lördag 18 maj 2013

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 5 (repris)

Amnesty kritiserar Sverige för bristande polisgranskning.

AMNESTY: - I Sverige finns ingen effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot poliser och ingen ställs därför till svars för polisens brott mot mänskliga rättigheter. 


I serien "Svenska Polisens Dåliga Dagar" har UnderMattan-bloggen samlat incidenter som den svenska ordningsmakten varit inblandad i de senaste åren. De flesta händelser är från 2008-2013 och ett fåtal från tidigare år. Artiklarna är hämtade från både dagspress, webb-tidningar och bloggar. (Favorit i repris)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 5





2010, Porrkung stämmer polisman och Rikskrim

Porrkungen Mille Markovic stämmer polismannen och strippklubbsägaren Ljubomir Pilipovic samt kräver Rikspolisstyrelsen på 50 miljoner kronor.

Strippklubben Privé ägdes för en tid sedan av den tidigare polismannen Ljudomir Pilipovic. 

Han dömdes dock till tre års fängelse för grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott. Nu vill den tidigare ägaren Mille Markovic att han även ska dömas till sex års fängelse för brottsprovokation, grovt bedrägeri, grovt tjänstefel samt osant intygande.

(Editors notes: Klart konstapeln ska äga en porrklubb…)
*


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Polis Marcus Rostedt misshandlade man som filmade polisingripande (Källa: Corruptio)

Filmade polisen – fick käken ur led. Polisman åtalas för misshandel. Den 29-årige mannen filmade när polisen grep en grupp stökiga ungdomar. Men blev då själv brutalt gripen av en polisman – så käken gick ur led.


Nu är polismannen åtalad för misshandel. Den 29-årige mannen stannade till vid en hamburgerrestaurang på St Eriksgatan för att köpa kaffe. Samtidigt är en större styrka poliser mitt uppe i att hantera ett antal ungdomar på platsen som varit stökiga. 29-åringen tog då fram mobilen och filmade när polisen griper en av ungdomarna. Men filmandet uppskattades inte av en poliserna som säger:

– Nej, han ska med in i bilen för fylla. Dunkades mot bildörren Polismannen tog då själv tag i 29-åringen och tar med honom till polisbilen. Där trycker han upp 29-åringen så hårt mot en polisbil att mannens huvud dunkar i bildörren – och käken hoppar ur led.

Väl inne i en av polisbussarna klagar 29-åringen på smärtor i käken och påpekar samtidigt att han är helt nykter. Efter en stund så släpps han av polisen. Nu är polismannen, som även var ansvarigt yttre befäl för kvällen, åtalad för misshandel som ska ha inträffat  den 30 januari i år.

Minns inte vad som hänt

Polismannen förnekar brott och säger i förhör att han inte känner igen händelseförloppet. Du hörde i gärningsbeskrivningen då att: Nån ska ha fått ansiktet dunkat i bildörren? – Nej det har jag inte hört talas om, säger han. Per Borgblad är polismannens advokat. – Han har agerat polisiärt korrekt i situationen och han förnekar att han ska ha gjort sig skyldig till en brottslig handling.

Åklagarens bevisning består bland annat av 29-åringens mobilfilm. Där syns det tydligt att poliserna först omhändertar en ungdom. Och att polismannen sedan säger att 29-åringen ska tas in för fylla. I slutet av filmen grips sedan mannen. Åklagaren har även skriftlig bevisning i form av ett rättsintyg på 29-årings skada.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


2009, Polis festade med Bandidos - omplaceras

Polismannen i Trelleborg var viceordförande för en mc-klubb med kopplingar till Bandidos och andra kriminella mc-gäng.

– Som polis så ska man inte ha något samröre med kriminella organisationer. Det finns inte på kartan, säger Mats Hammar, närpolischef vid polisen Trelleborg. Polismannen jobbar med yttre tjänst vid polisen i Trelleborg. Han har nu valt att lämna den mc-klubb där han tidigare var viceordförande.

”Oacceptabelt”

Klubben ska ha kopplingar till kriminella mc-gäng. Ett av dem ökända Bandidos.


På en fest nu i vår som polismannens mc-klubb hade så dök medlemmar från Bandidos upp. Och på klubbens hemsida finns bilder när han dricker öl med dem. Till Sydsvenskan berättar polisen att han varit på festen, men redan dagen efter valde att lämna klubben.

– Jag visste att klubben hade kört med Bandidos vid ett annat tillfälle och hade då bett dem sluta med det. När de senare dök upp på festen hoppade jag av. Det är självklart att jag inte kan vara med i något sådant, säger polismannen till Sydsvenskan.

