Sverige är det land i världen som dömts flest gånger av FN:s tortyrkommitté, CAT.
Hela 20 gånger har Sverige fällts av FN för att ha skickat människor tillbaka till länder och omständigheter som lett till gripanden och tortyr.
– Det är uppenbart att svenska myndigheter inte tar något som helst ansvar för att följa upp vad som händer en person efter utvisning.
Det är en folkrättslig princip som fastställs i såväl tortyrkonventionen som i flera andra konventioner, att man inte får återsända en person till ett land där personen riskerar att utsättas för tortyr eller annan grym eller omänsklig behandling eller bestraffning.
Det finns inte heller något brott som heter tortyr i Sverige. Regeringen har hänvisat till att det finns en rad tillräckliga straffbestämmelser, som grov misshandel, människorov, olaga tvång, olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt.
- Dessa brott dock inte har samma tyngd eller samma symboliska betydelse som tortyr.
*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CAT)
Konventionen antogs av FN:s generalförsamling 1984 och trädde i kraft 1987.
Regeringar som har ratificerat konventionen erkänner att:
*
- Tortyr är varje handling varje handling, genom vilken allvarlig smärta eller svårt lidande, fysiskt eller psykiskt, medvetet tillfogas någon, antingen för sådana syften som att erhålla information eller en bekännelse, att straffa, att hota eller tvinga någon också av något annat skäl, som har diskriminering som grund, under förutsättning att smärtan eller lidandet åsamkas eller anstiftas av en offentlig tjänsteman eller annan företrädare för det allmänna.
* - Regeringarna ska förhindra tortyr inom varje område under deras myndighetsutövning och säkerställa att tortyr utgör ett brott enligt deras strafflagar.
* - Inga som helst särskilda omständigheter, vare sig krigstillstånd eller allmän nödsituation får anföras för att rättfärdiga tortyr.
Kommittén mot tortyr har två stycken tvåveckorsmöten per år och består av 10 experter. Konventionsstaterna ska rapportera vart fjärde år till kommittén som granskar ungefär 15 länder per år.
Konventionsstater som har erkänt artikel 22 i konventionen ger kommittén rätt att ta emot och pröva klagomål från enskilda personer under berörd konventionsstats jurisdiktion. 56 länder har erkänt att kommittén har denna rätt.
*
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
*
*
*
Amnesty kräver att:
- Sverige ska respektera det absoluta förbudet mot tortyr genom att inte sända tillbaka asylsökande till länder där de riskerar att utsättas för tortyr och genom att ta avstånd från diplomatiska försäkringar.
- Sverige ska respektera det absoluta förbudet mot tortyr genom att införa ett särskilt tortyrbrott i den nationella lagstiftningen.
-
Sverige ska bekämpa straffrihet genom att implementera Romstadgan i svensk lagstiftning.
*
Särskilt tortyrbrott
Amnesty kräver att Sverige ska respektera det absoluta förbudet mot tortyr genom att införa ett särskilt tortyrbrott i den nationella lagstiftningen.*
Lag mot tortyr?
I Sverige finns inget brott som heter tortyr och en person som har gjort sig skyldig till tortyr kan därför inte dömas för det i svensk domstol. Visserligen finns en rad straffbestämmelser i svensk rätt, som grov misshandel, människorov, olaga tvång, olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt, vilka regeringen har hänvisat till och ansett tillräckliga.Amnesty menar dock att dessa brott inte har samma tyngd eller samma symboliska betydelse som brottet tortyr. Det kan också ifrågasättas om dessa uppräknade brott innefattar tortyrbrottets grovhet och utstuderade och systematiska karaktär. Dessutom preskriberas större delen av de uppräknade brotten efter viss tid, vilket betyder att det inte går att ställa de skyldiga inför rätta när så har skett.
*
Varför anser Amnesty att det är viktigt att tortyr kriminaliseras i nationell lagstiftning?
Ett krav som Amnesty ställer är att stater måste kriminalisera tortyr i sin nationella lagstiftning. Amnesty tycker också att stater har en skyldighet att explicit kriminalisera tortyr. Staterna får inte, såsom ofta är fallet, endast hänvisa till existerande strafflagstiftning och hävda att tortyr redan är kriminaliserat genom brott som till exempel grov misshandel.Amnesty anser alltså att brottet tortyr ska formuleras som ett separat brott i svensk rätt. Detta är av stor principiell betydelse. Tortyrkonventionen ålägger staterna att kriminalisera tortyrbrottet. Sverige har ratificerat tortyrkonventionen, men regeringen har i många år vägrat att införa en särskild straffbestämmelse som tortyr i svensk lag. Amnesty anser att denna hållning är både obegriplig och beklagansvärd.
FN:s kommitté mot tortyr (Committe Against Torture, CAT) ) har vid flera tillfällen rekommenderat att Sverige explicit inför ett sådant brott. Amnesty kräver att så sker. För att kunna bekämpa tortyr måste de personer som har gjort sig skyldiga till tortyr kunna ställas inför rätta. Stater som Sverige måste av den anledningen straffbelägga tortyrbrottet och därmed delta i arbetet mot den straffrihet som råder för bland annat tortyr.
