lördag 9 juni 2012

Svensk Frihet på Internet - Kineserna avundsjuka...

---NY FRIHET PÅ INTERNET!---

DN.se -Pravda informerar


2012-06-07 - DN.se Pravda
Sverige och USA kommer i slutet av juni att lägga fram ett gemensamt förslag i FN om nätfrihet, riktat mot censuren i diktaturländer. Planerna finslipades tillsammans med utrikesminister Hillary Clinton när hon nyligen besökte Stockholm, erfar DN.se.

I rapporteringen om den amerikanska utrikesministerns möten med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har det mycket kortfattat nämnts att nätfriheten fanns på agendan. DN.se kan i dag avslöja vad samtalen konkret handlade om. Det rör sig om gemensamma planer för hur de två länderna tillsammans ska driva frågan på den internationella arenan.

USA och Sverige kommer i slutet av juni lägga fram ett resolutionsförslag i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve, erfar DN.se. Förslaget innehåller två element.


För det första att artikel 19 om yttrandefrihet i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter ska gälla online på samma sätt som den gör offline. I artikel 19 fastslås allas rätt till åsikts- och yttrandefrihet samt rätt att sprida och inhämta information.

För det andra handlar resolutionsförslaget om att tillgång till internet och dess innehåll ska respekteras som en fundamental förutsättning för informations- och yttrandefriheten.
 

- Oj, vad fåraktigt spännande… - Så mycket frihet på en gång…
-  Man blir ju riktigt yr i fårskallen…
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Udden i förslaget är enligt DN.se:s källor riktad mot den typ av åtgärder som Mubarakregimen vidtog under den arabiska våren, då i stort sett hela det egyptiska nätet stängdes av. Men det riktar sig också mot den censur på nätet som regimer i många länder ägnar sig åt, exempelvis Kina och Iran.

Under Hillary Clintons Stockholmsbesök diskuterades också möjligheterna att få med fler länder i en kärngrupp som kan driva arbetet inom FN vidare.

Det svensk-amerikanska utspelet sker mot bakgrund av en dragkamp kring internet som pågått en längre tid. Det ena lägret, där USA och Sverige återfinns, förespråkar att nätet inte kräver några nya regleringar utan ska hanteras utifrån den FN-deklaration om mänskliga rättigheter som redan finns.

Det andra lägret, där bland andra Kina och Ryssland har centrala roller, vill skapa nya regler för den nya tekniken som legitimerar långtgående ingrepp och restriktioner.

– De har uppfattningen att de nya medierna är så revolutionerande och används för regimförändring på ett sätt som kräver att de kontrolleras mycket hårdare, säger en källa till DN.se.

Det var Hillary Clinton som i ett linjetal för drygt två år sedan lyfte nätfriheten till den internationella politikens toppnivå. Hennes svenske kollega Carl Bildt var inte sen att hänga på.

Sverige har därefter stött FN:s särskilde rapportör i frågan Frank La Rue och tagit intiativ till en FN-debatt som hölls i Geneve i vintras.

Läs mer: Folkrättsexperten Ove Bring kommenterar Sveriges arbete inom FN för nätfrihet.

Hans Rosén


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---NY FRIHET PÅ INTERNET!---

DN.se -Pravda informerar 2.


2012-06-07 13:14 DN.se - Pravda
Ett FN-beslut om yttrandefrihet på nätet skulle sätta tryck på länder som Kina, men den konkreta effekten är osäker, menar folkrättsexperten Ove Bring. Han anser att frågan om nätfrihet handlar lika mycket om en motsättning mellan generationer som mellan olika länder.


Sverige och USA planerar att inom kort att lägga fram ett förslag i FN om skydd för yttrandefriheten på nätet (läs mer här).

– En FN-resolution skulle skapa uppmärksamhet kring frågan och innebära en påtryckning på länder som Kina där yttrandefriheten inte respekteras och man har teknologi som går ut på att begränsa och övervaka hur folk kommunicerar på nätet, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, till DN.se.

Enligt honom kommer Kina och likasinnade länder troligen inte att ändra sin politik på kort sikt. Men det betyder inte att ett FN-beslut vore betydelselöst.

– Det skulle tvinga in de här länderna i en defensiv position som är besvärande för dem och de får betala ett politiskt pris. Jag tycker det är bra att frågan aktualiseras så att det uppstår ett tryck, säger Ove Bring.

Striderna om friheten på nätet ska inte bara ses som motsättningar mellan olika länder i väst och öst eller nord och syd, anser Ove Bring.

– Den arabiska våren visade ju att en ung generation i de länderna ville ha yttrandefrihet. Det är en generationsfråga som går över gränserna, där gamla politiker står mot unga nätanvändare.

En annan dimension som enligt Ove Bring färgar debatten om nätfrihet är en särskild asiatisk samhällssyn som omhuldas i länder som Kina, Singapore och Malaysia.

– Enligt dessa värderingar prioriteras gruppens och folkmajoritetens intresse av ett gott samhällsstyre och välfärd framför individens intresse av yttrandefrihet. Ledare i de här länderna argumenterar öppet för att man har egna asiatiska värderingar och är beredda att ta strid mot västerlandets sätt att framhäva individens rättigheter i alla lägen, säger Ove Bring.

Hans Rosén
hans.rosen@dn.se



""En ung generation i de länderna ville ha yttrandefrihet""
– Var köper CCCP-Pravda alla sina underbara och kunniga får-personligheter? :) 

*  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

KRIMINELL SVENSK RIKSDAG

& REGERING BRYTER MOT

BÅDE GRUNDLAGEN

OCH FN:s STADGAR


FN:s deklaration om de

mänskliga rättigheterna


FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 av FN:s generalförsamling i Palais de Chaillot, Paris. Texten till deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrevs av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna, med Eleanor Roosevelt som ordförande.
*

FN:s Artikel 12


  • Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.
    *

Både Datalagringsdirektivet

och FRA-lagen är brott mot

SVENSKA GRUNDLAGEN:


*Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter*

1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende.

3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.

- Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling.
Lag (1988:1439).


6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§.


- Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.
Lag (1976:871).
*

undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 Läs också:

Sverige presenterar:
- Frihet på nätet 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.