måndag 3 december 2012

Tusentals fångar avrättas fortfarande varje år


Dödsstraffet lever än

Text från wiki
Dödsstraffet i USA har varit omdebatterat. Drygt 15 000 människor tros ha avrättats i USA sedan 1608, varav drygt 1 100 sedan dödsstraffet återinfördes 1976 efter nio års uppehåll.

*

1972, efter ett historiskt femårigt moratorium, konstaterade landets högsta domstol, att dödsstraffet inte var förenligt med den amerikanska konstitutionen, vilket i praktiken innebar att dödsstraff inte kunde utdömas som brottspåföljd.

En viktig kritik var att det rådde godtycklighet i hur och när dödsstraff dömdes. Men 1976 hade flera delstater stramat upp reglerna för hur en rättegång som behandlade ett åtal som kunde leda till dödsstraff skulle genomföras. Högsta domstolen var nöjd med detta och sedan dess är dödsstraffet återinrättat som straffpåföljd för brott i USA.

Det är sedan 1977 (då den sista avrättningen verkställdes i Frankrike) den enda västliga demokrati att hålla fast vid dödsstraffet i praktiken.

Ungefär en tredjedel av alla dödsdomar som utdelas i USA leder slutligen till avrättning. 18 av de 35 delstater som tillämpar dödsstraff (2009) har verkställt tio dödsdomar eller fler under de senaste trettio åren.

Texas är klart den mest konsekventa tillämparen och har verkställt nästan hälften av alla avrättningar under denna period, samtliga genom giftinjektion, som delstaten som första jurisdiktion i världen antog i lagboken 1977 och i praktiken 1982.

- I Sverige är dödsstraffet numera helt förbjudet.


Det avskaffades för vanliga brott 1921 och 1972 för brott begångna under krigstid.


*




Avskaffat straff
I två tredjedelar av dem är det totalförbjudet, några tillämpar det bara för mycket allvarliga brott under krigstid och en del har avskaffat dödsstraffet i praktiken, det vill säga det finns i lagboken men tillämpas inte. Hit hör till exempel Ryssland, där avrättningar tidigare var vanliga. De senaste tio åren har inte en enda genomförts.

76 länder har kvar dödsstraffet men merparten av alla avrättningar sker i ett mycket litet antal av dem.

I Sverige är dödsstraffet helt förbjudet. Det avskaffades för vanliga brott 1921 och 1972 för brott begångna under krigstid. Den sista avrättningen i Sverige genomfördes 1910 när rånmördaren Alfred Ander halshöggs med giljotin på Långholmens fängelse i Stockholm.
SR/Sten Sjöström




- Tusentals fångar avrättas fortfarande varje år

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.