I svensk rätt är det angivet, genom grundlagsbestämmelsen i Regeringsformen och genom att Europakonventionen gäller som svensk lag, att tortyr är förbjudet. Men dessa lagstadganden är inga straffbestämmelser och kan inte anses innebära att Sveriges ovan nämnda skyldigheter enligt tortyrkonventionen är uppfyllda.
*
Tre skäl till varför Sverige ska införa ett särskilt tortyrbrott i svensk lagstiftning
- Sverige har ratificerat tortyrkonventionen vilket ålägger staterna att kriminalisera tortyrbrottet.
- Att kriminalisera tortyr är en viktig del i arbetet mot tortyr och mot den straffrihet som råder för personer som har gjort sig skyldiga till tortyr.
-
Tortyr måste kriminaliseras explicit för att helt fånga tortyrbrottets grovhet och utstuderade och systematiska karaktär.
http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/tortyr-och-rattssakerhet/tortyr/sverige-och-tortyr/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Världsmästare i skamlig utvisning
Sverige är det land som dömts flest gånger av FN:s tortyrkommitté, CAT, för att vi velat utvisa personer som löper överhängande risk för tortyr om de skickas tillbaka. I somras kom ytterligare tre domar - Sverige har nu fällts 18 gånger.Det gör oss förtjänta av en mycket skamlig förstaplats på prispallen och en mycket tung guldmedalj att
bära.
http://www.flyktingbloggen.org/2011/10/varldsmastare-i-skamlig-utvisning/
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sveriges brott mot tortyrkonventionen: Slump eller systemfel?
Text från Lunds Universitet och en uppsats av Amanda Nääf angående Mänskliga rättigheter
Höstterminen 2010
"I flera av de fall som har granskats av kommittén nämns det faktum att Sverige ofta lämnar läkarintyg utan avseende, trots att den asylsökande genom dessa lyckas styrka att han eller hon har blivit torterad."
Ofta motiveras detta med att den asylsökande ändå inte anses trovärdig, eller inte har lyckats bevisa att det finns en framåtsyftande risk för tortyr om han eller hon blir utvisad.
Författaren anser att detta tyder på en oerhörd arrogans från myndigheternas sida, eftersom de helt enkelt lämnar bevis utan avseende, ofta endast med hjälp av standardiserade hänvisningar.
Det är absurt att myndigheterna anser sig kunna utföra bedömningen om ifall den asylsökande har blivit torterad eller ej enbart genom trovärdighetsbedömningen, särskilt med tanke på att det oftast är läkare som är experter inom sitt områdesom fastställer att den asylsökande har blivit torterad.
*
Slutsats
Denna uppsats har visat att Sveriges brott mot tortyrkonventionen inte har varit en slump. Sverige har genom alla rättsfall visat en total oförmåga att värdera den bevisning som finns tillgänglig i fallen. Uppenbarligen har det svenska systemet inte den inomboende kompetensen som krävs för att möjliggöra en rättssäker prövning enligt tortyrkonventionen.
Även om Sveriges nationella lagar godkänner den bedömning som alla instanser i
migrationsmål upprepade gånger gör, räcker detta inte för att leva upp till tortyrkonventionens krav, trots att tortyrdefinitionen i denna lag är väldigt snäv
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1767920&fileOId=1767921
*
Sverige - etta på FN:s skamliga tortyrlista
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
IP: 192.165.145.247 July 26, 2013 10:20:18 AM
SvaraRaderaISP: Resilans AB
Organization: Migrationsverket
Host: proxy-ext.migrationsverket.se
Landed: UNDER MATTAN: Sverige - etta på FN:s skamliga tortyrlista (2)
undermattans.blogspot.se/2013/05/sverige-etta-pa-fns-skamliga.html
Jag gick till puben i den militärstad där jag gjorde lumpen 1989-1990.
SvaraRaderaFöljde med en flicka som skulle bara följa med en bit men jag hamnade i en lägenhet där jag somnade till slut.
Jag vaknade när militära vaktstyrkan höll i mig och en gav mig en spruta i armen.
jag vaknade upp och jag fick en till injektion.
Jag vaknade upp och hade ont i hela kroppen och darrade så jag fick en till av en vitklädd man.
jag smet i från platsen och tog mig till mitt regemente där jag fick hjälp att komma till matsalen och dom blev nästan tvungen att mata mig.
Jag har aldrig varit så jävla utslagen i hela mitt liv.
Än i dag vet jag inte vad jag fick i mig.
Sverige tiger i hjäl saker tror dom.
Låter som en överkurs av militärutbildningen som man helst vill slippa.
Radera...Flickan var väl inte dotter till någon general?
Jag blev själv hårt slagen av 3 kraftiga sjuksystrar för att socialtjänsten i Uddevalla hade gett uppdrag till tre våra läkare att fuska mask och trikiner på mig och våra barn i aug 2007 i Uddevalla. Tvångseutanaisan på barna kallade soc för "barnens bästa" och krävde mig agera likgilitig utan kräva vård fr infektionskliniken - enda i stan - för mina tre barn - då skulle jag vara en bra mor
SvaraRadera