måndag 3 december 2012

Slavhandeln brutalare och mer utbredd idag än på 1700-talet

- Över 12 miljoner slavar i världen idag


SR 2006-08-24
Mer än tolv miljoner människor över hela världen lever i en form av modernt slaveri enligt världsorganisationens egna beräkningar. Och enligt den amerikanske forskaren David Batstone har människor aldrig utnyttjats så cyniskt som i dag.



 

David Batstone är professor i social etik vid University of San Francisco och har bland annat intresserat sig för parallellerna mellan dagens slaveri och det som förekom på 1700- och 1800-talet.

Han menar att globaliseringen har förändrat slaveriets former. Den har öppnat nya möjligheter för människosmuggling eftersom människor så lätt kan föras över gränserna.

I dag återfinns thailändska flickor som sexslavar på bordeller i hela världen i stället för att bara utnyttjas på hemmaplan. Unga män och kvinnor från Asien slavar i fabriker och på restauranger i Europa, och latinamerikanska arbetare lever under liknande förhållanden i USA, för att ta några exempel.

Ses som en kortsiktig resurs

En slavägare på 1700-talet såg sin slav som en ägodel. Han hade betalat något för den och det lönade sig att ta hand om den för att den skulle hålla och gå att utnyttja länge. Det här resonemanget gäller enligt David Batstone inte för dagens slavägare. Nu ses slaven som en mycket kortsiktigare resurs.

– Man kan likna den vid ett batteri, säger David Batstone. Man använder det till det tar slut och slänger det sedan. Så utnyttjas människor i dag i vår tids slaveri och det gör det till och med mer cyniskt och grymt än den historiska versionen.

När en moldavisk flicka inte längre går att använda som sexslav eller en indisk livegen fabriksarbetare inte längre kan göra sitt jobb lämnas de många gånger helt åt sitt öde av de som tidigare utnyttjat dem. På så vis var det traditionella slaveriet, åtminstone delvis, mer mänskligt eftersom slaven ofta fick bo kvar och åldras hos den familj som ägde den.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slavar byggde IKEA:s bokhylla Billy!




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*



Attraktiv arbetskraft


Tjugofyra av de pakistanier som beviljades arbetstillstånd har alla kopplingar till varandra. Framför allt genom att de bott i samma lägenheter och anställts av samma fyra chefer. Flera har betalat dyrt för sina arbetstillstånd.

– Pakistanierna är mycket attraktiv arbetskraft på McDonalds.



- De vågar inte vara sjuka, tjafsar inte om övertid och anmäler aldrig arbetsskador, säger Sofia som jobbat på en av de aktuella restaurangerna.




Samtliga har sedan fått en minimilön, som administrerats av McDonalds Sveriges huvudkontor, på drygt 18 000 kronor i månaden. Men för att betala av anställningen har pengar sedan förts över till chefernas konton.

– Det är en slavrelation. Arbetstagaren blir helt knuten till arbetsplatsen och arbetsgivaren som avgör om man får stanna eller åka hem, säger Katja Ojanne, styrelseledamot i Hotell- och restaurangfacket, Stockholm.[...]


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Slavery: A 21st Century Evil : Child slaves

Video uppladdad den 1 nov 2011
There are at least 8.4 million child slaves in the world today, many of them held as forced labour.
*

undermattan.blogg

Slavhandeln brutalare och mer utbredd idag än på 1700-talet

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.