lördag 13 juli 2013

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 11 (repris)

Amnesty kritiserar Sverige för bristande polisgranskning.
AMNESTY: - I Sverige finns ingen effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot poliser och ingen ställs därför till svars för polisens brott mot mänskliga rättigheter. 

I serien "Svenska Polisens Dåliga Dagar" har UnderMattan-bloggen samlat incidenter som den svenska ordningsmakten varit inblandad i de senaste åren. De flesta händelser är från 2008-2013 och ett fåtal från tidigare år. Artiklarna är hämtade från både dagspress, webb-tidningar och bloggar. (Favorit i repris)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
***

”POLIS VÄGRADE HJÄLPA
DÖENDE
MAN" 

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 11



DEL 11

2008, Polisen ville ta bilder när mannen hängde i snaran... (forts.!!!!?)

MARIESTAD. Polisen ville ta bilder på den döende 23-åringen när han fortfarande hängde i snaran på häktet i Mariestad. Ambulanspersonalen hindrades att göra upplivningsförsök.


- Det avslöjar P1:s Kaliber.


I våras försökte en 23-årig man hänga sig på häktet i Mariestad. När häktespersonalen upptäckte mannen lät de honom hänga kvar. Först nio minuter senare togs han ner. Av ambulanspersonalen.
(*14 minuter anges av andra källor)


Dog av skadorna.

De fick i gång hjärtat på honom. Två dagar senare dog han av skadorna.
Det avslöjade P1:s Kaliber i våras. Socialstyrelsens rättsliga råd har kommit fram till att det inte är osannolikt att han skulle klarat sig om häktespersonalen agerat annorlunda.

Nu visar det sig att det inte bara var personalen på häktet som var orsaken till att mannen inte togs ner i tid...

- Polisen som kom till platsen ville ta bilder på den 23-årige mannen när han fortfarande hängde i snaran.

-Känslan av att tänka på att de ville ta kort på min bror och att de lät honom hänga kvar är fruktansvärd, säger mannens bror.

- Ambulanspersonalen skriver i sin rapport att de till slut beordrade polisen som skulle ta kort att lämna rummet eftersom hon förhindrade och fördröjde deras arbete.

- Först efter det kunde de klippa snaran.

Den kvinnliga polisen vill inte kommentera händelsen.
Hennes kollega, Lennart Almqvist närpolisbefäl i Mariestad, var med på häktet.

Ingen har åtalats

-Vi tog bilder och gjorde en rätt bedömning då. Jag kan inte ge fler svar, säger han till Kalibers reporter Anna Jaktén.

- Ingen har åtalats för 23-åringens död.

(Editors notes: Det kan ju vara så att Play-Polis-tidningarna på Polis-toaletten började ta slut. De sände då ut efter Polisfotografen för att fotografera något riktigt upphetsande objekt åt poliserna. I den Perverterade miljön på Mariestads-häktet får både häktesvakterna och fotografen tydligen sitt lystmäte. För dessa personer verkar skeendet vara ”just another day at work” och fullt normalt. -Vilket det också kunde ha varit om det inte vore för den lilla detaljen att den stackars 23-åringen fortfarande var vid liv. För oss som inte bor på Polis-planeten Remulack framstår ett Rumänskt Mentalsjukhus som ett Hälsocentrum i jämförelse med Mariestadshäktet.

Mitt tips är följande: 1. Gräv en stor djup grop lång ute i skogen 2. Köp 50 liter honung. 3. Samla ihop 72 myrstackar med extra aggressiva och hungriga myror. 4. Samla ihop all inblandad personal från ordningsmakten. 5. Släng ingredienserna 2+3+4 i gropen och rör om. 6. Studera fenomenet på behörigt avstånd. När alla i gropen slutat röra på sig, fyll den med betong. 7. Rekrytera ny personal som kan stava till Empati…)
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2008, Polisman häktad för grov kvinnofridskränkning

11 december 2008 kl 22:18, uppdaterad: 12 december 2008 kl 07:43
En 51-årig polisman har häktats misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Han förnekar brott.

