Sidor

torsdag 24 maj 2012

SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR del 4

SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR del 4


SOS och ambulanspersonalen gör säkert för det mesta ett bra jobb. Men ibland verkar det som om dessa förmodade vardagshjältar inte riktigt lever upp till förväntningarna. Då sopas det genast under mattan av de ansvariga. Här återges några av deras verkligt dåliga dagar…


Källor:  Dagspress,  m fl



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Agne nekad ambulans – dog av magsår

Aftonbladet Publicerad: 2012-01-14

Hittades livlös utanför hemmet   ”Har gjort en felbedömning”


GÖTEBORG. När smärtorna i magen blev outhärdliga ringde Agne Kjellberg, 65, SOS Alarm. Men ambulanspersonalen tog inte med honom till sjukhuset. En timme senare var han död.

Agne Kjellberg larmade SOS vid 03-tiden på morgonen den 7 december och uppgav att han hade svåra magsmärtor. Men när ambulanspersonalen undersökte honom hittade de inget alarmerande. Och åkte därifrån.

En kort stund senare, 03.30, kom nästa larm. En kvinna hade påträffat en livlös man utanför flerbostadshuset på Ljungkullen 8 i Sävedalen – Agnes adress. Polis och ambulans nummer två kom snart till platsen – brådskande men inte med blåljus.

Mannen på marken hade 1 000 kronor i en ficka men inga id-handlingar. En taxi ska ha stått och väntat på honom. Mannen fördes till akuten. Men dödförklarades klockan 04.10.

Agne Kjellberg dog troligen av ett blödande magsår, enligt en preliminär rapport som rättsläkaren lämnat till polisen.

Systerdottern Ann-Christine Lärk fick senare veta av polisen vad som hänt.

”Övertalat honom”

Agne uppges själv ha avböjt den första ambulansen.

– Men jag tror inte på det – det skulle han aldrig göra. Ambulanspersonalen har gjort en felbedömning. Det sägs att han ska ha bett dem att få bli körd till en vårdcentral. Då ska han ha fått till svar att ”vi gör inga sådana körningar”.

Ann-Christine Lärk har en egen teori om vad som hänt:

– Jag får en känsla av att de har övertalat honom att inte åka in akut.



Han var en snäll person. Kanske sa han: ”jaja, jag får väl ta en taxi då”.



Hon har nu begärt ut journalen från Falck, företaget som sköter ambulansverksamheten i Göteborg, för att få veta vad som egentligen hände.

– Vår morbror var överviktig men han mådde bra innan det här hände. Ann-Christine Lärk är övertygad om att de allra flesta som arbetar i ambulanserna gör ett bra jobb.

– Men jag fattar inte varför de inte tog med vår morbror. Är det värdigt, det som hände? Vilka var hans sista tankar? Vi får aldrig reda på det – det gör det så fruktansvärt, säger Ann-Christine Lärk.

Välkänt utflyktsmål

Vreden och sorgen finns där hela tiden.

– Tomt. Overkligt. Ofattbart. Så känns det nu, säger Monica, Agnes andra systerdotter. Ann-Christine Lärk beskriver sin 65-årige morbror som ”snäll och go”.

  • Agne var konditor.

  • De sista åren, fram till pensionen 2008, arbetade han i Bertilsons stuga, ett välkänt utflyktsmål i Delsjöområdet i Göteborg.

  • Hans bullar och fiskgryta lockade besökare från alla håll.

– Han levde ensam i sin etta med kokvrå. Där hade han bott sen han flyttade hemifrån för 42 år sedan. Och han trivdes jättebra, säger Ann-Christine Lärk.

Har anmält fallet

Hon har nu gjort en anmälan till Socialstyrelsen. Aftonbladet har, förgäves, upprepade gånger sökt representanter för Falck för att ge företaget en möjlighet att kommentera händelsen. Ann-Christine Lärk konstaterar att det är farligt att vara ensam hemma när man larmar efter en ambulans.