Mats Hammar vid polisen i Trelleborg ser mycket allvarligt på att polismannen umgåtts i samma kretsar som Bandidos. – Det är jättetråkigt och beklämmande för vår del. Det är oacceptabelt och det är ytterst, ytterst olyckligt, säger han.

– Nu har han sagt till oss att han lämnat klubben och inte längre har någon samröre med dem.

Vid två tillfällen har polismannen kallats in till säkerhetssamtal angående mc-klubben. Det var innan uppgifterna kom fram att mannen festat med Bandidos.

Polismannen är för tillfället omplacerad till inre tjänst.

En tidigare internutredning mot honom angående ett annat ärende pågår. Men om vad vill polisen inte säga.

(Editors notes: Poliserna kan väl bilda ett eget MC-gäng och kalla sig Polisos Corruptos…)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polis påstås ha umgåtts med kriminella gäng

Publicerad 8 augusti 2009 1.30 Uppdaterad 8 augusti 2009 Sverige.
En polisman i Malmö är förflyttad efter påstått umgänge med gängkriminella. Han lyftes från sin ordinarie tjänst i början av juli.

Polisledningen tog beslutet att flytta polismannen från yttre tjänst i uniform och patrullbil till skrivbordsuppgifter i en annan del av stan efter att minst en skrivelse kommit in till myndigheten om händelser under juni månad.

I skrivelsen påstås polismannen, enligt Sydsvenskans uppgifter, ha kontakter och privat umgänge med personer i den ena av de båda grupper som driver det så kallade gängkriget i Malmö: M- och K-falangerna. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

2011, Polisen vän med kvinna som anmälde Assange

Polisens förhörsledare i Assange-utredningen är vän med en av de två kvinnor som anmälde Wikileaks-grundaren för sexuella övergrepp.

Personliga hälsningar på nätet avslöjar att förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange hade kontakt redan i april 2009 - 16 månader innan Julian Assange polisanmäldes för bland annat våldtäkt.

På sin egen facebooksida hyllade polisens förhörsledare för två veckor sedan kvinnornas advokat och beskrev Julian Assange som den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan".

Förhörsledaren har bland annat suttit i styrelsen för HBT-Socialdemokraterna.
Förhörsledaren har - trots att hon deltagit i brottsutredningen mot Assange - starkt negativt kommenterat Wikileaksgrundaren på sin facebook-sida.

När tidningen Aftonbladet nyligen lät sina läsare chatta med Assange kommenterade förhörsledaren:
"Vafan ska det här föreställa??? Omdöme noll!!!"

Dagen innan hyllade hon i en statusuppdatering på samma sida de anmälande kvinnornas målsägarbiträde:

"Heja Claes Borgström!!!"

 I sina bloggar har förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange varit öppna med sin vänskap. Så sent som den 10 februari i år kommenterade kvinnan en statusuppdatering som förhörsledaren gjort på sin Facebooksida.


Kvinnan länkar fortfarande från sin nätsida till förhörsledarens privata blogg.



 Interrogator, Irmeli Krans, in the Julian Assange case is a close friend with Anna Ardin who´s accusing Wikileaks founder of rape. Police officer Irmeli Krans was also present at the same party as Julian Assange and Anna Ardin.

The police interrogator in the Julian Assange-investigation, Irmeli Krans, is a friend of one of the two women who is accusing the Wikileaks founder och sexual assault. Personal remarks on the internet reveal that the interrogator and the woman who reported Julian Assange had contact already in April 2009.

This was sixteen months before Assange was reported to the police for, amongst others, rape allegations. On her own Facebook-page the police interrogator two weeks ago praised the lawyer of the two women and described Assange as the “overrated bubble ready to burst”.

(Editors notes: Sverige ger som vanligt nuförtiden Bananrepublikerna dåligt rykte…)
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polischef som stal whisky kan sparkas

"Han har förbrukat sitt förtroende"

(UPPDATERAD 12:40) Polischefen som snattade whisky bör bli av med jobbet. Det anser länspolismästare Kalle Wallin.

NA har tidigare berättat om en chef inom polisen i Örebro län som i somras stal en flaska Famous Grouse, värd 149 kronor, på Systembolaget. Men det visade sig inte vara en engångsföreteelse.

Vid två tillfällen, inom en tvåveckorsperiod, stal polisen samma sorts whisky.


Han har själv erkänt stölderna och hänvisar till att han inte hade några pengar på sig. 

 Han har även accepterat ett strafföreläggande, en sorts böter, på drygt 15 000 kronor.

Men det är inte tillräckligt enligt länspolismästare Kalle Wallin, som nu har svarat Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Han anser att den spritsnattande polisen ska skiljas från sin anställning.

