söndag 2 december 2012

Swedwatch: Svenskt bolag kränker mänskliga rättigheter i Kongo



Svenska MINERAL INVEST
skämmer ut Sverige i Kongo

Rapport om Mineral Invest i Kongo (PDF)
http://www.swedwatch.org/sv

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


H&M-textilarbetare lever
i slummen i Bangladesh

Klädkedjan Hennes & Mauritz borde ta ett större ansvar för textilarbetarnas villkor i Bangladesh. Det anser organisationen Swedwatch.

Som Ekot rapporterade om i går blev vinsten för H & M:s andra kvartal över 7 miljarder före skatt. Samtidigt pågår våldsamma strejker bland textilarbetarna i Bangladesh, där H&M är en stor uppköpare.

– Jag tror att de flesta tycker att om man går i vinst, samtidigt som de arbetare som skapar de vinsten lever under fattigdomsgränsen, då är det stötande, säger Viveka Risberg som är kanslichef på Swedwatch.

- Fattigdom och undernäring, trångbodda plåtskjul i slummen. Så ser tillvaron ut för de, mest kvinnor, som tillverkar kläder i Bangladesh.


- Minimilönen motsvarar 270 svenska kronor i månaden.



Den senaste veckan har över 300 textilfabriker fått stänga i samband med våldsamma strejker och protester.

Nästan 80 procent av landets exportinkomster kommer från textilindustrin, och Hennes & Mauritz som är världens näst största klädförsäljare, är en stor uppköpare i Bangladesh. De borde nu ta tillfället i akt och agera mot de usla villkoren, anser organisationen Swedwatch.


– Nu skulle verkligen Hennes & Mauritz, och andra köpare – men Hennes & Mauritz är störst så de har starkast röst – kunna sätta ned foten i Bangladesh och säga att vi kan inte vara här om inte lönerna går upp och arbetarna får drägliga arbetsvillkor, säger Viveka Risberg.

I en H&M-butik står Christina Hoff, som brukar handla kläder från företaget.

- Vad tycker du är en rimlig lön för att sy kläder till H&M?

– Ja, inte så lite som de kanske får om de slavarbetar.



Skulle du vara villig att betala mer för kläderna ifall arbetarna som syr kläderna fick högre löner?

– Ja det skulle jag. Men nu när det är så billigt så köper man ju. Det gör ju alla, säger Christina Hoff.

Hennes & Mauritz tillverkar i dag vart fjärde plagg i Bangladesh. Man säger sig stödja arbetarnas kamp för högre löner, och att man gör vad man kan för att påverka.


– Det är ju så att vi äger inga fabriker själva och sätter därför inte fabriksarbetarnas löner, utan vi måste försöka påverka på andra sätt, säger Helena Helmersson som är hållbarhetschef på H&M.

– I ett land som Bangladesh är det genom att trycka på regeringen och också att stärka arbetarna själva i förhandling, så att de vet sina rättigheter.




undermattan.blogg  - Swedwatch:  Svenskt bolag kränker mänskliga rättigheter i Kongo

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.