– Ring en anhörig först, innan du ringer 112. Då minskar risken att det ska sluta i katastrof.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012, Tonåring dog när ambulansen inte kom
- SOS utreder dödsfall i Kalmar


Kalmar 2012-01-20 | Uppdaterad 2012-01-20

En tonårspojke i Kalmar avled i förra veckan i ett akut sjukdomstillstånd. Trots att ambulans tillkallades via SOS-Alarm kom aldrig någon ambulans.

– Vi utreder nu händelsen internt, säger Therese Ledel, produktionschef i Växjö

När tonårspojken insjuknade tog en förälder direkt kontakt med SOS Alarm.



Beskedet därifrån blev att SOS gjorde bedömningen att pojkens tillstånd var "akut, men inte livshotande".



Föräldrarna försökte då själva köra pojken till sjukhus. Men pojken avled av sin sjukdom.


Händelsen har fått landstingsrådet Pierre Edström att reagera.

– En sådan här händelse måste givetvis utredas. Har SOS Alarm gjort några fel måste de ändra sina rutiner. Det viktiga nu, inte minst för föräldrarnas skull, är att händelsen utreds, säger Pierre Edström.

SOS Alarm har inlett en intern händelseutredning.

– Jag uttalar mig inte om enskilda fall. Men vi utreder det som hänt. Vi utreder alltid händelser där det kan vara så att vi har agerat på ett felaktigt sätt. Den utredningen har vi inlett nu men jag kan i dag inte säga när vi är klara med den, säger Therese Ledel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


10 fall – 5 döda


Juni 2011


En tioårig flicka klipper manen på en häst när den rycker till med huvudet och den stora saxen trycks in i bröstet på flickan. Hennes mamma ringer efter ambulans medan flickan ligger på golvet och blöder och skakar av smärta. Operatören tycker att mamman kan vänta tills sambon kommer hem med bilen och då köra flickan till sjukhus. SOS Alarm gör en egen lex Maria-anmälan.

Mars 2011


Ann-Christine, 60, ringer SOS Alarm – hennes man Thomas, 53, kan inte sluta hosta och har smärtor. Operatören föreslår att hon ska köpa hostmedicin till honom. Social­styrelsen granskar fallet.

30 januari 2011


Emil Linnell, 23, ringer 112 flera gånger utan att få en ambulans. Trots att han har andningsproblem och inte kan stå upp, avvisas hans rop på hjälp. Några timmar senare hittas han död i sin lägenhet med brusten mjälte. SOS-sjuksköterskan avskedas, åtalas för grovt vållande till annans död men frias av Stockholms tingsrätt. Åklagaren har överklagat till hovrätten.

20 januari 2011


Jill Söderberg, 22, kan inte andas och ringer SOS Alarm fyra gånger under fyra dagar. Hon har varit magsjuk och sedan drabbats av feber, frossa, domningar i armarna och andningssvårigheter. Hennes sista samtal med operatören varar 15 minuter – hon blir återigen nekad ambulans. Jill dör samma dag. Dödsorsaken är läkemedelsförgiftning, en kombination av två läkemedel som leder till andningsnöd.

11 januari 2011


Lisa Holm, 83, tvingas vänta på ambulans i mer än tre timmar efter att ha skadat sig i sin lägenhet. Hennes väninna Basti Andersson slår larm sju gånger innan hjälpen kommer. Då är det redan för sent – Lisas liv går inte att rädda. Socialstyrelsen granskar fallet.

3 januari 2011


När Hans Sjöberg, 68, insjuknar ringer hans fru Vivi-Ann SOS Alarm och blir hänvisad till akutmottagningen. Där viftas hennes vädjan bort. Tre dagar senare svimmar Hans vid Vivi-Anns fötter. Först då skickas en ambulans. För sent. Hans avlider av vatten i lungorna. Socialstyrelsen granskar fallet.

