onsdag 25 juli 2012

KGB använder Ericssons teknik

Ericsson samarbetar med KGB

DN Publicerad 2012-04-23
När säkerhetstjänsterna i diktaturen Vitryssland övervakar Internet använder de svensk teknik. Telekomjätten Ericsson har levererat utrustningen som finns installerad i knutpunkter i alla delar av det vitryska nätet, uppger välinformerade källor till DN.se.

***

Tidigare har DN.se berättat om hur vitryssar passar sig noga för hur de uttrycker sig på telefon och i mejl. De utgår från att säkerhetstjänsten övervakar dem.


DN.se har också berättat hur mobiloperatörer, däribland Life som Teliasonera har stora intressen i, hjälpte polisen att spåra upp demonstranter i samband med presidentvalet 2010.



SVT:s Uppdrag Granskning har dessutom avslöjat hur säkerhetstjänsten i Vitryssland givits direkt och obegränsad tillgång till data- och telefontrafiken tack vare samarbete med Life.

Initierade vitryska källor som DN.se talat med menar dock att svenska företag är involverade på sätt som enligt deras uppfattning är potentiellt ännu allvarligare.

– Vad mobiloperatörer som Life gör är en sak. Ett större problem är den teknik som Ericsson har levererat, säger en källa till DN.se.

Av säkerhetsskäl vill dessa personer inte framträda med namn och bild. Utöver vad som redovisas i denna artikel har källorna lämnat ytterligare information som styrker deras uppgifter. Tyvärr kan vi inte redogöra för allt detta eftersom uppgiftslämnarnas identitet då skulle kunna röjas.

Vad saken enligt källorna gäller är utrustning med inbyggd teknik för så kallad DPI, deep packet inspection. DPI ger på olika sätt möjlighet att på djupet analysera, ta del av, styra och blockera datatrafik.

På internet delas informationen upp i småbitar och skickas vidare i form av paket. I normala fall behöver datorerna i nätverket, routrarna, bara läsa adresslapparna för att kunna skicka paketen vidare. 


- Med hjälp av DPI kan man studera paketet mer i detalj samt öppna locket, titta, läsa och lyssna på själva innehållet och utifrån det bestämma vad man ska göra med det.






För diktatorer kan tekniken ge stora möjligheter att övervaka och kontrollera politiska motståndare, liksom att censurera både tjänster och information som används mot regimen.



I fallet Vitryssland handlar det, enligt DN.se:s källor, om teknik som ursprungligen utvecklades av företaget Redback. Det var tidigare ett dotterbolag till Ericsson men företaget liksom dess produkter är numera en integrerad del av den svenska telekomjätten.

Den vitryska affären gjordes kring årsskiftet  2010/2011. Köpare var enligt källorna helstatliga företaget Beltelecom som sköter ryggraden i de vitryska näten för såväl telefoni som internet.

– Den här utrustningen är kopplad till knutpunkter, switchar, i alla nätverk som drivs av vitryska internetleverantörer, säger en källa.

Det finns flera olika användningsområden för DPI. Ett av dem är att upprätthålla den tekniska effektiviteten och säkerheten i näten exempelvis genom att upptäcka och stoppa virus, spam och cyberattacker. Uppgifterna till DN.se pekar dock mot att när utrustningen köptes från Ericsson var ändamålet åtminstone inte enbart tekniskt.

– Utrustningen används och kontrolleras av säkerhetstjänsterna, säger DN.se:s källa och skissar på papper hur detta är organiserat.


Enligt denna källa är det samtliga tre grenar av den fruktade vitryska säkerhetsapparaten som har tillgång till DPI-tekniken.





- Det är KGB, direkt arvtagare till den sovjetiska organisationen med samma namn, det är inrikesministeriet, samt en myndighet som i engelsk översättning kallas ”Operational and analytical center” (OAC).



I det här sammanhanget är OAC extra intressant. Centret är direkt underställt diktatorn själv, president Aleksander Lukasjenko. Det är också den säkerhetstjänst som har både störst kompetens och störst befogenheter när det gäller internet.

OAC sitter på mångdubbla stolar på ett sätt som är typiskt för rättsosäkerheten och den oklara myndighetsutövningen i Vitryssland. Centret är i vissa avseenden tillsynsmyndighet, delvis liknande Post- och telestyrelsen (PTS) i Sverige. OAC förvaltar samtidigt den nationella toppdomänen .by – en uppgift som i Sverige sköts av den fristående stiftelsen .SE.

Än mer anmärkningsvärt är att OAC ansvarar för den lista på webbsajter som internetoperatörerna är skyldiga att blockera och som därför inte går att nå. Bland annat ska sajter som uppmuntrar extremism stoppas – en av många gummiparagrafer som ger regimen stora möjligheter att censurera politiska motståndare.


