Sidor

tisdag 20 december 2011

Sveriges Folkmordsregering mot Syriens folk



SYRIEN - Vad händer?


Det har gått nio månader sedan upproret i Syrien började. Men utvecklingen i Syrien har tagit en helt annan väg än i andra stater som deltar i de ”Arabiska upproren”.



För det första så sitter Bashar al-Assad, Syriens president, kvar vid makten och kan känna sig relativt ohotad av både inhemska och utländska krafter.

- Det är ganska klart att syriska samhället är splittrat.

30 procent av befolkningen vill verkligen ha en förändring och avskyr den nuvarande regimen.



30 procent stöder möjligtvis regimen och är rädda för andra alternativ.



Resten av befolkningen är rädda för förändringar. De har sett vad som hänt i Irak.
De har sett den totala förstörelsen och ödeläggelsen av Irak, både med USA:s hjälp och genom ett faktiskt inbördeskrig i landet.


De är den tysta majoriteten som inte tar ställning, de är varken för den ena eller den andra sidan.

 Källa: Patrick Seale, författaren av kampen för Syrien

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Viktiga händelser under uppropet i Syrien 2011 


  • 15 mars - uppror börjar i staden Deraa

  • April - Bashar al-Assad avskaffar undantagstillståndet

  • Maj - EU och USA inför sanktioner mot Syrien

  • Augusti - Obama kräver al-Assads avgång

  • 12 november - Arabförbundet fråntar Syrien sitt medlemskap

  • 27 november - Arabförbundet antar omfattande sanktioner mot Syrien

  • 2 December - FN kräver internationella åtgärder

  • 11 December - generalstrejk utlyses av den syriska oppositionen

  • 12 december - FN deklarerar att dödssiffran har stigit över 5000, samtidigt som den syriska regeringen uppmanar väljarna att anmäla sig sig till lokala val.

  • 13 December - Militära avhoppare dödar 27 regeringssoldater i en av de största attackerna hittills mot Syriens säkerhetsstyrkor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Texten är sammanställd från bl. a. SVT/Dagspressen/Al Jazeera november-december 2011.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Amnesty: Åtala Syrienregimen

Amnesty begär att FN:s säkerhetsråd tar till kraftfulla åtgärder mot Syrien, sedan en FN-kommission anklagat den syriska regimen för brott mot mänskligheten.

Människorättsorganisationen manar FN att överlämna fallet till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Säkerhetsrådet bör även införa vapenembargo och frysa tillgångarna för president Bashar al-Assad och hans närmaste. Fortsatt passivitet uppmuntrar förbrytarna, menar Amnesty. /TT
*
---------------------------------------------------


VAD GÖR SVERIGE?

Sverige utvisar till Syrien trots dödshot

SR/Dagspressen 2011-12-19
Trots oroligheterna i Syrien har Migrationsverket valt att inte stoppa några avvisningar eller utvisningar till landet. Över 5 000 personer har dödats och många frihetsberövats under de senaste månaderna i samband med sammandrabbningar med regimtrogna styrkor i Syrien.

I ett pressmeddelande konstaterar Migrationsverkets rättschef att säkerhetsläget i Syrien har försämrats, men menar samtidigt att det saknas grund för ett generellt stopp för avvisningar och utvisningar till Syrien. Jan Johansson diakon i Svenska kyrkan är mycket kritisk till beslutet.

– Det måste man ifrågasätta, UD avråder ju människor från att resa till Syrien.



Varför skall man då avvisa, om det är farligt för svenskar att åka dit så är det i rimlighetens namn ännu farligare för dem som faktiskt har flytt därifrån och sökt skydd i vårt land,
säger Jan Johansson.

*
---------------------------------------------------------------


VAD GÖR SVERIGE?

Business as usual" för Ericsson i Syrien

SVT Publicerad 24 november 2011 - 06:00
Svenska Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner. Trots månader av uppror som regimen mött med kraftigt våld mot civila, 5 000 döda så här långt, fortsätter Ericsson att hålla sitt Syrienkontor öppet.