November 2010


Johan Björklund, 20, soldat, får hjälp av försvarets sjuksköterskor när han inte kan andas. Han förlorar medvetandet och sköterskorna larmar 112. De får rådet att själva köra in honom. På sjukhuset konstateras en dubbelsidig lunginflammation. Socialstyrelsen granskar fallet.

Juli 2010


Lennart, 67, blir svårt hjärtsjuk. Då ringer hans fru SOS Alarm, men operatören vill ­inte skicka någon ambulans. Socialstyrelsen granskar ­fallet.

Juli 2010


Maj-Britt Cederman, 84, ligger hemma på sitt golv i flera timmar i väntan på ambulans. Hon nekas, men erbjuds att få sjuktransport om några timmar. Väl på sjukhuset avlider Maj-Britt. Socialstyrelsen granskar fallet.

Februari 2010





  Gabriel van der Eerden, 16, ramlar i skidbacken och skadar ryggen. Det tar 50 minuter innan ambulansen anländer. Han blir förlamad och sitter nu i rullstol. Socialstyrelsen granskar fallet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




2012, Ambulanspersonal anmäls efter dödsfall

Skånskan 11 januari 2012.

LUND. Tidningsbudet fick bröstsmärtor och bad en kollega ringa en ambulans, som var på plats vid Clemenstorget efter några minuter. Sedan dröjde det en halvtimme innan ambulansen kom fram till akuten på sjukhuset, där mannen dog av en brusten kroppspulsåder.

Nu anmäler mannens flickvän ambulanspersonalen till Socialstyrelsen.
Dödsfallet inträffade den 5 april förra året. Den avlidne blev endast 45 år gammal.

Flickvännen tycker att det är mycket märkligt att ambulansen kom fram till det närliggande sjukhuset först klockan 04.30 den aktuella natten.



Tidningsbudets kollega ringde 112 redan klockan 03.57 och det tog bara några minuter innan ambulansen kom till Clemenstorget.
Enligt anmälaren valde ambulanspersonalen att sätta in stabiliserande åtgärder på platsen. Flickvännen framhåller att en akut operation borde varit den enda möjliga stabiliseringen när en person har en inre blödning i kroppspulsådern.

Hon påpekar att sjukhuspersonalen, till följd av ambulanspersonalens långsamhet, inte ens hann röntga bröstkorgen innan pojkvännens hjärta stannade.



Läkarna fick direkt sätta igång att försöka få igång mannens hjärta, vilket inte lyckades.

Anmälaren hävdar att pojkvännens liv hade kunnat räddas genom en akut operation om han hade kommit tidigare till sjukhuset, även om hon är medveten om att en brusten kroppspulsåder är en allvarlig diagnos med hög dödlighet.

"Den livsviktiga frågan för oss är nu varför ambulansen tog cirka en halvtimme på sig att komma från Clemenstorget i Lund till akuten", skriver kvinnan i anmälan.

28/2 Söker svar efter sambons död

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2012, Ambulansförare dömd

Sydsvenskan Lund. Publicerad 27 december 2011

Med påslagna sirener och blåljus körde ambulansföraren mot rött ljus och krockade med en personbil. De båda i personbilen skadades, varav en allvarligt.

Nu döms ambulansföraren för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

– I fall som detta skiljer vi på det juridiska och det arbetsrättsligga. Juridiskt får ambulansföraren betala böterna eftersom han gjort ett fel, enligt domstolen. Beträffande hans anställning så kommer den att prövas enligt företagets riktlinje, säger vd Sven Engquist, Falck ambulans AB.

– Enligt min bedömning kommer han inte att få någon påföljd av företaget eftersom det inte fanns ett uppsåt bakom gärningen.

Det var under en utryckning i snömodd den 2 december förra året som ambulansen men påslagna sirener och blåljus i hög fart körde mot rött ljus i korsningen Thulehemsvägen-Sandbyvägen i Lund.

I korsningen kolliderade ambulansen först med fronten mot sidan på en personbil som hade grönt ljus och sedan mot personbilens högra bakre parti.