Förutom direkt blockering har säkerhetstjänsten i känsliga lägen också bromsat trafik till vissa sajter.



Dessutom har OAC pekats ut som ansvarig för rena cyberattacker mot oppositionella sajter.



Charter97.org har både utsatts för DDOS-attacker och infekterats med virus.



Till bilden hör också att internetoperatörerna enligt organisationen Freedom House på informella vägar lämnar över statistik över nättrafiken nedbruten på användarnivå. Avlyssnade samtal och utskrifter av mejl används som bevis mot oppositionella i politiskt motiverade rättegångar.

Ericsson varken bekräftar eller dementerar försäljningen av DPI-tekniken.

– Som leverantör kan vi inte kommentera enskilda kontakter eller kundåtaganden. Det gör vi aldrig i något land där vi är verksamma, säger Fredrik Hallstan på Ericssons pressavdelning.

Hallstan framhåller utrustningens tekniska syften.




– DPI är nödvändigt för att Internet ska fungera. Ett användningsområde är att se till att man får bättre flyt i näten. Hur operatörerna använder den är olika från fall till fall.

Problemet är att samma teknik som kan användas för så många goda syften också kan missbrukas. Det är en svår fråga som är mycket viktig för oss, säger Fredrik Hallstan och hänvisar till Ericsson deltagande i forum där problemet diskuteras.

Elaine Weidman är ansvarig för CR, ansvarsfullt företagande, på Ericsson. Hon framhåller att Ericsson endast säljer standardiserad nätverksutrustning som ser likadan ut på alla marknader.

– Vi anpassar den inte specifikt för övervakning. Det finns bolag som har specialiserat sig på detta men vi har tagit ett beslut om att inte göra det, säger Weidman till DN.se.


Däremot innehåller Ericssons utrustning för metoder som brukar sammanfattas under beteckningen ”lawful interception” (laglig avlyssning).


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





De infekterar  din dator med virus och trojaner för att kunna totalövervaka ditt digitala liv. De samkör all data om dig från sociala nätverk och forum och GPS-positionerar samtidigt dina rörelser från din mobil.


Trojanerna som lagts på din dator rapporterar oavbrutet dina aktiviteter till  myndigheterna  varje gång du trycker på en tangent. Din hårddisk skannas varje timme och all intressant information skickas till myndigheterna eller till privata företag med dolda agendor.


Hacking Team, ett av många företag som erbjuder produkter för s.k. "lawfull interception," marknadsför sina tjänster så här:



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Artikeln fortsätter:


Weidman framhåller att detta krävs enligt såväl internationella standarder som nationella lagar. Även Ericssons DPI-utrustning faller inom dessa ramar, enligt henne.

– Det kan mycket väl vara sant att det handlar om standardutrustning. Men i Vitryssland är den här frågan ändå mycket känslig, säger en vitryss till DN.se.

– Problemet är att myndigheterna ger ingen insyn och de kan inte hållas ansvariga. Regimen har ett mycket starkt intresse av att kontrollera befolkningen och censurera informationen. Den använder till och med kriminella cybermetoder som befolkningen har svårt att skydda sig mot.

Denna person vill inte i första hand angripa Ericsson utan önskar framför allt att företagets representanter ska förstå situationens allvar.


– I en situation med politisk kris och aktivism kan nätverksutrustningen användas för förtryck.

Den kan tjäna dubbla syften, det måste man vara medveten om...

Hans Rosén / DN

*



—NEWS FLASH!—

Sveriges övervakning 2012 är

lika pervers och människofientlig



KRIMINELL SVENSK RIKSDAG

& REGERING BRYTER MOT

BÅDE GRUNDLAGEN

OCH FN:s STADGAR



FN:s deklaration om de

mänskliga rättigheterna


FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 av FN:s generalförsamling i Palais de Chaillot, Paris. Texten till deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrevs av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna, med Eleanor Roosevelt som ordförande.
*

------FN:s Artikel 12------


  • Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.
    *


Både Datalagringsdirektivet

och FRA-lagen är brott mot:

- SVENSKA GRUNDLAGEN:


*
Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter:

1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende.

3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.

- Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling. 

Lag (1988:1439).



6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. 


- Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. 

Lag (1976:871).



—————————————————--------------————————————————


– Först hämtade de kommunisterna,

…och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist…


– Sedan hämtade de de fackanslutna,

…och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten…


- Sedan hämtade de judarna,

…och jag protesterade inte, för jag var inte jude…


- Sedan hämtade de mig,

…och då fanns ingen kvar som protesterade.



—————————————————————————————————–



I och med teledatalagringen ger vi staten ett verktyg som gör att man i efterhand kommer kunna spåra precis vem som gjort vad med vem, var och när.


