Sidor

onsdag 14 mars 2012

Sänkta krav till polisutbildningen - del 2


Polisens nya antagningskrav
*




  • Den undre åldersgränsen är 18 år.

  • Det tidigare kravet på att ha skrivit högskoleprovet har tagits bort.

  • Kroniska sjukdomar är inte längre ett hinder att söka. Bedömning om hälsostatus sker dock i varje enskilt fall.

  • Den grundläggande behörigheten måste styrkas med slutbetyg eller avgångsbetyg från gymnasiet eller motsvarande.

  • Ansökan ska vara komplett vid sista ansökningsdag, det går inte att komplettera i efterhand.

  • De fysiska testerna är lika för män och kvinnor.

  • Det inledande samtalet som tidigare hölls på en polismyndighet för bedömning av lämplighet har tagits bort.

  • Språkprovet i svenska har tagits bort.

  • Språkkunskaper utöver svenska och engelska ska styrkas med intyg.

  • Arbetslivserfarenhet räknas som en merit bara om den överstiger ett år.

  • Inga gamla resultat kan användas vid en senare ansökan. De fysiska testerna och testerna vid Rekryteringsmyndigheten måste göras om ifall du söker igen.

  • Endast guldmagistern eller polisens eget formulär gäller som simintyg.

  • För att meriter ska räknas som ett meritvärde ska intyg bifogas i ansökan


Källa: Polisen




—-2010, Tungt kriminell tänkte bli polis—-

Höstterminen 2009 började den 21-årige örebroaren på en förberedande polisutbildning på Sommenbygdens folkhögskola utanför Tranås. Den ettåriga utbildningen är tänkt att ge grundläggande poliskunskaper för dem som vill söka vidare till Polishögskolan.

Vad ingen visste var att örebroaren var tungt kriminellt belastad med flera domar i bagaget. Vapenbrott, misshandel, övergrepp i rättssak, stölder är bara några exempel på vad han hade dömts för. Redan som 16-åring stod han inför Örebro tingsrätt och i januari 2008 dömdes han till tio månaders fängelse för en rad brott.

Och 21-åringen hann knappt påbörja utbildningen innan han den 8 september i fjol dömdes igen. Den här gången till fem månaders fängelse, bland annat för att vid 16 tillfällen ha kört bil utan körkort.

På skolan gjorde han sig känd för två saker: Han körde runt i en stor stadsjeep och hade alltid mycket pengar.

Han bläddrade med tusenlappar och gav ofta dricks i skolans kafeteria.
Lysande i rättskunskap
Men han var också en fantastiskt duktig elev, enligt Gunnar Wallander som är ansvarig för utbildningen.

– Han var till exempel otroligt bra på att upptäcka övervakningskameror, och han var lysande i kriminalteknik och rättskunskap, berättar Wallander.

Fast under höstterminens gång började varningstecknen komma.
21-åringen hade hög frånvaro, och vid ett tillfälle tog han en stor omväg med sin bil bara för att slippa möta en polispatrull.

Och på Facebook berättade han om sitt liv på skolan.
– Där fanns det bilder på honom men även på mig – i polisuniform. Men bilderna var manipulerade, vi har absolut inga uniformer på skolan, säger Wallander.

Under höstterminen drabbades skolan av tre datorstölder. Cirka 35 datorer stals och Wallander tror att 21-åringen var inblandad. Ingen har dock åtalats eller dömts för brotten.

Dödsstöten blev när Gunnar Wallander tog reda på att örebroaren var dömd för flera brott. Det i kombination med den höga frånvaron gjorde att 21-åringen stängdes av från skolan den 18 november.
Mer hur kom han in på den här utbildningen över huvud taget?

– Sådana här saker står knappast i betygen. Sedan intervjuas eleverna innan de antas och den här killen gav ett väldigt bra intryck. Han ville verkligen bekämpa brott.

——————————————————————

2010, Fd polischef: —Unga poliser beter sig som kriminella—-

Anders Bergstedt om Polisens attitydproblem.
Den snabbt utökade poliskåren har medfört en kraftig föryngring och dåligt mentorskap. 

En del av de unga poliserna har liknande vokabulär och beteende och sitter på samma krogar som de kriminella som de skall bekämpa!

Det blir lätt felrekrytering då man inte närmare undersöker bakgrunden och stabiliteten hos de som söker Polishögskolan. Man tittar på formella meriter och ställer intervjufrågor där det är lätt att förstå vilka svar som förväntas!

—————————————————————

2009, —-Polis påstås ha umgåtts med kriminella gäng

En polisman i Malmö är förflyttad efter påstått umgänge med gängkriminella. Han lyftes från sin ordinarie tjänst i början av juli.

I skrivelsen påstås polismannen, enligt Sydsvenskans uppgifter, ha kontakter och privat umgänge med personer i den ena av de båda grupper som driver det så kallade gängkriget i Malmö: M- och K-falangerna.