– Det är viktigt att polisen inte gör sig skyldig till sådana här saker. En polisman som snattar eller stjäl är i största grad olämpligt, säger han.

Kalle Wallin har tittat på tidigare ärenden innan han svarade personalansvarsnämnden. Än så länge jobbar polischefen kvar, med samma arbetsuppgifter som tidigare.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2010, Tungt kriminell tänkte bli polis

Höstterminen 2009 började den 21-årige örebroaren på en förberedande polisutbildning på Sommenbygdens folkhögskola utanför Tranås. 

Den ettåriga utbildningen är tänkt att ge grundläggande poliskunskaper för dem som vill söka vidare till Polishögskolan.

Vad ingen visste var att örebroaren var tungt kriminellt belastad med flera domar i bagaget. Vapenbrott, misshandel, övergrepp i rättssak, stölder är bara några exempel på vad han hade dömts för. Redan som 16-åring stod han inför Örebro tingsrätt och i januari 2008 dömdes han till tio månaders fängelse för en rad brott.

Och 21-åringen hann knappt påbörja utbildningen innan han den 8 september i fjol dömdes igen. Den här gången till fem månaders fängelse, bland annat för att vid 16 tillfällen ha kört bil utan körkort.
På skolan gjorde han sig känd för två saker: Han körde runt i en stor stadsjeep och hade alltid mycket pengar.

Han bläddrade med tusenlappar och gav ofta dricks i skolans kafeteria.

Lysande i rättskunskap
Men han var också en fantastiskt duktig elev, enligt Gunnar Wallander som är ansvarig för utbildningen.

– Han var till exempel otroligt bra på att upptäcka övervakningskameror, och han var lysande i kriminalteknik och rättskunskap, berättar Wallander.

Fast under höstterminens gång började varningstecknen komma.

21-åringen hade hög frånvaro, och vid ett tillfälle tog han en stor omväg med sin bil bara för att slippa möta en polispatrull.

Och på Facebook berättade han om sitt liv på skolan.



– Där fanns det bilder på honom men även på mig – i polisuniform. Men bilderna var manipulerade, vi har absolut inga uniformer på skolan, säger Wallander.

Under höstterminen drabbades skolan av tre datorstölder. Cirka 35 datorer stals och Wallander tror att 21-åringen var inblandad. Ingen har dock åtalats eller dömts för brotten.
Dödsstöten blev när Gunnar Wallander tog reda på att örebroaren var dömd för flera brott. Det i kombination med den höga frånvaron gjorde att 21-åringen stängdes av från skolan den 18 november.

Mer hur kom han in på den här utbildningen över huvud taget?
– Sådana här saker står knappast i betygen. Sedan intervjuas eleverna innan de antas och den här killen gav ett väldigt bra intryck. Han ville verkligen bekämpa brott.

(Editors notes: Ibland kan det vara svårt att tyda tecknen. I detta fallet verkar det ha varit svårare att undgå tyda dem…)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polisers kvinnovåld oroar kåren

Polisers vanligaste brott utanför jobbet är kvinnomisshandel. Det visar DN:s granskning av alla åtal mot poliser de senaste tio åren. "Det är en svår situation", säger Lillemor Melin-Sving vid Polisförbundet.



Bland svenskar i stort är åtal om trafikbrott och narkotikainnehav vanligast, men de allra flesta åtalen mot poliser gäller misshandel i hemmet.

Mellan 1998 och 2008 åtalades 48 poliser för grov kvinnofridskränkning eller misshandel av fruar, sambor och expartner. Det är en knapp tredjedel av alla åtal mot poliser utanför tjänst. Närmast efter kommer allmän misshandel på 30 åtal.

Ärendena hamnar hos Polisens ansvarsnämnd, PAN, som fattar beslut om huruvida poliserna får behålla jobbet eller inte vid fällande dom. Oftast avskedas de, visar DN:s
granskning, men inte alltid.

En polis som 2007 fälldes för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud mot sin före detta flickvän fick behålla jobbet. Han hade förutom att slå henne och dra henne i håret uppsökt henne iklädd en tröja med texten ”Brukar sparka på NN:s barn”

(Editors notes: Kul tröja, tyder på god smak… kan bli en hit på postorder…) 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

2010, Så hamnade polisens telefon hos strippklubbsägaren


Kriminalinspektörens tjänstemobil var fylld med hemligstämplade polisrapporter.  
Nu anklagas han för att ha gett den som pant när han inte hade råd att betala notan på strippklubben Privé i Stockholm.