Spårning av enskild mobiltelefon
En av leverantörerna till Syriens mobiltelefonsystem är svenska Ericsson.
Att Ericssons RANOS-system möjliggör spårning av varje enskild mobiltelefon bekräftas av Lars-Olov Strömberg, forskare i IT-säkerhet vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

-I Ericssons fall finns en programvara som heter Radio Access Network Operational Support, förkortat RANOS. Där har man möjlighet att se positioneringen på alla abonnenters mobiltelefoner, säger Strömberg och fortsätter:
-I storstäder handlar det om en träffsäkerhet på 5-10 meter, på landsbygd 100-200 meter.

Denna funktion följer numera med i alla moderna mobiltelefonsystem, men exaktheten har ökat de senaste åren.

På senare tid har flera oppositionella som gömmer sig för regimen hittats och gripits på ett oförklarligt sätt. Inom rörelsen kopplar man ihop det med att aktivisterna blivit spårade via sina egna mobiltelefoner. Vi har också sympatisörer som jobbar inom regimen, och hos operatörerna, och som bekräftar att så här är det.

Folk har blivit lokaliserade och angripna och många utav dem har torterats till döds.
Det är folk som har mördats efter att man funnit dem med hjälp av deras mobiltelefoner.

Ericssons pressekreterare Fredrik Hallstan menar att företaget inte bär ansvar för om deras utrustning missbrukas. Företaget följer de lagar och sanktioner som gäller Syrien. Och kommunikation är av godo för utveckling av mänskliga rättigheter, menar Fredrik Hallstan.
*
------------------------------------------------


VAD GÖR SVERIGE?

Svenskt rekord i handel med Syrien

SVT Publicerad 24 november 2011
Samtidigt som demokratiaktivister skjuts ihjäl på gatorna i Syrien är Sveriges handelsförbindelser med landet bättre än någonsin. Arabförbundet sitter i dag i möte om nya sanktioner mot Syrien men Sveriges export till landet har aldrig varit större.

Arabförbundet har suspenderat Syrien på grund av regimens våld mot den egna befolkningen. Nyligen slog FN fast att 5 000 människor dött i landet i kampen för demokrati. USA förbjuder så gott som all amerikansk export till Syrien, utom mat och mediciner.

Samtidigt blomstrar den svenska handeln med diktaturstaten.

För varje månad som upproret pågått har exportinkomsterna från Syrien stigit.

Hittills i år har Sverige sålt varor till Syrien för en dryg miljard kronor.

Det är en ökning med över 20 procent jämfört med samma tid förra året. Över hälften av den svenska exporten till Syrien består av telekomprodukter. Svenska Ericsson som fortfarande har kontor i Damaskus och fortsätter att göra affärer i Syrien säger att man följer lagar och regler och inte har några planer på att stänga kontoret.
*
----------------------------------------------------------------


VAD GÖR SVERIGE?

Sverige stoppar hårdare tag mot Syrien


Publicerad 2 december 2011
På grund av Sverige blev EU:s sanktioner mot Syrien svagare än de annars varit. Alla övriga EU-länder stod bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag men Sverige vill tillåta fortsatta affärer med diktaturen, det uppger flera samstämmiga källor för SVT.

 Svaga sanktioner på grund av Sverige
I går möttes EUs utrikesministrar i Bryssel. De kom överens om att införa nya sanktioner mot Syrien som gäller bland annat viss övervakningsutrustning. Men sanktionerna hade kunnat bli mycket mer kraftfulla, om det inte vore för ett av medlemsländerna, nämligen Sverige.


Regimen skjuter med artilleri
Regimen i Syrien bekämpar demokratiaktivisterna med alla medel. De skjuter med artilleri och de använder övervakningsutrustning för att hitta och gripa oppositionella. En möjlighet att övervaka finns inbyggd i det mobiltelefonsystem som bland annat svenska Ericsson varit med och byggt upp.

På grund av regimens sätt att jaga oppositionella fanns det ett förslag inför veckans utrikesministermöte som gick ut på att förbjuda leveranser till syriska telefonbolag, det berättar flera källor för SVT. Det skulle hindra utveckling och underhåll av de system som regimen kan dra nytta av i sin jakt på oppositionella.

