tisdag 10 februari 2015

Svenska staten och Hollywoods hantlangare - planerar beslagta och stänga internetsidor

SR 2015-02-10. I ett rättsfall kräver kammaråklagare Fredrik Ingblad att domännamn på nätet ska kunna stängas av och att domännamnet inte ska kunna väckas till liv igen. I vår avgörs frågan som kan ge staten rätt att stänga ner vissa internetsidor...
*** 
Fredrik Ingblad, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, anser att det kan bli ett effektivt sätt för staten att bekämpa brott på nätet.

– I uppenbara fall där det finns en sajt där det begås i princip enbart brottslighet, så skulle det vara ett effektivt verktyg att förverka rätten till domännamnet, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad om kravet.

Det unika i detta fall är att staten nu riktar sin begäran direkt mot organisationen punkt SE som tillhandahåller alla .se domäner i Sverige.

Om kravet godkänns av domstolen så kan staten ta domännamnet från Punkt SE eller förbjuda punkt se att låta någon registrera ett domännamn. Ett sådant fall är fildelningssajten ThePirateBay.se

– Det som jag försöker med den lagstiftning som finns är att gå direkt på Punkt SE i ett uppenbart fall som gäller piratebay, för att få Punkt SE att sluta hyra ut den här domänen så att brottsligheten snabbt kan upphöra. Och jag tror att det skulle vara ett effektivt sätt att stoppa brottslighet på nätet, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Elisabeth Ekstrand, chefsjurist på punkt SE vill pröva kravet i domstol.

– Vi ser oss som en viktig del av internets infrastruktur, vi är en registerhållare. Det är därför det är viktigt för oss att få rätt praxis som säger vilket ansvar och vilken roll vi ska ha. Det är också därför som vi inte gått därför som vi inte har gått åklagaren till mötes.

Elisabeth Ekstrand fortsätter.
– Det är oerhört svårt att säga hur det här kommer att påverka i och med att det kommer att behöva drivas ett enskilt mål varje gång man vill få igenom ett nedtagande av en domän från Punkt SE.
Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat som var med och startade sektionen i Gävle, är kritisk till kammaråklagarens nya krav.

– Vi tycker att det här är helt oproportioneligt. Det här skulle dessutom inte få någon som effekt, för det enda som händer är att hemsidan flyttar till ett annat domännamn. Anledningen till att det kommer fortsätta är att det finns ett folkligt stöd för thepiratebay och fildelning.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6089907
***

Svenska staten och Hollywoods hantlangare - planerar beslagta och stänga internetsidor
  
'Journalism is printing what someone else does NOT want printed: - Everything else is public relations.'

1 kommentar:

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.