- Han gav den som betalning för sextjänster, säger Michael Badelt, ägare till strippklubben och dömd för grov brottslighet.
- Det är en ren jävla lögn, säger polismannen till Expressen.

På Novalistan finns 100 personer listade som tillhör den grova organiserade brottsligheten inom Stockholms län. På den så kallade Alcatrazlistan listar polisen landets 100 mest kriminellt belastade personer inom grov organiserad brottslighet.

Dessutom fanns det i telefonen mängder av nedladdade dokument med detaljerade kartläggningar av andra kriminella, och detaljerade uppgifter om vad polisen känner till om deras misstänkta brottslighet, familjer, flickvänner, bostäder, bilar, nätverk och kontakter.

Polisen vet att mobiltelefonen med det känsliga innehållet i något skede överlämnades till den kriminellt belastade strippklubbsägaren Michael Badelt.

Telefonen hittades hos Badelt vid en husrannsakan i hans villa i somras, då polisen misstänkte att Michael Badelt låg bakom ett attentat mot den konkurrerande strippklubben Kino.

Telefonen och dess känsliga innehåll lämnades över till polisens enhet för internutredningar.
Michael Badelt säger att han valt att lägga alla kort på bordet och samarbeta med polisens internutredare.

- Jag har berättat om alla polisbesök och vem jag fått telefonen av, säger Badelt till Expressen.
Enligt Michael Badelt var det kriminalinspektören själv som överlämnade sin tjänstemobiltelefon till honom.

Det ska ha skett vid ett av flera besök på strippklubben Privé hösten 2008.
Badelt hävdar att Nova-polisen gav honom mobiltelefonen som betalning för sextjänster på klubben.



Enligt Michael Badelt köpte kriminalinspektören sextjänster för 40000 kronor under sina besök.
Han betalade dock aldrig, enligt Badelt, utan roade sig på kredit.

- Till slut bad jag att få pengarna, säger Michael Badelt.
- Men han sa att han inte kunde betala och då lämnade han sin mobiltelefon till mig. "Ta den här mobilen i pant, den är värd bra mycket mer än de 40 000", sa han, hävdar Badelt.

Avslöjas av bandat samtal

Enligt Badelt betalade kriminalspektören aldrig skulden. Badelt säger att han gömde telefonen efter att han sett vad den innehöll. Och att han som en säkerhetsåtgärd lät göra flera kopior av det känsliga innehållet.

Den utpekade kriminalinspektören vill inte uttala sig. Han hävdar att han aldrig varit på Privé och att han inte heller känner Michael Badelt.

När Expressen träffar honom vill han inte tala om mobiltelefonen.
Det stämmer inte att du har varit på Privé och lämnat den där?

- För i helvete. Nej, det är en ren jävla lögn.
Känner du Michael Badelt?
- Nej, säger kriminalinspektören.

Expressen har dock tillgång till en ljudfil från kriminalinspektörens egen mobil som säger något annat. 



Ljudfilen innehåller ett smygbandat samtal från 2008 mellan kriminalinspektören, en poliskollega och Michael Badelt där de diskuterar möjligheten för samarbete.

(Editors notes: Skillnaden mellan poliser och kriminella verkar numera ibland vara rätt otydlig. Om poliserna skall skydda oss från bovarna vem skall skydda oss från poliserna…?)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, Pirate Bay-utredaren tjänstledig

Polismannen Jim Keyzer som fått jobb hos filmbolaget Warner Brothers efter att ha utrett fildelningssajten Pirate Bay begärde tjänstledigt innan åtalet lämnades in.

Det visar nya uppgifter som framkommit.
– Det kan tänkas vara positivt att den här polismannen har jobbat hos Warner Brothers, det skulle kunna bredda hans kompetens inom fildelningsområdet, säger Håkan Roswall, åklagare i Pirate Bay-fallet.Svd.se har tidigare skrivit om att en av de poliser som utredde fildelningssajten Pirate Bay fick jobb på filmbolaget Warner Brothers kort tid efter att förundersökningen i det uppmärksammade fallet avslutades.

Nya uppgifter visar att polismannens ansökan om tjänstledighet lämnades in 30 januari – dagen innan åtalet lämnade in.

Enligt Håkan Roswall är det inte ovanligt att poliser får jobb hos målsägande, och kan dra sig till minne ett fall då en annan polisman anställts av Antipiratbyrån mitt under pågående utredning utan att det påverkade.

I just detta fall menar Håkan Roswall att polismannen inte haft någon skyldighet att meddela åklagare att han ska börja jobba för målsägande efter att utredningen avslutats.