Paret i personbilen skadades mycket svårt.



Kvinnan som satt på passagerarsidan är än i dag rullstolsburen och behöver flera gånger per dygn hjälp av vårdpersonal.



Även mannen lider ännu av sviterna efter olyckan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Ambulansen dröjde – och mannen dog.
"Beklagar att utgången blev så tragisk"


NWT Publicerad: 2011-12-21 10:00

TORSBY: Räddningstjänsten välkomnar utredning Kunde han ha räddats? Nu startar landstinget en egen utredning.

NWT berättade i går hur en yngre man i mitten av oktober hittats livlös i en lägenhet i Torsby. SOS larmades och räddningstjänsten var snart på plats. Men trots försök kunde de inte återuppliva mannen.

Det är bara ett par kilometer från lägenheten till sjukhuset med det dröjde över en halvtimme innan ambulans kom till platsen.



– En var upptagen och den andra var i Östmark, har jag fått berättat för mig. Ambulanspersonalen lyckades återuppliva honom med hjälp av en adrenalinspruta. De sa till hans föräldrar att det nog skulle gå bra eftersom han fortfarande var varm, vilket tydde på att hans hjärta inte stått stilla så länge, säger den släkting som anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Men det gick inte bra. Det gick så illa som det kan gå. Mannen förklarades efter några dagar hjärndöd och den livsuppehållande utrustningen stängdes av.

– Hade de kommit direkt så hade det nog inte slutat så illa, säger släktingen.

Torbjörn Nyvall, som är chef för landstingets ambulansverksamhet, hade på tisdagen inte sett den anmälan som fem dagar tidigare registrerats i Socialstyrelsens diarium.

– Jag känner inte till händelsen närmare. Men är det så att vi får en anmälan via Socialstyrelsen så kommer vi i så fall att starta en egen utredning, säger han.

– Vi välkomnar en granskning. Vår personal har gjort allt de kunnat för att rädda livet på den unge mannen. Vi beklagar verkligen att utgången ändå blev så tragisk, säger Bengt Carlsson, räddningschef i Torsby kommun.

Vad som orsakat den yngre mannens hjärtstillestånd är oklart i väntan på obduktionsrapporten.

– Han hade försökt ringa och skickat sms under natten där han bett om att bli uppringd eftersom han inte hade några pengar på sin telefon, berättar släktingen.

– Polis larmades aldrig till platsen för att eventuellt kunna se om han fått i sig något. Pojkens halvbror ringde senare polisen och bad dem söka igenom lägenheten men det larmet vidarebefordrades först några dagar senare. Polisen har sagt att de startat en egen utredning kring varför det blev så, säger släktingen.

Några dagar efter jordfästningen i början av december hittades den yngre mannens pappa livlös i sin bostad i norra Klarälvdalen. Inte heller den gången fanns någon ambulans tillgänglig på nära håll.

– De skickade en från annan ort. Men jag tror ändå inte de kunnat rädda hans liv. Polisen spärrade av bostaden för att utreda dödsfallet. När de nästa morgon kontaktade sjukvården för att få veta var kroppen fanns kunde ingen svara på det. Det visade sig till sist att han körts till Arvika, berättar anmälaren.

– Pappan ville att händelsen med hans son skulle anmälas till Socialstyrelsen. Även om det här aldrig kan få någon av dem tillbaka så kanske det kan hjälpa någon annan, säger anmälaren.

Ambulans anmäls för sen utryckning 20/12

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Ambulans dröjde fyra timmar

UNT.se Publicerad: 2011-11-10

I nära fyra timmar låg Johanna Fors skrikande med ryggsmärtor innan ambulansen kom.
Rådet från sjukvårdens nya larmcentral Medhelp: ligg still.

Sedan Medhelp tog över ambulansdirigeringen i Uppsala län har flera fall om långa väntetider rapporterats. En drabbad är Johanna Fors, 27 år. Hon hade varit sjukskriven i en vecka med ryggproblem och misstänkt diskbråck när hon förrförra söndagen skulle gå ett varv runt huset. Hon hade fått rådet att röra på sig, för att komma igång.

