläget inte säga.
Enligt åklagaren kommer utredningen kring Göran Lindberg ta lång tid.

- Det här kräver ett omfattande arbete. Utredningen kommer minst att ta tre, fyra månader, säger Håkan Roswall.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, "Göran Lindberg kunde ha
gripits för flera år sedan"


"Linda", 29, slog larm till polisen om en hemlig gruppsexträff på ett hotell med unga tjejer. Enligt "Linda" var en av männen den häktade polischefen.


- Hade polisen tagit mig på allvar hade Göran Lindberg gripits för flera år sedan, säger hon.

Härvan kring den före detta länspolismästaren Göran Lindberg, 63, växer. Expressen kunde i går berätta att ytterligare en kvinna misstänks ha utsatts för grova sexuella övergrepp av polischefen - och att hon fått en advokat genom tingsrätten.

Mådde allt sämre

Men i dag kan Expressen avslöja att flera av de misstänkta sexövergreppen aldrig hade behövt inträffa - om polisen bara lyssnat på en av flickornas rop på hjälp.

"Linda" hävdar att hon regelbundet blev hotad och tvingad till sex av nätverket - under fem års tid.

Hon säger också att hon kände till att Göran Lindberg var högt uppsatt polischef och att hon var livrädd för att ingen skulle tro henne. Samtidigt mådde hon allt sämre. En dag för två, tre år sedan fick hon nog.

Enligt "Linda" ringde den omskrivne mångmiljonären, som senare avled efter att ha fallit ner från "Lindas" balkong, och sa att hon var tvungen att infinna sig på hotell "Ibis" i Västberga.

- Det var en träff med honom själv, Göran Lindberg, en tredje man och flera andra tjejer, påstår "Linda".

"Linda" hade tvingats till liknande träffar tidigare och hon visste vad som väntade, säger hon.

LARMADE FÖRGÄVES.

"Linda" larmade polisen om en hemlig gruppsexträff. Men polisen gjorde ingenting åt hennes tips. Samma dag ringde hon polisen - och slog larm: - Jag sa precis som det var: välklädda herrar kommer att hämtas en och en i foajén, det kommer att se ut som ett affärsmöte, men det är inte som det ser ut.

Hon lämnade uppgifter om tid och plats och förklarade också att de hemliga sexträffarna pågått under flera år, att de unga tjejerna blev utnyttjade och tvingade till prostitution.

- Polisen svarade ungefär "ja, det är så många som ringer och påstår en massa saker", säger "Linda".Hon gick till hotellet med förhoppningen att polisen ändå skulle dyka upp. - De måste väl ändå kolla om det stämmer, tänkte jag. Men ingen patrull kom.

För "Linda" var det ett rejält bakslag. - Jag hoppades verkligen. Jag tänkte på polischefen och hur han skulle försöka förklara sig för polisen. När inget hände förstod jag att det aldrig skulle gå. - Om de bara lyssnat hade jag inte mått så här dåligt i flera år till.

Sen tänker jag på de andra tjejerna som kanske inte vågar berätta för att deras föräldrar inte vet.

Kriminalinspektör Jonas Trolle som ingår i utredningen mot Göran Lindberg känner inte till uppgiften att polisen larmades, men säger:

- Om det kommer en sån uppgift till polisen måste man självklart ta det på allvar och undersöka det. Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem är mycket kritisk om det visar sig att tipset aldrig utreddes.

- Polisen vädjar om tips från allmänheten och då måste man också lyssna, särskilt om någon ringer och vill skydda unga, utsatta människor, säger han. - Hellre en kontroll för mycket än en för lite, det här bemötandet kan dessutom leda till ett minskat förtroende för polisen.

Kan röra sig om tjänstefel

Enligt Sven-Erik Alhem ska varje rimligt tips registreras och utredas - annars kan det röra sig om tjänstefel.

- Jag tycker att det här bör prövas förutsättningslöst hos Riksenheten för polismål för att se om det kan röra sig om tjänstefel, säger han.

Leif GW Persson har tidigare sagt att han inte är förvånad att den misstänkta polischefen kom undan med sitt dubbelliv under så många år:

- Det är klart att han lärt sig knepen i sitt jobb, det är knep som mer borde kallas busknep. Knep som tjuvar använder för att dölja sin brott, säger Leif GW Persson.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
2011, Så avslöjades polischefen

Under utredningen efter den 60-årige miljonärens död finkammade polisen "Lindas" lägenhet. Hon är övertygad om att de då måste ha hittat spår som bevisar Göran Lindbergs koppling till henne.

