torsdag 14 juni 2012

USA beväpnar syriska rebeller & terrorister

Ryssland: USA beväpnar

syriska rebeller

YLE 2012-06-13
Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagar USA för att beväpna de syriska rebellerna. Han försvarade samtidigt att Ryssland har fortsatt att sälja vapen till den syriska regimen trots den pågående konflikten.

*
Den fortsatta vapenhandeln till regimen har fått hård kritik, men enligt Lavrov uppfyller Ryssland bara gamla kontrakt.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade tidigare att hon vet att Ryssland skickar attackhelikoptrar till Syrien, och hon sade att det här kommer att förvärra konflikten där.

Striderna i Syrien har fortsatt på många håll i landet i dag. Rebeller och armén har bland annat drabbat samman i huvudstaden Damaskus förorter, och armén intog också staden Haffah efter att rebellerna dragit sig tillbaka från området.

Observatörer säger att åtminstone 14 100 människor har dödats i Syrien sedan upproret mot presidenten Bashar al-Assad inleddes. (AFP)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hillary pressar Ryssland


SR 2012-06-13
Strider mellan regimstyrkor och rebellkrigare rasade på flera håll i Syrien på onsdagen, medan ordkriget om vem som förser vem med vapen trappades upp mellan USA och Ryssland.


USA:s utrikesminister Hillary Clinton uttalade oro för att "Ryssland kan sända attackhelikoptrar till Syrien". Clinton sade att det är "uppenbart osant" att vapenleveranserna till Syrien inte skulle vara relaterade till den pågående konflikten.

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov svarade under ett besök i Iran att de luftvärnssystem som Ryssland exporterar till Syrien "på intet vis strider mot folkrätten".

Lavrov förklarade senare att han blivit felciterad om att han skulle ha sagt att USA förser syriska rebellsidan med vapen. Vad han hade sagt var att USA levererar vapen "i regionen". (-Till alla i regionen, t.ex. Saudiarabien och Qatar. Reds Anm.)


Frankrike förbereder ett förslag till FN:s säkerhetsråd som ska sätta mer kraft bakom Kofi Annans fredsplan. Utrikesminister Laurent Fabius sade att ett alternativen som övervägs är att föreslå en flygförbudszon.

Det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet uppgav att minst 55 människor hade dödats runtom i Syrien under onsdagen.

Rebellkrigare säger till Reuters att de dragit nytta av den skakiga vapenvilan för att förbereda en upptrappning mot den syriska armén.

Den senaste tiden har vapen från Saudiarabien och Qatar smugglats in via Turkiet, Libanon och Irak.



Den största oppositionsgruppen Syriens nationella råd uppmanade Fria syriska armén att trappa upp sina militära attacker mot regimstyrkor för att bryta belägring av civilbefolkning och skydda civila runtom i landet.

Bassma Kodmani är talesperson för den största syriska oppositionsgruppen Syriens nationella råd.

TT + UM

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bassma Kodmani




undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.