tisdag 29 januari 2013

Svenska Fildelare jagas av ny enhet (2)


Det nya kriget mot befolkningen


Dagspress, Piratpartiet, Publicerad 2011-09-05 

Med tanke på att 2 miljoner Svenskar regelbundet fildelar kultur- material så måste statens nya offensiv betecknas som ett fullskaligt internet-krig mot Svenska folket.
USA styr idag Sveriges marionettregering med en pinsam lätthet.




I det tysta har polisen skapat en nationell grupp i kampen mot den illegala nedladdningen. Två åklagare och femton poliser har specialutbildats. Under hösten kommer resultatet – femtio fildelningsfall utreds just nu av specialenheten.

En flodvåg av rättegångar som rör olaglig fildelning väntar i svenska domstolar. En del av fallen liknar målet mot 15-åringen i Göteborg som hade laddat ned femton filmer på skoldatorn med frikändes häromveckan.

Dessförinnan dömdes en 60-åring i Uppsala till villkorlig dom och dagsböter för att ha delat med sig 2 900 musikfiler via en DC-hubb.


Varför kommer fallen upp i domstol just nu?

-Det beror på att sådana här utredningar kräver teknisk analys av datorer och att de inte har kunnat prioriteras ute i distrikten. Hos polisen fanns för bara två år sedan begränsad tid och kompetens, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

Ett år tidigare, 2008, startades Nationella gruppen mot immaterialrättsbrott. Där utbildade polisen två specialåklagare, Fredrik Ingblad och Henrik Rasmusson.
Plötsligt blev det lönt för filmindustrins intresseorganisation Antipiratbyrån och musikbolagens intresseorganisation Ifpi att åter anmäla misstänkta fildelningsbrott.


Förutom de bägge åklagarna avsattes femton poliser ute i distrikten i den styrka som undersöker och utreder anmälningarna. Den långa utredningstiden har gjort att de anmälda fallen förs till domstol först nu.

De båda specialåklagarna åker landet runt och agerar åklagare vid den tidpunkt respektive mål ska upp i rätten.

–I och med att här har skett en förbättring börjar vi se resultatet nu. Cirka fyra fall kommer upp i domstol i höst och 2011 ökar takten, säger Henrik Rasmusson.


Nationella gruppen utreder 50 fildelningsfall men det är inte säkert att alla går hela vägen till domstol.


När Ipredlagen trädde i kraft den 1 april 2009 basunerade film- och musikindustrin ut att de skulle göra flera hundra polisanmälningar. Lagen skulle göra det lättare för upphovsmän att jaga privatpersoner som fildelade.

Inga eller väldigt få anmälningar gjordes. Ingen på polisen kunde att ta hand om immaterialrättsbrott. Saken såg ut att ha dött.

 När den nationella gruppen inrättades deklarerade underhållningsindustrin att man skulle koncentrera sig på fildelning i kommersiell skala, det vill säga den organiserade brottsligheten.

Mot privatpersoner skulle mjukare metoder användas. Domarna mot 60-åringen och 15-åringen pekar mot att enskilda individer inte går fria. Både ”stora och små fiskar” ingår, enligt Henrik Rasmusson, i de ärenden som utreds.


 Två miljoner svenskar fildelar – är det här en framkomlig väg?

–Straff ska ju verka avskräckande och få folk att sluta begå brott. Jag tror att det har effekt på genomsnittsfildelaren – det här är ett white collar crime, säger Henrik Rasmusson.

Gustav Nipe, ordförande i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat, tvivlar starkt på att en mängd rättegångar är en framkomlig väg att komma till rätta med olaglig fildelning.

 –När det går upp för folk att de som satt fildelningen i system och tjänar pengar på den inte är de som åker fast kommer de att bli riktigt förbannade. Det är ju ett rent lotteri att en specialgrupp ska slå till mot några stycken av ett par miljoner fildelare.

Vad som behövs är en lagändring som gör all ickekommersiell nedladdning och fildelning laglig, säger Gustav Nipe.



- Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration...



Video uppladdad den 23 maj 2010

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.