- De penslade hela lägenheten efter fingeravtryck och det är klart att hans kan ha funnits bland dem, säger hon.

29-åriga "Linda" har berättat i Expressen om hur hon under flera års tid utnyttjats av ett sexnätverk bestående av flera män.

Bland dem finns enligt henne den förre länspolismästaren iUppsala och tidigare rektorn för polishögskolan, Göran Lindberg, 63.

Men också en 60-årig miljonär som ska ha fungerat som en hallick åt nätverket.

- Han är avliden efter ett fall från "Lindas" balkong i juli förra året.Letade efter bevis

När polisen utredde dödsfallet gick de minutiöst igenom hennes lägenhet. De penslade efter fingeravtryck, och kartlade hennes sms- och datatrafik, berättar hon. "Linda" tror att polisen då fann Göran Lindbergs fingeravtryck som kan bevisa att han befunnit sig i hennes bostad.

Hon berättar också om en flitig sms-kontakt med den förre länspolismästaren, men är osäker på om hon hade sparat alla meddelanden när polisen gick igenom lägenheten.

Ville prata pengar

- Jag uppfattade att Göran liksom tände på att diskutera pengar på sms. Att han gillade det där att betala, berättar "Linda". Efter en kort tids genomgång av materialet från utredningen om miljonärens död hittade polisen uppgifter som riktade misstankarna mot Göran Lindberg.

Vid en presskonferens i går bekräftade polisen att man kommit Lindberg på spåren i samband med den utredningen.

- Utredarna tyckte att det kanske fanns saker som var intressanta för oss, säger Jonas Trolle, som arbetar i kommissionen mot människohandel och är spaningsledare för utredningen mot Göran Lindberg.

Nekar nätverk

Efter att Tidningarnas Telegrambyrå, TT, i onsdags avslöjade att det i utredningsmaterialet fanns bland andra en mycket känd person valde Stockholmspolisen i går att poängtera att den nu aktuella förundersökningen enbart omfattar den förre polischefen Göran Lindberg.

- Att det finns ett nätverk och en massa män kopplat till det här är inte sant, säger Trolle. Felaktigt enligt polisen är också att utredarna hittade Göran Lindbergs namn och telefonnummer i den 60-årige miljonärens mobiltelefon eller dator.

- Jag vill inte gå in på hur vi fått fram uppgifterna om Göran.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Lindberg räddades kvar av Bodström


- Göran Lindberg mötte hård kritik som länspolismästare i Uppsala.


- Polisfacket och polisstyrelsen i länet krävde hans avgång - men dåvarande justitieminister Thomas Bodström, S, gav honom nytt förtroende.


- Han hade en ganska total politisk uppbackning, säger Leif GW Persson.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Miljonären som pekas ut som ledare i nätverket


En familjekär företagare med två barn och hustru, fin villa i en Stockholmsförort, miljoner på banken och ett eget skärgårdsparadis. Och två mobiltelefoner fulla av sexkontakter.

- Han hade en mörk sida som han dolde, säger en person som stod honom nära.
Expressen har kartlagt den 60-årige miljonären som pekas ut som huvudmannen i det hemliga sexnätverket.

Den 60-årige miljonären avled några få minuter efter fallet från balkongen på fjärde våningen i ett hyreshus i en Stockholmsförort förra sommaren.

Han var klädd i en Ralph Laurenskjorta och seglarskor från Timberland.Hans kropp bar spår efter grov och systematisk, närmast tortyrliknande, misshandel.

Kvar i lägenheten låg de två mobiltelefoner som nu lett polisen till den i dag häktade före detta länspolismästaren Göran Lindberg.
Den 60-årige miljonären beskrivs i media som huvudmannen i ett sexnätverk av väletablerade och mäktiga män – som i hemlighet samlats för att sexuellt utnyttja och förnedra unga kvinnor.

En av den 60-årige mannens kontakter ska, enligt Expressens källor, vara en mycket känd man i en hög chefsställning.
Hotade att visa videofilmer

Fram tills sin död hade den 60-årige miljonären upprätthållit en oklanderlig fasad. Han uppfattades av bekanta som en riktig gentleman, särskilt mot kvinnor.

– Han var alltid vänlig, omtänksam och du hörde honom aldrig fälla kommentarer om vackra kvinnor som många män gör, säger en bekant. För vänkretsen blev därför avslöjandet av 60-åringens hemliga dubbelliv en chock.

– Jag kunde inte tro att det var sant. Jag var tvungen att beställa hela polisutredningen. Men när jag läste den förstod jag att det verkligen stämde, säger en person som kände 60-åringen i många år.