- I sitt arbete har polismannen utrett mäns våld mot kvinnor, erfar SvD.


Misstankarna mot polismannen handlar om att han under drygt tre år utsatt sin hustru för grov kvinnofridskränkning. Den brottsrubriceringen innebär att åklagaren anser att mannen systematiskt har skadat och kränkt kvinnan upprepade gånger genom exempelvis hot, tvång, misshandel eller andra övergrepp.

Den misstänkte är anställd vid Norrköpingspolisen. I sitt arbete har polismannen haft ansvar för brottsutredningar. Han har bland annat, erfar SvD, lett utredningar som handlat om mäns våld mot kvinnor.

Kvinnan lever sedan en tid på ett skyddat boende. Hennes målsägarbiträde advokat Elisabeth Fritz anser att fallet är ett av de allvarligaste hon stött på som handlat om grov kvinnofridskränkning.
– Hon har varit utsatt i flera år men äntligen har detta fått ett slut. Jag anser att det finns bra stödbevisning, säger hon.

Nyligen dömdes polismannen till 30 dagsböter sedan han ringt fler än 180 samtal med sin tjänstemobil under en utlandssemester.

”- Den polisman i östra Östergötland som häktats misstänkt för grov kvinnofridskränkning har i sitt arbete utrett mäns våld mot kvinnor.

Polismannen har haft ansvar för brottsutredningar. Mannen häktades i torsdags på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Chefsåklagare Monica Mimer misstänker att polismannen under tre år utsatt en närstående kvinna för övergrepp.”

(Editors notes: Jaha, ”so what?” -This is the way we do things on the Police-planet Remulack…)
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, JO kritiserar polisman

En polisman i Linköping får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att vid telefonsamtal med ett expertvittne ha uttryckt sig på ett olämpligt sätt. 

Expertvittnet hade vittnat i Linköpings tingsrätt i ett mål och hade kommit till en annan slutsats än polisen vid en teknisk analys. Efter förhandlingen i tingsrätten ringde polismannen flera gånger till expertvittnet.

Mened

Enligt expertvittnet sade polismannen bland annat att han ringde på uppdrag av chefsåklagaren i Linköping och att det rörde sig om en utredning om mened.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Kvinna dog i polisens arrest

Den 46-åriga kvinnan omhändertogs för berusning i går kväll

När polisen öppnade till cellen där hon låg hade hon slutat att andas. – Vi har skött tillsynen i enlighet med de regler som finns, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.


Kvinnan omhändertogs i går kväll i centrala Örebro. Hon var kraftigt berusad och togs med till polishusets arrestlokal. Enligt polisen regelverk ska tillsyn ske var 15 minut av personer omhändertagna för berusning. I vissa fall krävs det ständig tillsyn.

I det här fallet bedömde arrestpersonalen att det inte var nödvändigt.

– Vi har arbetat helt enligt våra rutiner i det här fallet säger Torbjörn Carlson. Trots det påträffades kvinnan livlös i sin cell. Hon hade slutat andas. Polisen inledde återupplivningsförsök, men hennes liv gick inte att rädda.

Händelsen kommer nu att internutredas av polisen, men Torbjörn Carlson kan inte se att något fel har begåtts. Det här är en arbetsuppgift som vi har stor vana av. Vi vet rutinmässigt hur vi ska agera. I det här fallet fanns det inga signaler som tydde på att kvinnans tillstånd var livshotande.
*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Åklagare utreder polis från Gotland

Uppdaterad 2011-01-17
Den här gången gäller det en polis verksam på Gotland. Polisen har anmälts för att ha gjort sig skyldig till misshandel i september i år och i fredags beslutade vice chefsåklagaren Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål att inleda en förundersökning.

I beslutet skriver Engfeldt:

"Det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats".
Den anmälde har ännu inte delgivits misstanke och ingen är hörd i fallet.
- Det krävs en väldigt låg grad av misstanke för att inleda förundersökning när det gäller anmälan mot poliser, säger Kay Engfeldt.


