Sidor

torsdag 12 januari 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 31

 Markus 21 år: - En polis drar min arm raklång när jag ligger ned på magen - sen sparkar han eller hoppar på min arm så att den bryts...
För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!

 
I SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR DEL 31 presenteras material från bl.a SR och Upplandsnytt som ingick i en serie de publicerade 2010. Upplandsnytt avslöjar t.ex.  att polisen i  Sverige kan bryta av en medborgares arm med flit utan att ens bli förhörda...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEL 31
Bild till vänster = autentisk bild av Markus arm efter röntgen. Bild till höger = klassiskt polisvåld.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Markus arm bröts vid polisingripande
SR/SVT Publicerat: måndag 26 april 2010
Upplandsnytt kan i dag avslöja stora brister i utredningen kring ett misstänkt fall av polisövervåld i Uppsala. En ung man fick armen avbruten på flera ställen under ett polisingripande. Flera vittnesuppgifter fanns men fallet lades ned och inga poliser åtalades.

Vi har träffat den man som skadades vid ingripandet, 21-årige Markus:

– Jag litar inte på systemet särskilt mycket längre, säger Markus. Så hur kändes det när du fick veta att de skulle lägga ned utredningen?
– Maktlös.

Det är nyårsafton. Markus och några kompisar är på en krog i centrala Uppsala för att fira in 2009. Men sällskapet slängs ut efter att en av killarna hamnat i bråk. Inom några minuter finns det minst tio poliser utanför krogen för att omhänderta det berusade gänget. Markus, som är känd av polisen sedan tidigare för bland annat ringa narkotikabrott, försöker gå därifrån för att slippa konfrontation med polisen, men hinner inte långt:
– En polis drar min arm raklång när jag ligger ned på magen. Och sen sparkar han eller hoppar av min arm så att den bryts, berättar Markus.

Markus vänstra arm gick av på minst två ställen och han anmälde polisen för misshandel. Men internutredningen lades ned av åklagaren i brist på bevis. Inga poliser åtalades.

Upplandsnytt har gått igenom hela den sekretessbelagda utredningen. Och vår granskning visar att den innehåller flera allvarliga brister. T ex hölls aldrig något förhör överhuvudtaget med den utpekade polismannen. Det som finns av hans version är ett två sidor långt PM som skrevs på nyårsnatten. Där framkommer det ingenting om hur ingripandet utanför krogen gick till, och ingenting heller om hur Markus arm gick av.
Det hölls heller inga förhör med vakterna på krogen om deras iakttagelser.
Och inte heller någon av de övriga cirka tio poliser som fanns på platsen har hörts i utredningen.
Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, tycker att utredningen är undermålig:
– Jag blir väldigt bekymrad. Om man inte ens förhör den polis som verkar ha varit den, eller åtminstone en av de som varit med i det här långa händelseförloppet, så kan man undra om man ens vill ta reda på vad som egentligen har hänt.

Jag blir arg. Besviken också. Det finns mycket kvar att undersöka, säger Ingrid Helmius.
”En massa amatörer”
Åklagare Willquist säger till SR att det inte går att bevisa något övervåld. 
Till Aftonbladet säger han att han känner sig trakasserad av Sveriges radio.
– Det här är en komplicerad värld och plötsligt tycker en massa amatörer en massa saker och så blir det på det här viset. Jag har absolut ingenting att säga.



- MISSTÄNKTE POLISMANNEN
FÖRHÖRDES ALDRIG

  •  Polismannen förhördes aldrig. Det som finns av hans version är ett två sidor långt PM som skrevs på nyårsnatten – och där framkommer det ingenting om hur ingripandet utanför krogen gick till.

  •  Inga förhör med vakterna på krogen.

  •  Inga förhör med övriga poliser på plats.

  •  Rättsläkaren konstaterar att det är högst troligt att skadan skett efter direkt våld mot armen och att den mycket väl kan ha sparkats av.