Den i dag 29-åriga Linda berättar hur miljonären för fem år sedan lockade henne till ett hotell där hon ska ha drogats, bundits och våldtagits och förnedrats av flera män, bland dem den nu häktade före detta länspolismästaren Göran Lindberg.

Genom att hota med att visa videofilmer för hennes mamma ska miljonären, enligt Linda, i flera år haft makten över henne. Hon ska ha tvingats att ett 50-tal gånger låta sig utnyttjas av olika män.

– Att läsa om detta var som att betrakta en människas mörkaste, mörkaste hemlighet. Det var otäckt och skrämmande. Jag kände mig bedragen, lurad, säger en av den 60-årige miljonärens vänner.

60-åringens hustru och två vuxna barn verkar ha varit helt ovetande om deras makes och pappas dubbelliv.
Strax innan 60-åringen dog köpte han tillsammans med sin hustru en större fritidsfastighet i Stockholms skärgård för mångmiljonbelopp.

– Vi som kände dem tyckte ju att nu kunde ju ingenting bli bättre än så här, säger en bekant.
Fick skyddad adress

60-åringen hade byggt upp sitt företag genom hårt arbete och lyckats bli marknadsledande. När han sålde bolaget omsatte det nästan 100 miljoner kronor. Försäljningen gjorde honom stormrik.

När han hittades död på marken utanför hyreshuset i Bandhagen var det utan plånbok och utan ID-handlingar. Han hade lämnat dem hemma. Sannolikt av samma anledning som han i alla år uppgav falskt namn för Linda. Han ville hålla sin verkliga identitet hemlig.

I stället rasade allt.

Den 60-årige miljonärens anhöriga ansökte om och fick skyddad adress en kort tid efter hans död. Tidigare kolleger berättar hur familjen drog sig undan. Södertörnspolisen beslöt i går att hemligstämpla fyra kartonger med överblivet spaningsmaterial från utredningen av den 60-årige miljonärens död. Bland de hundratals dokumenten kan namnen på medlemmarna i det hemliga sexnätverket finnas.

Men den offentliga delen av polisutredningen har ändå kunnat ge de av 60-åringens vänner som tvivlade på uppgifterna en tydlig bild av hans hemliga liv. Bland annat att han hade tillgång till två lägenheter i Stockholm där han utan att någon i hans närhet fick veta något kunde arrangera sexträffar där män betalade för att utnyttjade och förnedra unga kvinnor.

Det bekräftar han själv i ett av de bandade samtalen med 29-åriga Linda som ingår i polisutredningen om hans död:
60-åringen:

– Ja, ja, okej. Jag har ju en lägenhet också du vet, som jag disponerar så att säga. Inte den jag hade som du var hos sist. Linda:

– I Högdalen? 60-åringen:

– Ja, inte den, inte den. Det här är en annan lägenhet som ligger mera inne i city så att säga va. Linda:

– En större lägenhet? 60-åringen:

– Nej, det är en liten etta. Den ligger nära Sabbatsbergs sjukhus.
Bekräftas delvis i inspelade samtal

Enligt vad Expressen hittills funnit har mannen aldrig varit föremål för någon polisutredning om misstänkta sexbrott.

– Det har inte funnits en tillstymmelse till antydan om något sådant, säger en av mannens bekanta.

Uppgifterna om att han fungerat som en slags hallick och sålt den i dag 29-åriga Linda till andra män kommer uteslutande från förhören med henne som gjordes efter den 60-årige miljonärens död.

De bekräftas dock delvis av de inspelade samtal som Linda hade med honom när hon lockade honom till sin lägenhet med löften om att hon hade en 18-årig flicka där som 60-åringen kunde få ha sex med. Under samtalen säger 60-åringen bland annat: – Men jag kan ju ordna sen framöver en träff med flera killar och så där. Det gör jag jättegärna.

Om det är en bra tjej som ställer upp liksom. Vet du vad hon ställer upp på dårå, liksom eller? Hur erfaren är hon sexuellt sådära, har du någon aning om det? Senare säger han:

– Framför allt om det är flera killar, då tycker dom att det är ganska kul att dominera henne lite.

– Och det är ju viktigt att veta vad hon vill göra liksom, vad hon, ställer hon upp på att bli fastbunden, ja ställer hon upp på kiss och såna saker eller är det ingenting hon vill göra eller?

Upprörd över trängselskatten

Den 60-årige miljonärens vänner säger att de först nu förstår varför han blev så upprörd när trängselskatten infördes i Stockholm.