I de flesta fall leder heller inte utredningarna till åtal utan brottsmisstanken kan avskrivas. I förra veckan väcktes dock åtal mot en polis verksam i Uppsala som misstänks för att ha misshandlat alternativt ofredat en tonåring på Gotland.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polis letade efter man som redan satt frihetsberövad

Nybro 2008-11-05 | Uppdaterad 2008-11-05
Polisen gjorde husrannsakan hemma hos en man i Nybro kommun för att hämta honom - trots att mannen då redan var frihetsberövad i häktet i Kalmar.

Nu medger Kriminalvården att misstag begåtts...

I maj förra året var mannen beviljad utökad frigång av Kriminalvården. När han inte lämnat det urinprov som Kriminalvården begärt upphävdes den utökade frigången. Han fick besked om att han skulle hämtas. Mannen svarade då att han ville stanna i hemmet över natten för att frivilligt inställa sig vid häktet dagen därpå, vilket också skedde.

Kriminalvården hade då redan begärt polishämtning. Begäran skrevs manuellt, inte genom de klientadministrativa systemen. När mannen senare skrevs in i häktet registrerades inte detta i det klientadministrativa systemet.

Mannen gjorde en anmälan till JO, Justitieombudsmannen, som i sin tur begärde en förklaring av det inträffade. Kriminalvården medger att fel begåtts, men att nya rutiner ska säkerställa att liknande inte sker i framtiden.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polis dömd för grov rattfylla

Polismannen körde grovt rattfull genom centrala Umeå på valborgsmässoafton i år. Mannen hade 2,25 promille alkohol i blodet. Nu har han dömts till fängelse i en månad, jobbet får han dock behålla.
Umeå. Polismannen körde grovt rattfull genom centrala Umeå på valborgsmässoafton i år.


- Nu har han dömts till fängelse i en månad, jobbet får han dock behålla.


Mannen hade skjutsat sin fru till jobbet när han fortsatte till Systembolaget. Där köpte polismannen både vin och sprit som han sedan drack.


- En stund senare stoppades mannen vid ett rödljus av några fotgängare som sett hur vingligt bilen körde.


- De drog ut honom ur bilen och kallade på polismannens kollegor.
- Blodprov visade att han hade 2,25 promille alkohol i blodet, uppger lokala medier.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har dock beslutat att det inte blir aktuellt att avskeda honom. Mannen har alltså fortfarande kvar sin anställning hos polisen, men är sjukskriven för tillfället. Det har han också varit ett längre tag innan den aktuella händelsen.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polis slog två kvinnor - slipper fängelse

Den brutale polisen som på sin fritid misstänks ha slagit två Malmökvinnor slipper fängelse. Vid rättegången på måndagen nöjde åklagaren sig med att kräva böter och villkorlig dom.

Åklagarens tanke är att polismannen ska få sparken om han fälls.
Försvarsadvokaten vill att polismannen frikänns eftersom någon kan ha drogat honom på krogen.

Tog prov för sent.

I januari ska polismannen ha överfallit två kvinnor efter en blöt festkväll. För domstolen förklarade han att han ingenting minns. Han vaknade i fyllecell och var misstänkt för brott.

Något bevis för att polismannen var drogad finns inte. Prover som togs i efterhand togs för sent för att visa om det funnits GHB. Det fanns inga spår av andra olagliga medel.

Domen kommer 17 november.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Skjutande polis frias från misstanke

14 november 2008 kl 16:07, uppdaterad: 14 november 2008 kl 16:13
Förundersökningen mot de poliser som var inblandade i skottlossning i Luleå i slutet av september läggs ned, skriver Norrbottenspolisen i ett pressmeddelande. 

Som skäl anger vice chefsåklagare Pär G Lindell att polisen som skjutit automateld befann sig i nödvärnssituation.

Polisen hotades med vad han trodde var en riktig pistol, men som visat sig vara en plastkopia. Varken polisen som sköt eller hans kollegor är längre misstänkta för tjänstefel eller framkallande av fara för annan.