  •  Det finns tre olika förhör med vittnen som delvis stöder Markus version. Trots dessa hördes aldrig den misstänkte polismannen. Källa: Sveriges radio Uppland

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Anmälningar mot polisens övervåld vanligare

SR/SVT Publicerat: tisdag 27 april 2010
Anställda vid Uppsalapolisen anmäls allt oftare för brott i tjänsten. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort. Anmälningarna har mer än fördubblats på tio år. En stor del av anmälningarna handlar om övervåld.


Ett fall som lett till en anmälan mot polisen är när 29-årige Jens (fingerat namn) omhändertogs i Enköping. När polisen kom emot honom var han beredd på att få böta för att han kissat mot en vägg. Men han hävdar att han också blev brutalt behandlad:

– De ryckte och slet i mig, och jag fick inte prata. De tyckte jag var uppkäftig och sa att jag stretade emot fast jag inte gjorde det. Min tjej stod ju bredvid och försökte prata med dem men det gick ju inte, de var så uppstissade, säger "Jens".

- Jens säger att han inte alls var särskilt berusad den kvällen, men ändå fick han tillbringa natten i fyllecell och testades för knark och anabola steroider, provsvaren visade att han var helt ren.

Jens fall är, tillsammans med fallet Markus som vi berättade om i går, två av de 218 anmälningarna mot Uppsalapolisen förra året. Av dem handlar en stor del om just polisövervåld.

Vår granskning visar också att allt fler anmäler polisen. Anmälningarna förra året är mer än dubbelt så många som för tio år sen. Och det är en stadig kurva uppåt.
Även om anmälningarna ökar i hela landet dom senaste fem åren, så är uppgången större här under samma period. 43 procent här mot 25 procent i riket.

Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tycker det är svårt att tolka den här markanta ökningen:

– Vi har ju en allmän ökning av polisaktiviteten de senaste åren som kan vara ett av skälen. Men det finns också en annan förändring som gäller hela samhället. Och det är att medborgarna börjar bli mer medvetna om sina rättigheter och anmäler inte bara poliser, utan också andra myndighetsutövare i större utsträckning, säger Jerzy Sarnecki.

Erik Steen, länspolismästare i Uppsala län, tror att ökningen här också beror på att Uppsalapolisen blivit bättre på att skicka alla anmälningar som kommer vidare till internutredningen, inte att poliser här beter sig sämre:

– De är de ärenden där man i vissa fall kan säga att det är alldeles uppenbart att det inte skett något fel. Så i reale tror jag inte att polisen i Uppsala blivit varken bättre eller sämre på att vara korrekta, säger Erik Steen.

Anmälningarna mot poliserna och utredningarna är sekretessbelagda, men Upplandsnytt har ändå fått möjlighet att granska de allra flesta fall från förra året där utredningen är avslutad.

De allra flesta anmälningar förra året, handlar om polisens bemötande. Många anmäler vad man anser vara felaktiga ingripanden från polisen. Men en stor del gäller alltså övervåld som fallen med Markus och Jens som vi berättat om.

Upplandsnytts undersökning visar också att inget fall förra året ledde till åtal.
– Jag tycker det är tråkigt. Jag tycker de kunde försökt gå vidare i alla fall. Åtminstone ringt och frågat hur jag hade det, och hur min tjej hade det, säger Jens.
Du känner dig besviken? – Ja faktiskt, jäkligt besviken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Stora brister i
internutredningar hos polisen

SR/SVT Publicerat: onsdag 28 april 2010
- Utpekade poliser som inte förhörs - och vittnen som inte kontaktas. 
Internutredningarna mot poliser i Uppsala län har stora brister. Det visar Upplandsnytts genomgång av de sekretessbelagda utredningarna från förra året.

Januari 2009. I samband med en demonstration utanför Livets Ords kyrka i Uppsala uppstår det tumult. En civilklädd polis ingriper mot en demonstrant, som i sin tur gör våldsamt motstånd. Den personen anmäler senare polisen för misshandel och påstår att han skadades under ingripandet. Men ingen förundersökning inleds och den polis som gjort ingripandet förhörs inte.