Mannen var tidigare kriminalinspektör på länskriminalens it-forensiska grupp. Han deltog i razzian mot The Pirate Bay och hostingföretaget PRQ i maj 2006 och har sedan dess varit nära inblandad i förundersökningen mot sajten.

Han var även åberopad att vittna vid rättegången mot The Pirate Bay.

Utredaren var även en av de polismän som tillsammans med åklagare Håkan Roswall anklagades för tjänstefel i samband med hur razzian genomfördes. Justitieombudsmannen friade honom senare från alla sådana misstankar.

Idag, bara två och en halv månad efter att åtalet mot The Pirate Bay lämnats in, jobbar han för filmbolaget Warner Brothers Entertainment, en av de målsägande i fallet The Pirate Bay. 

Det rapporterar tidningen Sydsvenskan.Den före detta kriminalinspektören själv bekräftar uppgifterna för Sydsvenskan, men vill inte kommentera fallet vidare.

(Editors notes: Jag citerar Warner Brothers: “The best damn Swedish Policeman and Swedish Prosecutor money can buy”…)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Uppringd av den mutade polisen Jim Keyzer

Klockan 18.50 nu på lördagskvällen blev jag uppringd av den mutade polisen Jim Keyzer.

Han var upprörd över inlägget jag skrev häromdagen, där jag beskyllde honom för att ha accepterat ett guldkantat sexmånaders jobb på Warner Brothers i omedelbar anslutning till att han deltog i förundersökningen mot The Pirate Bay, där Warner Brothers var en av målsägandena.

Han bekräftade också att han hade arbetat på Warner Brothers i sex månader, men han kunde inte erinra sig när det var i förhållande till förundersökningen mot The Pirate Bay.

Han sa också att han inte längre var gruppchef på IT-roteln, utan numera sysslade med personrån och åldringsbrott.

Tyvärr besvarade han de flesta frågor med ”Är du dum, eller?” istället för ett enkelt ja eller nej, så det var lite knepigt att få klarhet i om jag hade missförstått något mer än att han bara var vanlig polis och inte förundersökningsledare mot The Pirate Bay.

För undvikande av alla eventuella tveksamheter kan jag upprepa vad jag sagt tidigare:

Jag anklagar polismannen Jim Keyzer för att ha blivit mutad av filmbolaget Warner Bros, när han accepterade en sexmånaders anställning hos Warner Bros direkt efter att han var klar med förundersökningen mot The Pirate Bay, där Warner Bros var målsägare.

Korruption inom rättsväsendet är någonting mycket allvarligt. Jag anser att det här är ett sådant fall. Då ser jag det som min skyldighet att påtala det.

Det ingår i mitt jobb som folkvald representant för Piratpartiet.

Christian Engström, Member of the European Parliament for Piratpartiet, Sweden

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polismannen sköt sig själv i Borås

En polis i Borås blev misstänkt för någon form av relationsbrott och 2 kollegor var på väg att hämta mannen för förhör.

I garaget inför ögonen på sina kollegor tog mannen upp sitt tjänstevapen och sköt sig själv i huvudet. Efter skottet fördes mannen till sjukhus där han avled av sina skallskador.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2010, Polisen skjuter i onödan (bra att veta)

Artikelförfattaren är erfaren vapenjournalist och den som först slog larm när rikspolisstyrelsen i tysthet bytte till en hålspetsammunition av samma typ som används vid jakt.

- Den är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig på grund av dess brutala skadeverkningar.



Är poliserna rädda eller bara mindre kompetenta än förr? Eller är det macho-tänkande som får poliser att skjuta med sin brutala jaktammunition? Knivar är inte farligare idag än för 25 år sedan. Och inte psyksjuka heller.

Men för 25 år sedan klarade poliser av situationen utan att skjuta. I de flesta fallen slog poliserna kniven ur handen på våldsmannen med kraftiga slag med batongen mot armar och axlar. Om detta vittnar äldre erfarna polismän som varit med om många farliga situationer utan att skjuta ett enda skott.

Dagens batonger är mycket effektivare än tidigare modeller. Men de används mindre i skarpa situationer. Pistolen åker snabbt ur hölstret och bra är det om polismannens liv är hotat.

Men inget polisliv var hotat i Trelleborg när två poliser trängde in i en psyksjuk mans hus och sköt honom med kulsprutepistol. Och det kända fallet i Dalarna är nästan lika pinsamt; poliserna sköt trots att de hade ett staket (grind) emellan sig och knivmannen.

Dagens skjutning på folkhögskolan i Ljungskile ledde dessbättre inte till döden. Men poliskulan expanderar till propellerform och en diameter på 28 millimeter när den träffar. Den roterar 100-150 varv i sekunden (varvtalet avståndsberoende, farten minskar förstås med avståndet) vid träffen så vävnad slits sönder och träffat ben flisas rejält.

