——Israels ockupation av Palestina——
Gårdagens Offer - Dagens Förövare 2
Bildena är sammanställda av Prof. Norman Finkelstein på Counter Currents.orgTexten är en redigerad version av Hans Lindes (V) riksdagsmotion från 2011/12
THE GRANDCHILDREN OF HOLOCAUST SURVIVORS FROM WORLD WAR II ARE DOING TO THE PALESTINIANS EXACTLY WHAT WAS DONE TO THEM BY NAZI GERMANY …
---------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
Ansvaret för återuppbyggnaden av Gaza
Förutom allt mänskligt lidande i form av död och skador ledde Israels militära angrepp mot Gazaremsan mellan den 27 december 2008 och den 18 januari 2009 till fysiska skador på infrastruktur och byggnader för åtskilliga miljarder kronor.
*
Det kommer att ta decennier innan Gaza återhämtar sig från den kris som två veckors israelisk attack skapade.
Ansvarsfrågan handlar alltså inte bara om krigsförbrytelser enligt folkrätten, utan även om ekonomi och om återuppbyggnaden av Gaza. Det är hög tid att Israel ekonomiskt ställs till svars för den förstörelse som man gång på gång åsamkar Palestina.
Israel har betalat 10,5 miljoner dollar till FN som kompensation för de FN-byggnader som förstörts under Operation ”Cast Lead”. FN har sagt sig vara till freds med storleken på kompensationen och menar att landets ekonomiska skuld för kriget nu är betald.
Den israeliska regeringen har dock inte tagit på sig något ansvar för all förstörelse och skada som den orsakat den palestinska civilbefolkningen.
Ansvarsfrågan för återuppbyggnaden av Gaza får inte glömmas bort. Därför måste Sverige inom ramen för EU och FN verka för att Israel hålls ekonomiskt ansvarigt för den omfattande förstörelsen under landets anfallskrig mot Gazaremsan.
Ship to Gaza
I maj 2010 seglade ett antal civila lastfartyg mot Gazaremsan, konvojen Ship to Gaza. I lasten fanns förnödenheter som cement och mediciner. Syftet var, förutom att bistå Gazaborna med nödvändiga råvaror och utrustning, att synliggöra det orimliga och olagliga med den israeliska blockaden av Gaza.
Tyvärr kom inte flottan fram till sin destination. Med hjälp av stridsfartyg och helikoptrar bordade den israeliska armén flera av skeppen på internationellt vatten.
Det mest blodiga anfallet skedde mot det turkiskregistrerade skeppet Mavi Marmara där den israeliska arméns brutalitet ledde till att nio passagerare miste livet samt att ett dussintal skadades.
Under försommaren 2011 planerades för ytterligare en seglats med Ship to Gaza. Med ombord fanns bland annat svenska riksdagsledamöter, journalister och artister. Målet var detsamma, det vill säga att bryta den olagliga israeliska blockaden mot Gaza. Denna gång kunde båtarna inte ens lämna hamnen.
Några av skeppen utsattes för sabotage (bland annat mot propellrarna), och de övriga förvägrades rätten att lämna den grekiska hamnen där de låg förtöjda. Rykten gör gällande att Israel ligger bakom sabotaget. Att de satt avsevärt och kännbart diplomatiskt tryck på Grekland att stoppa konvojen är uppenbart.
Israels agerande mot Ship to Gaza är oförsvarbart. Fartygen som utgjorde Ship to Gaza I och II var enbart lastade med civila förnödenheter och Israel bröt genom bordningen mot flera av folkrättens bestämmelser.
Sverige bör kräva att de skyldiga, både de som gav ordern om bordningen och de som utförde den, ställs inför rätta för brott mot folkrätten. Dessutom bör Sverige kräva att en oberoende utredning av sabotaget mot Ship to Gaza II genomförs.