Det här var ett exempel från de sekretessbelagda internutredningarna om poliser i Uppsala län från förra året som Upplandsnytt läst i sin helhet. Och vi kan i dag visa att det är i ytterst få fall, endast tre av de nedlagda utredningar som vi läst, som utpekade poliser överhuvudtaget förhörts.

- I omkring 50 anmälningar handlar det om övervåld och där förhördes heller inga poliser, trots att det i flera fall fanns en utpekad polis.
I andra fall där polisen inte är namngiven finns handlingar i utredningarna där det går att ta reda på vilken eller vilka poliser som fanns på plats vid den påstådda händelsen. Trots det har inga poliser heller i dessa fall förhörts. Justitieombudsmannen Mats Melin är kritisk:

– I alla fall av mer individuellt riktade ingripanden så tycker jag att det är en fullt rimlig princip att "oskadad in - skadad ut" så bör man förhöra de polismän som varit med vid ingripandet, säger han.

I många av internutredningarna finns endast en kort skriftlig rapport skriven av den polis som gjort ingripandet, och Mats Melin säger att man inte enbart bör förlita sig på dessa PM. Vår granskning visar dessutom att internutredarna inte kontaktar vittnen till de händelser som anmälts.

Endast i enstaka fall finns förhör med vittnen, detta trots att det i många andra fall finns både namn och telefonnummer till dem som bevittnat ett påstått brott. Överåklagare Björn Ericson, som ansvarar över internutredningarna mot poliser i Sverige, vill inte kommentera resultatet i vår granskning, men säger att han litar på sina åklagare:

– Du förstår när du lyssnar på mig att du vill dra slutsatser av de här siffrorna som jag inte vill hålla med om. Det kanske ligger något i det du säger, men inte i siffrorna i sig utan då måste vi titta på varje enskilt ärende och se om det är något fel på åklagarens bedömning.

Vi har väldigt erfarna åklagare som vet var domstolarna lägger ribban för att vi ska nå en fällande dom, och det är alltid det som är måttstocken för oss.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, "Kan leda till tappat förtroende"
SR/SVT Publicerat: onsdag 28 april 2010

Polisen lägger ofta ner utredningar om polisvåld De brister som Upplandsnytts granskning visat i interutredningarna mot poliser i Uppsala län kan leda till minskat förtroende för den här sortens utredningar. Det tror Thomas Bull professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

- Det är ett problem att man inte vidtar grundläggande utredningsåtgärder som att förhöra vittnen och de utpekade och det kan ju innebära att de som anmäler anser att det är meningslöst att anmäla och att  kan innebära att man tappar förtroende för sådana här utredningar...

Samtidigt inser jag att många gånger kanske det är så att åklagare  har ansett att det är meningslöst med vidare utredning om det bara är uppgift som står mot uppgift, särskilt om det uppstått när några av de klagande eller vittnen är berusade, säger Tomas Bull.

- Jag har viss förståelse för hur man resonerar, men jag tycker ändå att det vore bra att alltid hålla förhör med den som är utpekad och den som gjort anmälan för att se om det finns ytterligare information som skulle göra det möjligt att gå vidare.

- Jag tycker att det vore positivt att göra en förändring mot att poliser som utreder andra poliser organiseras i en egen internutredningsmyndighet. Det skulle göra det lättare att visa att de som utreder poliser inte jobbar nära dem de utreder.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Få förhör i polisens internutredningar

SVT / SR
Förhör med personal är ovanligt när poliser internutreds för brott. Istället används i stor utsträckning PM som underlag för hur en anmälan ska tolkas. Redan i slutet av 90-talet kritiserade dåvarande justitiekanslern Hans Regner PM-systemet och tyckte att man borde övergå till förhör istället.

-De är naturligtvis alltid en risk att de blir tillrättalagda, och är det flera finns det alltid en risk att man snackar sig samman om vad som har inträffat.

Den slutsatsen drog förre JK Hans Regner efter en granskning han gjort med anledning av det uppmärksammade fallet där Osmo Vallo dödades vid ett polisingripande. Det var mer än 11 år sedan - men vår granskning visar att åklagarna alltså i dom allra flesta fall fortfarande lutar sig mot PM och inte förhör utpekade poliser.

