fredag 24 maj 2013

Sveriges falska PR-bild krossas? - En rasistisk polisstat för vissa grupper växer fram


Sverige sett utifrån - By Niklas Pollard and Philip O'Connor - (översatt från engelska.)
(Reuters 2013-05-23)
- De värsta upploppen i Sverige på många år. Husby är
åtminstone på ytan en typisk svensk tilltalande förort med färgglada lekplatser, välskötta parker och lågt byggda lägenheter.


Men vid samtal med invånarna i denna invandrartäta stadsdel avslöjas många berättelser om ett fruktlöst sökande efter arbeten som inte finns, en brutal ordningsmakt där poliser skriker rasistiska glåpord och en känsla av att bo i marginalen, långt utanför den officiella PR-bild som Sveriges dyrköpta internationella rykte om öppenhet och tolerans ständigt försöker förmedla.

 
"Den värsta vandaliseringen är inte den vi har upplevt under de senaste dagarna, det är den smygande, långsamma vandalism som den högervridna regeringen har utsatt oss för de senaste sju åren..." Arne Johansson, lokal politiker - vid ett protestmöte i Husby. 


Upploppen som började i Husby har spridit sig över hela Stockholm och under de senaste fyra nätterna har scener som påminner om London under 2011 och Paris 2005 utspelats. 

Upploppen i dagens Sverige har sina rötter i segregation, vanvård och fattigdom. Den svenska välfärdsmodellen med 480 dagar föräldraledighet för varje barn döljer i verkligheten en annan sida.
 
Cirka 15 procent av befolkningen i Sverige är idag född utomlands, vilket är den högsta andelen i Norden.  

De invandrarfientliga Sverigedemokraterna har efterlyst ett utegångsförbud och vattenkanoner som lösningen på upploppen. Sverigedemokraterna har genom partiets växande framgångar de senaste åren, polariserat svenskarna.

Idag har även andra generationens invandrare i Sverige enormt svårt att få kvalificerade jobb, trots att både utbildning och erfarenheter finns.

På tunnelbanor och tåg från Stockholms centrum, ser man sent om natten alltid en hel generation av förbrukade arabiska och spansktalande invandrare, som återvänder hem från sina uteslutande simpla och okvalificerade jobb.


En asiatisk diplomat uttrycker sin åsikt:
"- Å ena sidan har Sverige massor av invandrare.
...Å andra sidan, var finns de egentligen??
- Ibland verkar det som de flesta invandrare bara tillåts sälja varmkorv...
 
Den borgerliga statsministern Fredrik Reinfeldt (m) har kallat upprorsmakarna för en samling huliganer. Reinfeldt har sänkt skatterna och samtidigt minskat människors sociala förmåner ordentligt. Detta har hjälpt den ekonomiska tillväxten i Sverige snabbare än i de flesta andra EU-länder, men Sverige har också den absolut snabbast växande ojämlikheten av alla OECD-länderna.
 
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, sade nyligen att samhället har blivit mycket mer segregerat, med en stor fattig invandrarbefolkning som bor i ytterområden av större städer där arbetslösheten är avsevärt högre än på andra håll.
 
Opinionsundersökningar visar en majoritet av svenskarna fortfarande är positiva till invandringen. Sverige har också ett rykte om sig att behandla nyanlända väl. Vi tillhandahåller bostäder, svenskundervisning och låter asylsökande bo hos sina släktingar.


Men det finns en annan sida som inte gärna visas upp.
En ny statlig studie visade att en tredjedel av ungdomarna mellan 16-29 i några av de mest eftersatta områdena i Sveriges storstäder varken studerar eller har ett jobb.
 
Sverige fick 43.900 asylsökande under 2012, en nästan 50 procent ökning från 2011 och den näst högsta någonsin. Nästan hälften var från Syrien, Afghanistan och Somalia. Många infödda svenskar oroar sig för att välfärden kan bli dyr att dela med sig av, om trenden fortsätter.
 
Asylsökande ger på kort sikt ett skattetryck på välfärdsstaten. OECD-data visar att bland utlandsfödda är arbetslösheten på 16 procent, jämfört med 6 procent för infödda svenskar.
Det finns många röster från förorterna som sällan hörs i media.
*

"Min lilla dotter kommer hem från skolan och säger att de andra barnen inte får leka med henne - eftersom hon är svart",
säger Maria Petersson, en 39-årig
sjuksköterska, född i  Etiopien
*
 "Jag är både etiopiska och svenska, men jag kommer aldrig anses svenska av svenskarna. För dem är jag bara en invandrare."
 
http://www.reuters.com/article/2013/05/23/us-sweden-riots-idUSBRE94M0PF20130523
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Sveriges falska PR-bild krossas? - En rasistisk polisstat för vissa grupper växer fram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.