måndag 10 september 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR… DEL 38


POLISCHEFEN greps 2 gånger samma dag för grov rattfylla + olovlig körning...
-Polischefen behåller jobbet

För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DEL 38
2012, Rattfull polis får behålla jobbet

SVT  Norrköping Publicerad 6 februari 2012  (bilden har inget med händelsen att göra)


- En polis bosatt i Norrköping, som åtalats för två fall av grovt rattfylleri under en och samma dag i somras, kommer att få behålla sin tjänst även om han döms för brotten.



Det beslutar Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd i ett yttrande till Norrköpings tingsrätt.

Polisen åtalades även för olovlig körning då hans körkort beslagtagits i samband med det första ingripandet. - orjan.larsson@svt.se

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, ”Polisen slog min sjuårige son”

DN.SE 2012-02-12

Polisen träffade hans sjuårige son med en batong. Då JO-anmälde AIK-supportern Robban Appelqvist oroscenerna från derbyt i Globen. ”I ett barns ögon är ju polisen de snälla.
Så det var väldigt svårt att förklara för honom varför de hade slagit honom, säger han.”

För första gången tog Robban Appelqvist med sig sin son till en elitseriematch.

Det slutade i kaos och ett svullet ben.

38-årige Appelqvist – som tidigare varit medlem i AIK:s supporterförening Black Army, men knappt gått på hockey sedan han fick barn – var den 26 januari i Globen tillsammans med sin sjuårige son.

– Det var en julklapp. Kanske var det dumt att ta med honom till just ett derby, men man räknar ju inte med att det ska bli så där.

Problemen började enligt Robban Appelqvist redan i entrén där det var stökigt och bråkigt.

– Det var bara kaos och man ville bara bort därifrån. Men de spärrade av överallt och man fick inte komma in på läktaren.

När polisen sedan gör "en jäkla rusning" hamnar Appelqvist och sonen mitt i tumultet.

– Jag tog upp honom i famnen, för jag var livrädd för att tappa bort honom i vimlet, berättar 38-åringen och fortsätter:

– Och i ett sådant läge pratar man kanske inte snällt med polisen. Man säger inte "snälla polisen kan vi få gå härifrån", utan det blir mer "fan, kan vi få dra härifrån?". Fast då sa de bara "backa, backa, backa" och så viftade han (polisen) med den där batongen.


- Några av slagen träffade Robban Appelqvists rygg. Minst ett slag ska ha träffat sonen.


– Han slog ju mest på mig, jag vet inte om det var meningen att han skulle slå på min son. Men han träffade honom. Han träffade Robin.

Hur reagerade din son?

– Han sa inget just då, han var väl skärrad. Men sen, när det hade lugnat ner sig, frågade han varför han hade ont i benet. Man fattade inte först, men sen förstod jag. Det var lite svullet, men inget märke.

Kan du känna att du gjorde något fel?

– Jag ville ju komma därifrån och sa det. Kanske skrek jag, jag vet inte. Men det är ju högljutt där inne. Man måste ju skrika.

När supportrarna till slut släpptes in på läktarplats hade verkligheten sprungit ikapp sjuårige Robin. Han ville hem, och far och son lämnade matchen redan innan den hade börjat.

– Han har frågat några gånger varför han blev slagen... och det är det dummaste. Man börjar nästan försvara polisen när man ska förklara. Man säger att det var lite stressade.... För i ett barns ögon, där är ju polisen de snälla.

Robban Appelqvist är en av hittills 805 personer som har JO-anmält polisinsatsen.

– Kanske kan det hjälpa, så att polisen taggar ner lite, säger han.

– Men jag tar inte med min son på derby igen. Det var första och sista gången.

Vad har du för förtroende för polisen?

– Noll. De kan dra åt helvete, om man får säga så.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Polis stal ägg - riskerar jobbet

VLT.se Örebro/TT
En polis som stal ett flak ägg när han besökte en gårdsförsäljning har dömts till 30 dagsböter av Örebro tingsrätt.