Så var det i utredningen efter att 21-årige Markus anmält polisen för övervåld sedan hans arm brutits på minst två ställen vid ett polisingripande, som vi berättat om. Där hördes inte den utpekade polisen, och det var inget undantag.
- För i bara tre av de omkring 160 nedlagda fall vi granskat  hördes utpekade poliser.
Det var i två fall där poliser skjutit och träffat personer, och i ett fall där en tom haschpipa ska ha försvunnit vid en husrannsakan.

I ytterligare några enstaka fall hördes poliser som vittnen. I övriga fall där åklagaren alltså fattat beslut om att inte utreda vidare, finns ofta en så kallad händelserapport inlagd i utredningen, som kortfattat beskriver ingripandet. I betydligt många fler fall många fler fall fanns just PM från poliser.

- Det här är ett arbetssätt som förbryllar Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

-Jag kan ju bara spekulera i varför man inte förhör poliser.

Och jag kan vara oerhört konspiratorisk och komma fram till att nej, de vill inte komma fram till att det var något brott. Eller så kan jag vara mer förlåtande och säga att de gör väl så gott de kan. Vem ska de fråga om vad och de kanske vet att det så sällan leder till fällande dom i alla fall. Men jag har svårt att förstå arbetssättet, säger Ingrid Helmius.

Överåklagare Björn Ericson är chef för åklagarna som håller i utredningar när polisanställda i Uppsala län anmäls: -Det är inte istället för att föra poliser, utan det är för att man ska bedömma vad man ska göra för något. Om det finns skäl att gå vidare i ett ärende.

Det finns ju vissa problem med att använda PM som informationskälla. Då kan man ju inte ställa några motfrågor eller detaljfrågor?
-Nej, så till vida håller jag helt med dig. På det viset är förhören bättre, säger Björn Ericson.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polisfacket: Risk för sänkt förtroende
SR/SVT Publicerat: torsdag 29 april 2010

Anna Ramsten, som är ordförande för Polisförbundet vid Uppsalapolisen, tror att avslöjanden kan sänka allmänhetens förtroende för polisen.

– Det är risk för att det gör det, självklart, säger Anna Ramsten.
När vi granskat en stor del av förra årets internutredningar där Uppsalapoliser anmälts, så har vi bland annat funnit att det är mycket sällsynt att poliser som utpekats för till exempel övervåld - förhörs av internutredningen.

- Nästan lika sällsynt är att poliser som varit på plats hörs som vittnen:
- Vad tycker du om att utpekade poliser väldigt sällan hörs i internutredningar?

– Jag har fullt förtroende för att de gör sitt jobb på det bästa sättet. Jag kan inte uttala mig om hur de bedriver sina utredningar eftersom vi inte har någon insyn i arbetet. Men du tycker inte det är märkligt att man inte förhör de det gäller? – Egentligen inte. Jag tror utredningar mot poliser skiljer sig nämnvärt mot utredningar mot icke-poliser, säger Anna Ramsten.

Anna Ramsten har jobbat i yttre tjänst i många år. Under den tiden har hon själv blivit anmäld - och friad. Samma sak har hänt även Peter Lindberg som i dag jobbar som yttre befäl vid Uppsalapolisen, han är också huvudskyddsombud där:

– Man går och tänker mycket på det och funderar på om man kunnat göra något annorlunda, säger han.
Även Peter Lindberg litar på att internutredningen sköter sitt jobb efter bästa förmåga. Men vet också av egen erfarenhet att de finns en misstro mot utredningarna hos vissa i allmänheten - som kan drabba anmälda poliser.

– Om vi har en utredning mot en polis, och den avslutas, då kommer ofta åsikten att poliser håller varandra om ryggen. Det i sig är en otrygghet, då blir man aldrig riktigt friad i folks ögon även om man är friad i lagens ögon.

Gör man det? Vittnar man som polis om man ser en kollega som gör något som bryter mot lagen?
– Ja, det skulle jag nog säga att man gör. Framför allt har vi väldigt hårda krav på oss att göra det, säger han.
Och det tror du folk gör? Det är den bild du har?