Sveriges och EU:s roll och skyldigheter
Israels ockupation av Palestina hade inte varit möjlig utan EU:s förmånliga handelsavtal med Israel eller utan USA:s militära bistånd till landet. När både EU och USA valde att isolera Palestina ekonomiskt och politiskt, efter att Hamas vann de demokratiska valen på de ockuperade områdena år 2006, fick Israel än en gång draghjälp åt sin ockupation.
Isoleringspolitiken ledde inte bara till de inre motsättningar som än i dag lever kvar i Palestina, utan också till ytterligare lidande för det palestinska folket. Till syvende och sist är det Israel som har tjänat mest på både motsättningar mellan palestinska organisationer och det växande lidandet för palestinierna.
Fredsförhandlingar och ny palestinsk enighet
EU:s linje att terrorstämpla Hamas och inte föra samtal med alla parter är orimlig. Behovet av en dialog med Hamas har blivit ännu viktigare efter det försoningsavtal som upprättades mellan Hamas och al-Fatah i maj 2011.
Splittringen i den palestinska befrielsekampen är till synes över och det ställer nya krav på såväl Sverige som resten av världen att se Hamas som en legitim förhandlingspart.
Dialog innebär självfallet inte ett okritiskt förhållningssätt, det är viktigt att Sverige i en framtida dialog med Hamas lyfter de brott mot de mänskliga rättigheterna som begås på Gazaremsan samt de brott mot folkrätten som organisationen gjort sig skyldig till genom raketbeskjutningen mot Israel.
Israels svar på den palestinska enigheten har på sedvanligt vis varit fördömande. President Benjamin Netanyahu har beklagat att al-Fatah ingått avtalet och sagt att al-Fatah måste välja ”fred med Israel eller fred med Hamas”.
Han har också uppmanat EU, och särskilt Catherine Ashton, att vara ”försiktiga” gentemot det nya palestinska samlingsstyret. Ur den israeliska regeringens perspektiv är självklart palestinsk samstämmighet politiskt oroväckande och ett tydligt hot mot ockupationen.
I ljuset av den palestinska enigheten och Israels fördömanden bör Sverige inte ska vara försiktigt, utan tvärtom. Snarare är läget nu ljusare än på länge, eftersom det palestinska försoningsavtalet nu öppnar för tydligare och mer effektfulla förhandlingar mellan två parter.
Sverige bör med anledning av den senaste tidens utveckling ha kontakter med samtliga parter, med kraft verka inom EU och FN för att stödja den nya palestinska enigheten samt säkerställa att både Hamas och al-Fatah inkluderas i fortsatta fredsförhandlingar.
Associationsavtal
Att Europeiska unionen år efter år ”betonar vikten av att gränserna till Gaza öppnas”, ändrar tyvärr inte situationen för palestinierna. Inte så länge Israel fortsätter ignorera EU:s kritik och EU aktivt fortsätter att inte sätta tyngd bakom sitt budskap.
Israels kollektiva bestraffning av Gazas befolkning fortskrider som vanligt, i strid med folkrätten.
Det skulle dock vara möjligt för Sverige och EU att sätta en betydligt större press på Israel. Samarbetet mellan EU och Israel är omfattande och ger EU en möjlighet att sätta press på Israel att respektera folkrätten; associeringsavtalet mellan EU och Israel är till exempel villkorat med respekt för de mänskliga rättigheterna.
EU:s associationsavtal med Israel innefattar förmånliga handelsavtal som ger det israeliska näringslivet stora ekonomiska fördelar. På så vis bidrar EU till att stärka den ekonomiska basen för ockupationspolitiken.
Sverige bör motsätta sig att EU fördjupar sitt samarbete med Israel på något område.
Så länge Israel inte avvecklar bosättningarna och vägspärrarna på ockuperat område, avbryter blockaden av Gaza och upphör med byggandet av muren på Västbanken, bör inga förhandlingar om fördjupat samarbete på något område mellan EU och Israel genomföras och nuvarande associeringsavtal suspenderas.