Mannen var också åtalad för att ha tagit 130 kronor ur den obevakade kassan men rätten nöjde sig med snatteriet.

- Polisen har snattat förut. 


- 2010 fick han ett strafföreläggande på 15 700 kronor efter att ha stulit en flaska whisky på Systembolaget.


...Troligen gör den nya snatteridomen att han blir av med jobbet, skriver lokala medier.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, AIK bojkottar derbyt:
Polisen har våldsmonopol
2012-02-09
Uppmanar fansen att stanna hemma: Farligt att gå dit. Djurgårdens klack uppmanade till bojkott av nästa veckas derby.

Nu följer AIK efter.

– Vi har tagit beslutet på grund av polisens våldsmonopol. Det är för farligt för att gå dit, säger Daniel Wilhelmsson, ordförande i Black Army.

Hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården i Globen 26 januari blev försenat 30 minuter efter bråk mellan supportar och polis.

Fansen har i efterhand riktat skarp kritik mot polisen. I måndags gick Djurgårdens supportrar ut och uppmanade till bojkott av nästa derby, 16 februari.

I går kväll tog AIK samma beslut.

– Det var inte enkelt att fatta det. Vi kallar det för en uppmaning, det är inte AIK vi bojkottar. Sedan får folk göra sitt eget val. Men vi tycker att det är för farligt att gå dit.

”Utsatta för statligt övergrepp”

På vilket sätt är det farligt?

– Vi blev utsatta för ett statligt övergrepp. Det är inte kul att gå på hockey, bli misshandlad och dessutom fakturerad för det. Jag har sett så mycket. Man slog folk med batong i bakhuvudet, jag såg tjejer som blev slagna. Folk som låg ned blev slagna. Det är bara att hoppas att de här 800 JO-anmälningarna leder någonstans.

AIK-fansen har beslutat sig för att köpa biljetterna för att inte klubben ska drabbas ekonomiskt.

– Vi vill att AIK ska drabbas i så liten mån som möjligt. Därför gör vi en extra insamling. Resterande matcher ska vi givetvis gå på, det handlar ju om att laget ska ta sig till slutspel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Poliser glömde sina vapen
på offentliga toaletter

SR Publicerat: lördag 11 februari

Glömma vapnet på toaletten eller råka skjuta av några skott av misstag. Det är inte okej enligt polisens personalansvarsnämnd.

Nämndens ärenden från förra året visar upp en sida av ordningsmakten som är allt annat än förtroendeingivande.

Poliser får inte vifta med sin tjänstelegitimation för att komma in på krogen. De ska inte heller skylta med sitt yrke för att få sin vilja igenom när det gäller privata ärenden. Det framgår av några av besluten Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN) tog förra året.

Inte heller får man vara för spexig som polis. I alla fall inte om det kan kopplas till yrkesutövningen. Den polis som på sin garageinfart placerade en docka iklädd polisoverall med emblem och gradbeteckningar samt en gul reflexväst med ordet polis skrivet med stora bokstäver, varnades därför av PAN.

Motiveringen var att han inte uppträtt "på ett sätt som inger förtroende och aktning".

Varnade blev också tre poliser som glömde sina tjänstevapen vid toalettbesök i olika polishus.

- Desto hårdare straff fick de tre som glömde kvar sina vapen på offentliga toaletter.


- Att lämna pistolen på kundtoan vid Ikea, macken eller en rastplats utanför Mjölby straffas med löneavdrag i fem dagar.


Annat vapenslarv, som att råka skjuta av ett eller ett par skott av misstag, kan man komma undan med en varning. I alla fall så länge det inte finns andra närvarande. De två poliser som slant på avtryckaren när de hade elever närvarande straffades däremot med löneavdrag.

PAN ser också allvarligt på anställda som på arbetstid varit inloggade alltför många timmar på sociala nätverk. Löneavdrag för det.