– Jag har egentligen ingen annan uppfattning än att det fungerar, säger Peter Lindberg, yttre befäl vid Uppsalapolisen, och även huvudskyddsombud för Polisförbundet.

Vi har försökt komma i kontakt med fler poliser i yttre tjänst för att få deras reaktioner, men de har inte velat kommentera vår rapportering.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Rättsexpert:
"Ny myndighet för polisbrott behövs"

SR/SVT Publicerat: söndag 02 maj 2010

Nu förs det fram krav på att inrätta en egen myndighet för att utreda fall där poliser misstänks för brott. Som du kunnat höra i Upplandsnytt i veckan så leder väldigt få anmälningar mot poliser till åtal. Dessutom har vår granskning visat att det i vissa fall funnits allvarliga brister i utredningarna.


Ett fall som uppmärksammats i veckan i Sveriges Radio är fallet med Johan Liljeqvist som avled efter ett polisingripande. Det här har fått före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö - numera fristående rättsexpert - att ändra ståndpunkt.

– Jag har under väldigt lång tid varit en mycket stark motståndare till att inrätta en särskild myndighet. Det är typiskt svenskt, att så fort det uppkommer något problem så ska man inrätta en ny myndighet med generaldirektör i spetsen och hela den administrativa, kostsamma delen. Men nu har jag ändrat uppfattning säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:

"Behövs en fristående riksenhet"

– Det är faktiskt efter Johan-fallet jag ändrat mig. Jag trodde att vi efter Osmo Vallo-fallet, som vållade enorm debatt och väldigt mycket kritik mot systemet, skulle få fullgoda utredningar i varje fall i de riktigt allvarligt misstänkta polisvåldsärendena. Så blev det inte. Nu menar jag att det är dags att inrätta en fristående riksenhet för polismål som lämpligtvis kan knytas till justitiekanslern, säger Sven-Erik Alhem.

Men han får mothugg av den som är chef för avdelningen för interna utredningar i Stockholm, Lena Kangas:
– Det behövs ingen fristående myndighet. Jag var med i den senaste utredningen och där var eniga att det går inte. Det blir en liten och mycket sårbar myndighet, säger Lena Kangas.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Civilpoliser stormade fel lägenhet
SR/SVT Publicerat: måndag 10 maj 2010

Gatulangningsenheten vid Uppsalapolisen stormade fel lägenhet och lägenhetsinnehavaren Marco Santino fick föras till psykakuten. 

Han trodde att de civilklädda poliserna med kofot var ett gäng som skulle döda honom. Han mår dåligt av det som hände än i dag.

Vad tycker du om det här fallet? Upplandsnytt fortsätter granska anmälningar mot Uppsalapolisen.
23-årige Marco Santino i Skutskär berättar att han satt ensam hemma och kollade på fotboll en onsdagskväll i mars förra året när det ringde på dörren:

– Då är det två tjejer som står där ute.
Jag kollar igenom det här titthålet.
Och då frågar de om jag har en telefon att låna ut för att deras bil hade gått sönder.
Då öppnar jag dörren, såklart, säger Marco Santino.

- När han gör det stormar istället tre-fyra män fram och in i lägenheten, några har kofot och andra verktyg i händerna.

Tjejerna, som Marco släppt in för att han trodde de ville ha hjälp med sin bil, kommer också in och alla är civilklädda poliser.

Enligt honom trycks han upp mot väggen medan resten av gänget, börjar söka igenom hans lägenhet. Ingripandet är så livligt att en granne ringer störningsjouren.

Det dröjer minst fem minuter tills Marco - som inte uppfattat att någon visat polislegitimation - förstår att de är poliser säger han:

– Jag trodde jag skulle dö, att de skulle döda mig, säger Marco Santino.


Marco har ingen aning om att man nyligen gripit en narkotikapåverkad kille på gatan utanför, som påstått att han köpt knarket i Marcos lägenhet. Efter en registerkoll som visat att Marco är dömd för bland annat skadegörelse och förberedelse till misshandel, har beslut fattats om omedelbar husrannsakan.