"The Ericsson factor"
Förslaget möttes av ovanligt bred uppslutning. Alla EU-länder stödde förslaget. Alla utom ett. Sverige gjorde klart att man inte tänkte acceptera såna sanktioner. Därmed föll också förslaget, eftersom varje land har vetorätt i EUs utrikesfrågor.

Enligt SVTs källor har Sveriges ställningstagande orsakat stor förvåning i EU. Andra diplomater är inte så förvånade. De kallar det "the Ericsson factor".
*
----------------------------------------------------------------


VAD GÖR SVERIGE?

Sverige stoppade EU:s sanktioner mot Syrien

Sverige stoppade EU-sanktioner mot Syrien. Enligt källor till SVT stod alla EU-länder - utom Sverige - bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag. Diplomater har till SVT kallat hållningen för "Ericsson-faktorn" men Carl Bildt säger att det är för att hjälpa oppositionen.

EU:s utrikesministrar kom överens om sanktioner mot Syrien. Men enligt källor till SVT bidrog Sverige till att sanktionerna blev mindre kraftfulla än vad som var tänkt.
Sverige vägrade nämligen gå med på ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag.
EU-diplomater säger till SVT att de inte är förvånade och kallar Sveriges inställning för "Ericsson-faktorn". Ericsson förser, enligt SVT, Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner.

Carl Bildt: - Det hjälper oppositionen





I en intervju med TT bekräftar utrikesminister Carl Bildt (M) att Sverige bromsade upp sanktionsförslag mot Syrien på området telekommunikationer. 

Men enligt honom var det inte för att skydda svenska affärsintressen - utan för att stödja oppositionen.

- Mobiltelefoner och mobilkameror är oppositionens bästa vapen för tillfället, säger utrikesministern.

- Generellt är de svenska intressena i Syrien mycket begränsade.
Demokratiaktivister har demonstrerat i Syrien i månader och krävt president Bashar al-Assads avgång. 

Protesterna har slagits ner våldsamt av regimen och omvärlden har fördömt blodspillan.
*

--------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: För den som inte märkt det har vi faktiskt numera en folkvald folkmordsregering. En samling simpla mördare som sätter pengar före människoliv.

- Men det är väl OK så länge vissa i Sverige får några hundralappar extra då och då.

Från att ha varit ett föregångsland i omvärldens ögon är Sverige idag förpassat till lilleputtarnas banandivision och börjar mer och mer likna en slyngelstat som ställer till problem för hela världssamfundet.

- Men det är väl OK så länge vissa i Sverige får några hundralappar extra då och då.

Vi kränger våra vapen till mördardiktaturer som tacksamt betalar för sina svenska dödsmaskiner. När diktatorns mutpengar stoppats i moderatfickorna så mördar diktatorn sin befolkning inför öppen ridå på bästa TV-tid, och vi kan stolt säga att vi är delaktiga i mördandet.

- Men det är väl OK så länge vissa i Sverige får några hundralappar extra då och då.

Avslutningsvis, har jag bara en enkel fråga... -När är det inte OK? :(

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



24 December 2011, Bilbomb dödar 44 i Damaskus

Syriens regering säger att minst 44 personer dödats av en "al-Qaeda group" dagen efter Arabförbundets observatorer anlänt till landet. Video: AL Jazeera
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


25 DECEMBER , 2011

Avaaz: 6,200 killed & 69,000 detained
in Syria’s crackdown

**617 confirmed killed under torture
/ More than 400 child casualties**

Bashar al-Assad’s crackdown on Syria’s popular uprising has now claimed at least 6,237 victims and seen a further 69,000 people detained over the course of the last nine months, the global campaigning organisation Avaaz can confirm today.

These shocking new figures means that no one has been left untouched with 1 in every 300 Syrians have either killed or detained in the country since the uprising began.

Working with a team of 58 human rights monitors in Syria, in addition to partner organisations on the ground, the global campaign organisation Avaaz has verified the deaths of 6,237 people in Syria between March 15 to December 9 of this year.  


Of the 69,000 detained since March, over 37,000 people remain in detention and some 32,000 people have been released, many of them bearing scars from torture and violence.