Samma straff blev det för den polis som använde Facebook till att skriva om sitt arbete på ett mindre trevligt sätt. Med kommentarer som "gjorde en legendarisk knäckning av en tjuvkärring i går" och "mulade en gris i en snödriva i morse" skulle han rent teoretiskt kunnat bli av med jobbet.

Men på grund av bland annat preskriptionstiden för kommentarerna stannade det vid löneavdrag.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Stal polisbil plus polisens bevis

SVT 2012-03-12
Polisen tog en dieseltjuv i Munkedal, satte honom i polisbilen och började kolla hans kompis. Då låste mannen i polisbilen dörrarna inifrån, startade bilen och försvann i fjärran. Med blåljusen på.

Så småningom hittades bilen, med hjälp av gps, men då hade föraren smitit, uppger Bohusläningen på nätet.

Enligt Stefan Gustafsson, presstalesman på Västra Götalands-polisen, satt nycklarna kvar i polisbilens tändningslås när den gripne placerades i bilen.

Begick poliserna något fel när de lämnade nycklarna i bilen?
-Det återstår att se. Det är inget jag kan svara på just nu.

Och eländet var inte slut med det.

Dieseltjuvarnas minibuss togs till polishuset där den låstes in. Men någon lyckades strax därefter ta sig in på gården, starta bilen och forcera de låsta grindarna och försvinna.

Först några timmar senare upptäckte poliserna att minibussen var borta.

En polisman skadades i axeln efter att ta gjort ett förök att stoppa polisbilen som kapades.

Mannen som försvann i polisbilen är dock identifierad och polisen tror att chanserna att gripa honom är goda.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Gripen tjuv kapade polisbil


Bohusläningen 2012-03-12

När polisen placerat en misstänkt tjuv i sin polisbil och visiterade en annan, låste den misstänkte polisbilen inifrån och körde iväg med blåljus. Senare stals även en beslagtagen bil från polishusets låsta gård.

Händelsen inträffade strax före klockan ett natten till måndag, när polisen gripit två misstänkta dieseltjuvar.

Eftersom flera dieselstölder skett i området var polisen ute för att spana i Gläborg, Munkedal. Snart upptäckte man en personbil med en specialtank inmonterad. Två misstänkta greps och när den ene skyddsvisiterats, placerades denne i polisbilen, samtidigt som den andre visiterades.

- Mannen i polisbilen låste då polisbilen inifrån, kastade sig fram mot förarplatsen, där nycklarna satt i tändningslåset,  och körde iväg norrut med blåljusen igång. 

Den misstänkte tros ha varit påverkad av narkotika.

Med hjälp av GPS återfanns polisbilen senare i Tanumshede, men föraren hade avvikit från platsen.

Den andre misstänkte fördes till polishuset i Uddevalla, dit även bilen med specialtanken för diesel fraktades. Bilen stängdes in på gården till polishuset, men en stund senare tog sig någon in på gården, startade bilen, forcerade de låsta grindarna och körde iväg.

Mannen som stal polisbilen greps på morgonen i Tanum och i samband med det återfanns även den specialbyggda bilen.

Båda männen är nu anhållna.

En polisman ska ha skadat axeln i samband med ett försök att stoppa polisbilen som kapades.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Guillou: "PO inget ljushuvud"

2012-02-13 Dagens media

Pressens Opinionsnämnd fällde Jan Guillou för grovt brott mot pressetiken i en Aftonbladet-krönika. Guillou svarar med att attackera PO Ola Sigvardsson i en ny krönika.

Jan Guillou fälldes av Pressens Opinionsnämnd, PON, efter att i en Aftonbladet-krönika i våras ha skrivit att en namngiven polis "fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta" under rättegången mot Thomas Quick.

Jan Guillou fälldes för att i sin krönika grovt ha brutit mot god publicistisk sed, vilket enligt Pressombudsmannen Ola Sigvardsson är en ovanligt stark formulering av PON.