- Det betyder till exempel att staten förbehåller sig rätten att kunna ta reda på hur politiska organisationer byggs upp, vilka läkare du kontaktar och hur ofta, hur många och täta kontakter du har med dina vänner och bekanta.




Den goda staten säger att dessa uppgifter inte ska missbrukas, men hur vet vi att staten alltid är god? Hur kan vi idag förutspå hur de framtida begränsningarna för användandet av datalagringens information kommer se ut?

Vilka andra konsekvenser har lagen?

Utöver frågan om vår rätt till privatliv finns det andra negativa aspekter med denna massiva datalagring.Det leder det till självcensur; människor kommer undvika att kommunicera om känsliga saker.

Att bromsa kommunikationen i ett modernt samhälle, att rädsla och tveksamhet sprider påverkar allt annat – lycka, välfärd, omsorg, skola … allt.

- Och självcensuren är verklighet.



--Tyskland som exempel--


Efter införandet av datalagringsdirektivet i Tyskland gjordes en undersökning där 11% av de tillfrågade uppgav att de undvikit att använda epost, telefon eller mobiltelefon. 


- Hela 52% uppgav också att de antagligen inte skulle använda telekommunikation för känsliga ärenden.



Datalagring är inte effektivt mot den brottslighet man vill komma åt. En annan undersökning från Tyskland som gjordes innan datalagringen avskaffades där visade att lagringen endast gjort skillnad i 0,002% av brottsutredningarna. Ja, du läste rätt: noll komma noll noll två procent.


- Den Tyska författningsdomstolen anser datalagringen OLAGLIG!



Den tyska versionen av EU:s direktiv om datalagring är olaglig. Det har Tysklands författningsdomstol kommit fram till. EU-kommissionen analyserar nu vilka konsekvenser domen får.



undermattan.blogg
KGB använder Ericssons teknik

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

15 kommentarer:

  1. Ericssons utrustning är gjord för att använda i spionerande syfte.
    Och svensk utrustning är ericssons utrustning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. även ett enkelt & lönsamt sätt att flytta stora mängder skattepengar till Ericssons ägare - samtidigt som politiker får större makt över flocken...

      Radera
  2. Att lagra data är intrång för hur skulle det se ut om staten kollar all brev i din brevlåda.
    Din e-mail kollar dom men sedan finns det vanlig post!
    Om utvecklingen fortsätter sprättar dom snart även dina kuvär och skannar dom innan dom skickas vidare till mottagaren.
    Dom löser inga brott men dom spionerar och förföljer folk i smyg med en vådarättande lag där dom godtyckligt dömer folk i rätten.
    Svensk lag är som bibeln och den är bara till för dom som tror på den.
    Utan fudementalistisk lag finns det ingen rätt eller fel.
    Du kan personligen förfölja och bedra i årtionden och vara fri medan du kan få böter eller fängelse om du fäller fel komentar.
    Det fria ordet finns i lagtexter men dom ser inte det fria ordet fritt hos alla medborgare.
    Det vet jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "hur skulle det se ut om staten kollar all brev i din brevlåda"

      Lagförslag, RFID-märkning av brev:
      Den kommunikation som fortfarande sker på papper planeras av EU att märkas upp med små chip som rapporterar var brevet befinner sig — i syfte att post inte ska slarvas bort på vägen. Vem som sände det, och vem som tog emot det blir bonusinformation i hanteringen.

      http://undermattans.blogspot.de/p/svensk-overvakning.html

      -Dictatorships fear and ban information, especially when it may undermine them-
      / Reporters Without Borders

      Radera
  3. Personligen har jag arbetat åt ericsson sedan mitten av nittiotalet och jag vet om ericssons policy.
    Vi alla använder en blå ericsson uniform vi som arbetar.
    I kragen fanns små svarta knappar insydda så de inte skulle synas.
    Dom var svarta på ena sidan och vita på den andra sidan och hade texten DM05.
    Vid dissekering innehöll dom kopparmetall.
    Ericsson har lite kontrollbehov om man säger så.
    Och dom vill gärna göra undersökningar på personalens politiska och etiska åsikter.
    Med tystnadsplikt om allt då det gäller ericsson skulle dom våda oss i fred.
    Men jag är den stora vådan själv så jag vådarättar alla i min omgivning till rätta.
    Ericsson styrs av kriminella som har en kristdemokratisk profil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna posta några av Ericssons mörka hemligheter - så publicerar bloggen det...

      *Tystnadsplikten gäller inte brott mot mänskligheten och grundlagsbrott
      = fascistövervakning modell 2014.

      Sverige behöver Whistleblowers.

