söndag 2 december 2012

Krigsfångar ska behandlas humant



Krigsfångar ska behandlas humant


SR-texten först publicerad 3 maj 2004, Ekot
Krigsfångar får inte utsättas för våld eller någon form av förnedrande behandling.
Det är den enkla regel som gäller och som fastslås i den så kallade Genève-konventionen från 1949.

*
Den behandling som amerikanska soldater utsatt sina irakiska fångar för i Abu Ghurayb-fängelset är därför ett klart brott mot internationell rätt som USA självt skrivit under på.










Förnedring förbjuden

Grundregeln är att krigsfångar ska behandlas med humanitet och ha drägliga levnadsvillkor. Alla former av våld, hot men också förolämpningar och förnedring är förbjuden.

De här reglerna gäller för soldater i reguljära arméer, men också till exempel för medlemmar i en motståndsrörelse som verkar i ett ockuperat land.

- Det håller alltså inte att kalla dem terrorister eller banditer och hävda att andra regler ska gälla för dem.



En krigsfånge är bara skyldig att uppge sitt namn, grad, födelsedatum och eventuellt registreringsnummer. Han eller hon har rätt att vägra svara på alla andra frågor.

Det är till exempel vad den svenske medborgaren Mehdi Muhammed Ghezali som sitter internerad på Guantánamo-basen gjort. (2004)

- Det är enligt Genèvekonventionen helt förbjudet att genom tortyr eller på annat sätt tvinga fången att svara på andra frågor.



Det är alltså inte tillåtet att ”mjuka upp” fångarna genom att inte till exempel inte låta dem sova.



Rätt till respekt

Viktigt är att konventionen inte gör skillnad på våld och nedsättande behandling.

Fångar har rätt att kräva respekt för sin person och all form av förnedring är förbjuden, att till exempel bli avklädda och tvingas simulera sexuella handlingar, helt frånsett att Genèvekonventionen ålägger den som tar fångar att förse dem med kläder.

Krigsfångar ska heller inte behöva utsättas för nyfikna blickar från andra människor. När Irak under kriget för ett år sedan visade upp amerikanska fångar protesterade USA med rätta och hänvisade till Genèvekonventionen.

Till reglerna hör också att fångar ska få mat och vatten i tillräcklig omfattning och all nödvändig sjukvård.




- Krigsfångar ska också få kommunicera med anhöriga, skriva brev och får inte hållas isolerade från omvärlden.



Så snart krigshandlingarna upphört ska krigsfångar friges, enligt Genèvekonventionen. Att USA fortfarande håller hundratals fångar internerade på Guanatánamo-basen två och ett halvt år efter att kriget i Afghanistan avslutades, kan ses som ett direkt brott mot konventionen. (texten är skriven 2004 reds.anm.)

Artikel av SR/Sten Sjöström
















undermattan.blogg - Krigsfångar ska behandlas humant

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.