Blodkärl och ådrar får omfattande skador. Sannolikt blir personen invalidiserad för livet.


 Polisens ammunition är av jaktkuletyp och är som sagt förbjuden i krig enligt Haag-konventionen som nästan alla länder i världen skrivit på.


I Sverige finns ett etiskt råd för polisbeväpning som under ledning av förre Justitiekanslern Hans Regner enhälligt har fördömt polisens ammunition och rekommenderat samma ammunition som tyska polisen använder (någon som tror att tyska polisen klemar med brottslingar?).

Danska polisen har samma ammunition som den tyska. Den är lika effektiv som den brutala Svenska poliskulan, men ger inte alls samma skadebild.

(Editors notes: Att Sveriges Moderatledda regering skulle bry sig om sånt trams som Haag-konventionen är väl ändå ingen som förväntar sig? ”- Det vore ju fel ur marknadsmässig aspekt att diskriminera företaget som tillverkar hålspetsammunition, eftersom (m) säkert köper den billigt. ”- Då Sveriges Poliser inte befinner sig i krig så kan de ju inte förbjudas att använda denna ammunition?” För alla oss andra, utan psykopat-genen, gäller att inte vara på fel plats vid fel tillfälle. Och för dom som inte förstod den förra meningen gäller att välja ett bra serviceavtal på sin respirator…)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polis avlossade skott i lunchrummet

Publicerat: fredag 12 juni 2009 kl 16:44, Nyheter P4 Västernorrland
En polis i Timrå avlossade ett skott av misstag i polisstationens lunchrum i februari i år.

- Nu anmäls han till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Enligt anmälan från internutredningen var han ensam i lunchrummet när det hände.

Internåklagaren i Umeå, som granskat händelsen, anser inte att polisen begått något brott, men polismyndigheten anser att polisen gjort sig skyldig till tjänsteförseelse och föreslår att personalansvarsnämnden ska utdela en varning.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Vanligare att svenska poliser skjuter

Publicerat: måndag 28 december 2009 kl 03:00,
Polisen avlossar allt fler skott. Sedan 2006 har det varit en dramatisk ökning av både antalet varningsskott och skott riktade mot person eller fordon. Det visar statistik från polismyndigheterna i landet som Ekot tagit fram.

Jämfört med tidigare år så är det här en ordentlig ökning. För tre år sedan sköt polisen i Sverige endast elva skott i samband ingripanden i tjänsten.

Sedan dess har det ökat för varje år, och förra året var siffrorna uppe på en toppnotering med 37 avlossade skott.

Årets siffror visar alltså på en 300-procentig ökning på bara tre år.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen tror att det delvis beror på att det nu finns fler poliser i Sverige än tidigare, men också att en råare attityd bland kriminella som möter polisen gjort sig tydlig.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Löneavdrag för berusad polis

Publicerat: torsdag 16 juni kl 04:57, Nyheter P4 Västerbotten

En polisaspirant bosatt i Umeå får fem dagars löneavdrag för att han i berusat tillstånd visat tjänstelegitimation för en entrévärd och sagt att han var polis för att få komma in på krogen. 

Det beslutar polisens personalansvarsnämnd. Händelsen har inte lett till någon förundersökning.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polis körde rattfull - behåller jobbet

Publicerat: onsdag 15 juni kl 15:42, Nyheter P4 Västerbotten
Den polis i Umeå som körde rattfull och dömdes fängelse får behålla jobbet. Det har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat.

Polisen hade 2,2 promille alkohol i blodet och dömdes för grovt rattfylleri till två månaders fängelse.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd tar fasta på att polisen har påbörjat rehabilitering och har ansökt om, och fått alkolås.

En ledamot var skiljaktig och ville avskeda polisen.

(Editors notes: En andedräkt på 2.2 promille kommer antagligen att fräta sönder alkolåset…)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polis sköt varningsskott mot älg

Publicerat: torsdag 22 oktober 2009 kl 06:06, Nyheter P4 Västerbotten
Polisen i Umeå avlossade igår kväll varningsskott mot två älgar för att få bort dem från E4 vid Haga, inte långt från centrala Umeå.

Vakthavande polisbefäl säger till P4 Västerbotten att älgarna inte var särskilt rädda för poliserna, som kom så nära som tre meter från djuren. Till slut försvann älgarna, en ko och en kalv, in i skogen vid regementsområdet.