Poliserna fick larm om att en man hotats med vapen av sin son. När de kom till platsen lydde inte den 23-åriga sonen när han beordrades att lägga sig ned, och då sköt en av poliserna. Förutom att 23-åringen träffades av två kulor träffades också bilar och byggnader i närheten, enligt lokala medier.
*
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Poliselev fast för rattfylla



Blivande poliser och tandläkare festade tillsammans. Morgonen efter väntade trafikpolisen utanför Polishögskolan. En elev åkte fast och kan stängas av från sin utbildning.

Det är klart att det här är allvarligt. Han hade 0,58 promille. Gränsen går vid 0,2 promille, säger, säger Ingmar Bergman, ställföreträdande rektor på Polishögskolan i Solna utanför Stockholm.

En student på skolan, berättar att Polishögskolan hade fest tillsammans med Tandläkarhögskolan i torsdags.


– Han ska bli polis och ta fast rattfulla.

- Och så kör han själv rattfull. 

Vi är väldigt många som är upprörda, säger studenten, som vill vara anonym.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, Oops - här bryter polisen mot kisslagen


- Här kissar polisen på allmän plats. Nu riskerar han disciplinåtgärd.
Förra året fick svenskarna böta totalt 3,3 miljoner kronor för utekissande.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polisen Janette lär kollegor respekt

MALMÖ. Morgonmöte i polishuset. Två chefer informerar om ett självmord där ”en kvinna omgjord till man” tagit livet av sig.

Några börjar skratta.

– Ja, det var ju ett lustigt och annorlunda ärende, nickar en av polischeferna.

Av 50 kollegor i lokalen är det bara en enda som vågar protestera:
Janette Larsson, 43, kriminalinspektör.


Händelsen utspelades den 18 augusti i Malmö polishus. Janette Larsson minns fortfarande kristallklart de nedsättande replikerna, den skojfriska tonen, de nästan hånfulla skratten.

– Jag blev alldeles iskall och skållhet på samma gång. Hörde jag rätt? Att uttrycka sig så om ett tragiskt dödsfall är i högsta grad olämpligt. Att poliser gör det, är än värre. Här handlade det dessutom om en utsatt människa, en transperson, som uppenbarligen inte orkat leva längre. Janette Larsson säger att hon bara inte kunde hålla tyst. Så hon begärde ordet och sa sin mening.

Var fanns empatin?

– Jag berättade att jag varit uppe i Stockholm och arbetat under Europride och bland annat träffat flera transpersoner. Jag förklarade att jag absolut inte kunde uppskatta hur cheferna uttryckte sig om en transperson. Och att man sedan dessutom skrattade.

– En tragedi förvandlades till en lustig parentes. Var fanns respekten för alla människors lika värde? Empatin? Hur blev reaktionen? – Total tystnad. Efter några sekunder samlade cheferna ihop sina papper och avslutade: – Jaha, då var det framfört.

Sedan dess har stämningen varit ansträngd i polishuset.

(Editors notes: Ja, ett litet självmord av en ”transa” är ju alltid ”gött” att få skratta åt på morgonkvisten… Hur roade blir dom då inte åt 50 ”transor” som skrattar när något av polisernas barn begått självmord? Om ett 50-tal drogade nynazister på ett möte kollektivt garvat hade jag förstått. Det ligger i ju deras natur att vara ”assholes”.  Lilla Jönssonligan hade i detta fall uppfört sig mer professionellt än poliserna. Dom goda nyheterna är att det åtminstone finns 1 polis av 50 som har någon form av anständighet… F ö kan det nog inte vara ett skämt som de ”kvinnliga” poliserna direkt jublade åt??…läs noga)
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2007, Polisen får bottenbetyg

Svenska brottsoffers förtroende för polisen fortsätter att rasa. Däremot är de allra flesta svenskarna nöjda med tandvården. Det visar Svenskt kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning.

Förtroendet för polisen backar för andra året i rad och får nu betyget 49,4 på en skala mellan 1 och 100.

-Det är utomordentligt allvarligt och signalerar att verksamheten inte alls fungerar, säger docent Jan Eklöf vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det är brottsoffer som utsatts för stölder eller våldsbrott som intervjuats om sin syn på brottsutredningarna.

