Sidor

torsdag 24 maj 2012

Sverige - etta på FN:s skamliga tortyrlista

Sverige är det land i världen som dömts flest gånger av FN:s tortyrkommitté, CAT.


Hela 20 gånger har Sverige fällts av FN för att ha skickat människor tillbaka till länder och omständigheter som lett till gripanden och tortyr.

– Det är uppenbart att svenska myndigheter inte tar något som helst ansvar för att följa upp vad som händer en person efter utvisning. 

Det är en folkrättslig princip som fastställs i såväl tortyrkonventionen som i flera andra konventioner, att man inte får återsända en person till ett land där personen riskerar att utsättas för tortyr eller annan grym eller omänsklig behandling eller bestraffning.

Det finns inte heller något brott som heter tortyr i Sverige. Regeringen har hänvisat till att det finns en rad tillräckliga straffbestämmelser, som grov misshandel, människorov, olaga tvång, olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt. Dessa brott dock inte har samma tyngd eller samma symboliska betydelse som tortyr.
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CAT)


Konventionen antogs av FN:s generalförsamling 1984 och trädde i kraft 1987.

Regeringar som har ratificerat konventionen erkänner att:
  • Tortyr är varje handling varje handling, genom vilken allvarlig smärta eller svårt lidande, fysiskt eller psykiskt, medvetet tillfogas någon, antingen för sådana syften som att erhålla information eller en bekännelse, att straffa, att hota eller tvinga någon också av något annat skäl, som har diskriminering som grund, under förutsättning att smärtan eller lidandet åsamkas eller anstiftas av en offentlig tjänsteman eller annan företrädare för det allmänna.
    *
  • Regeringarna ska förhindra tortyr inom varje område under deras myndighetsutövning och säkerställa att tortyr utgör ett brott enligt deras strafflagar.
    *
  • Inga som helst särskilda omständigheter, vare sig krigstillstånd eller allmän nödsituation får anföras för att rättfärdiga tortyr.


Kommittén mot tortyr har två stycken tvåveckorsmöten per år och består av 10 experter. Konventionsstaterna ska rapportera vart fjärde år till kommittén som granskar ungefär 15 länder per år.

Konventionsstater som har erkänt artikel 22 i konventionen ger kommittén rätt att ta emot och pröva klagomål från enskilda personer under berörd konventionsstats jurisdiktion. 56 länder har erkänt att kommittén har denna rätt.
*


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sverige - etta på FN:s skamliga tortyrlista

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

  1. Ähh! det liknar bara student-nollning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Galenskapsakademins student-nollning till falsettsång, överst och längst ner så kramas de nya eleverna lite gulligt under översyn från empatiska lärare och rektorer.

      Radera
    2. Ja sådant är förekommande i Sverige då vi saknar en riktig lag.
      Sverige döljer brott medvetet i stället för att reda ut brott.
      Studentnollning eller vanvårdade pensionärer till torterade militärer.
      Allt medan media tystas så mycket det går.
      Preskribering är Sveriges skam.

      Radera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.