Ricken Patel, Executive Director of Avaaz, said: “With more than 6,000 dead and almost 70,000 detained in Assad's brutal prisons, no one can now turn a blind eye to the horror-show in Syria. Russia has gone too far -- delaying international action and arming Assad's death squads. 1 in every 300 Syrians has either been killed or imprisoned.

The world faces a choice: it stands by while the Syrian regime continues to slaughter people  or it steps up the pressure to force Assad out.”

Clashes between regime forces and armed revolutionaries has lead to at least 917 deaths over Syria’s 9-month uprising, with the city of Homs having seen almost 40% of all deaths and together with Daraa and Hama witnessing the large bulk of civilian casualties.

The figures reveal the alarming conditions under which prisoners are held -- Avaaz has verified the deaths of 617 people under torture, including 39 children. Only two people died in detention without having been tortured.

Avaaz's research, which is consulted on by the UN for its own death toll, adheres to a strict verification process. Each death is confirmed by three independent sources, including a family member of the deceased and the imam who performed the funeral procession.

/ENDS
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 December 2011

Death toll City-by-city:

Death toll breakdown: Death toll (including Syrian army loyal to Al Assad, Military security forces, National Security Forces, Political Security forces, Shabeha, Informers and resistance):  6,237

  • Homs: 2582

  • Hama: 813

  • Daraa: 1259


  • Damascus: 18 (including Palestinian refugee campYarmuk and Al Hajar Al Aswad Golan Heights camp)


  • Damascus suburbs: 116

  • Lattakia: 208

  • Aleppo: 19

  • Aien Al Arab (Kubani): 13

  • Baniyas: 8

  • Idlib: 886

  • Deir Ezzor: 117

  • Al Bou Kamal: 46

  • Hassaki: 17

  • Qamishli: 7

  • Raqaa: 26

  • Bodies in Teshreen Military Hosiptal 102

------------------------------------------------------------------

  • Men: 5,361

  • Women: 473

  • Children: 403

-----------------------------------------------------------------

  • Regime forces: 917

  • FSA: 36 names confirmed

  • Killed under torture: 617, including 39 children

-------------------------------------------------------------------------------------------


For further  information about how all our figures were recorded, please contact;
Wissam Tarif on +961 71 688 549 or wissam@avaaz.org.

For other information please contact Will Davies on +44 7855 419901 or will@avaaz.org;
Sam Barratt on +44 7909 836139 or sam.barratt@avaaz.org.

*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE 10 Januari, 2012 SR/SVT

Migrationsverket utvisar

syrier trots våldet


Migrationsverket fortsätter utvisa syrier från Sverige trots våldet i Syrien. Eftersom regimens trupper är överlägsna i striderna klassas inte läget som en väpnad konflikt. Och så länge det inte finns en väpnad konflikt blir det inget stopp på utvisningarna.

Bland andra FN och Amnesty rapporterar om mer än 6 000 döda - bland dessa över 200 barn sedan upproret började i mars förra året.

Under 2011 sökte 466 syrier asyl i Sverige. Hundra av dem fick permanent uppehållstillstånd.

Migrationsverket slår fast att det råder svåra motsättningar i hela Syrien men att läget inte är så pass allvarligt att det kan klassas som en väpnad konflikt. För att läget ska kategoriseras som en inre eller yttre väpnad konflikt krävs strider mellan två jämnstarka parter.

Det är enbart vid det tillfället som alla asylsökande kan få rätt att stanna i Sverige. Men än så länge är regimen överlägsna i militär styrka, vilket gör att man inte kan klassa läget som en väpnad konflikt och därmed stoppa utvisningarna.

– Det ska vara utdragna och pågående stridigheter mellan olika styrkor. Och det ska en vara viss karaktär och intensitet och innebära ett urskillningslöst våld mot civilbefolkningen, säger Johan Rahm, pressekreterare på Migrationsverket.

Inom asylrörelsen i Stockholm, som arbetar för att stoppa utvisningar, ser man allvarligt på utvisningarna till Syrien.