Men medan poliserna är i Marcos lägenhet ändrar sig killen på gatan och pekar ut en annan lägenhet.

Poliserna ber om ursäkt, säger att man gått in i fel lägenhet, och lämnar Marco. Därefter går de in i vad som visar sig vara rätt lägenhet, där finns 57 narkotikaklassade tabletter. Sedan tittar en av poliserna in hos Marco igen och hittar honom så uppriven att man skjutsar honom till psykakuten.

Ingrid Helmius, som är doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, ser det som problematiskt både att polisen litade på det falska tipset och gick in - och att de enligt Marco - lurades:
– Jag kan förstå om man tycker sig behöva sådana här metoder för att uppnå vissa mål, men då måste vi också veta vad vi riskerar om polisen gör så här.

Om polisen använder falska förespeglingar i den situationen så blir konsekvenserna desto värre om man gör fel, säger hon. När vi kontaktar Marco ett år efter händelsen, säger han att han aldrig fått veta varför poliserna slog till i fel lägenhet.
Händelsen har inte lett till att man ändrat arbetssättet hos gatulangningsenheten, säger Thomas Eriksson, som är biträdande chef för ordningspolisen i Uppsala län, där enheten ingår. Vid narkotikatillslag krävs att man handlar snabbt, säger han.

– Det är väldigt olyckligt att det blev så här. Att husrannsakan gjordes hos en som visade sig var oskyldig.
Har ni gjort tillräckligt för den här killen tycker du?
– Vi har gjort tillräckligt initialt. Men naturligtvis funderar han på hur det kunde bli så här och varför han blev utpekad, säger Thomas Eriksson.

Marco Santino säger att han fortfarande mår dåligt.
– Varje gång det klingar på dörren vill jag inte öppna, för jag är rädd, säger Marco Santino.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Poliser slapp disciplinåtgärder
SR/SVT Publicerat: måndag 10 maj 2010

De poliser som stormade in i fel lägenhet och gjorde husrannsakan och gav lägenhetsinnehavaren en chockartad upplevelse, har inte fått några disciplinpåföljder. Detta trots att åklagare bedömde det som tjänstefel.


Uppsalapolisens gatulangningsenhet stormade in i fel lägenhet och gjorde husrannsakan i Skutskär förra våren. Lägenhetsinnehavaren Marco Santino, som fortfarande mår dåligt efter intrånget, polisanmälde poliserna. Tjänstefel, men inte ett straffbart brott, konstaterade åklagaren vid internutredningen.

- Men tjänstefelet har inte heller lett till några disciplinära följder för de inblandade poliserna.

Kommissarie Tommy Bringholm, är ansvarig för det beslutet vid Uppsalapolisen:
– Om man tittar på de arbetsmetoder man använt och även hur man hanterat det som sedan visat sig vara felaktig information, så finns det ingen anledning till kritik.

Ja, åklagaren som höll i internutredningen bedömde att det var ett ringa tjänstefel då han anser att det var ett förhastat beslut om husrannsakan som ledde till att polisen hamnade i fel lägenhet. Ringa tjänstefel är dock inte straffbara och därför lades utredningen ner. Fallet skickades sedan till Uppsalapolisen för en ny prövning, av bland annat länspolismästaren.

Ofta skickar Uppsalapolisen fall där åklagaren bedömer agerandet som ett ringa tjänstefel, vidare till polisens personalansvarsnämnd, PAN, för arbetsrättslig prövning. I de fall man inte anser att en tydlig tjänsteöverträdelse begåtts, kan man istället ha samtal med de aktuella poliserna om metoder eller rutiner. I det här fallet har man inte gjort något av det. Tommy Bringholm har däremot diskuterat "interna rutiner" med gatulangningsenhetens chef.

