- Vem står på tur? - Jag är inte nöjd förrän jag har sabbat hela Sverige!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 700 000 svenskar anonyma på nätet
SVD-2012-05-01Både fildelare och andra nätanvändare väljer allt oftare att skydda sig mot övervakning på nätet.
*
En ny undersökning pekar mot att omkring 700 000 svenskar nu aktivt gömmer sig med anonymiseringstjänster.
Enligt enkäten från Lunds universitet har omkring 200 000 svenska ungdomar i åldersgruppen 15-25 år redan valt att göra sig anonyma på nätet med anonymiseringstjänster. Det motsvarar 15 procent av alla i den åldersgruppen.
- Därför struntar operatörerna
i datalagringsdirektivet -
Ny teknik 2012-07-15
Numera måste operatörerna lagra kunders data i sex månader. Men flera bolag struntar i den kontroversiella lagen. Den är för krångligt skriven, enligt branschen.
Sedan den 1 maj måste telefonbolag och internetoperatörer lagra all kommunicerad data i sex månader. Detta för att polisen ska kunna använda sig av datan som bevisning för att lösa grov brottslighet.
Men den svenska lagen som bygger på ett EU-direktiv är så krångligt skriven att flera operatörer snart tre månader efter lagen börjat gälla, inte kommit igång med lagringen, skriver Svenska Dagbladet, som talat med företrädare för branschen.
– Jag har kontakt med många operatörer och vi pratar nu om upp till tolv månader innan systemen är på plats hos en del.
Alla parter hade tjänat på att justitiedepartementet gjort sig mödan att prata med oss innan lagen stiftades.
Men det har varit en attityd att ”vi berättar för er hur ni ska göra”. Det kanske funkar i andra sammanhang, men om man inte förstår tekniken blir det lätt fel, säger Nils Weidstam, näringspolitisk expert på branschorganisationen It- och telekomföretagen.
– Vi är inte i gång än eftersom vi inte riktigt vet vad vi ska göra. Det finns saker som är tvetydiga, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.
– Den lag som stiftades av riksdagen har av oss i branschen inte upplevts som färdig. Då får man ha respekt för att det tar tid för alla inblandade att konkretisera ansvar och vem som gör vad mellan olika aktörer, säger Mikael Ek, vd på Svenska statsnätsföreningen, som kallar lagen för en ”teoretiskt produkt”.
Lagen har trätt i kraft och ska därför följas, svarar justitiedepartementet och PTS. Myndigheterna förutsätter att operatörerna följer gällande rätt. Datalagringsdirektivet som implementerats i svensk lag uppges vara tekniknetural samt hänvisar till teknisk vägledning i förarbetena.
Fildelningen mår bra
och Reinfeldt mår dåligt…
SVT – Publicerat: lördag 19 maj
Fildelningen mår bra och har inte minskat trots de senaste årens tuffare lagar, enligt en ny undersökning från Lunds universitet. Varken fildelarna eller deras omgivning tycker att de gör något fel.
– Lagen har inget stöd i rättsmedvetandet, säger nätforskaren Måns Svensson.
Livet har blivit hårdare för fildelarna. Ipredlagen och datalagringsdirektivet har kommit till delvis för att stävja fildelningen. Polisen har samtidigt rustat upp ordentligt för att komma åt upphovsrättsbrotten på nätet, och tre särskilda fildelningsåklagare har tillsatts.
Nyligen fick polisen utökade möjligheter att få ut uppgifter från bredbandsföretagen om dem som misstänks fildela.
Dessutom har Spotify och andra strömmande tjänster vuxit och rimligtvis dämpat intresset för att ladda hem filer från nätet.
Trots den kargare miljön har fildelarna inte skrämts bort från nätet. Tvärtom är fildelningen överraskande stabil, enligt en ny undersökning från forskningsprojektet Cybernormer vid Lunds universitet.
Fortfarande fildelar en bred majoritet av svenska ungdomar.
Drygt 61 procent av ungdomarna mellan 15 och 25 år fildelar, enligt den enkät som genomfördes i januari.
Det är nästan exakt lika stor andel som i motsvarande undersökning i september 2009, strax efter rättegången mot The Pirate Bay. Andelen som fildelar mycket, mer än en gång i veckan, har stigit försiktigt från 18 procent till 20 procent.
– Ipredlagen hade en initial effekt på ungdomarnas fildelningsvanor när lagen implementerades 2009. Men under de tre senaste åren har det i princip inte hänt någonting, säger Måns Svensson, doktor i rättssociologi i Lund.
Forskarna har också analyserat normerna kring fildelning genom att undersöka hur människor i ungdomarnas omgivning; föräldrar, lärare, arbetskamrater och grannar, ser på deras fildelning.
Och varken fildelarna själva eller deras omgivning upplever att de gör något fel, trots att de faktiskt bryter mot lagen.
Och de flesta svenskar tycker inte att fildelning är särskilt allvarligt, enligt forskarna.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRIMINELL SVENSK RIKSDAG
& REGERING BRYTER MOT
BÅDE GRUNDLAGEN
OCH FN:s STADGAR
FN:s deklaration om de
mänskliga rättigheterna
- FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 av FN:s generalförsamling i Palais de Chaillot, Paris. Texten till deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrevs av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna, med Eleanor Roosevelt som ordförande.
- *
------FN:s Artikel 12------
- Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.
*
Både Datalagringsdirektivet
och FRA-lagen är brott mot
SVENSKA GRUNDLAGEN:
Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,
2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende.
3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.
- Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling. Lag (1988:1439).
6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§.
- Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871).
Både operatörerna och användarna struntar i fascisternas skitlagar (DLD)
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.