I sin senaste krönika, som publicerades i Aftonbladet i lördags, ondgör sig Jan Guillou över fällningen, och över PO Ola Sigvardsson, som enligt Guillou "Inte tycks vara något ljushuvud".

Opinionsnämnden har fel, konstatarer Jan Guillou i krönikan, och menar att resningsprocessen i Quick-fallet visar att påståendet om polismannen är "sakligt korrekt". Han namnger återigen polisen och skriver att denne "fört domstolen bakom ljuset".

Enligt Ola Sigvardsson har fällningen av Jan Guillos krönika inget med Thomas Quick-fallet att göra:

– Att jag valde att hänskjuta ärendet till Pressens Opinionsnämnd beror inte på att Jan Guillou uppmärksammar händelserna runt Thomas Quick. Det beror på att han skrev att den namngivne polisen hade fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta.

Att utan reservationer och utan belägg påstå det, var att gå över gränsen för pressetiken, skriver Ola Sigvardsson i ett mejl till dagensmedia.se.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Påtänd polis greps av kollegor
- döms till böter

- 7 500 kronor i böter blev straffet för den polisman som i augusti greps narkotikapåverkad i en lägenhet i Göteborg.


2012-02-22
Den 47-årige mannen har arbetat som polis i 20 år, bland annat i centrala Göteborg.

I augusti greps han av sina kollegor vid ett tillslag vars ursprung var en anmälan från polisens flickvän. I lägenheten fanns då polismannen och hans jämnårige barndomskamrat. De båda männen hade varit på krogen och var höggradigt berusade. De hade båda intagit kokain.

Mängden kokain som hittades i lägenheten var runt ett gram. Inköpet hade gjorts av polisens kamrat, från en okänd person på centralstationen.

Båda männen erkänner. För poliskamraten är straffvärdet 14 dagars fängelse men tingsrätten tar hänsyn till att han genomgår en tolvstegs-baserad missbruksbehandling och dömer honom till skyddstillsyn.

- Polisen har i förhör sagt att han inte är beroende av narkotika men väl av alkohol.


- För detta missbruk genomgick han under hösten behandling, med stöd av polisens personalavdelning.


- Ex-flickvännen uppger att hon under tre år sett polismannen använda kokain ett tio-tal gånger…


- Samt vid tidigare tillfällen köpt sex av prostituerade, vilket de två männen tänkt göra samma kväll vid gripandet.


– Något hon känt sig mycket kränkt över…


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Polisanställd sökte uppgifter - bötfälls

SR 2012-02-24

En 43-årig kvinna som är civilanställd inom polisen i Jönköpings län använde olovligen polisens IT-system för att söka uppgifter om sig själv.

Det är ett dataintrång, enligt åklagaren, som gett kvinnan ett strafföreläggande. Kvinnan har alltså erkänt brottet och om hon godtar dagsböterna på sammanlagt 6 400 kronor slipper hon rättegång.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2012, Polisen får betala krossad glasruta

SR 2012-02-24
Vid ett polisingripande i Skellefteå den 23 augusti krossade polisen en glasruta. Nu har Rikspolisstyrelsen beslutat att betala Skelleftebostäder AB 3 109 kronor för den pangade rutan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Polisanställd slog ned kroggäst

SR 2012-02-24
En civilanställd vid Rikspolisstyrelsen döms nu för att misshandlat en krogbesökare i Linköping. Kvinnan utdelade flera slag mot en man inne på krogen i maj förra året.

Hon döms nu till villkorlig dom och att betala 5 000 kronor i skadestånd. Dessutom riskerar hon att förlora sitt jobb vid polisen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Guldrånet på Östermalm

"- Det var bara polisen som sköt"

- Polisen avlossade samtliga skott vid det uppmärksammade guldrånet på Östermalm. Enligt en källa till ABC kan det vara så att rånarna inte ens hade riktiga pistoler.


