fredag 24 april 2015

Regeringen godkänner cyberattacker av svensk militär mot civila - Militarisering av information

Myndigheternas möjliga och omöjliga krig mot de egna medborgarna i olika länder når ständigt nya höjder. I USA så ansåg nyligen den amerikanska militären att demonstranterna i Ferguson var att jämställa med militära fiendestyrkor eller terrorister. I Sverige så blir militärens nya krigsskådeplats för offensiva operationer snart även Internet & Cyberrymden, förutom de tidigare; mark, sjö, luft och rymd...
***
https://twitter.com/marcelsardo/status/594142245105741828
***
En gång i tiden så skrattade folk i allmänhet ordentligt när någon foliehatt påstod att vi i framtiden nog skulle få "tankepoliser" som granskar all privat information i våra digitala liv.

- Nu verkar vi snart även få "tankemilitärer..."
***

Regeringen säger JA till svenska militära cyberattacker mot civila

***
Ny Teknik Monica Kleja  23 april 2015
Den rödgröna regeringen förslår nu i den försvarspolitiska proposition som man beslutade om i dag, att Försvarsmakten ska få rätt att utveckla en förmåga att bedriva it-attacker.

Svensk militär har länge velat att cyberområdet ska bli ett femte offensivt operativt område - vid sidan av dagens fyra operativa miljöer: mark, sjö, luft och rymd.

I dag uppges man endast ha defensiva förmågor när det gäller it-miljön.

Bakgrunden är att regeringen anser att Sverige behöver rusta sig för att bättre hantera civila och militära hot i it-världen. Samma sak menade också den parlamentariska försvarsberedningen i fjol.

I en intervju i DN för en månad sedan uppgav försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige ständigt och dagligen utsätts för it-attacker av olika slag.

-Sverige utsätts kontinuerligt för olika typer av riktade angrepp, ofta mycket precisa, som skulle kunna orsaka stor skada. Detta pågår dagligen och är riktat mot svenska företag och myndigheter. I flera fall handlar det om utländska underrättelseorganisationer som står bakom de här angreppen, säger han.
***
- Peter Hultqvist beskriver den offensiva förmågan som en typ av motanfall, som ska avskräcka privata och statliga aktörer från att ge sig på svenska it-miljöer.

Ingen inom Försvarsmakten vill i dag kommentera regeringens förslag innan det expedierats i nästa vecka.

Men i ett underlag till regeringen skriver Försvarsmakten att den offensiva cyberförmågan ska utnyttjas vid nationella operationer i kris eller i krig, och vara baserad på internationell humanitär rätt och krigets lagar. Det senare innebär bland annat att civila offer och exempelvis attacker mot sjukhus ska undvikas.

Det är oklart om även Försvarets radioanstalt, som ju är en civil myndighet som främst arbetar på uppdrag av regeringen och Försvarsmakten, också kommer att få rätt att utföra cyberangrepp.

Propositionen lämnas nu till riksdagen som ska fatta beslut i sommar. Den innebär också bland annat att försvarsanslagen ökar med 10,2 miljarder kronor under fem år framåt.
***
***
 
***
Kred: "Zeke" för länk.
 ***
 Regeringen godkänner cyberattacker av svensk militär mot civila - Militarisering av information
   
'Journalism is printing what someone else does NOT want printed: - Everything else is public relations.'

2 kommentarer:

 1. Tänk vad många militärer som kommer att bli upplysta framöver ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller väl att ta till vara på de små ljusglimtarna, när världens militärer vill kriga mot information på webben:)

   *En tidigare post om Storbritanniens IT-militär:
   "England får tankepoliser i militär specialstyrka - 2000 i Psyop på Twitter & Facebook"

   http://undermattans.blogspot.se/2015/02/england-far-tankepoliser-i-militar.html

   Radera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.