– Han tyckte det var fel att myndigheter skulle kunna spåra vart man kört med sin bil, säger en av dem.

Fotnot: Linda heter i verkligheten någonting annat. Lindas pojkvän dömdes i tingsrätten för att ha vållat den 60-årige miljonärens död.

Han friades dock från det brottet i hovrätten. Pojkvännen dömdes endast för olaga frihetsberövande och grov misshandel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Uppsala kvinnojour: Han var vår idol


- Göran Lindberg åkte runt i landet och föreläste om jämställdhet. Nu misstänks han för våldtäkt.- Sannolikheten är stor att det funnits kvinnor som utsatts för sexualbrott i hans publik.- Det är ju fruktansvärt. I dag tror jag att de känner besvikelse, säger Susann Tellebo på Uppsala kvinnojour.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polischefen fick sex och ett halvt års fängelse


Klockan 11.00 30 jul 2010 föll domen mot förre polischefen Göran Lindberg.  Han dömdes till sex och ett halvt års fängelse för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst i två fall samt koppleri.

*


Lindberg  ska också betala sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd till tre av de drabbade kvinnorna, enligt tingsrättsdomen. Lindberg döms också att betala en del av de målsägandes advokatkostnader i de fall där han befanns skyldig. Summan som Lindberg ska betala i den delen uppgår till 700 000 kronor.

Fälls på 17 punkter


Göran Lindberg, 64, hade åtalats på 23 punkter, bland annat för ett fall av grov våldtäkt, tre fall av våldtäkt, tio fall av koppleri och åtta fall av sexköp. Han har bara erkänt sexköpen.

Han fälls på alla punkter, utom sex.

Han frias bland annat från anklagelser om tre fall av koppleri och ett fall av våldtäkt. Han frikänns också från åtalet om förberedelse av grov våldtäkt av barn. Det gäller det fall som Lindberg greps i samband med den 25 januari i Falun. Han var på väg att träffa en ung flicka som han bestämt ett sexmöte med.


Polisen hade då haft honom under uppsikt en längre tid.
Vid gripandet bar Lindberg på en väska med olika föremål som kan användas som hjälpmedel vid sexuella övergrepp.

Beträffande åtalspunkten skriver rätten av det inte är "styrkt att Lindberg insåg att hon var under 15 år".
Därför har man ogillat denna åtalspunkt.

"Sadistiskt, sexuellt våld"


Vad gäller det grova våldtäkten så anser rätten att Lindberg utsatte flickan, som var 17 år gammal, för ett "sadistiskt, sexuellt våld". Enligt rätten har Lindberg visat "särskild hänsynslöshet och råhet".


Det övergreppet skedde i januari 2007 på en konferensanläggning i Täby. Han ska bland annat ha bundit fast flickan innan han våldtog henne.
Vid bedömningen av straffvärdet har rätten utgått från det allvarligaste brottet, den grova våldtäkten.


Och för den bedöms straffvärdet vara fyra år och sex månader.
Kammaråklagare Håkan Roswall hade krävt att Göran Lindberg skulle dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv erkände under rättegången endast sexköpen och hävdade att han redan avtjänat sitt straff för detta genom den långa tid han suttit häktad.

Föreläsare i etik och moralGripandet slog ned som en bomb och är den största skandalen hittills inom den svenska polisen.

Avslöjandet att Göran Lindberg var en sexbrottsling väckte extra stor bestörtning eftersom han varit en av landets mest kända och höga polischefer och dessutom profilerat sig som en flitig föreläsare i etik och moral.Han talade innerligt om jämställdhet, respekt och mot sexuella trakasserier och mobbning.
Göran Lindberg, 64, ska stanna kvar i häkte till domen vinner laga kraft.IRIS
Ideellt Resurscentrum för kvinnor i Söderhamns kommun.

IRIS är en ideell förening vars övergripande mål är att:
    Vara ett lokalt resurscentrum för kvinnor
    Verka utifrån kvinnors behov och förutsättningar
     Tillvarata och sprida kvinnors kompetenser och livserfarenheter
     Samla kvinnor för utveckling, utbildning, stöd och stimulans.

Vi är en resurs för kommunen i alla frågor som rör och
berör kvinnor,

vilket betyder att vi behöver veta just dina önskemål och behov.

Hör av dig!


SLUT PÅ DEL 13a

*
Läs också: - Kapten klännings perversa liv
http://undermattans.blogspot.de/search/label/KAPTEN%20KL%C3%84NNING

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. Polisen i Sverige går ej att granskas alls.
    Då blir det skandal.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.