SVT 2012-03-12
Det är besvärande uppgifter för polisen som nu läggs fram. Kammaråklagare Katarina Bergström som just nu utreder guldrånet bekräftar i dag att rånarna inte sköt några skott i samband med rånet i tisdags.

ABC: Sköt rånarna några skott?

-Det har jag ingen information om att de ska ha gjort.

Hade de några riktiga vapen, eller var det attrapper?

-Det är förundersökningssekretess, så jag lämnar inga uppgifter.

Men du har ändå hört den här uppgiften?

-Ja det är klart att jag har hört uppgiften, men jag är inte beredd att lämna någonting vidare i det här läget.

Även om ingen utredare, åklagare, polis eller advokat vill berätta något om huruvida rånarna hade äkta skjutvapen eller inte, finns det en omständighet som talar för att det handlar om attrapper.

När de nu frihetsberövade unga männen häktades i fredags blev de häktade för rån. Enligt de jurister ABC pratat med hade de rört sig om grovt rån om de haft skarpladdade vapen. Kriminologen Jerzy Sarnecki säger att han hade förväntat sig brottsrubriceringen "mordförsök på polis", och att åklagaren skulle yrka på livstids fängelse.

Nästa fredag ska åtal vara väckt målet om guldrånet, och parallellt pågår en utredning om polisens agerande. Men där kan beskedet dröja till sommaren, eftersom Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska analysera de kulor som använts.

http://svt.se/2.33538/1.2740106/det_var_bara_polisen_som_skot?lid=puff_2740106&lpos=rubrik

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Man med hjärtproblem hetsades vid poliskontroll

Publicerat: onsdag 14 mars kl 16:23 , Nyheter P4 Kronoberg 1 kommentar

Två polismän läste fel på hastighetsskyltarna och utfärdade fel fortkörningsböter. För en av de stoppade blev det en så traumatisk upplevelse att han fick hjärtproblem och föll ihop, men polismännen uppfattade inte att han var sjuk.

Idag ställdes de två poliserna inför rätta åtalade för tjänstefel.

"Det hade inte behövt hända"

Efter att ha bötfällt tre bilister för att ha kört fortare än 30 kilometer i timmen upptäckte polismännen själva sitt misstag: gällande hastighetsbegränsning var i själva verket 50 kilometer i timmen. Hastighetsböterna är nu indragna men för en av dem som stoppades var det inte slutet på historien.

För rätten berättade han att han direkt försökte protestera mot böterna eftersom han var övertygad om att hastigheten var 50, men han fick inget gehör.

Han drabbades sen av hjärtproblem och föll omkull efter att ha klivit ur bilen, men inte heller det brydde sig poliserna om utan uppmanade honom att skriva under att han godkände böterna. Så här säger han till P4 Kronoberg:



– Jag tycker att de självklart borde ha uppfattat att de hade en sjuk människa framför sig. Jag trodde ju också att de skulle kalla på hjälp men det gjorde de inte.


Mannen berättar att han dagen därpå hamnade på lasarett där man kunde konstatera att det hade hänt något som skadat hans hjärta.

Men polisernas berättelse är helt annorlunda. De säger att mannen visserligen var skärrad och satte sig på huk efter att ha klivit ut ur bilen. Men att han inte protesterade mot böterna eller sa att han var sjuk.

Bägge polismännen har erkänt ringa tjänstefel i och med att de utfärdat fortkörningsböter med hänvisning till fel hastighetsgränser. Den ene polismannen är också misstänkt för tjänstefel i samband med att den hjärtsjukemannen skrev på förkörningsboten, men det är ett brott han inte erkänner.

Den drabbade mannen menar att det hela inte hade behövt hända:

– Hade vi bara gått 20 meter för att titta på skyltarna hade det ju aldrig hänt. Det var en icke-händelse som blev så traumatisk för mig och jag tycker det är sorgligt, säger han.