– Vi tycker det är hemskt. Det är en krigszon där och ändå skickar de folk härifrån. Det är hemskt, för de riskerar livet, fängelse och tortyr, säger aktivisten Azad Qamsiloki.
*

----------------------------------------------------------------------------------------------

Strong Swedish commitment to Syria

Ministry for Foreign Affairs - Published 07 August 2012

The number of internally displaced persons is now estimated at almost one million as fighting intensifies across more parts of Syria. The escalating humanitarian crisis in Syria is placing heavy demands on the UN response system.

“In a country where secure humanitarian access for the UN is limited, coordinating and channelling help effectively,

from both old and new donor countries, is an enormous challenge,” said Minister for International Development Cooperation Gunilla Carlsson, at Friday’s press briefing on the humanitarian situation in Syria and Sweden’s commitment to the region.

So far, Sweden has contributed SEK 117 million in humanitarian support to Syria. It is prepared to provide additional support although this amount already exceeds total humanitarian support in 2011. Sweden is also one of the largest humanitarian donors to the region.

Almost 130 000 people have sought assistance in Syria’s neighbouring countries. These have registered as refugees, but the actual numbers are believed to be much higher.

“Helping refugees who have crossed into neighbouring countries is easier than reaching those in Syria who need help. But in Jordan for example, which because of its proximity to Syria is now taking in large numbers of refugees, internal problems such as widespread poverty are already a challenge. It is therefore extremely important to provide support to these countries too when refugee flows increase,” said Ms Carlsson.

Syria


More intense fighting across more parts of Syria has led to an estimated almost one million internally displaced persons; approximately 130 000 are believed to have sought help in neighbouring countries. The chances of reaching those in need are severely limited due to the prevailing security situation and restrictions. The UN estimates that between 1.5 and 3 million people are in need of humanitarian assistance due to the crisis.

Swedish humanitarian support to Syria and for Syrian refugees in 2012 amounts to SEK 117 million.


Evin Khaffaf (email to Evin Khaffaf), Ministry for Foreign Affairs (email to the Ministry)

Published 07 August 2012



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Update 23 Februari 2012

Syriens regim pekas ut för övergrepp


SR 23 Februari 2012

Splitterbomber, tortyr och kidnappningar. FN pekar ut Syriens högsta ledning som ansvarig för övergrepp på befolkningen. Samtidigt fortsätter granatregnet över Homs och västerländska medier försöker desperat få ut skadade reportrar.

Mord på hela familjer i bestraffningssyfte, tortyr av skadade demonstranter på sjukhusen, splitterbomber över bostadskvarter. Listan över grova övergrepp är lång i den rapport som en grupp oberoende utredare på torsdagen lade fram för FN:s människorättskommissionär. Rapporten pekar ut en rad namn i Syriens politiska och militära ledning som direkt ansvariga för övergreppen.

Utredarna har inte själva kunnat ta sig in i Syrien, utan bygger sin rapport på intervjuer med 369 offer och vittnen som har kontaktats per telefon eller i flyktingläger utanför landet.

Alla övergrepp har inte begåtts av regimen, utan också av rebellgrupper under ledning av Fria syriska armén. Båda sidor har till exempel tagit oskyldiga människor som gisslan. Huvuddelen måste dock lastas den syriska regimen, konstaterar utredarna.

Rapporten blir troligen ett hett ämne på fredagens konferens i Tunisiens huvudstad Tunis. Representanter från 70 länder väntas lägga fram en "utmaning" till regimen att släppa in humanitär hjälp.

Under tiden fortsätter regimens granater att regna över den belägrade staden Homs. Videoklipp som laddats upp på nätet visar raserade bostäder, tomma gator och läkare som försöker lappa ihop människor i improviserade sjukstugor.

På ett av dem visar sjukvårdspersonal upp vad som påstås vara de två skadade journalisterna Edith Bouvier och Paul Conroy. Reportrarna skadades tidigare i veckan, när granater träffade ett provisoriskt mediecenter i staden. Inte heller kvarlevorna efter de dödade journalisterna Marie Colvin och Remi Ochlik har kunnat föras ut från området.

