fredag 23 november 2012

FRA mörkar medvetet uppgifter om spaningen - får skarp kritik




IDG 2012-11-23
Försvarets Radioanstalt måste skärpa upp sin dokumentation av den egna spaningen. Den slutsatsen dras i en tidigare hemligstämplad rapport från Siun, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet, som är satt att granska den kontroversiella nätavlyssningen.


I rapporten framgår att FRA måste bli bättre på att förklara varför viss spaning äger rum och hur den motiveras. Signalspaningen är styrd av hårda direktiv kring vad som är tillåtet. Uppdragen måste vara tydligt definierade av uppdragsgivaren, till exempel regeringen eller försvarsmakten.

Siun lyfter nu fram exempel där FRA motiverat avlyssning med hänvisning till en viss del i regeringens uppdrag. Men rapporten konstaterar att det “inte är uppenbart för Siun att denna ligger inom det tolkningsutrymme som regeringens inriktning kan anses lämna”.

I klartext: FRAs egna dokument gör det inte tydligt varför avlyssning sker. Nu räknar Siun med att felen rättas till.

– Vi förväntar oss att man vidtar åtgärder och har ingen anledning att tro något annat, säger Maria Broms Hagelin, kanslichef på Siun.

Siun konstaterar dock att det finns andra spaningsuppdrag som täcker den aktuella signalspaningen. Det rör sig alltså om en miss i motiveringen, snarare än om att FRA har överträtt sina befogenheter eller om att spaningen har skett på ett otillåtet sätt.

Däremot kräver Siun att signalspaningen i fortsättningen dokumenteras bättre. I centrum står den så kallade produktionsplanen, FRAs egna dokument som styr hur avlyssningen sker. Siun säger att FRA i fortsättningen tydligare måste ange vilken del i regeringens uppdrag som ligger till grund för spaningen.



Kan inte överklagas

Kritiken kommer efter en inspektion som Siun utförde på FRA den 12 september i år. I vanlig ordning skedde inspektionen efter förberedelser och korrespondens mellan FRA och Siun.

Besked som lämnas av Siun kan inte överklagas.

– Vi är första och sista kontrollinstansen, säger Maria Broms Hagelin.

Både uppdraget och vad den granskade spaningen riktades mot är sekretessbelagt och framgår inte av de dokument som IDG.se har tagit del av.

Kritiken från Siun överlämnades i oktober. Det är den enda gången under 2012 som Siun haft synpunkter på FRAs verksamhet, trots att elva inspektioner har genomförts under året. Resultatet skiljer sig från i fjol. Då genomfördes 13 inspektioner, varav fyra resulterade i kritik från Siun. Maria Broms Hagelin är dock försiktig med att dra några slutsatser av minskningen.

– Vi gör klart avgränsade nedslag hos FRA. Ibland hittar vi något att anmärka på, ibland inte. Eftersom Siun inte har funnits i så många år är det svårt att dra några slutsatser. Man behöver ett större jämförelsematerial.

FRA fick den 1 december 2009 rätt att avlyssna trådbunden trafik som passerar Sveriges gränser, vilket inkluderar internettrafik. Även tidigare bedrevs spaning, men då mot radiokommunikation.
*
*
*



undermattan.blogg

 - FRA mörkar medvetet uppgifter om spaningen - får skarp kritik

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

1 kommentar:

  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4878331

    —FRA granskar hackare som tog från de rika och gav till välgörenhet—

    FRA inleder nu en internutredning om hacket mot det amerikanska säkerhetsföretaget Stratfor. Antisec – en del av hackerkollektivet Anonymous – har tagit på sig hacket och skänkt pengar från hackade konton till välgörenhetsorganisationer som Röda korset och Rädda barnen.

    Några timmar efter att Kalle Anka hade slutat på tv på julafton meddelade hackerkollektivet Anonymous att Antisec hade hackat det amerikanska säkerhetsföretaget Stratfor och kommit över mängder av kreditkortsinformation till företag och myndigheter i hela världen.

    Antisec ska sedan i sann Robin Hood-anda ha donerat 500 000 dollar till välgörenhetsorganisationer som Röda Korset och Rädda barnen. Och enligt Foxnews.com så ska Stratforanställda ha bekräftat att pengar dragits från deras konton.
    – Det är pinsamt, säger David Lindhahl som är cybersäkerhetsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.
    – Stratfor jobbar med säkerhetsanalyser. Det verkar inte som att de har tillämpat sin egen verksamhet på sin egen verksamhet.

    Bland de svenska företag och myndigheter som kan ha påverkats vid hacket finns FRA, Ericsson och Folke Bernadotteakademin. På FRA har man nu startat en internutredning och presschefen på Folke bernadotteakademin bekräftar för P3 Nyheter att man har fyra personer med på listan.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.