Dom faller om tre veckor, den 4 april.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Grips när han målar på laglig vägg

Publicerat: onsdag 14 mars kl 11:47 , Nyheter P4 Malmöhus

En kille som målade graffiti i Malmö greps och blev upptryckt mot väggen av polisen trots att det var en laglig graffitivägg han målade på.

Nu sprids en film med sekvensen på nätet och killen, som vill vara anonym, kommer anmäla polisen för tjänstefel.

– På några sekunder hör jag några snabba steg, sedan flyger jag in i väggen och blir avväpnad som om jag vore en hotfull person med kniv. Jag tänkte, vad är det som händer? Blir jag rånad, kidnappad? Sen såg jag att det var en polis, säger han.


I filmklippet, inspelat vid en av Malmös stora, lagliga graffitiväggar ser man hur en polis rusar fram bakifrån, tar tag i killens arm och vrider upp den på hans rygg och tar med honom ut ur bild.

– Han trycker mig mot ett elskåp typ tre centimeter från två spetsiga stålrör vid mitt huvud.

Under tiden ringer den andra polisen för att kolla om det stämmer som killen säger, att det är lagligt att måla på väggen. Sedan får han en ursäkt.

– Då tog han av sig sin handske och skakade min hand och sa, ursäkta för missförståndet.

- Men väggen har varit laglig att måla på i 2,5 år och det borde polisen veta, menar han och tycker inte att ursäkten räcker.


- Nu planerar hans mamma att göra en anmälan om tjänstefel och kräva ersättning för kläderna om blev förstörda av färgen.


– Då erfarenheten mellan polis och klottrare kan vara att klottrare fort springer iväg, så tycker jag att man gärna kunde ha ropat stanna, stopp eller du är gripen eller åtminstone gett sig till känna innan man kör över någon på det sättet.

Polisen i Malmö kan inte kommentera det som hänt ännu men säger att de ska titta på filmen och om de anser att polisen gjort fel kan det bli aktuellt att de själva gör en anmälan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Quick frias från ännu ett mord

SR Publicerat: onsdag 14 mars kl 11:36 , Nyheter P4 Kronoberg
Chefsåklagaren Jonas Almström vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg har i dag beslutat att lägga ned åtalet mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, för mordet på Johan Asplund 1980.

Ekots rapportering om Thomas Quick

Beslutet är en följd av den resningsansökan som Bergwall beviljades av hovrätten i januari, där Bergwall ändrat sin inställning från ett erkännande till ett förnekande.

Sture Bergwall har även tidigare erkänt mord som han senare tagit tillbaka. Bland annat mordet på 14-årige Thomas Blomgren i Växjö 1964 och Alvar Larsson som försvann från Urshult 1967. De här två fallen har inte gått till domstol.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Polisbefäl filmade kollegor i omklädningsrum

Publicerat: tisdag 13 mars kl 15:37 , Nyheter P4 Radio Stockholm

Ett polisbefäl i Solna har fällts för sexuellt ofredande sedan han filmat kvinnliga kollegor i deras omklädningsrum. Han upptäcktes av en kvinnlig kollega som efter en springtur tog en dusch på sin arbetsplats, uppger Dagens Juridik.

När hon böjde sig ned såg hon en kameralins och en röd lampa som blinkade.

Polisbefälet stängdes av och har nu fått ett strafföreläggande om sexuellt ofredande. Påföljden blev 50 dagsböter och 10 000 kronor i skadestånd.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Polis inlåst i polisbil
NT Norrköping
Förra veckan blev en polis inlåst i baksätet tillsamman med en person som anhållits. En polispatrull hade varit i Klockaretorpet och hämtat en person som anhållits och skulle föras till polishuset.

När de kom fram till polishuset visade det sig att bakdörrarna inte gick att öppna. I baksätet satt en polis och den anhållne.

Till slut tvingades de att klättra fram till framsätet för att kunna ta sig ut.