(Editors notes: ”In his defence”,- älgen sköt ju först…)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Berusad polis deltog vid insats där över 30 skott avlossades


Polisen avlossade över 30 skott rakt in i ett villaområde i Luleå förra året. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att en av polismännen som deltog vid insatsen varken var i tjänst - eller nykter.



DE BOENDE i det stillsamma villaområdet på Porsön utanför Luleå trodde knappt sina ögon när de vaknade på morgonen, den 28 september förra året.

En ung man låg skottskadad på marken och fördes bort med ambulans. Tre bilar var sönderskjutna, med krossade rutor och punkterade däck

Det var skotthål i lyktstoplar,vardagsrumsfönster, hustak och väggar.

- Polisens kulor - totalt över 30 stycken - hade spridits över två intilliggande villakvarter.

DEN INTERNUTREDNING som efteråt inleddes mot två poliser, misstänkta för framkallande av fara och tjänstefel, kom fram till slutsatsen att inga fel begåtts - men förhören med de inblandade har hemligstämplats.

Så här lyder polisens version av händelsen på Porsön:
Polisen kallades till platsen för att gripa en berusad och beväpnad man, som var känd sedan tidigare. När polisen var på plats utanför huset där mannen befann sig kom han plötsligt ut med ett vapenliknande föremål i handen.

EN AV POLISERNA öppnade då eld, men i den stressade situationen råkade han skjuta automateld. Ytterligare en polis sköt mot mannen som träffades av två skott.
Men när Uppdrag granskning undersöker skottlossningen närmare blir nya detaljer kända - detaljer som polisen valt att inte berätta.

Det visar sig att en av polismännen, som också utpekas som den som tog befälet över insatsen, varken var i tjänst eller ens tillräckligt nykter för att köra bil.


"Polismannen uppger att han drack två flaskor starkcider och fyra centiliter whisky"

- Han hade timmarna innan skottlossningen varit ute på ett "spaningsuppdrag" på en krog i Luleå...:)

Tillsammans med en kollega beställde han in alkohol för drygt 400 kronor.

Uppdraget var att testa kassahanteringen på krogen och polismannen uppger att han drack två flaskor starkcider och fyra centiliter whisky.

När uppdraget var slutfört återvände polismannen till stationen där han också befann sig när larmet från Porsön kom.

Han gjorde då ett alkoholtest på sig själv och insåg att han var för berusad för att köra bil - trots det valde han att följa med på en farlig insats. Och kollegorna välkomnade hans närvaro.

POLISLEDNINGEN har i efterhand förklarat att polismannens roll bara var att observera. I verkligheten fick han en central roll i insatsen som gick över styr.



Till vardags är polismannen chef för de poliser som ingår i insatsgruppen. Det är han som utbildat dem och det är normalt han som för befäl.
Den här natten utrustades han med radio, letade upp huset där den beväpnade mannen skulle befinna sig och underrättade sina kollegor över radion.

HAN HADE telefonkontakt med insatschefen för att diskutera taktiska frågor och det var också han som rapporterade över radion att två personer var på väg att lämna huset.

Poliserna, som trodde att en av de två personerna som kom ut ur huset var den misstänkte mannen, beordrade dem båda att lägga sig ned. Men det var inte den misstänkte, utan hans bror med flickvän.

"Efteråt har polisledningen målat upp bilden av en taktiskt väl genomförd insats"

Den man polisen egentligen var ute efter klev ut strax därpå, med ett leksaksvapen i handen.

En av poliserna som sköt säger att han aldrig blivit så överraskad i hela sitt liv.

I den pressade situation som uppstod sköt en av poliserna automateld och kulorna spreds över kvarteret utan att gärningsmannen träffades. Han sköts istället ned av en annan polisman som träffade med två av de fyra skott han avlossar.

EFTERÅT HAR polisledningen målat upp bilden av en taktiskt väl genomförd insats, när poliserna i insatsgruppen i själva verket inte visste var deras kollegor befann sig och att de dessutom stod i varandras skottlinjer.

Den berusade polismannen, som officiellt inte var i tjänst, var en av de poliser som stod i vägen i ett avgörande ögonblick.

Efter gripandet säkrade polismannen området, släppte fram ambulans och knackade dörr i kvarteret.
Exakt hur mycket han bestämde på platsen har inte gått klarlägga. Ingen av de poliser som var med på Porsön har velat bli intervjuade. De första förhören är hemligstämplade.

Man har ju alltid trott att man skulle skyddas av polisen. Men i det här fallet är det precis tvärtom.  

Det känns inte bra, säger Lillian Ridderstedt, vars hus genomborrades av flera skott.