– Jag sa på skämt till min sambo att om jag inte är tillbaka om en kvart får du leta efter mig.
Nu blev skämtet allvar, för på väg in ramlade Johanna Fors i trappan. Hon minns inte hur hon lyckades, men hon tog sig till slut upp för en trappa.

– Det gjorde så fruktansvärt ont och jag försökte ringa min sambo för att få hjälp. Han tyckte att jag dröjde, så han gick ut för att leta och hittade mig i trappan.

Han hjälpte Johanna in i lägenheten och upp på soffan. Sambon ringde efter Johannas tvillingsyster, som bor nära och är undersköterska, och även till sjukvårdsupplysningen som rådde dem att uppsöka akuten, då det rörde sig om ryggproblem. Men sambon och systern gav upp tanken att själva köra Johanna till akuten.

– Det gick inte. Jag kunde inte komma ur soffan, jag bara låg där och kved. Smärtan spred sig även ned i benen. Det sitter långt inne innan man ringer 112, men nu gjorde vi det, berättar Johanna.

Hennes syster Kicki Fors fick veta att ambulansen strax skulle komma, att hon skulle gå ned och möta upp den och att Johanna skulle ligga helt stilla. Kicki stod utanför huset och väntade. Och väntade. Efter en och en halvtimmes väntan hade ambulansen ännu inte kommit.

– Jag ringde igen och frågade var de var. De sa att de var på väg, att det var många andra körningar och hon som svarade, jag tror det var samma som jag pratade med första gången, undrade om vi kunde köra in till akuten själva. Men det var uteslutet.

Vi fick ju först rådet att Johanna skulle ligga helt stilla. Sedan började hon få konstiga krypningar och kramper i benen och de måste ha hört hennes skrik i bakgrunden.

Trots att de hade blivit lovade att ambulansen var på väg dröjde det ytterligare timmar, totalt nästan fyra, innan ambulansen kom. Då hade Kicki Fors ringt en tredje gång.

– Vi fick inget bra svar varför det dröjde och när ambulanskillarna väl kom sa de att de nyss hade fått larmet och åkt direkt. Jag tyckte synd om killarna för det var helt klart inte deras fel.

Nu har Johanna Fors anmält händelsen till Patientnämnden. Det rådet fick hon på Akademiska sjukhuset där de undrade hur hon hade fått ligga så länge utan vård. Efter ett dygn där är hon fortsatt sjukskriven med vad sjukvården tror är ett diskbråck.

– Jag är livrädd för att det ska dröja lika länge om jag, eller någon av mina nära, behöver hjälp i framtiden. Tänk om det hade varit en hjärtinfarkt, hur hade det gått då? Nä, det känns jätteolustigt.

Jag trodde jag skulle dö när det gjorde så ont, jag fick ju rådet att ligga helt stilla – och hann tänka mycket under fyra timmar, säger Johanna Fors.



Geir-Erik Hyvärinen, projektledare för sjukvårdens larmcentral på Medhelp, vill inte uttala sig förrän han har sett en avvikelserapport om fallet. Den kommer han att få nu när Johanna Fors har anmält händelsen.
– Rent principiellt uttalar vi oss inte heller i enskilda patientärenden, säger han.

Hur ska ni skapa fortsatt förtroende när folk inte litar på att ringa 112?
– Det är omöjligt för mig att svara på när jag inte har all fakta just nu. Jag är glad att hon kom till vård, säger Geir-Erik Hyvärinen.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DETTA HAR HÄNT


När Peter Jansson var med om en bilolycka i slutet av oktober fick han vänta i drygt 50 minuter på att ambulansen skulle köra tre mil. Sonen Jonas ringde larmcentralen flera gånger medan pappa Peter blödde rejält. Peter Jansson drabbades av en blödning på hjärnan och fick yrsel och huvudvärk.