—————————————————————-

2008, Poliselev i härva släpptes

29-åringen stängs dock av från arbetet och eventuellt studier. (TT)

En 29-årig poliselev som i tisdags anhölls för övergrepp i rättssak släpptes på fredagen. Han är misstänkt för att ha försökt påverka två finansmäklare som har varit målsägande vid förhandlingar om en utpressningshärva i tingsrätten i Norrköping. 29-åringen är även belagd med besöksförbud mot finansmäklarna, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Han är anställd som ordningsvakt vid ett bevakningsföretag men stängs nu av från sitt arbete. Det är ännu oklart om 29-åringen får fortsätta på Polishögskolan.

I rättegången i tingsrätten är fem män misstänkta för utpressningsförsök mot finansmäklarna. Två av de fem åtalade släpptes när rättegången avslutades på fredagen och de övriga tre fick stanna kvar i häktet, skriver Norrköpings Tidningar på nätet.

———————————————————————————–

2008, Polisstudent riskerar avstängning

Den 26-årige polisstudent som misstänks ha misshandlat två andra studenter på insparksfesten i Umeå i lördagskväll, riskerar att stängas av från utbildningen.

-Risken är överhängande, säger Ingemar Bergman på Polishögskolan i Stockholm, ansvarig för diciplinutredningar som rör polisstudenter till VK.

-Den misstänkte är inte polis ännu. Om så varit fallet hade en internutredning tillsatts. Men oavsett vilket så är en polisstudent som hamnar i bråk under utbildningen och bedöms skyldig, ingen polis i mina ögon, säger Olle Karlsson.

————————————————————–

2010, Polislärare misstänks för rattfylleri

En polis som är lärare på polishögskolan i Umeå misstänks för rattfylleri. Men i väntan på åtal jobbar hon vidare som vanligt.

 – Jag har ett jättestort förtroende för henne som lärare, säger Lars-Erik Lauritz, föreståndare för polisutbildningen.
Kvinnan har en lång karriär inom polisen bakom sig och har bland annat arbetat i ett annat län innan hon kom till Umeå där hon alltså jobbar som lärare på polishögskolan.

——————————————————–

2009, Polisstudent slängs ut

Växjö
En student slängs ut från vid polisutbildningen i Växjö. Mannen har erkänt 19 fall av urkundsförfalskning. Studenten har varit avstängd från utbildningen sedan början av året.

Nu har han mottagit och godkänt strafföreläggande och påföljden blev villkorlig dom och dagsböter på 2 500 kronor. Nu har Rikspolisstyrelsen tittat närmare på fallet och de menar att studenten inte kan fortsätta sin utbildning på polisprogrammet.

————————————-

2009, Polisstuderande åtalas för medhjälp

HALMSTAD. Alla vet nog inte att det räknas som medhjälp till grovt rattfylleri att låta någon köra bil med över en promille alkohol i sig. 

En 25-åring som studerar till polis åtalas nu för att han borde ha vetat.25-åringen, som går på polisutbildningen i Växjö, var på nyårsfest i Harplinge tillsammans med en kompis. Den blivande polisen körde kompisen till festen i sin egen bil och hade räknat med att sova över.

På natten fick de två emellertid inte sova över och eftersom 25-åringen tyckte det var ”omoraliskt” att köra bil berusad ville han inte köra bilen därifrån. Däremot lät han kompisen, som haft med sig gemensam dricka ihop med 25-åringen och druckit precis lika mycket som han, köra in till Halmstad.

Folk som reagerade larmade emellertid polisen, som lyckades stoppa bilen på Öster. De två männen i bilen försökte fly från platsen, men kunde efter en stunds språngmarsch hejdas av de efterföljande poliserna.

—————————————–

2008, Poliselev misstänkt för övergrepp i rättssak

NORRKÖPING. Det var en 29-årig elev vid polishögskolan i Solna som greps misstänkt för övergrepp i rättssak under utpressningsrättegången i tingsrätten på tisdagen. Mannen, bosatt i Stockholmsområdet, är anhållen.

—————————————————

—2002, Polisaspirant som sålde sex lämnar skolan—

En polisaspirant vid polishögskolan har arbetat extra som prostituerad vid sidan av studierna. I går kväll valde hon att lämna utbildningen efter ett samtal med skolledningen.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, har lagt ut annonser på Internet där hon erbjuder sex. SvD har hittat polisaspirantens annonser på två ställen, daterade den 4 och 5 april. Hon skriver bland annat att hon är en ung kvinna som söker heta, sensuella män för sköna "affärer". Hon uppger att hon jobbar i centrala Stockholm.

I annonserna lämnar hon sitt mobiltelefonnummer och en mejladress. Sedan Aftonbladet avslöjat verksamheten höll polishögskolan i Solna i går flera möten om saken och hade samtal med såväl studenter och anställda.

Vem som använt polisskolans datorer för att sälja sex var under förmiddagen okänt. 

Men under eftermiddagen tog den unga kvinnan kontakt med en poliskommissarie hon kände förtroende för och erkände.
Den unga kvinnan har studerat vid polishögskolan i tre terminer.

—————————————————————


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.