Tyvärr har det i Sveriges fall gått i motsatt riktning de senaste åren. Efter en svacka under 2009, i spåren av finanskrisen, så steg både import och export från/till Israel under 2010.
Sverige exporterade under 2010 varor till Israel till ett värde av 3,05 miljarder kronor och importerade varor från Israel till ett värde av nästan 1 miljard kronor.
I Sverige fortsätter dessutom utrikesministern upprepa att de förmånliga handelsavtal som Sverige och EU har med Israel är nödvändiga ”eftersom man inte bör isolera Israel”, men efter Hamas valseger år 2006 tvekade man aldrig att isolera den palestinska myndigheten.
Krigsmateriel
Sverige och det internationella samfundet kan inte låta ännu ett år av ockupation gå till ända. Att strypa vapentillförseln är ett effektivt verktyg för att sätta press på alla parter. All vapenexport från EU-länderna till Israel måste upphöra.
Sverige bör ta initiativ till ett sådant vapenembargo inom EU.
Sverige kan självt agera och avbryta vårt omfattande militära samarbete med Israel. Det innebär bland annat att vi omedelbart kallar hem den militärattaché som är stationerad vid den svenska ambassaden i Tel Aviv.
Det omfattande besöksutbyte som pågår mellan det svenska försvaret och den israeliska armén ska omgående avbrytas och det svenska försvarets import av krigsmateriel från Israel ska upphöra.
Under de senaste tio åren har Sverige importerat militär utrustning från Israel för mer än 160 miljoner kronor och vi har på så vis bidragit till att finansiera den israeliska krigsmakten.
Vi har dessutom låtit Israel testa förarlösa flygplan i Sverige – plan som sedan använts av Israel i kriget i Gaza. Sverige bör stoppa all vapenhandel, kalla hem militärattachén från Tel Aviv och avbryta allt militärt samarbete med Israel.
- Detta bör svenska folket känna till.
- Hitler igår – Israel idag
Hitler igår – Israel idag
Amnesty: Israel kränker rättigheter
SR - 2012-06-06
Israel får skarp kritik för att palestinier hålls i förvar utan att åtalas. Nu kräver Amnesty att de antingen friges eller får en rättvis prövning.
Israel får skarp kritik för att palestinier hålls i förvar utan att åtalas. Nu kräver Amnesty att de antingen friges eller får en rättvis prövning.
I slutet av april fanns det åtminstone 308 palestinier som hölls i så kallat administrativt förvar, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International. Israelisk lag tillåter att de hålls internerade utan rättegång.
"I decennier har Amnesty International uppmanat Israel att upphöra med administrativt förvar", säger Ann Harrison vid organisationen i ett pressmeddelande.
Hon säger vidare att fångarna antingen bör friges eller få en rättvis prövning.
Under våren har extra mycket fokus satts på frågan efter att en hungerstrejk för bättre villkor inleddes bland en del av fångarna. Detta följdes av en stor hungerstrejk där uppskattningsvis 2 000 andra palestinska fångar i israeliska fängelser deltog, enligt Amnesty.
Den stora hungerstrejken avbröts i mitten av maj sedan en uppgörelse träffats. Däremot fortsatte 25-årige Mahmud al-Sarsak från Gaza sin hungerstrejk. Han började den 24 mars och matstrejkar fortfarande. Hans tillstånd uppges vara kritiskt.
Mahmud al-Sarsak greps i juli 2009 vid gränsövergången Erez mellan Israel och Gaza och har suttit i administrativt förvar sedan dess. Enligt Amnesty påstår israeliska myndigheter att han kan kopplas till Islamiska jihad.
Hitler igår – Israel idag
Hitler igår – Israel idag
Hitler igår – Israel idag
Hitler igår – Israel idag
Hitler igår – Israel idag
Presenteras inte i Bonniermedia
undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.