Orsaken till den sena utryckningen är hemlig efter utredning av Medhelp. Medhelps Geir-Erik Hyvärinen sa efteråt att de ”har vidtagit åtgärder både tekniskt och operativt, och säkerställt att det inte händer igen”.

Första november tog Medhelp över ambulansdirigeringen i Uppsala län.
Länkar
LÄS MER: Fick vänta länge på hjälp
LÄS MER: 24 UNT: Kritik mot alarmsystem
LÄS MER: Tiger om utredd ambulansmiss

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Regeringen utreder SOS Alarm

Dagens medicin Publicerad 2011-12-02 Nyheter

Efter turbulensen kring SOS Alarm tillsätter regeringen nu en utredning som ska ge svar på hur Sveriges alarmeringstjänst fungerar.

SOS Alarm har fått hård kritik för flera aktuella fall där sjuksköterskor inte har skickat ambulans till personer som senare avlidit. Lite mer i skymundan har företaget haft en konflikt om ansvarsfördelning med företaget Medhelp.

Orsaken är att fyra landsting har gjort en upphandling som innebär att Medhelp ska ansvara för ambulansdirigeringen, samtidigt som SOS Alarm fortsätter att ta emot samtalen från de nödställda.

Oklarheten kring vad som gäller har fått regeringen att tillsätta en utredning som ska se över hur samhällets alarmeringstjänst bör vara utformad. Vikten av en sammanhållen larmkedja framhålls särskilt i uppdraget.

– Det offentligas förmåga att hjälpa är en grundpelare för att människor ska känna trygghet i sin vardag. Man ska kunna lita på alarmeringstjänsten när man är i nöd och ringer 112, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M) i ett pressmeddelande.

SOS Alarm välkomnar utredningen.

– Det är detta som vi faktiskt har längtat efter och väntat på i flera år, säger presstalesmannen Anders Klarström till TT.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Dog hemma i väntan på ambulans.


GD.se 25 nov 2011 GÄVLE

Kunde Håkan ha räddats? Håkan Berggren, 39 år, avled svårt sjuk hemma i väntan på ambulans.
Nu anmäler hans föräldrar Sonja och Ola Berggren till Socialstyrelsen att det dröjde 40 minuter innan den kom.

För Håkan Berggrens föräldrar och syster Annika var det fasansfulla minuter av väntan lördagen den 12 mars.
– Han kunde inte stå på benen och det bara rann av honom. Han var hemskt dålig, berättar Sonja Berggren.

Sonen var på bättringsvägen efter en infektion, men hade blivit lite sämre igen på fredagen. Han hade en funktionsnedsättning och diabetes och bodde kvar hemma där familjen hjälpte honom. När de skulle äta lunch vid halv två på lördagen vände han vid bordet. Han blev så dålig att han inte orkade stå upp, svetten rann i strömmar och han hade svårt att andas på grund av slem.

Tjugo i två ringde Ola Berggren efter ambulans. Den dröjde och dröjde och Sonja Berggren ringde igen för att fråga varför den inte kom.

Samtidigt låg sonen svårt medtagen i sin säng. Först strax före halv tre, efter 40 minuter, kom ambulansen, berättar Sonja Berggren.

Personalen hade inte med sig någon utrustning in, säger hon, och ifrågasätter om det var riktigt. Inte heller fick han en filt över sig när han bars ut på båren till ambulansen.

Hon följde med i den till sjukhuset och där fick hon veta att sonen avlidit hemma.
– Det var hemskt jobbigt. Det går inte att med ord beskriva, säger hon om hur hon miste sin son.

Obduktionen visade att Håkan Berggren dog av en hjärtinfarkt. Någon förklaring till den långa väntan på ambulans har familjen inte fått.



– Man funderar på vad som hade hänt om de hade kommit tidigare, om de hade kunnat rädda honom, säger Annika Berggren.