TT-Reuters

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

FN: Över 7500 civila dödsoffer i Syrien

SR - Publicerat: tisdag 28 februari
Världen vädjar om eld upphör i Homs för att rädda de som drabbats av de syriska styrkornas terror mot civila. Men Syrien vägrar.


FN höjde på tisdagen den civila dödssiffran i konflikten i Syrien. En tjänsteman uppgav att fler än
7 500 har dödats av regeringsstyrkor eller vid sammandrabbningar.


Uppgiften kom samtidigt som syrisk opposition hävdade att minst 145 människor dödats i Syrien på måndagen och tisdagen. Merparten ska ha dödats vid en enskild attack på flyende civila i provinsen Homs. Dödstalen har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Syriska Röda halvmånen avbröt försöken att evakuera sårade i den utsatta staden Homs, sedan försöken att förhandla fram en lösning för katastrofinsatser kollapsat.

Då hade den brittiske fotografen Paul Conroy, som skadades svårt vid granatattacker mot en journalistbyggnad i Homs i förra veckan, kunnat smugglas till grannlandet Libanon. Först uppgavs även franska reportern Edith Bouvier ha lämnat Syrien, men de uppgifterna togs senare tillbaka.

Medan säkerhetsstyrkor fortsatte anfallen mot Homs, samlades FN:s människorättsråd (UNHRC) i Genève för att debattera läget. FN:s ofta frispråkiga människorättskommissionär Navi Pillay skrädde inte orden när hon beskrev syriska militärens angrepp på civila som "ohyggliga illdåd".

Hon uppmanade Syrien att beordra omedelbar eld upphör så att humanitär hjälp kan nå drabbade.

Men Syriens representant Faysal Khabbaz Hamoui gillade inte tonläget och lämnade salen i vrede, efter att ha uppmanat rådets medlemsländer att "upphöra med att understödja sekteristiska rörelser och ge vapen" till rebeller.

Trots en växande kritik mot regimen i Damaskus och president al-Assad så fanns inga tecken på att regeringen var beredd att ge vika. Dessutom fortsätter Ryssland och Kina att markera att de motsätter sig en kraftfull Syrienresolution i FN:s säkerhetsråd. /SR
*

SR LÄNKAR:






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

al-Assad varnar för inbördeskrig

efter massakern i HOULA


SR 2012-06-03
Syriens president Bashar al-Assad gjorde idag ett sällsynt direktsänt framträdande i det syriska parlamentet, och varnade för fullskaligt inbördeskrig.


Precis som FNs särskilda fredssändebud i Syrien, Kofi Annan, varnar nu alltså den syriska presidenten för ett fullskaligt inbördeskrig.

– Vi har tvingats till att försvara vårt land, sa Syriens president Bashar al-Assad i ett lång tv-sänt tal till det syriska parlamentet nu på förmiddagen.

Talet var al-Assads första efter Houla-massakern i förra veckan, som tog fler än hundra människors liv.

Bashar al-Assad sa att han aldrig skulle kunna göra något så grymt och kallade de ansvariga för monster.

Liksom i flera av sina tidigare tal sa al-Assad att krisen i Syrien drivs av utländska intressen, och att landet numer står inför sin värsta kris sedan kolonialismen.

Samtidigt sa han att det nu också finns en inre fiende som måste bekämpas med alla medel.

Bashar al-Assad varnade för att landet nu står på randen till inbördeskrig.





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*

Ögonvittne ger CIA-stödda styrkor

skulden för Houla-massakern


SR 2012-06-03
Efter massakern i Houla varnar FN:s sändebud Kofi Annan för att risken för inbördeskrig i Syrien enligt sekteristiska linjer ökar för varje dag. Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg kommenterar den senaste veckans händelser i Godmorgon, världen.


BBC:s reporter Paul Woods, som var i området kring Houla när massakern ägde rum förra helgen, träffade oppositionsaktivister som tidigare har tonat ner frågan om sekteristiska spänningar mellan folk- och religionsgrupper i Syrien. Nu låter de annorlunda.

En av aktivisterna konstaterade att vi kommer att se tillbaka på maj som den månad när inbördeskriget började på allvar i Syrien.