(Editors notes: Once upon a time in the Wild, Wild West…Eller som ”Sting” hade sagt:  A DA DA DA A DO DO DO is all I want to say to you…)



SLUT PÅ DEL 5


MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:



Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Ladda ner Serien som PDF
från divShare eller Scribd

5.





 Alla avsnitt:
http://undermattans.blogspot.se/p/lankar-till-serien-svenska-polisens.html


3 kommentarer:

  1. -Polis Kurt Lind åtalas för otillåten sökning i it-systemet-

    Posted on Corruptio maj 2013

    Polis Kurt Lind i Umeå åtalas för dataintrång. Enligt stämningsansökan har han gjort en sökning på två personer i polisens IT-system utan att det var nödvändigt för hans arbete.


    Umeå tingsrätt

    Ansvarsyrkanden m.m.
    DATAINTRÅNG (0150-K5658-12)
    Kurt Lind har den 9 augusti och den 16 oktober 2012 i Umeå olovligen berett sig tillgång till uppgifter som är avsedda för automatiserad behandling genom att använda polisens IT-system (PMF=polisens multifråga) för att inhämta information om två personer födda 1974-01-11 och 1980-02-13 samt även gå vidare till belastningsregistret gällande den senare personen, trots att det inte varit nödvändigt för att genomföra viss arbetsuppgift.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2013/03/polis-kurt-lind-atalas-for-olaga.html

    SvaraRadera
  2. -Polis Johan Spånbo åtalas för att ha förskingrat 100000 kronor från sin svärfar Carlo Luigi Piacenza-

    Posted on Corruptio maj 2013

    Supporterpolis Johan Spånbo i Karlskoga och hans fru, rektor Cecilia Piacenza Spånbo, åtalas nu för förskingring alternativt trolöshet mot huvudman.

    Paret ska enligt åklagaren Bengt Landahl ha förskingrat över 100 000 kronor från Cecilia Piacenza Spånbos pappa Carlo Luigi Piacenza.

    Enligt åklagaren har paret haft en överenskommelse med fadern om att sköta hans löpande utgifter men istället ska de ha tagit ut pengar till sig själva. Polis Johan Spånbo och rektor Cecilia Piacenza Spånbo nekar till brott.

    Örebro tingsrätt

    TR mål: B 3180-11


    Ansvarsyrkanden m.m.
    FÖRSKINGRING alternativt TROLÖSHET MOT HUVUDMAN, båda, (0150-K2682-11)

    Målsägande
    Piacenza, CARLO Luigi
    Målsägandebiträde: advokat Lars-Erik Saltin

    Gärning
    Carlo Piacenza är till följd av sjukdom sedan 2007 oförmögen att själv sköta sina ekonomiska angelägenheter. Carlo Piacenza har uppdragit åt Johan Spånbo och Cecilia Spånbo att bl a sköta hans löpande utbetalningar från honom tillhöriga konton.

    Genom att dels till dem överlämna internetdosa med kod till sina konton i Swedbank dels utfärda fullmakt för Johan Spånbo har Carlo Piacenzas banktillgodohavanden blivit tillgängliga för Johan Spånbo och Cecilia Spånbo, som är dotter till målsäganden.

    Johan Spånbo och Cecilia Spånbo har i Karlskoga från någon gång under våren 2009 till den 3 maj 2011 uppsåtligen och i strid med deras överenskommelse från Carlo Piacenzas konton gjort uttag varigenom de tillägnat sig eller tillgodogjort sig minst 112 000 kr, se bilaga till stämningsansökan.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2013/03/polis-johan-spanbo-karlskoga-atalas-for.html

    SvaraRadera
  3. -Polis Stefan Meijerborg (Kungsbacka) åtalas för framkallande av fara för annan (motorhuvsfärden)-

    Posted on corruptio mars 2013

    Polis Stefan Meijerborg körde Stefan Berg på motorhuven i 3 kilometer

    Polisman Stefan Meijerborg åtalas för att ha kört en polisbil tre kilometer med en demonstrant på motorhuven.

    Åtalet gäller framkallande av fara för annan. Händelsen inträffade i samband med en demonstration vid Migrationsverkets förvar i Kållered i augusti förra året. Demonstrationen gällde en avvisning till Afghanistan och två av demonstranterna ställde sig i vägen för polisbilen och hamnade på huven.

    En av demonstranten föll av efter tio meter medan den andra alltså hängde kvar medan polismannen Meijerborg svängde kraftigt med bilen. Stundtals körde polisbilen i 50 kilometer i timmen.

    Genom angivit körsätt och genom att framföra fordonet med Stefan Berg på motorhuven har Meijerborg av grov oaktsamhet utsatt Stefan Berg för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2013/03/polis-stefan-meijerborg-kungsbacka.html

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.