De tänker på honom dagligen. Kvar i hans gamla rum står alla prispokaler han erövrade vid pingisborden.

– Det här är en väldigt tragisk händelse, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare på Gävle sjukhus och ansvarig för anmälningsärenden.

De kommer nu att gå igenom Håkan Berggrens vård.
Lars-Göran Holtby säger att vissa tidsangivelser inte är desamma hos dem som familjen uppger. Vad som skiljer vet han inte.
– Vi har inte gått igenom det här tillräckligt för att svara på det.

Tommie Lundqvist, produktionschef på SOS alarm, kommenterar inte enskilda ärenden, men säger att han inte känner till någon internrapportering om fel i samband med Håkan Berggrens ambulanstransport.

------------------------------------------------------------------

2 Läsarkommentarer till artikeln
Vår dotter vägras ambulans

Skrivet 25 nov 2011 10:21 Hur många finns det som drabbats? (Ej registrerad)

Vår dotter vägras ambulans med motivationen att "de redan varit här ett stort antal ggr och att det inte ger något att åka in akut och vi har kommit fram till detta genom att tala med akuten". Får det gå till så? Bakgrunden är: autism och kramper.

Senast ambulansen var här (i augusti) så vägrade de ta henne. Då hade hon fått penicillin mot urinvägsinfektion och krampade av den medicinen.Hon kunde inte ligga på höger sida då krampade hon så fort vi vände till vänster så upphörde kramperna, Tror ni sjukhuset tagit reda på varför det hände?

Nej! Annat hon råkat ut för: Halvsidesförlamning 1 ggr, ansiktsförlamning 2 ggr, seriekramper med medvetslöshet 8 timmar 2 tillfällen, och dessa ambulanssjukvårdare anser att de har rätten att uttala att det "bara " är epilepsi dottern har.

Vända i dörren och åka härifrån? NEJ man är verkligen inte likställd med andra patienter om man har en funktionsnedsättning! Även detta är anmält till Socialstyrelsen!
Det har blivit Allvarligt i Sverige

Skrivet 27 nov 2011 12:15 Ewa (Ej registrerad)

Det har blivit Allvarligt i Sverige, allt verkar gå ut på att vänta ut så länge som möjligt, så den svårt sjuke hinner dö,och så.  Sjukvården minskar ner Patient antalet,och det blir mindre på Avdelningarna, vad är det för Personer som jobbar inom Ambulansen och på Rådgivningen, det verkar gå ut på att minska och ta bort liv,det bara svaras inom Sjukvården, tragiskt att detta kunde hända, ingen förändring till det bättre, det fortsätter att pratas men eländet fortsätter, och

Folk dör helt i onödan pga dom inte får Medicinsk hjälp i tid. Ändå ska Patienten betala 150 kr för att få åka Ambulans, Sjuka människor i nöd blir värre behandlade än ett djur, EMPATIN ÄR TYVÄRR BORTTAGEN FÖR LÄNGE SEN, och när det inte finns Empati inom Sjukvården då har det gått för långt.

Själv fick jag vänta nästan 1 tim på Ambulansen när jag blev svårt sjuk och hade spytt blod pga blödande Magsår,när personalen kom så hade dom inte nått med sej utan bara gummihandskar med sej, var tvungen att gå i trapporna själv.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, SOS Alarm ser över rekrytering

- Funderar på att anställa
empatisk personal :)

DN Publicerad 2011-11-13 15:28

STOCKHOLM. Efter 23-årige Emil Linnells död ska SOS Alarm titta på hur man bättre kan bedöma empatisk förmåga vid nyrekrytering.

Enligt SOS presstalesman Anders Klarström har företaget "rigorösa krav och rutiner" vid nyanställningar, men en punkt ska utredas närmare.

– Hur skicklig man än är i sin yrkesroll så är empatin och inlevelse viktig. Vi tittar på hur vi på ett bättre sätt än tidigare ska kunna bedöma empatisk förmåga, säger han.