      Radera
  4. Ericsson tvingar på personalen kontrakt om företagsetik som dom kallar det.
    Ett kontrakt om tystnadsplikt utan anledning då ericsson inte kör med rent spel när det gäller arbetarskydd och etik.
    Vi blev tvingade med underskrift samtidigt som urkundsförfalskningar är mer regel än undantag.
    När vi själva tog saken i egna händer med anmälan till arbetsmiljövärket och europakommissionen blev man både hotad och förföljd.
    Samtidigt som ericssons höjdare gjort intrång i försvarets hemliga anläggningar under fabriken i syfte att kontrollera arbetarna och omgivning.
    Allt anmält till säpo av arbetarna då företaget vill inskränka på yttrandefriheten.
    Men på grund av skandaler ville inte säpo ha mera information och förhörde aldrig den som anmälde.
    Därför har säkert många gått till media med allt då rättsväsendet inte ville veta av något alls.
    Att surfa på fabriken innebar att allt som skrevs snappades upp av ledningen då hubben övervakade allt.
    Det sägs att Sverige är en ankdamm men det är ingen ting gämfört med den idiotkoloni falun är !

    SvaraRadera
  5. När skandalen blev ett faktum på kabelfabriken bytte dom skylten så inte ericsson skulle få skulden.
    Men det är ericsson som bär skulden hand i hand med staten.
    Att det varit intrång i försvarets anläggning blev för stor skandal så folkrätt och dom anställdas rätt kom i skym undan.
    Att ens förhöra dom anställda som gick ut i media och själva gjorde anmälan kom ej på tal då cencurering gick i kval.
    Övervakningskameror i omklädningsrum och övervakning på nätet i ericssonregi.
    Ericsson i falun en idiotkoloni !

    SvaraRadera
  6. Ni kan gå till aftonbladet som fått mera information under årens lopp när det gäller ericsson.
    Nyhetstipps tippsextra tippex !
    Att sudda ut rader gör att det inte blir bravader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggen har slut på Tippex, så det blir inga utsuddade rader om du lämnar över material.

      AB & ankdammsmedia publicerar väl sällan något de inte fått godkänt först av samma klubb som övervakar alla tillsammans med Ericsson. (med enstaka undantag för att skapa en falsk trovärdighet)

      Radera
  7. Ericsson använder sin teknik för att hålla koll på sina anställda också.
    Ericssons policy i kristdemokratisk anda att vi alla måste tro på ericsson och lyda högsta presternas predikan retar upp dom anställda.
    Ericsson blir då ett större tattarföretag med mera klåpighet än man tror när man tittar närmare.
    Att höjdarna gjort intrång i försvarets anläggning under fabriken där jag arbetar visar deras intelekt.
    Att våran arbetsgivare bolagsplundrar sig själv och lägger pengarna i stiftelsen för att inte resultat ska påvisas medan dom livnär sig på reformstöd.
    Och dom använder vård i företaget i syfte att ha makten över personalen med Hägglund i spetsen.
    Och när man protisterar drog dom in våra löner utan att ens våga prata räddslingar som dom är.
    HA HA HA !
    Jag har lång erfarenhet av att arbeta under ericssons policy och varit anställd i snart tjugo år.
    Haleluja vad vi tror på ericsson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bli övervakad av kristdemokrater i 20 år låter minst sagt som en "grekisk tragedi".


      Radera
    2. Det är inte en grekisk tradition utan ett svenskt facktum!
      Kristdemokrater vill våda och spionera.
      Att dom slutade att betala innebar att dom blev utan anställda.
      Ericsson är ett företag som rationaliserat då dom tog bort anställda bokstavligen.
      Svanberg och jönssonligan med banker.
      Hur blev det nu med ericsson monybank?
      Dom vill ha internet för sig själva men kunde inte vinna fördelar med att cencurera sina kunder.
      Ericsson och predikörer med konstiga figurer i hemmagjorda kostymer.

      Radera
  8. Hur gick det för ericsson och deras planer.
    Dom va med i media som lusar och ljög över allt med Svanberg och Vestberg.
    Som ett mediaterror med snack om etik som bara gick ut på döljande av etik.
    Med kristdemokratisk revolution skulle dom få det svenska folket i tron.
    Att cencurera och hålla i ideologin och ett eget intranett styra folket rätt.
    Dårar som satsar på diversity medan nockia konecting peapol.
    Bra affärside att satsa på cencur.
    På mitt arbete stod det på dataskärmen ericsson acess denied.
    Fan att man var ericssonanställd!

    SvaraRadera
  9. Ericsson som concern vill se dig naken.
    Vi arbetare i kabelfabriken hade en övervakningskamera under flera år i omklädningsrummet.
    Medan dom förbjuder nåt dom kallar personalporr?
    När företaget nämner nåt ska man alltid ta för givet att dom menar tvärt i mot vad dom säger.
    Precis som svensk politik går allt på skit så fort dom nämner något.
    Jag arbetar inte längre på kabelfabriken och jag gjorde inte heller någon karriär varken inom porrindustrin eller ericsson.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.