Anmälaren Marco säger att polisen fick honom att öppna dörren genom att utge sig för att vara två tjejer som fått fel på bilen och behövde låna telefon.
Ingrid Helmius, doktor vid Uppsala universitet, är kritisk till att Uppsalapolisen inte skickat ärendet till PAN. För Enligt rikspolisstyrelsen är rättsläget oklart kring om det är tillåtet att luras på det sätt som Marco beskrivit:

– Det borde finnas intresse från polismyndigehetns sida att pröva det här, så att poliser i framtiden vet hur de ska göra i liknande situationer.
Marco Santino, som råkade ut för det felaktiga tillslaget - är besviken:

 – De ska ju få minst en varning, så att de inte upprepar samma misstag.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Utredning om polisövervåld tar tid
SVT / SR
Kim 16 år och Eddie 17 år, anmälde poliser för övervåld i Stenhagen i Uppsala i samband med oroligheterna i höstas. I slutet av förra året var de allra flesta anmälningarna om polisövervåld nedlagda men i Kim och Eddies fall drog utredningarna ut på tiden, trots att utredningar där ungdomar är inblandade ska ske skyndsamt.

Sju månader efter anmälan fick de besked om att de lagts ner - i brist på bevis. De anmälde att en polis ska ha dunkat deras huvud i ytterväggen på pizzerian i Stenhagen: – Det kändes ju om jag säger så, det var inte löst

– Varför gjorde de det? Gjorde ni något motstånd eller?
– Nej vi var bara tysta och vägrade att berätta vad som hände

På pizzerians träveranda blev Kim, Eddie och ett tiotal andra killar, mellan 14 och 17 år gamla, uppställda med ansiktena vända in mot väggen. Insatsstyrkan hade beslutat om kroppsvisitation eftersom en polis utsatts för stenkastning en kvart - 20 minuter tidigare.

- Visitationen slutar i att fyra personer anmäler övervåld, bland annat att de ska ha fått huvudena dunkade mot väggen.

En av anmälningarna avskrevs kort därpå. Men i Kims, Eddies och en 15-årig killes fall inleds förundersökning om misstänkt tjänstefel ett halvår senare.
Att som i de här fallen vänta sex månader med att börja utreda är alldeles för länge enligt före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Han vill inte kommentera dessa fall specifikt, men konstaterar att när en polis anmäls av unga måste utredningen ske väldigt snabbt.
– Det är djupt olyckligt eftersom dels blir uppgifterna sämre efter hand och dels om ungdomar upplever att deras fall inte blir utredda med skyndsamhet, då blir ju deras förtroende lätt urholkat vad gäller rättsapparatens intresse att utreda brott säger Sven-Erik Alhem.

Kim och Eddie säger att de var oskyldiga till stenkastningen. En polis som förhörs i slutet av mars säger att det troligen var ett gäng äldre killar i 20-årsåldern som synts vid pizzerian en stund tidigare, som låg bakom, än de här yngre killarna.

Bo Lindgren, åklagare på enheten för polismål i Göteborg, ansvarade för utredningarna. Han har inget svar på varför dom här tre anmälningarna tog längre tid att utreda.
En anmälan är fortfarande under utredning och gäller polisövervåld i Gottsunda. Åklagaren väntas fatta beslut i det fallet inom de närmaste veckorna. Kim och Eddie heter egentligen något annat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, "Fristående organ bör utreda poliser"
SVT / Publicerat: måndag 16 augusti 2010

Det behövs en nytt fristående organ för att sköta utredningar mot poliser som misstänks för brott. Det slår nu professor i rättsvetenskap Dennis Töllborg fast i en ny utredning som presenteras i dag.

Som Upplandsnytts granskning av internutredningar mot poliser i Uppsala län visade tidigare i år så fanns det stora brister i utredningarna förra året, t ex i de fall där personer blivit allvarligt skadade vid polisingripanden.

- Vi har ett problem i vårt land, naturligtvis.

- Vad är det som gör attt man kan göra sådana fatala misstag fast det är så enkla saker?

- Som t ex att när det finns ett misstanke om brott så ska du omedelbart försöka göra allt vad du kan för att göra bevissäkring, säger Dennis Töllborg.