Man har nu upprättat en tillbudsrapport och man betecknar det inträffade som en allvarlig händelse.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Piketpolisen körde till fel ort

Borås 2012-02-03 | Uppdaterad 2012-02-03

Det var en krissituation. Men piketpolisen i Göteborg som larmades till skottdramat på Hulta i Borås körde fel och hamnade på Hultvägen i Fritsla.

–Tyvärr kan gps ställa till det ibland, säger Leif Jerenvik som är chef för piketen.

Felkörningen är inte det enda som gick snett i samband med den allvarliga händelsen på Hulta i december förra året:

En internutredning startades efter anmälan om att Boråspoliserna som var först på plats inte fick använda så kallade förstärkningsvapen.

Skottdramat, som BT tidigare berättat om, ledde också till tillbudsrapporter från poliser i Borås som anser att de utsattes för mycket allvarliga risker då de inte fick ut sådana vapen.

Allt började när en 39-årig man avlossade minst ett skott från huset där han bodde. Polis larmades, en polisman som kom dit blev hotad med vapen, vilket blev upptakten till ett stort pådrag.

Tungt beväpnad piketpolis från Göteborg ryckte ut och adressangivelsen var klar: riksväg 40, Hultamotet.

Men i Borås svängde piketen söderut och körde i hög fart på riksväg 41 till Fritsla. Poliser i Borås som hade radion på hörde hur en kollega som låg och tryckte på Hulta försökte dirigera piketen rätt.

Till slut hittade den dit. Och efter sju timmar slutade dramat med att mannen blev skjuten i benet av en piketpolis då han kom ut i trapphuset med ett avsågat hagelgevär som han vägrade lägga ifrån sig.

Men det startade alltså med en felkörning i ett krisläge då det var bråttom och förseningar kan innebära ökad risk både för polis och allmänhet.

– När man ställer in adresser på gps kan det bli fel, tyvärr är det så. Men såvitt jag vet påverkade detta inte händelserna i Borås, säger piketchefen Leif Jerenvik.

Brukar ni köra fel?

– Det är sällsynt och jag kan inte erinra mig att det någon gång fått allvarliga följder. Självklart ska vi så snabbt som möjligt vara på plats men tekniken kan ha sina brister.

Enligt Leif Jerenvik brukar man reagera om gps ger vägvisningar som verkar allt för konstiga:

– I detta fall låg väl inte platserna så långt från varandra att det framstod som orimligt. Men det bästa är alltid att ha lokalkännedom.

Boråspoliserna fick alltså inte ut förstärkningsvapen. De har samma ammunition som tjänstepistolerna men kan användas på längre distans och större säkerhetsavstånd.

Enligt uppgifter till BT ska länsvakthavande befäl sagt nej vapnen, trots att den polismästare som hade beredskap gett klartecken. Följden blev en anmälan om tjänstefel och en internutredning som skyddas av sekretess.

I tillbudsrapporter berättade poliser om riskerna på Hulta och oklarheterna kring vapnen som inte fick användas. Trots att de fanns i Borås och trots att poliserna var utbildade för att använda dem.

– Rapporterna skrevs kanske lite i affekt. Man tog i lite väl mycket utan tänka sig för, är kommentaren från arbetsmiljösamordnaren Inge Börjesson vid polisen i Västra Götaland.

Sju timmars dramatik på Hulta


* Fredagen 2 december klockan 12.51 kom larm om att en 39-årig man avlossat skott med gevär från balkongen utanför sin lägenhet på Hulta.

* Poliserna som ryckte ut spred ut sig runt huset och två av dem ropade i trapputgången att mannen skulle komma ut. 39-åringen gick först ut i trappan, vände sedan om, kom ut på balkongen och såg att poliser även fanns på den sidan huset. Då började han dra ner rullgardiner och riktade pistol mot en polis.

* Det ledde till ett stort pådrag med tungt beväpnad piketpolis som försenades efter felkörning till Fritsla.