Förklaringen till det ökade missnöjet är, enligt Eklöf, att polisen är för dålig på att klara upp de brott som har begåtts. -Men det handlar också om att man inte får besked om vad som händer efter att man har gjort en polisanmälan. Man vet inte om det görs något överhuvudtaget, säger Eklöf.

Störst är missnöjet bland dem som har drabbats av inbrott i bilen eller fritidshuset.
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polisfacket JO-anmäler länskrim

23 maj 2008 kl 16:36, uppdaterad: 23 maj 2008 kl 16:46
Facket vid länskriminalpolisen i Stockholm anklagar ledningen för att registrera de anställdas politiska åsikter, sjukdomar och klädsel. Nu JO-anmäls polisledningen, som i sin tur tillbakavisar uppgifterna.

Anmälan gäller brott mot grundlagen och tjänstefel. Den är även skickad till Stockholmspolisens interna utredningar.

Från 1995 till 2008 anklagas ledningen för utredningsroteln på länskriminalen för att ha samlat och sammanställt uppgifter om samtliga anställda.Det ska ha gällt utseende, klädsel, åsikter, sjukdomar, förtroendeuppdrag och politiska åsikter. Företagshälsovården är inkopplad.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2007, Polis åtalas för smitning

Polismannen körde på en 14-årig pojke - och smet från platsen. Mannen åtalas nu för vårdslöshet i trafik, olovligt avvikande samt vållande till kroppsskada.


- Det var sommaren 2007 som polismannen körde på en 14-årig pojke i Kungshamn.

- Direkt efter olyckan ska polismannen ha smitit från platsen.

Polisen - som färdades i sin privatbil - ska även ha kört för fort när olyckan inträffade.
Polismannen står nu åtalad för vårdslöshet i trafik, olovligt avvikande samt vållande till kroppsskada. Han nekar till brott.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2007, Polisens listiga fälla misslyckades

MALMÖ. Polisen bytte amfetamin i en upphittad ryggsäck mot mjöl och socker och gillrade en listig fälla. Men den som sedan greps med ryggsäcken går fri, eftersom det inte är olagligt att befatta sig med socker och mjöl, anser hovrätten i Malmö.

Polisen hittade en ryggsäck med drygt fem kilo amfetamin i ett skyddsrum i Malmö, skriver Metro. För att få fast ägaren till narkotikan riggade polisen upp en dold kamera i skyddsrummet. Men först bytte man ut amfetaminet mot socker och mjöl.

Och mannen kom, hämtade ryggsäcken, åkte fast och dömdes av tingsrätten. Han fick fyra år för grovt narkotikabrott. Men den dömde överklagade domen. Han sade att han hittat ryggsäcken av en slump och att han inte visste vad den innehöll.

- Hovrätten friade mannen. Oavsett vad han trodde att det fanns i ryggsäcken eller om det var hans är det inte olagligt att befatta sig med mjöl och socker, fastslår hovrätten.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polisen anmäld till JO
Publicerad 11 juli 2011 6.30 Uppdaterad 11 juli 2011 7.342011-07-11 06:30:00

Lund. Polisen lät dörren stå på glänt och nekade en anhållen ett enskilt samtal med sin advokat.

Försvarsadvokaten Lars Kruse har trots tjugo års erfarenhet aldrig tidigare upplevt något liknande.



LUND. – Jag blev ganska paff. Det är inte många rättigheter som en anhållen har, men att tala med sin advokat i enrum är en av dem, säger Lars Kruse, som har JO-anmält polisen i Lund.

Händelsen inträffade den 5 juli, då advokaten befann sig i Halmstad. En klient som han tidigare representerat anhölls i Lund, misstänkt för att ha stulit ett fordon. Eftersom Lars Kruse inte kunde närvara vid förhöret bad han om ett enskilt samtal med sin klient för att se om förhöret kunde klaras av utan hans närvaro.