I fredags eftermiddag blev Socialstyrelsens utredning i ärendet klar. SOS Alarm fick kritik för "allvarliga brister", men Klarström ville inte närmare kommentera beslutet.

Stylianos Vassilakis tycker att sjuksköterskans beteende vid larmsamtalet var märkligt.

– Han visade ingen empati eller försökte lyssna och hjälpa. Hur kan en person som sitter på ett sådant jobb vara så nonchalant? säger han.
*


Editors notes: - Hur skicklig kan man egentligen vara i sin yrkesroll i vårdyrket, utan att ha en grundläggande empatisk förmåga när man bedömer sina patienters bästa??? :(

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SOS Alarm-fallen





Allt om: SOS Alarm-fallen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




2011, Flicka dog efter ambulansfärd

Bollnäs/Ljusdals-Posten Publicerad 11 november 2011

En 17-åring med andnöd dog efter att ha skickats i ambulans från Bollnäs sjukhus till Gävle.
Socialstyrelsen konstaterar att transporten inte orsakade flickans död, men att kommunikationen mellan sjukhusen måste bli bättre.

17-åringen hade varit förkyld i ett par veckor och behandlats med antibiotika. Efter att ha blivit akut sämre hämtades flickan i ambulans till Bollnäs sjukhus. Under färden blev hon medvetslös. Läkaren som tog emot gav intensivvård samtidigt som en resa till Gävle förbereddes då läkaren ansåg att flickan krävde barnmedicinsk expertis.

Transporten genomfördes trots att ansvarig läkare i Gävle, på grund av flickans tillstånd, avrådde. Flickan avled strax efter att hon anlänt till Gävle.

Efter händelsen har landstinget tittat på rutinerna för hur val av sjukhus ska göras för barn med akuta medicinska sjukdomar. Frågan om vem som har rätt att fatta beslut om att skicka patienter vidare har också granskats.

Då flickan hade Downs syndrom var ett annat problem kommunikationen mellan henne och vårdpersonalen. Landstinget har konstaterat att det finns anledning att se över personalens behov av utbildning när det gäller att bedöma patienter med funktionsnedsättningar.

Socialstyrelsen anser att kommunikationen mellan de två läkarna uppvisar påtagliga brister men att den inte haft någon betydelse för utgången i fallet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Ambulans fast i tullen

Dagens sjuksköterskaPublicerad 2011-11-09

En svensk ambulans på väg till Norge stoppades i tullen. En ambulans som under utryckning skulle transportera en svårt sjuk patient från Sverige till Norge fastnade i tullkön på den norska sidan.

Vid utryckningen, som skedde i Västra Götaland i somras, beslutade den svenska ambulanspersonalen att föra patienten till det närmaste sjukhuset som fanns i Norge, med hänsyn till patientens allvarliga tillstånd. Detta möjliggörs av ett samarbetsavtal mellan svenska och norska sjukhus sedan 1974.

Men vid tullen på norska sidan fastnade ambulansen i bilkön. När ambulanspersonalen kontaktat tulltjänstemännen kunde ambulansen så småningom fortsätta och patienten klarade sig utan men.

Enligt en anmälan om händelsen till Socialstyrelsen föreslår ambulanspersonalen att en smidigare gränsövergång borde möjliggöras, till exempel via en öppningsbar bom. Frågan ska nu utredas av Socialstyrelsen och norska Helsedirektoratet och sedan med respektive tullmyndighet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Socialstyrelsen kritiserar SOS Alarm igen






Socialstyrelsen kritiserar SOS Alarm efter att en person ringt om en anhörigs akuta hjärtsymptom och slussats runt mellan operatörer i tre olika städer.


Till sist fick den anhörige själv köra patienten till Östersunds sjukhus där en pågående hjärtinfarkt konstaterades. Det skriver Sundsvalls Tidning.

Socialstyrelsen konstaterar att överkopplingar mellan operatörer kan utgöra en risk mot patientsäkerheten



SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR - Länkar:



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.