Det är två viktiga förändringar som Dennis Töllborg pekar ut i sin utredning. Det ena är snabbhet, så fort en polis misstänks för brott så ska man säkra bevis, förhöra personer och samla in fakta som kan vara viktig för utredningen. Det här bör ske inom några dagar, anser han, och inte som i flera uppmärksammade fall de senaste åren, flera månader efter att händelsen inträffat.

Den andra och enligt Töllborg viktigaste förändringen är att de som utreder poliser inte ska finnas under samma organisation.

- Jag menar att man måste skapa ett fristående organ som behandlar all form av illojal maktanvändning. Vare sig det handlar om poliser eller vad fan du vill, säger Töllborg.

I våras kunde Upplandsnytt avslöja flera allvarliga brister i internutredningarna kring fall som skett i Uppsala län. Bland annat berättade vi om 21-årige Markus, som efter ett polisingripande hamnade på akuten med en arm som var bruten på minst två ställen.

I internutredningen som följde förhördes inga av de poliser som befunnit sig på platsen och utredningen lades ned, trots att rättsläkaren kommit fram till att armen kan ha gått av precis som Markus berättat och trots att det fanns en utpekad polisman.
- Man kan samtidigt inte ha att en som jobbar på samma arbetsplats eller organisatoriska nätverk utreder sina kollegor.

- Det är icke möjligt, för så stark är ingen människa, säger Dennis Töllborg.
*


SLUT PÅ DEL 31

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:


*
http://undermattan.blog.com

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB July 30, 2012 10:37:12 AM
    Organization: Landstinget Halland
    Landed: undermattan.com/2011/09/14/multikulturella-sverigedemokrater
    ——————————————————–
    IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB July 31, 2012 10:57:54 AM
    Organization: Landstinget Halland
    Landed: undermattan.com/2011/09/14/multikulturella-sverigedemokrater
    ——————————————————–
    IP: 217.21.232.237 August 01, 2012 01:59:49 PM
    ISP: Stadsledningskontoret
    Landed: undermattan.com/2011/09/14/multikulturella-sverigedemokrater
    ——————————————————-
    IP: 192.44.242.18 Host: b1.sll.se July 30, 201208:59:30 AM
    ISP: Stockholms Lans Landsting
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/29/bilderberggruppen-gruppen-som-inte-fin…
    —————————————————————-
    IP: 137.58.14.29 August 08, 2012 01:55:45 PM
    ISP: US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/29/bilderberggruppen-gruppen-som-inte-fin…
    —————————————————————–
    IP: 241.174.196.228 August 08, 2012 01:55:45 PM
    ISP: Telefonaktiebolaget LM Ericsson
    Landed: undermattan.blog.com/2012/01/29/bilderberggruppen-gruppen-som-inte-fin…
    ——————————————————————
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II BuildingSeptember 07, 2012 10:44:24 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada
    Landed: undermattan.com/2012/01/29/bilderberggruppen-gruppen-som-inte-finns
    ——————————————————————
    IP: 194.71.214.11 ISP: Resilans AB October 19, 2012 12:52:26 PM
    Organization: Statens Jordbruksverk
    Landed: undermattan.com/2012/01/29/bilderberggruppen-gruppen-som-inte-finns
    ——————————————————————
    IP: 193.181.154.65 ISP: Resilans AB July 26, 2012 12:09:56 PM
    Organization: Landstinget Sormland
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/27/moderaternas-daliga-dagar-del-1
    ———————————————————–
    IP: 194.22.49.34 ISP: TeliaSonera AB August 09, 2012 01:28:35 PM
    Organization: FRANSKA AMBASSADEN HANDELSAVD
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/27/moderaternas-daliga-dagar-del-1
    ———————————————————-
    IP: 137.61.234.225 August 16, 2012 07:38:05 AM
    ISP: Swedish Tax Agency
    Host: not.skatteverket.se
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/27/moderaternas-daliga-dagar-del-1
    ———————————————————
    IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 12:05:38 PM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/03/27/moderaternas-daliga-dagar-del-1
    ——————————————————–
    IP: 140.166.208.24 July 26, 2012 05:25:02 AM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/09/01/om-artikelserien-svenska-polisens-daliga-dagar
    ———————————————————-

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.