Houla var den värsta enskilda händelsen hittills. En fasansfull massaker med 108 döda, varav 49 barn, i en sunnimuslimsk by strax utanför staden Houla. Regimen artilleribombarderade först och därefter kom regimtrogen milis och avrättade barn och vuxna. Runt byn ligger alawitiska byar och det var därifrån milismännen kom.

Alawiterna är den minoritetsgrupp som Bashar al-Assad tillhör, och som dominerar regimen, militären och säkerhetsappareten. Och regimen har hela tiden spelat det sekteristiska kortet. Den har sagt till alawiter, till druser, till kristna och kurder, att oppositionen är sunnimuslimska extremister och att det bara är regimen som kan skydda folket mot dem.

Oppositionen har däremot tonat ner spänningarna. Det har förekommit sekteristiska hämndattacker förut men Houla var i en klass för sig. Och många ser det som en vändpunkt, eller vad man kallar en "tipping point" mot fullständigt inbördeskrig.

Men hur ser möjligheterna ut för omvärlden att enas kring en strategi i Syrien? Det korta svaret är dåliga. Nyligen sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton att det inte finns i närheten av en koalition, eftersom Ryssland blockerar alla försök till tuffare resolutioner mot Syrien i Säkerhetsrådet. Än mindre något slags ingripande, naturligtvis.

Vad Houlamassakern har gjort är att stärka kraven på ett internationellt ingripande. Men världen har länge vridit sina händer i fasa över vad som händer i Syrien. Nu gör man det än mer - men mer är det egentligen inte.

Enligt rykten har USA och Ryssland diskuterat den så kallade Jemenmodellen, där Ali Abdullah Saleh efter Gulfstatsmedling gick, men med åtalsimmunitet. Men också dessa samtal har förnekats av Ryssland.

Ett militärt ingripande i Syrien är svårt, kostsamt och farligt. Syrien har en militärt stark och oppositionen är svag och har heller inga basområden. Landet är dessutom en regional krutdurk. Ett FN-mandat för ett militärt ingripandet finns inte i faggorna.

Och utan ett trovärdigt militärt hot eller en ändrad maktbalans, där Ryssland svänger, så ser al-Assad ingen anledning att gå eller reformera på allvar. Till skillnad från Khadaffi är han heller inte utan mäktiga vänner i världen. Det är uppenbart att han tänker stanna kvar – och vinna.

Men att omvärlden är passiv är heller inte riktigt sant. Det äger rum ett maktspel kring Syrien mellan de konservativa sunnimuslimska gulfstaterna med Saudiarabien på ena sidan och Iran på den andra.

Och här ser sunnistaterna en chans att försvaga Iran, som är Syriens enda allierade i regionen, och dessutom stärka sunnimuslimer i regionen på bekostnad av shiamuslimer.

Här ligger den stora risken: att vi får ett krig med ombud mellan Iran och Saudiarabien.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5135517



 --FN: 70.000 döda i Syrien--
Siffrorna är från februari 2013



En 25 minuters dokumentärvideo om upproret i Syrien. (Källa: Al Jazeera)



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. Linda Hermansson

    Submitted on 2011/12/26 at 3:19 am

    Kristna och muslimer har alltid levt i fred med varandra i Syrien. Ett intressant faktum – Johannes Döparens kvarlevor finns i en av de största moskéer i Damaskus. Västerländska terroriststater vill döda fred bland folket i Syrien.

    Kristna armenier har alltid brukat att vara i fred bredvid sanna muslimer och förnuftiga araber i Mellanöstern. Men nu hör de redan förtryckta folken rösten av hyena flocken liksom omringat offret så att dricka blodet på andra gången… Nämligen förbeder sig en del ondskefulla att driva fram ett sant Holocaust igen om på armeniska kristna folken, inte minst att knäcka hederliga muskimer i detta omringade området… – Endast förnuftiga kan förstå, endast historiemedvetna kan fatta vad jag menar…

    - Om Bashar Al-ASSAD faller i Syrien väntar förmodligen svåra tider för de kristna
    - Det sägs att sionistiska financiella sekter styr agendan att tömma den muslimska världen på kristna.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.