* Klockan 19.49 kom mannen ut i trapphuset med ett avsågat gevär i ena handen. Trots uppmaning vägrade 39-åringen att släppa vapnet och han sköts i ena benet av en piketpolis.

* Han anhölls på sjukhuset för grovt olaga hot och grovt vapenbrott, men åklagaren ansåg inte att det fanns skäl att begära honom häktad. Utredningen pågår fortfarande och polisen har bland annat väntat på teknisk undersökning av mannens vapen.

* En åklagare vid riksenheten för polismål beslutade att inte starta förundersökning mot polismannen som sköt ner 39-åringen. Enligt åklagaren fanns ingen anledning att misstänka brott.
*


SLUT PÅ DEL 38


MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:



--------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 147.186.255.124 [Trace] May 10, 201201:14:44 PM
ISP: Rikspolisstyrelsen
Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/05/09/svenska-polisens-daliga-dagar…-del-38
------------------------------------------------------------
Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd


38.



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 194.18.73.70 ISP: TeliaSonera AB July 03, 201208:13:46 AM
    Organization: National Police Board of Sweden
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/03/terrorhotet-mot-vilks-sagan-om
    —————————————————–
    IP: 147.186.255.4 June 29, 2012 08:14:57 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/12/svenska-polisens-daliga-dagar-del-33
    ——————————————————————
    IP: 147.186.254.98 September 06, 2012 07:43:06 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com/2012/01/12/svenska-polisens-daliga-dagar-del-33
    —————————————————————–
    IP: 195.198.185.100 ISP: TeliaSonera AB June 29, 2012 08:47:51 AM
    Organization: Dagens Industri
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/09/17/moderat-baseboll-politik-del-2
    ——————————————————
    IP: 192.44.243.18 September 10, 2012 12:30:30 PM
    ISP: Stockholms Lans Landsting
    Landed: undermattan.com/2011/09/17/moderat-baseboll-politik-del-2
    ——————————————————
    IP: 145.235.0.6 September 20, 2012 12:10:41 PM
    ISP: Kriminalvarden
    Landed: undermattan.com/2011/09/17/moderat-baseboll-politik-del-2
    —————————————————–
    IP: 217.21.232.106 June 29, 2012 11:06:32 AM
    ISP: Stadsledningskontoret
    Landed: undermattan.blog.com/2011/10/08/svenska-polisens-daliga-dagar-del-19
    ————————————————–
    IP: 144.63.247.6 August 16, 2012 01:39:54 PM
    ISP: Svenska Dagbladet
    Landed: undermattan.blog.com/2011/10/08/svenska-polisens-daliga-dagar-del-19
    ————————————————–
    IP: 193.14.163.194 ISP: Tele2 SWIPnet June 29, 201211:49:12 AM
    Organization: TV4 A
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/25/ankor-pa-turne
    ————————————————————–
    IP: 82.99.25.58 ISP: IP-Only Telecom Networks AB June 29, 201202:38:33 PM
    Organization: MediaPilot AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/03/sm-far-934-stod-av-pravdas-supporters
    ————————————————————
    IP: 147.186.255.89 June 29, 201202:40:35 PM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/27/svenska-polisend-daliga-dagar-del-17
    ——————————————————-
    IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB June 30, 20101:11:13 AM
    Organization: Landstinget Halland
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/06/08/bin-laden-bush-wallenberg-brothers-in-arms
    —————————————————————-
    IP: xx xxx.xx xx August 27, 201211:25:13 AM
    ISP: SaudiNet, Saudi Telecom Company
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/08/bin-laden-bush-wallenberg-brothers-in-…
    ————————————————————–
    IP: 161.XXX.XX.XX September 05, 201201:08:09 AM
    ISP: Korea Institute of Science and Technology (KIST)
    Landed: undermattan.com/2012/06/08/bin-laden-bush-wallenberg-brothers-in-arms
    ————————————————————-

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.