Lars Kruse förstod ganska snabbt att samtalet fördes via en högtalartelefon. Han fick också reda på att dörren stod på glänt och att det fanns poliser utanför dörren. Enligt vaktkonstapeln fick dörren inte stängas, eftersom det fanns dator­utrustning i rummet. Trots att Lars Kruse kontaktade ett befäl tilläts han inte tala ostört med sin klient.

– De sa att det inte fanns någon annan möjlighet och att om jag ville tala i enrum med min klient fick jag ta mig till Lund. Det är helt enkelt inte acceptabelt. Jag hade ingen annan möjlighet än att JO-anmäla, säger Lars Kruse.

Skånepolisens chefsjurist, Mårten Unbeck, har ingen förklaring till det inträffade:

Har ni rutiner som ger en anhållen möjlighet att föra ett enskilt samtal med sin advokat at, även om juristen befinner sig på res ande fot?

– Ja, det är alldeles självklart att man har rätt att prata ostört med sin advokat. Det är för mig helt självklart.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011, Polisen bröt mot lagen vid Carla-mordet

31-åriga Carla Saado, knivmördades av sin ex-man i november förra året. Men mordet hade inte behövt ske. Kvällen innan hade Carla slagit larm till polisen, och berättade att hon och barnen var hotade till livet.

- Men hon fick ingen hjälp. 

Kalla fakta har granskat mordet och kan i kväll avslöja att polisen bröt mot lagen, när de inte ingrep.

Enligt socialtjänstlagen har polisen en absolut skyldighet att anmäla till socialen vid blotta misstanken om att ett barn far illa. Socialtjänsten i Jönköping är strakt kritiska till att de inte kontaktades av polisen på natten.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Fyra poliser häktade för våldtäkter


Ingick i basebolligan
– misstänks för flera brott
Polismannen ingick i den beryktade Basebolligan på 80-talet, men fick ­behålla jobbet.

Nu misstänks han för flera våldtäkter. Samtidigt är ytterligare tre ­polismän häktade i olika våldtäktsutredningar.

Tidigt i måndags morse greps den 53-årige polisen av sina kolleger. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro i en knapp vecka. Polismannen misstänks för ­flera våldtäkter. En av dem ska ha ägt rum i slutet på september ­förra året. För den andra våldtäktsmisstanken anges brotts­tiden till augusti-september.­

”Rensa gatorna”

- Dessutom misstänks ­polismannen för narkotikabrott.




– Min klient förnekar brott, ­säger advokat Per Durling. Den misstänkte polismannen ingick i början på 80-talet i den ökända ­Basebolligan som misstänktes ta lagen i egna händer ­och använde brutala metoder för att ”rensa upp på ­gatorna”.

Just nu sitter ytterligare tre ­poliser häktade runt om i Sverige, misstänkta för våldtäkter. En polisman från Gästrikland är häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en kvinna ­i hennes bostad i Sandviken.

En 36-årig polis från Skaraborgs län är häktad, misstänkt för bland annat våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Ett 36-årigt polisbefäl ­i Stockholm är häktad, misstänkt för bland annat våldtäkt, misshandel och sexuellt tvång.

I dag inleds rätte­gången mot honom. Rikspolischefen Bengt Svenson säger att han inte kan ­kommentera ”enskilda fall”. Men det är djupt fel ­varje gång ett brott begås, oavsett om det är en ­­polis som gör det eller inte.

(Editors notes: Rätta mig om jag ha fel, men om Poliser hade dömts efter samma regler som alla andra, hade de då inte varit en faktor att räkna med i brottsstatistiken??…)
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2011, Förra året kom drygt 7 000 anmälningar till Riksenheten för polismål.

96 procent ledde inte till åtal. Riksenheten för polismål handlägger ärenden om brott av polisanställda, åklagare, domare och riksdagsledamöter.


- I går kom ­deras årsrapport för 2010. Sammanlagt 7 343 anmälningar kom in till enheten.  De allra ­flesta ledde inte till åtal.


Förra året meddelades 64 ­domar, 37 gällde brott i tjänsten och 27 brott på fritiden.

För brotten i tjänsten dömdes 26 poliser och vad gällde brotten på fritiden dömdes alla utom en.



(Editors notes: Det intressanta är egentligen inte antalet anmälningar som skett utan antalet anmälningar som inte skett…Det finns en tydlig trend att folk tycker det är meningslöst att anmäla poliser eftersom dom har sina egna lagar…)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis tros ha misshandlat AIK-supporter - på fyllan

En polisman som jobbar med huliganer åtalas för misshandel av en 18-årig supporter han känt igen.



STOCKHOLM. Polismannen var ledig och på väg hem från krogen när han fick syn på 18-åringen som han kände igen från tjänsten. Plötsligt ska han ha slagit till honom över huvudet. Nu åtalas mannen för misshandeln på T-centralens tunnelbaneperrong den 23 oktober förra året, uppger Metro.

– Först en knytnäve och sedan med något annat hårt föremål, säger 18-årigen i polisförhör. Det var först när två väktare anslöt som misshandeln upphörde. De båda väktarna säger sig dock inte ha sett någon misshandel.

Supporterpolisen ska enligt flera vittnesuppgifter ha uppträtt mycket berusat under kvällen och försökte innan misshandeln stoppa två uniformerade poliser från att omhänderta en berusad vän till polisen. Åtalet bygger på 18-åringens uppgifter samt ett vittnesmål från en vän till honom. Polismannen åtalas dessutom för förgripelse mot tjänsteman efter den första incidenten.

(Editors notes: Väktarna anslöt sig därför att de momentet innan, båda två, drabbats av tillfällig blindhet och behövde därför hjälp av en dyngfull polis. Som tur är återfick bägge senare synen igen samtidigt. ”Praise the Lord it’s a miracle”…)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Poliser hotar maska

Bovar i Norrbotten kan simma lugnt i veckan. Polisen planerar en maskningsaktion i protest mot låga löner.
LULEÅ. Gillar du att köra fort eller ta dig ett stärkande järn innan du sätter dig bakom ratten bör du passa på i veckan. Om du bor i Norrbotten det vill säga - och saknar skrupler.

Polisförbundet tänker nämligen ta ut sina medlemmar som jobbar i fält i en maskningsaktion.

– Det finns ett utbrett missnöje med löneutvecklingen, men fredsplikten får inte brytas, säger Polisförbundets Björn Lundberg, till Norrländska Socialdemokraten.

Inga trafikkontroller

Polisen hade tänkt genomföra särskilda insatser i trafiken - med bland annat bälteskontroller. Men därav ser inte ut att bli mycket av. "Vi kommer att åka på akuta jobb men inte jobba mot nationella mål. Exempel på mål är böter i trafiken och nykterhetsprov", skriver en polis till NSD.

Anledningen bakom polisernas missnöje är den dåliga löneutvecklingen.
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

2011, ”Problemet är polisens förlegade attityder”

Publicerad 2011-02-21 06:42
Låg kvalitet på sexualbrottsutredningar sätter brottsoffrens rättssäkerhet ur spel. Problemet handlar om polisens förlegade attityder, enligt Magnus Lindgren, före detta polischef.

- Bortsjabblade bevis, felaktiga hot- och riskbedömningar, långa handläggningstider och utpekade gärningsmän vid våldtäkter som aldrig tas in till förhör.

Polisen har vid ett flertal tillfällen fått svidande kritik för hur man handlägger ärenden som rör vålds- och sexualbrott mot kvinnor. Trots stora satsningar och nationella riktlinjer för att öka kunskapen på området de senaste tjugo åren är bristerna fortfarande stora.

För brottsoffren resulterar det i att rättsäkerheten sätts ur spel: de är helt utlämnade åt slumpen om de får adekvat hjälp eller inte vid en polisanmälan om våldtäkt.– Personalen är obenägen att förändra sitt sätt att jobba och det går som en röd tråd genom hela polisorganisationen. Det handlar om ett synsätt och en kåranda, säger han.
*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polis åtalas för larmkrock

6 december 2010 kl 11:56, uppdaterad: 6 december 2010 kl 12:41

En polisman som ryckte ut på ett larm i Kungsbacka på nyårsdagens natt slog på blåljuset och körde mot rött ljus i en gatukorsning. 

Där krockade han med en annan bilist, som hade grönt ljus, och nu åtalas polismannen för olyckan. Enligt åklagaren brast han i den omsorg och varsamhet som krävs när utryckningsfordon måste köra mot rött ljus. Brottsrubriceringen är vårdslöshet i trafik.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polisman åtalas för biljakt

24 mars 2010 kl 11:14, uppdaterad: 24 mars 2010 kl 11:58
En polisman har åtalats för en våldsam biljakt i centrala Stockholm i höstas. Jakten slutade med att den förföljda bilen krockade.

Jakten inleddes i korsningen Polhemsgatan/ Bergsgatan och gick över halva Kungsholmen tills den förföljda bilföraren krockade med en annan bil på Stadshusbron.

Polismannen åtalas nu för tjänstefel eftersom han, enligt åtalet, åsidosatt det som gällt genom att köra med påslagna sirener och blåljus och med kort avstånd mellan fordonen. Det har inte varit försvarligt med tanke på den olycksrisk det innebar att i hög hastighet och mitt på dagen förfölja ett fordon mitt i centrala stan, skriver chefsåklagare Christer Ekelund i sin stämningsansökan.

Mannen i den förföljda bilen har i sin tur åtalats för grovt vållande till kroppsskada och diverse trafikbrott. Han var bland annat påverkad av narkotika vid tillfället.Två poliser som var med i polisbilen ska vittna om bland annat olycksrisken. Flera andra bilister och fotgängare har också kallats in för att intyga att förföljandet inte varit försvarligt med tanke på trafiksituationen.





SLUT PÅ DEL 11

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:





Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd


 Alla avsnitt:
http://undermattans.blogspot.se/p/lankar-till-serien-svenska-polisens.html


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Polisen väljer med avsikt att stjälpa en del personer på enbart gosdtyckliga grunder.
    Kan vara att polisen kanske har personliga stjäl att enbart förnedra eller stjälpa enskild person i från rätt.
    Sadismen inom polisen är den att dom inte kan hjälpa då deras heder och känslor är det som styr i stället för rätten.
    beror på den svenska lagen som enbart stjälper förbrytare och inte hjälper offer då vi medborgare saknar rätt.
    Detta bygs in i polisens utbildning då dom måste vara i överläge vid konfrontation över huvudtaget med folk.
    Detta utnytjar dom med egna i bland enbart sadistiska begär.
    Att vara ensam med falupolisen utan andra i omgivningen är farligt.
    Folk saknar skydd enligt det svenska rättsystemet då åklagare köpslår med advokater bakom folks rygg utan deras vetskap.
    Sverige saknar folkrätt och mänskliga rättigheter.
    Som svensk medborgare anser jag att jag har mera rättigheter än vad staten visat och jag kräver mera av sverige.
    Jag dömer ut sverige som nation och jag tar mig rätten att försvara mig då jag bevisligen blivit berövad mitt levene orätt.
    Mitt krav på eget vapen innebär att jag tar mig rätten att värja mig vid hot.
    Gud gjorde mannen och mr colt gjorde mannen gämbördig.
    Jag är gud och jag gör mannen övermäktig då jag har vådarätt över sverige.
    Människan har rätt att äta då jag tar mig rätten att avliva för min existens.
    Svin är kalorier och sidfläsk är belöning då snutsvin avrättas för deras och omgivningens bästa.

    SvaraRadera
  2. Svensk polis har bara dåliga dagar.
    Som en känd man säger.. Pliten pliktar.
    Då dom inte vet vad plikt är pliktar dom bra och lyder chefen. Ja !
    Då dom gjort ur för sig så lyder dom polischefen bra.
    Sektande inom polisen är en förutsättning då dom håller på med skit utan att hamna i tinget.
    Dom har ingen plikt att hjälpa folk då dom lyder lagen och bara stjälper folk.
    Dom gör det med godtycklighet och med eget behag.
    Det är Sverige i dag.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.